stanec 17 Posted January 10, 2014 (edited) Witam Kupiłem jakieś 2 miesiące temu używany projektor Optoma HD65. Ogólnie obraz jest całkiem niezły jak na pierwszy projektor, ale nie jest to obraz, który by mnie w pełni satysfakcjonował. Projektor jest ustawiony według ustawień zalecanych przez użytkowników na zagranicznych forach plus moje własne drobne korekty. Pokój w krórym jest projektor wygląda mniej więcej tak: To są zdjęcia w trakcie malowania. Dodatkowo na suficie jest pasek o szerokości około 120 cm nad ekranem. Obraz wyświetlany na białym obszarze ściany (biała matowa farba). Pokój jak widać został trochę dostosowany do oglądania z projektora, ale zawsze może być lepiej :-) Odległość od ekranu do projektora to około 3,5 metry. Odległość oglądania taka sama. Przekątna obrazu około 94 cale. Filmy HD i FullHD oglądam z dysku, czasem jakieś gry, przez kabel DVI-HDMI. Filmy tylko 2D (3D mnie w ogóle nie intersuje). Są to zawsze seanse nocne, dodatkowo mam gumowane rolety, więc nie ma żadnego źródła światła w pokoju oprócz projektora i odbić od ścian. Czego oczekuję? Zależy mi ogólnie na lepszym obrazie, bardziej kontrastowym, bardziej szczegółowym (zwłaszcza w ciemnejszych scenach). Jak są jasne sceny w filmie, plus film jest dobrej jakości (np. seria Transformers) to obraz jest dobry, natomiast w ciemnych scenach robi się za ciemno, brakuje szczegółów, obraz jest mdły. Liczę na jakieś sugestie lub podpowiedzi używanych projektórw do około 3000-3500 zł. Rozglądałem się np. za optomą HD20, 25, 33, lub np. HC4000. Można też wyrwać na ebay.de np. używanego JVC X3 za około 4000-4500 zł: http://www.ebay.de/itm/JVC-DLA-X3-LCD-Projektor-/261367818968?pt=DE_Computing_TV_Video_Audio_Videoprojektoren&hash=item3cdabc6ad8 Proszę o informację czy warto iść w tym kierunku i czy będzie faktycznie zauważalna różnica w obrazie? Pozdrawiam Edited January 10, 2014 by stanec Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzy$ 2 Posted January 13, 2014 Z tych co wypisałes to z optomy HD25, HD25e. HD20, HD33 świecą gorzej od wymienionych powyżej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stanec 17 Posted January 16, 2014 Ok, dziękuję za informację. Co powinno być lepsze w takiej Optomie HD25 względem HD65 oprócz rozdzielczości? Będzie tam lepsza czerń, lepszy kontrast? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted January 16, 2014 A czy w swoim układzie pomieszczenia potrzebny Ci lens shift? Quote Share this post Link to post Share on other sites
stanec 17 Posted January 16, 2014 Nie potrzebuję tej funkcji Maciek ;-) Z ustawieniem projektora względem obrazu nie będę miał problemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
montas 85 Posted January 16, 2014 Liczę na jakieś sugestie lub podpowiedzi używanych projektórw do około 3000-3500 zł. Rozglądałem się np. za optomą HD20, 25, 33, lub np. HC4000. Można też wyrwać na ebay.de np. używanego JVC X3 za około 4000-4500 zł: http://www.ebay.de/itm/JVC-DLA-X3-LCD-Projektor-/261367818968?pt=DE_Computing_TV_Video_Audio_Videoprojektoren&hash=item3cdabc6ad8 Proszę o informację czy warto iść w tym kierunku i czy będzie faktycznie zauważalna różnica w obrazie? Pozdrawiam Poluj na JVC, różnica w obrazie będzie kosmiczna (zwłaszcza czerń/kontrast). Swojego kupowałem 3 lata temu na ebay tyle że uk, wcześniej miałem Optomę HD70. Porównanie JVC X3/RS40/X30 do Optomy HD20/25/33 - to... ugryzę się w język Quote Share this post Link to post Share on other sites
