Jump to content
Sign in to follow this  
Gmeru

Blu-ray 4K gotowe na koniec 2014 roku - Blu-Ray Disc Association (BDA)

Recommended Posts

Ja nie piszę o "średniej" ani o "teoretycznej" wydajności łącz. Poczytaj sobie uważnie wątek.

Są ludzi którzy mają łącza 60-100Mbitowe. Często próbą płynnego odtworzenia jakiego super dema 30Mbit z youtuba kończy się czkawką.

Jak myślisz dlaczego?

Speedtest, to nie teoretyczna prędkość. To prędkość zmierzona przez użytkownika, zmierzona często pod wpływem problemów z siecią.

Mam łącze 100Mbps i YT HD 8Mbps czasami mi się przycina, ale tylko w TV. Na komputerze nawet jak otworzę kilka okien z YT HD, to na wszystkich oknach obraz jest bez zacięć. Przycinanie obrazu na TV to wynik skąpstwa Panasonica, który pożałował 5zł na pamięć przeznaczoną na buforowanie obrazu.

Speedtest, to nie teoretyczna prędkość. To prędkość zmierzona przez użytkownika, zmierzona często pod wpływem problemów z siecią.

Mam łącze 100Mbps i YT HD 8Mbps czasami mi się przycina, ale tylko w TV. Na komputerze nawet jak otworzę kilka okien z YT HD, to na wszystkich oknach obraz jest bez zacięć. Przycinanie obrazu na TV to wynik skąpstwa Panasonica, który pożałował 5zł na pamięć przeznaczoną na buforowanie obrazu.

Nie wiem jaki model Panasonica ty masz ale na moim ST50 materiały z YT nigdy się nie cięły a łącze mam "tylko" 60Mbit.

A co do tego co podaje Speedtest to zapewniam Cię że co innego przeprowadzać test speedtestem a co innego stale obciążać łącze transferem o dużej prędkości.

Na moim łączu spokojnie osiągam długotrwałe transfery z kilku serwerów w tym samym czasie dające sumarycznie ponad 6MB/sek ale już próba oglądania materiału 4K z YT zakończyła się czkawką.

Chodzi o to, że na takim WT600 YT 4K się tnie. Też mam ponad 100Mbps. O tym myślał pewnie slimak.

Dostawcy Internetu sobie poustawiali wysokie priorytetu na strony z testami prędkości

wiec takie testy w praktyce bywają mało warte.

Nie było by fajnie ... byłoby super!

Tylko, że ty twierdzisz, że to już jest możliwe.

A nawet sugerujesz, że oglądasz skądś nieskompresowane filmy.

Dziwisz się, że traktujemy cię niepoważnie?

Chyba nie twierdzisz, że istnieje jakiś film którego nie ma w internecie w BR.iso? Jeżeli można piracko to czemu nie można legalnie? Koncerny nie umieją, czy nie widzą dziś interesu?

Scena w x265 już koduje ? Odważni są... x265 przecie jest we wczesnej fazie rozwoju i póki co w specyficznych warunkach wyraźnie ustępuje x264.

fakt, kiepsko to wychodzi na dzisiaj

a, przy okazji jestem z kolegą x666 :P

Kolega x666 w kwestii nośników optycznych ma rację. Model dystrybucji i rozprowadzania muzyki, filmów na płytach itp. jest przestarzały. Ale jak na razie nie ma odważnego człowieka żeby wymyślić i stworzyć coś lepszego ? A to "Coś" powinno być prawdziwą rewolucją !

Jak na razie to często słyszę i czytam o tym że płyta DVD umiera ? Płyta CD też umiera ? Ale jak na razie jakoś tego nie widać bo nowości muzyczne i filmowe ciągle wychodzą na płytach CD i DVD. W śmierć nośnika uwierzę dopiero wtedy jak przestaną wychodzić nowości muzyczne i filmowe na płytach CD i DVD. Na obecną chwilę mam wrażenie że nośniki CD i DVD jeszcze długo będą na tym świecie, a nowości muzyczne i filmowe jeszcze długo będą się ukazywać na płytach CD i DVD. No cóż, trzeba z tym żyć.

