Jump to content
Sign in to follow this  
Gmeru

Blu-ray 4K gotowe na koniec 2014 roku - Blu-Ray Disc Association (BDA)

Recommended Posts

Obstawiam, że do końca tygodnia dobijemy do 10 stron, pytanie tylko czy jest sens bicia piany na daremno ?

a wcześniej:

Raz jeszcze przypominam wątek sprzed prawie dwóch lat traktujący o tym samym z forumowiczem x666 w roli głównej.

http://hdtvpolska.com/topic/28019-koniec-odtwarzaczy-bd-juz-kombinuja-przy-tym/

Przeczytaj uważnie sam swoje słowa "wątek sprzed prawie dwóch lat" i wszystko w temacie. Wiele się zmieniło, wchodzi 4K, a jak mówi przysłowie "lepsze jest wrogiem dobrego".

Jeszcze jakbyś rozróżnił jakośc filmu i nosnika to byś zrozumiał sens wypowiedzi. Jeżeli wypowiedzi wydają Ci się sprzeczne z sobą to nie znaczy, że takie są. Mogłęś źle je zinterpretować, mogłem też napisać w sposób niezrozumiały.

Mam też prośbę, nie rób wycieczek osobistych, i wyrywaj zdań z kontektu, to po prostu niekulturalnie. Z góry przepraszam za sposób w jaki zwracam Ci uwagę, tym bardziej że wcale nie czuję się "świętym" i nie raz zdarzały mi się w rozpędzie gorsze wypowiedzi za które przepraszam, jeżeli tu kogoś uraziłem.

Czemu przeszkadza Ci 10 stron dyskusji, w każdej można się czegoś nowego dowiedzieć.

djrobus

Już slimak wskazał serwisy, nawet gdyby ich nie było to co? Nie wynika to z braku technologii, tylko z potrzeb rynkowych.

Podobnie jest z muzyką, przez wiele lat CD zochydził wszystkim muzyke zapisaną cyfrowo, do tego stopnia, że audiofile wrócili do czarnych płyt. Dopiero pojawienie się plików hi-res p[ozwoliło na dobry dźwięk cyfrowy. Okazało się też, że nie ma problemu z dostępnoiścią, w tej chwili już masę nowości wychodzi w wersji 24 bitowej i co ciekawe, jest nawet nieco taniej niż na CD (a przynajmniej niż było na CD przed pojawieniem się plików). Można?

Najbardziej popularne jest też tv 32-42 cali Hd ready. Mimo iż mamy rok 2014.Czy mamy się cofać do epoki Dvd?Szkoda że na moim 60 calowym tv nie widzisz jaki obraz ma dvd jaki obraz ma blu ray a jaki 3d blu ray.Dvd po minucie byś wyrzucił do puszki.....To się nie daje oglądać.Hello!!!!

Idziemy w kierunku 4-8K.

Co innego czarna płyta muzyczna gramofonowa analogowa.To uczta dla uszu.

Helloo oglądam na takim TV i powiem tak, niektóre DVD wyglądają bardzo dobrze a niektóre BD wyglądają fatalnie.

Tak idziecie w 4-8K chyba w pojedynkę :)

Helloo oglądam na takim TV i powiem tak, niektóre DVD wyglądają bardzo dobrze a niektóre BD wyglądają fatalnie.

Tak idziecie w 4-8K chyba w pojedynkę :)

Oglądam na 60 calach a tam Dvd ginie , nie wart wspomnienia.Za 5 lat kupię tv min 75 cali max 90.Wybacz ale nie zawracam sobie głowy technologiami nie z tej epoki.

Oglądam wyłącznie blu ray i obraz full hd.Oko ma się cieszyć a nie boleć.

I raczej nigdy nie będę w pojedynkę.A 4k-8k to future i tego nie zmienisz.3D na blu ray też bardzo lubię.

Jak to nie ma... :) Tez tak myślałem. Po latach stwierdzam ze w HD mam więcej perełek niż miałem na DVD....

Już slimak wskazał serwisy, nawet gdyby ich nie było to co? Nie wynika to z braku technologii, tylko z potrzeb rynkowych.

Podobnie jest z muzyką, przez wiele lat CD zochydził wszystkim muzyke zapisaną cyfrowo, do tego stopnia, że audiofile wrócili do czarnych płyt. Dopiero pojawienie się plików hi-res p[ozwoliło na dobry dźwięk cyfrowy. Okazało się też, że nie ma problemu z dostępnoiścią, w tej chwili już masę nowości wychodzi w wersji 24 bitowej i co ciekawe, jest nawet nieco taniej niż na CD (a przynajmniej niż było na CD przed pojawieniem się plików). Można?

Kolego najpierw sam sprawdź co kolega @slimak pokazał a potem mów że zaprezentował jakieś serwisy, on podał tylko linki do jedynego w chwili obecnej istniejącego odtwarzacza 4K od Sony.

