Jump to content
Sign in to follow this  
Gmeru

Blu-ray 4K gotowe na koniec 2014 roku - Blu-Ray Disc Association (BDA)

Recommended Posts

Może zaprezentujesz płytę BR 4K? Mam nadzieję, że takiej nigdy nie będzie lub będzie marginesem. Na szczęście 4K już jest i bez płyt BR. Trzymam kciuki by dystrybutorzy nie nastawili się na napęd optyczny, ale jak czytam forum "HD" to mam wątpliwości czy klient jest już przygotowany.

Kolego ale ja nie pytam Cię o płytę BR 4K.

Sam w poście: http://hdtvpolska.com/topic/32058-blu-ray-4k-gotowe-na-koniec-2014-roku-blu-ray-disc-association-bda/page-3#entry324287 napisałeś:

Osobiście wolę filmy 1080p bez kompresji oraz identyczne 3D (tylko tu robię wyjątek dla halfOU z uwagi na pasywne 3D). Dbają c o środowisko nie używam fizycznych nośników poza dyskami kilku TB-owymi.

Więc grzecznie poprosiłem o jakieś info tych na temat tych plików o których sam piszesz.

To tak jakbyś nagrał na kamerę film, potem wypalił ją na płycie, a na końcu zrobił obraz płyty. Bez sensu. Lepiej nagrany materiał z kamery od razu zgrać na twardy dysk. Płyta jest zbędnym ogniwem.

Identycznie jest z dystrybucję. Najpierw jest film (zresztą ten w kinach nie idzie z płyt), potem zgrywa się go na płytę i ewentualnie można zrobić obraz. Tu też można pominąć płytę, sprzedawać film, a od kupującego zależy nośnik na którym chce kupiony film zapisać.

Jasne kupuj film na dysku (no ewentualnie pen-drive) koszt płyty to nie więcej niż 10 złotych, koszt dysku bądź pen-drive kilkukrotnie większy, do tego oczywiście dojdzie wartość samego filmu (no bo dystrybutor na tym też będzie chciał zarobić), dziękuję, wolę płyty, jak na razie to najtańszy nośnik.

To naprawdę takie skomplikowane? Po co dorabiasz jakieś dziwne ideologie do moich wypowiedzi. Kupujesz film bez nośnika, samą licencję, sam decydujesz o nośniku, bez wychodzenia z domu przez internet.

To tak jakbyś nagrał na kamerę film, potem wypalił ją na płycie, a na końcu zrobił obraz płyty. Bez sensu. Lepiej nagrany materiał z kamery od razu zgrać na twardy dysk. Płyta jest zbędnym ogniwem.

Identycznie jest z dystrybucję. Najpierw jest film (zresztą ten w kinach nie idzie z płyt), potem zgrywa się go na płytę i ewentualnie można zrobić obraz. Tu też można pominąć płytę, sprzedawać film, a od kupującego zależy nośnik na którym chce kupiony film zapisać.

Twardy dysk może szlak trafić, a tak masz kopię dla siebie. Płyta jako nośnik jest warta tyle co nic, a kupując klika filmów naraz z dostawą poleconą masz szybciej ten film na kompie niż po sieci.

Dlatego ja stosuję kompromis ... plyt w szafce a zawartosc na serwerze ogolona ze wszelkiej masci dodatkow i niepotrzebnych sciezek dzwiekowych

Pozdro

Te dodatkowe materiały, to zgadzam się, potrzebne jak świni siodło. Skoro wypuszczają tyle różnych wersji tego samego filmu to mogliby wydawać też wersje z samym filmem (najlepiej director's cut).

Te dodatkowe materiały, to zgadzam się, potrzebne jak świni siodło.

Zależy od dodatków. Ja lubię dodatki o kulisach produkcji filmu, a przed filmem lubię sobie puścić zwiastun danego filmu na rozgrzewkę.

Skoro wypuszczają tyle różnych wersji tego samego filmu to mogliby wydawać też wersje z samym filmem (najlepiej director's cut).

Ale wszystkich filmów nie ma w wersji Directors Cut.

Kwestia jest dystrybucji filmów, dla producenta i tych pośredników najlepszym nośnikiem do sprzedaży jest płyta i też jej cena, płyta DVD to około 40-60gr, więc na dzień dzisiejszy nie ma lepszego nośnika i tańszego.

Wyżej jest porównanie nagrania z kamery a później na płytę, tylko co to za porównanie, jak byś miał taki film sprzedać z tej kamery to na bank być wolał wypalać płyty niż udostępniać przez Internet, bał byś się kopi nielegalnych.

Co jest dobre dla producentów: zastosowanie magicznego pudełeczka zaszyfrowanego, który będziesz miał w domu, kupujesz film i na niego Ci się ściąga, ale z tego pudełeczka magicznego nie zgrasz już sobie.

Podoba Ci się takie rozwiązanie czy wolisz kupić film na BD?