Nie wiem jaki model Panasonica ty masz ale na moim ST50 materiały z YT nigdy się nie cięły a łącze mam "tylko" 60Mbit.

Też mam ST50, a YT HD tnie się tylko na materiałach z małą ilością wyświetleń i tylko wieczorami. W tym samym czasie na PC jest płynnie.

TV/PC na kablu.

Na moim łączu spokojnie osiągam długotrwałe transfery z kilku serwerów w tym samym czasie dające sumarycznie ponad 6MB/sek ale już próba oglądania materiału 4K z YT zakończyła się czkawką.

Na PC + YT 4K, też czasami mam czkawkę, ale to nie wina sieci, bo na pasku odtwarzania widać, że materiał jest zbuforowany co najmniej na 40s do przodu.

P.S Przy ocenie wydajności łącza na poziomie 100Mbps, często wąskim gardłem będzie domowe wifi.

wifi-pomiar-big-ks.jpeg

http://www.dipol.com.pl/poradnik_instalatora_wlan_bib86.htm

"Przeprowadzone testy pokazały, że wpływ dwóch sieci działających na tym samym obszarze zależy od wybranych kanałów i jest tym mniejszy im kanały są od siebie bardziej oddalone. Gdy dwie sieci działają na tym samym kanale, każda ma dostępną połowę przepływności. Najbardziej niekorzystny przypadek występuje gdy sieci działają na sąsiednich kanałach, gdyż oddziałują wówczas na siebie jak szum o dużej wartości i efektywnie mogą wykorzystać tylko ok. 20% możliwej przepływności. Już odstęp 4 kanałów daje dla każdej z sieci około 70% przepływności teoretycznej."

Edited by slimak

Ja mam łącze 100Mb. Wąskim gardłem jest Wi-Fi bo ogranicza mi pasmo do około 60Mb.

Tak czy inaczej w godzinach "szczytu" przepustowość spada straszliwie. Nawet netspeed potrafi pokazać download 2-3Mb, upload 16Mb.

Jednym z powodów jest kabel doprowadzony do budynku. Ma 1Gb ale podłączonych jest do niego ponad 120 mieszkań.

Drugi powód to ogólny wzmożony ruch w sieci.

Teraz wyobraźmy sobie, że wszyscy mają łatwą i legalną możliwość ściągania 200GB filmów.

Łącza były by zabite na amen.

Ja mam tylko 45 ale u mnie zawsze leci na maxa (chyba ze "nadawca" nawala)

Edited by mobor

Tak czy inaczej w godzinach "szczytu" przepustowość spada straszliwie. Nawet netspeed potrafi pokazać download 2-3Mb, upload 16Mb.

Złóż reklamację ;-)

U mnie wszystkie pomiary speedtest dla wykupionego łącza 80Mbps wyglądają tak:

7dae14666dcdce71.jpg

Też mam ST50, a YT HD tnie się tylko na materiałach z małą ilością wyświetleń i tylko wieczorami. W tym samym czasie na PC jest płynnie.

TV/PC na kablu.

Na PC + YT 4K, też czasami mam czkawkę, ale to nie wina sieci, bo na pasku odtwarzania widać, że materiał jest zbuforowany co najmniej na 40s do przodu.

P.S Przy ocenie wydajności łącza na poziomie 100Mbps, często wąskim gardłem będzie domowe wifi.

wifi-pomiar-big-ks.jpeg

http://www.dipol.com.pl/poradnik_instalatora_wlan_bib86.htm

"Przeprowadzone testy pokazały, że wpływ dwóch sieci działających na tym samym obszarze zależy od wybranych kanałów i jest tym mniejszy im kanały są od siebie bardziej oddalone. Gdy dwie sieci działają na tym samym kanale, każda ma dostępną połowę przepływności. Najbardziej niekorzystny przypadek występuje gdy sieci działają na sąsiednich kanałach, gdyż oddziałują wówczas na siebie jak szum o dużej wartości i efektywnie mogą wykorzystać tylko ok. 20% możliwej przepływności. Już odstęp 4 kanałów daje dla każdej z sieci około 70% przepływności teoretycznej."