Jakbyś wczytał się głębiej to może przestał byś się tak tym ekscytować: urządzenie z wewnętrznym dyskiem 2TB (na materiał 4K daj spokój, w chwilo obecnej kolekcja Bonda na BR zajmuje 1TB), koszt wypożyczenia na 24 godziny, 8$, koszt kupienia na stałe 28$, wybacz ale nośnik BR wychodzi taniej i do tego jeżeli chcę po jakimś czasie to sięgam na półkę i go oglądam a nie płacę za kolejne oglądanie, no i jeszcze jak znajomy chciałby pożyczyć to tez nie ma problemu, na dokładkę jak wynika z informacji od @Gmeru który to urządzenie miał w Polsce na dzień dzisiejszy nie działa.

Wiesz dlaczego cały przemysł filmowy tak bardzo chce żeby przejść do serwisów typu VOD i streamowania bo to dla nich czysta kasa i kontrola nad materiałami, będziesz płacił za wszystko za co Ci każą, w chwili obecnej masz wolność bo stajesz się właścicielem płyty z filmem.

• Like 1

Te argumenty mnie przekonują. Masz nieco odmienne potrzeby od moich (nigdy nie oglądam 2 razy tych samych filmów), więc nie interesuje mnie przechowywanie na stałe filmów. Co do kosztów, to już nie takie oczywiste, choć przyznaję, że koszt czystej płyty stał się już konkurencyjny.

Nie zgadzam się natomiast z ostatnim akapitem, że przemysł filmowy robi wszystko by pozostać przy nośnikach optycznych.

Nie zgadzam się natomiast z ostatnim akapitem, że przemysł filmowy robi wszystko by pozostać przy nośnikach optycznych.

Przepraszam może się niejasno wypowiedziałem ale ja właśnie uważam że przemysł filmowy i nie tylko oni robią coraz więcej żeby właśnie od nośników fizycznych odejść bo większe zyski i większą kontrolę będą mili gdy przejdziemy w większości do usług typu VOD i sieciowych streamów.

Ja osobiście jestem zwolennikiem nośników fizycznych bo dają nam większą swobodę.

Ja jestem ciekawy czy konsumenci będą na Blu-Ray 4K, chętnie kupować te filmy które mają teraz na Blu-Ray HD ? Ja już od dziś rezygnuję z kupowania filmów na Blu-Ray HD. Od dziś przygotowuję się na Blu-Ray 4K.

Edited by grzegorz288

Przeczytaj uważnie sam swoje słowa "wątek sprzed prawie dwóch lat" i wszystko w temacie. Wiele się zmieniło, wchodzi 4K, a jak mówi przysłowie "lepsze jest wrogiem dobrego".

To znaczy co... 1080p w najwyższej jakości dostępnej dla domowego użytkownika to już jest teraz dno ?

I gdzie jest te 4K ? Jedynie na terenie USA i do tego wybrane produkcje Sony dostępne na wyświetlaczach Sony.

Nie zdajesz sobie sprawy, że dla osoby mieszkającej poza USA właściwie jedynym sposobem na "uwolnienie" kontentu 4K jest jak najszybsze pojawienie się Blu-ray 4K.

Masz awersję do nośnika optycznego, wolałbyś pobrać film o porównywalnej czy nawet wyższej jakości obrazu i dźwięku niż to co oferuje Blu-ray. Rozumiem to. Tyle, że póki co to jest fantastyka nie do zrealizowania przez najbliższych kilka(naście) lat.

Wbrew temu co sądzisz gdyby nie Blu-ray to w tej chwili bylibyśmy w czarnej du*** i nie miałbyś skąd siorbać tych 50-cio gigabajtówek. Nie liczę na to, że Cię przekonam do swoich racji, nikomu się nie udało dwa lata temu i teraz też się nie uda.

Nikt nikomu nie broni otwarcia serwisu oferującego pobranie czy streaming filmów w jakości porównywalnej do Blu-ray, ale fakty póki co są takie, że na wiosnę startuje Netflix (oczywiście tylko w USA i na wybranych TV) w 4K z przepływnością 15Mbps (HEVC), co i tak jest sporym krokiem do przodu bo obecne 1080p w jakości Super HD ma u nich 7Mbps (H.264). Polskie serwisy litościwie pomijam milczeniem...

Jeżeli nie jesteś w stanie sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego sprawy mają się tak, a nie inaczej to może ten link rozjaśni nieco sprawę.

Oczywiście są osoby, które mogą sobie pozwolić na net 100Mbps czy nawet 1Gbps czy to jeśli chodzi o warunki techniczne czy finansowe, tyle, że póki co to jest margines. Po płytkę Blu-ray z kolei sięgnąć może każdy i nie ma w związku z tym żadnych obostrzeń.

Pobrać to będzie można jak piraci zgrają z płytki 4K w 2015 roku ;D To zawsze było i będzie źródło...

Te argumenty mnie przekonują. Masz nieco odmienne potrzeby od moich (nigdy nie oglądam 2 razy tych samych filmów), więc nie interesuje mnie przechowywanie na stałe filmów. Co do kosztów, to już nie takie oczywiste, choć przyznaję, że koszt czystej płyty stał się już konkurencyjny.

Jedynie Netflix jest tutaj chlubnym wyjatkiem. Ale nie sadze aby w najblizszym czasie zaczeli oferowac filmy 4K. Poza tym nie ma ich w Polsce.