W BD masz fajną opcję, bo możesz sobie kupić film na wyprzedaży a nawet używany za 20-30zł i możesz go postawić na regale, ewentualnie zgrać sobie na dysk i co lepsze sprzedać go komuś kogo nie znasz :)

Dużo rozsądku jest w tej opinii. Przyznaję Ci wiele racji, płyta ma w takim (kolekcjonerskim) spojrzeniu przewagę. Wiele osób, może nawet większość ogląda filmy 1 raz. Istnieje jednak duże ryzyko, że osoby, które chcą mieć legalny film bez płyty, będą siłą rzeczy zdane na nieoryginalne kopie. Może najlepszym rozwiązaniem jest udostępnić klientom oba kanały. Co do nielegalnych kopii to na razie najlepszym ich źródłem są płyty, to z nich powstaje najwięcej kopii.

Rynek audio wskazuje jednak, że osoby wymagające najwyższej jakości coraz częściej wybierają jednak legalne pliki hi-res niż płyty SACD czy DVD-A. W prasie audio często można spotkać się z opiniami, iż pliki hi-res zapewniają lepszą jakość dźwięku. Największe audiofilskie firmy już często rezygnują zupełnie z napędów CD np. Linn który uzasadnia to wprost gorszą jakością dźwięku z nośników optycznych.

Zależy od dodatków. Ja lubię dodatki o kulisach produkcji filmu, a przed filmem lubię sobie puścić zwiastun danego filmu na rozgrzewkę.

Ale wszystkich filmów nie ma w wersji Directors Cut.

Jak kto woli, ale zwiastun, który najczęściej zdradza fabułę - nie dziękuję :)

Director's Cut - oczywiście te, które oficjalnie wyszły.

@up

Tylko, że tu nie jest winny nośnik, a format zapisu.

Edited by dominlesne

Kwestia jest dystrybucji filmów, dla producenta i tych pośredników najlepszym nośnikiem do sprzedaży jest płyta i też jej cena, płyta DVD to około 40-60gr, więc na dzień dzisiejszy nie ma lepszego nośnika i tańszego.

Warto przypomnieć o nośnikach do filmów HD które chciały zastąpić DVD, to nośniki FVD i EVD. W porównaniu z Blu-Ray to nosniki FVD i EVD są tańsze w produkcji od Blu-Ray, bo korzystają z czerwonego lasera który jest tańszy od niebieskiego. W nośnikach FVD i EVD podoba mi się to że do filmów HD nie trzeba niebieskiego lasera bo czerwony też się nadaje. Moim zdaniem do filmów HD mogłyby być dwa nośniki. Czyli Blu-Ray i FVD lub EVD, dzięki temu każdy miałby wybór. Jak ktoś chce film hd w najwyższej jakości to kupi film na Blu-Ray, a jak ktoś chce film HD i nie musi mieć filmu HD w najwyższej jakości, to wtedy ten ktoś kupiłby film HD na nośniku FVD lub EVD, który byłby tańszy od filmu HD na Blu-Ray. I moim zdaniem wtedy każdy byłby zadowolony.

Jak obserwuję tą dyskusję to mam wrażenie że nie chodzi o to w jakiej jakości będzie nagranie. Tutaj chodzi o nośnik i nośnik jest problemem. Blu-Ray spowodował to że konsumentów zamknął w więzieniu bo jeżeli chcemy nagranie w jakości HD do kolekcji to jesteśmy skazani na Blu-Ray i nie mamy wyboru.

Zawsze była i zawsze będzie grupa osób dla których czymś oczywistym jest to, że ktoś chce mieć kolekcję swoich ulubionych filmów/seriali/muzyki w najwyższej jakości. Ogólne wyniki sprzedaży na świecie płytek BD pokazują, że ta grupa jest liczna, chociaż oczywiście nie aż tak liczna jak wielu by chciało, po części ze względu na stosunek ceny płytek do zarobków w mniej zamożnych krajach, w tym w Polsce oraz ogólnoświatowy kryzys.

No i ta grupa osób bardziej liczna już nie będzie.

Dlatego ja stosuję kompromis ... plyt w szafce a zawartosc na serwerze ogolona ze wszelkiej masci dodatkow i niepotrzebnych sciezek dzwiekowych

Pozdro

Ale ten kompromis wymaga dodatkowych kosztów i nie każdego na to stać. I nie każdy ma czas i chęć na kopiowanie filmów Blu-Ray na twardy dysk itd.

Warto przypomnieć o nośnikach do filmów HD które chciały zastąpić DVD, to nośniki FVD i EVD. W porównaniu z Blu-Ray to nosniki FVD i EVD są tańsze w produkcji od Blu-Ray

[...]

Jak obserwuję tą dyskusję to mam wrażenie że nie chodzi o to w jakiej jakości będzie nagranie. Tutaj chodzi o nośnik i nośnik jest problemem.

Mylisz się. Nośnik jako nośnik jest bardzo tani.

Wytworzenie płyty DVD kosztuje < 1zł, wytworzenie płyty BR kosztuje niewiele więcej.