Widzisz wszystko co piszesz to prawda tylko żeby wyeliminować takie problemy już dawno przeszedłem w domu na sieć 1Gbit na urządzeniach Cisco do tego Access Pointy Netgear działające w standardzie n na obu częstotliwościach.

Transfery po sieci domowej na NAS'a spokojnie utrzymują się na poziomie 10MB/sek (oczywiście po WiFi).

Sieć mam doprowadzoną do mieszkania ethernetem 100Mbit a do budynku jest doprowadzony światłowód.

Nawet w godzinach wieczornych z dobrych serwerów mam spokojnie transfery na poziomie 5 do 6 Mbit/sek i niestety tak jak już napisałem wcześniej 4K z YT mi się przycinało.

Żeby było jasne ja również chętnie przeszedłbym na dystrybucję cyfrową ale na dzień dzisiejszy po prostu nie widzę możliwości technicznych realizacji tego z jednoczesnym zapewnieniem jakości odpowiadającej jakości materiałów z płyt BR, po prostu zabilibyśmy sieć.

Żeby było jasne ja również chętnie przeszedłbym na dystrybucję cyfrową ale na dzień dzisiejszy po prostu nie widzę możliwości technicznych realizacji tego z jednoczesnym zapewnieniem jakości odpowiadającej jakości materiałów z płyt BR, po prostu zabilibyśmy sieć.

I właśnie o to w tym chodzi ... zabilibyśmy sieć.

Poza ty o czym my gadamy? Popytajcie znajomych jakie filmy ściągają. Najczęściej 700Mb ripy. Gdy im wspominam, że są wersje filmu 4GB to patrzą jak na wariata i stwierdzają "Człowieku a ile ja to będę ściągał!? Zwariowałeś.".

Propozycję ściągania 200GB pliku skończyła by się turlaniem po podłodze ze śmiechu :)

... a przy okazji - jestem z kolegą x666 :P

Wszystkiego dobrego na Nowej Drodze Życia. :lol:

Dostawcy Internetu sobie poustawiali wysokie priorytetu na strony z testami prędkości

wiec takie testy w praktyce bywają mało warte.

:-(

YT zapowiada certyfikaty dla dostawców internetu. Będzie można wtedy łatwo porównać różnych operatorów.

Na razie (w Kanadzie) będzie wymagane poprawne odtwarzanie 90% filmów 720p (to około 4Mbps) :-(

http://www.slashcam.de/news/single/Welcher-DSL-Anschluss-liefert-ruckelfreie-HD-YouTu-11157.html

Edited by slimak

Złóż reklamację ;-)

U mnie wszystkie pomiary speedtest dla wykupionego łącza 80Mbps wyglądają tak:

7dae14666dcdce71.jpg

Speedtest.net nie jest dobrym /do końca wiarygodnmym/ wskaźnikiem. Czytalem swego czasu że są jakieś ciche układy pomiedzy opami a speedtest'em w tej materii :)

Edited by mobor

Czytalem swego czasu że są jakieś ciche układy pomiedzy opami a speedtest'em w tej materii :)

Mój operator jest chyba na to za mały.

Results were obtained by analyzing test data between Dec 26, 2013 and Jan 24, 2014

Elart 50.47 Mbps -> 317 kliknięć/testów.

UPC 46.48 Mbps -> 33776 kliknięć/testów.

P.S Na zdjęciu widać jeden pomiar 2.52 Mb/s, to karta orange i modem USB, podłączone do PC.

Edited by slimak

Opcji jest wiele, przecież nie musi to być internet. Wielu dostawców internetu ma jednocześnie kablówkę i satelitę z ofertą kilkuset programów z tym kilkudziesięciu HD., jest tam VOD. Nawet jeżeli transfer 4K spowoduje zabranie miejsca dla kilku programów HD czy kilkunastu SD to nie jest problem. Problemem jest decyzja, uzależniona też od tego czy klienci ją zaakceptują. Sama zmina nośnika z VHS, na DVD potem na BR powodowała duże koszty i lata na akceptację większości klientów. Tylko z tego powodu obawiam się, że będzie trudno, a nie z powodów technicznych.

x66 miło widzieć, że zaczynasz mówić coraz mądrzej :)

Warunki techniczne. Pamiętaj, że prędkość to nie tylko końcowy odbiorca.