stanec 17 Posted January 17, 2014 Dzięki za informację montas, też się skłaniam ku tej opcji, ale też niestety najdroższej. Najwyżej trochę dozbieram i będę polował na używkę X3 chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe propozycje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzy$ 2 Posted January 19, 2014 Poluj na JVC, różnica w obrazie będzie kosmiczna (zwłaszcza czerń/kontrast). Swojego kupowałem 3 lata temu na ebay tyle że uk, wcześniej miałem Optomę HD70. Porównanie JVC X3/RS40/X30 do Optomy HD20/25/33 - to... ugryzę się w język Chyba złe porównanie razem optomy HD20, HD25, HD33. Wygląda na to że nie widziałes żadnego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzy$ 2 Posted January 19, 2014 Ok, dziękuję za informację. Co powinno być lepsze w takiej Optomie HD25 względem HD65 oprócz rozdzielczości? Będzie tam lepsza czerń, lepszy kontrast? Zdecydowanie lepszy kontrast, czerń i dodatkowo 3D. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stanec 17 Posted January 19, 2014 Ok, czyli teoretycznie HD25/HD25e będzie trochę lepszym zastępcą mojej aktualne Optomy HD65 pod każdym względem. JVC X3 będzie w używce trochę droższa a np. Sony HW10? Również w technologi LCoS: http://www.ebay.de/itm/Sony-BRAVIA-VPL-HW10-LCoS-Projektor-/221357423834?pt=DE_Computing_TV_Video_Audio_Videoprojektoren&hash=item3389ee3cda Również zbiera dobre opinie w internecie i kosztuje używany podobne pieniądze co nowy HD25. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzy$ 2 Posted January 20, 2014 Ok, czyli teoretycznie HD25/HD25e będzie trochę lepszym zastępcą mojej aktualne Optomy HD65 pod każdym względem. JVC X3 będzie w używce trochę droższa a np. Sony HW10? Również w technologi LCoS: http://www.ebay.de/itm/Sony-BRAVIA-VPL-HW10-LCoS-Projektor-/221357423834?pt=DE_Computing_TV_Video_Audio_Videoprojektoren&hash=item3389ee3cda Również zbiera dobre opinie w internecie i kosztuje używany podobne pieniądze co nowy HD25. Pozdrawiam Nie trochę tylko to jest kolosalna róźnica między HD25e a HD65. Wg mnie HD25e świeci jak projektory do niedawna za ponad 10.000 zł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
montas 85 Posted January 21, 2014 To kolegę chyba poniosło, testowałeś ostatnio jakieś proje z przedziału powiedzmy 10 - 20 tys? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzy$ 2 Posted January 22, 2014 To kolegę chyba poniosło, testowałeś ostatnio jakieś proje z przedziału powiedzmy 10 - 20 tys? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Pisałem o sumie około 10.000, nie o 20.000 zł, a to róźnica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stanec 17 Posted January 22, 2014 Przypomnę, że szukam używanego projektora do kwoty około 4000 zł (a najchętniej mniej), który będzie miał lepszy całościowo obraz od Optomy HD 65, także bez spinek proszę Krzy$ - do czego porównywałeś tą Optomę HD25 w kwocie do 10.000zł? Czy świeci ona lepiej niż osławiony Mitsubishi HC4000, albo Sony z serii HW, np. HW30 (około 8500 zł nowy)? Chciałbym kupić w miarę najlepszy sprzęt w podanym budżecie. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzy$ 2 Posted January 23, 2014 Przypomnę, że szukam używanego projektora do kwoty około 4000 zł (a najchętniej mniej), który będzie miał lepszy całościowo obraz od Optomy HD 65, także bez spinek proszę Krzy$ - do czego porównywałeś tą Optomę HD25 w kwocie do 10.000zł? Czy świeci ona lepiej niż osławiony Mitsubishi HC4000, albo Sony z serii HW, np. HW30 (około 8500 zł nowy)? Chciałbym kupić w miarę najlepszy sprzęt w podanym budżecie. Pozdrawiam Porównywałem do optomy HD83. Ogólnie wygrywa HD83, ale jakości niewiele ustępuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted January 23, 2014 Ja też obstawiam coś z LCoS - JVC X3, lub Sony HW30 Quote Share this post Link to post Share on other sites
stanec 17 Posted January 23, 2014 Dzięki za zainteresowanie. Jest do kupienia JVC HD550 używany z lampą około 500h wyświecone za około 3900zł. To jest chyba poprzednik X3 (albo któryś z modeli z tej serii jak HD350 albo HD750). Warto się pchać w taki jakby nie patrzeć starszy model czy iść już w kierunku X3 lub tych Sony HW? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted January 23, 2014 HD550 i starsze to niestety modele mi nie znane, więc nie pomogę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
stanec 17 Posted January 23, 2014 Ok, mniej więcej mam już naświetlony temat, także z mojej strony na tę chwilę to wszystko Dziękuję za odpowiedzi i sugestie w temacie. Quote Share this post Link to post Share on other sites