W każdym razie nie na tyle, żeby miało to jakieś większe znaczenie.

Ceny filmów na różnych nośnikach to tylko i wyłącznie marketing.

Film BR "musi być" droższy od DVD bo ma lepszą jakość.

Dlaczego filmy BR np. w USA są tańsze niż u nas? Bo tak ktoś "ustalił". Tyle.

Aha. Takie buty. Dzięki za wyjaśnienie. Ciekawe też jest to dlaczego nie sprzedają filmów HD na płytach DVD ? Przecież film HD w niższej jakości, można zmieścić na płycie DVD. Moim zdaniem taki film HD na płycie DVD byłby lepszym rozwiązaniem od dotychczasowych filmów na DVD. No i wtedy wymagający klient kupowałby film na Blu-Ray, a mało wymagający klient kupowałby film HD na DVD. I każdy byłby chyba zadowolony. W kwestii technicznej jest to możliwe, ale w pozostałych kwestiach to już chyba nie jest możliwe.

Ciekawe też jest to dlaczego nie sprzedają filmów HD na płytach DVD ?

Myślę, że wszystkim to pytanie chodzi po głowie.

Dwuwarstwowa płyta DVD to 8GB miejsca. Gorszej jakości film 1080p by się zmieścił. BluRay to by nie było ale na pewno lepsze niż DVD :)

Z drugiej strony ... odtwarzacz i tak trzeba by zmienić, a koszt wytworzenia podobny więc do BR ....

Marketing :)

Edited by Fantom

Ciekawe też jest to dlaczego nie sprzedają filmów HD na płytach DVD ?

Po to powstał blu ray. DVD to nie tylko nośnik, ale też format pliku zgodny z odtwarzaczami. Równie dobrze można zapytać czemu nie będzie filmów 2K na blu ray - według mnie za mała różnica, przeskok technologii, żeby tworzyć nowy format. Wiąże się to z wielkimi kosztami wprowadzenia kompatybilnego sprzętu.

Poza tym jak komuś nie pasuje niska jakość dvd to przerzuca się na BR skoro odtwarzacz kosztuje tyle co 2 nowe filmy.

Edited by dominlesne

Chyba słabo czytałeś, bo raczej nie ma tu wiele o pieniądzach. Choć przyznaję, że opinie kilku osób na forum nieco zrewidowały moją opinię na temat kosztów i muszę przyznać, że dla osób kolekcjonujących filmy BR jest najtańszym nośnikiem.

No właśnie więc po co kombinować jak koń pod górę!

Opisałem jak to wygląda więc po co stosować pół środki.

Wystarczy, że ktoś nie jest kolekcjonerem i ogląda film jeden raz. Po co ma biegać po płyty, jak ma dysk na którym można zapisać i usunąć tysiące filmów bez wstawania z fotela, bez stosowania półśrodków w postaci starodawnych nośników optycznych. Wszystko zależy od potrzeb.

Biega sie dla zdrowia czy kondycji ale jesli masz na mysli "biegac"do skrzynki pocztowej na wlasnych drzwiach, Czy do sklepu/lokalnej wypozyczalni (choc nie ma takiej potrzeby, bo wypozyczalnia przysyla do domu) to raczej sie nie nacwicze ;)<br />

<br />

A teraz ja mam pytanie do Ciebie ile w ubieglym roku sciagnales filmow w jakosci Bluray i na ilu filmach byles w kinie?<br />

<br />

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

A teraz ja mam pytanie do Ciebie ile w ubieglym roku sciagnales filmow w jakosci Bluray i na ilu filmach byles w kinie?

Zapomniałeś że kolega ogląda tylko materiał nieskompresowany ;)

Nie . Nie zapomnialem. Narazie chcialbym sie dowiedziec jak duzo czasu zajmie mu nagranie I skasowanie tego 1000 filmow. A nie znalazlm albo przegapilem ilosci filmow jaka rocznie oglada.<br />

<br />

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

Z tym ściąganiem filmów na HDD też nie jest tak różowo.

1. Jakość dobrego filmu to minimum 5GB, najlepiej jak mają około 10GB

2. Nie zawsze są dostępne w dobrej jakości (kompresja ;) )

3. Szukanie napisów w czeluściach internetu

4. Bycie piratem = nieuczciwość

Jeżeli mam wybór BD czy ściągać na HDD wybieram BD.

ad1 Nie 5-10 a 200GB, to temat o 4K

ad2 To już zależy od dystrybutorów, na dzisiaj coś już na świecie jest, a płyt BR 4K nie ma ani jednej.

ad3 Sto razy szybsze niż szykanie wypożyczalniach fizycznych

ad4 Jakbyś włożył troszkę wysiłku i przeczytał wypowiedzi to byś załapał,że chodzi o legalną formę dystrybucji 4K.

binary

Ściągnięcie jednego filmu zajmuje nicałą sekundę, klik i jest, reszta w tle jak np. aktualizacje windowsa.