To również dostawcy treści ale też magistrale które muszą się zmierzyć z milionami użytkowników.

To wszystko nie jest gotowe na 4K (z dużymi bitrate'ami).

W tej chwili standardem jest 5-6 Mbs video w HD (720p/1080p).

Postulat aby zwiększyć bitrate choćby "tylko" 10 krotnie to na chwilę obecną utopia.

Internet tego nie wytrzyma.

Sporo się mówi o tym, że sieci już w tej chwili chodzą na 100% swych fizycznych możliwości.

Infrastruktury sieci nie zmieni się w miesiąc czy dwa. To wymaga czasu.

Na marginesie ... żaden dostawca SAT nie "zamieni" 10 kanałów SD na jeden 4K :) Zapomnij :)

Może się to jedynie odbyć metodą dodawania nowych transponderów.

Speedtest.net nie jest dobrym /do końca wiarygodnmym/ wskaźnikiem. Czytalem swego czasu że są jakieś ciche układy pomiedzy opami a speedtest'em w tej materii :)

Wydawało mi się ,że jest to tajemnicą Poliszynela i oczywiście nie pomyliłem się...

Dowiedziałem się o tym od montera który zmieniał mi DSL na światłowód i swoją drogą coś w tym jest bo na czym zarabia strona jeśli nie ma na niej reklam ?

Opcji jest wiele, przecież nie musi to być internet. Wielu dostawców internetu ma jednocześnie kablówkę i satelitę z ofertą kilkuset programów z tym kilkudziesięciu HD., jest tam VOD. Nawet jeżeli transfer 4K spowoduje zabranie miejsca dla kilku programów HD czy kilkunastu SD to nie jest problem. Problemem jest decyzja, uzależniona też od tego czy klienci ją zaakceptują. Sama zmina nośnika z VHS, na DVD potem na BR powodowała duże koszty i lata na akceptację większości klientów. Tylko z tego powodu obawiam się, że będzie trudno, a nie z powodów technicznych.

Nie można zapominać też że w chwili obecnej mamy swoisty paradoks że Ci którzy mogliby kupić TV 4K i zapłacić ze tego typu treści dostarczane przez sieć najczęściej szybkiej sieci nie mają i mieć nie mogą.

Mówię oczywiście o wszystkich tych którzy mieszkają w domkach na obrzeżach miast, infrastruktura która do nich dociera jest kiepska, albo nie ma jej wcale i jedyne co im pozostaje dostęp radiowy.

Nie ma co ukrywać że prawo które mamy stworzyło sytuacje że ludzie mieszkający w miastach, w blokach mają szeroki wybór na dostęp do internetu z dużymi prędkościami a warunki na TV 4K raczej słabe (postawienie 65 czy 84" cali TV w bloku trochę trudne a przy mniejszych rozdzielczościach 4K już takiego wrażenia nie robi), za to Ci którzy warunki do instalacji odpowiednich TV mają bardzo dobre dostępu do szybkich sieci nie mają, więc i tak będą bardziej zainteresowani treściami 4K na fizycznych nośnikach.

Mimo wszystko, to jednak z przyjemnością, przyznaję, że kontrargumenty osób mających inne zdanie niż moje jak np. powyższy, okazały się bardziej przekonujące od moich.

Mimo wszystko, to jednak z przyjemnością, przyznaję, że kontrargumenty osób mających inne zdanie niż moje jak np. powyższy, okazały się bardziej przekonujące od moich.

Miło mi że udało mi się Cię przekonać, ale żeby nie było tak ponuro oto link do informacji dającej szanse na polepszenie sytuacji ;)

http://pclab.pl/news56278.html