Co do wytworni nosnik optyczny daje im zludne "poczucie bezpieczenstwa" ... ale nie ochrony przed piractwem tylko otrzymania kasy przy rozliczeniu per sztuka. Przy transmisji satelitarnej jest podobnie. Cena razy x abonentow albo x wypozyczen, a do tego stala oplata x dolarow.

Kasa, kasa, kasa ... to tu jest problem.

I tak cala filmoteka wydana na dvd i blu-ray lezy gdzies w necie na serwerach. Jak ktoś bedzie chcial ukrasc to ukradnie. Piractwo to problem zastepczy i taki co dobrze brzmi. Chodzi wylacznie o kase do dystrybucji i z rynku oraz jak ją sciagac i nie dac sie wydymac ... oto prawdziwe podejscie wytworni.

Pozdro

Edited by pmcomp

on podał tylko linki do jedynego w chwili obecnej istniejącego odtwarzacza 4K od Sony.

.... , koszt wypożyczenia na 24 godziny, 8$,

Wypożyczenie płyty BD 14zł, a oni chcą 8$(24zł) za 4K. Dla mnie cena duża, ale do przyjęcia.

@Gmeru który to urządzenie miał w Polsce na dzień dzisiejszy nie działa.

@Gmeru ma też TX-L65WT600. A w nim sieciowy kanał 4K działa w Polsce, a Japończycy zapewniają że za jakiś czas będzie można na tym kanale obejrzeć płatne filmy.

Pobrać to będzie można jak piraci zgrają z płytki 4K w 2015 roku ;D To zawsze było i będzie źródło...

Ale piracki rynek płyt blu ray praktycznie nie istnieje - nie spotkałam się chyba z racji mocnych zabezpieczeń by ktoś oferował za małą kasę pirackie płyty blu-ray.Bo rynek gier komputerowych oraz filmów dvd zawsze był przez nich opanowany.Dlatego pewno filmy na blu-ray są po kilku latach nadal tak drogie.

:)

żartujesz, prawda ?

Gdyby było jak piszesz, urządzenia Dune czy Popcorn nie miałyby racji bytu

Edited by mobor

Ale piracki rynek płyt blu ray praktycznie nie istnieje - nie spotkałam się chyba z racji mocnych zabezpieczeń by ktoś oferował za małą kasę pirackie płyty blu-ray.Bo rynek gier komputerowych oraz filmów dvd zawsze był przez nich opanowany.Dlatego pewno filmy na blu-ray są po kilku latach nadal tak drogie.

sklep z filmami oryginalnymi inaczej:)

http://blu-ray-shop.kiev.ua/novinky

To znaczy co... 1080p w najwyższej jakości dostępnej dla domowego użytkownika to już jest teraz dno ?

Wiesz co ? Jak filmy na Blu-Ray 4K będą w sklepach to wtedy znajdą się ludzie którzy będą mówić że filmy w 1080p to dno. Taka sama sytuacja była jak w czasach panowania DVD pojawiły się nośniki Blu-Ray i HD-DVD. Pamiętam jak wtedy były różne głosy i opinie. Jedni mówili że filmy w HD są niepotrzebne, inni mówili że DVD im wystarczy i po co to całe HD. Jeszcze inni poczuli się oszukani bo całe lata mówiono o tym że filmy na DVD są w najlepszej jakości. I ludzie kupowali i zbierali filmy na DVD całymi latami, poświęcili swoim kolekcjom DVD masę pieniędzy i bezcennego czasu. I nagle pojawiły się filmy w jakości HD. Słyszałem że wtedy niektórych ludzi szlag trafił, bo się okazało że Sorry Winnetou, ale wasze kolekcje DVD to dno i nic niewarte śmieci. Być może to samo czeka Blu-Ray HD ? Jak pojawią się filmy na Blu-Ray 4K ? Zobaczymy ile będzie chętnych na Blu-Ray 4K ? Ja już trochę nośników w życiu przeżyłem i wszelkie wiadomości o nowych nośnikach nie robią na mnie wrażenia, bo nośniki przychodzą i odchodzą. Inne nośniki się zadomowią, ale też kiedyś odejdą. To się nazywa postęp, ale nie wszyscy chcą brać udział w postępie.

Zawsze była i zawsze będzie grupa osób dla których czymś oczywistym jest to, że ktoś chce mieć kolekcję swoich ulubionych filmów/seriali/muzyki w najwyższej jakości. Ogólne wyniki sprzedaży na świecie płytek BD pokazują, że ta grupa jest liczna, chociaż oczywiście nie aż tak liczna jak wielu by chciało, po części ze względu na stosunek ceny płytek do zarobków w mniej zamożnych krajach, w tym w Polsce oraz ogólnoświatowy kryzys.

Pożyjemy zobaczymy co Blu-ray 4K wniesie w stosunku do swojego starszego brata, bo nie mam wątpliwości, że będzie to nie tylko wyższa rozdzielczość. Wtedy będzie można ocenić na ile i w jakim stopniu sensowny jest apgrejd danego filmu do Blu-ray 4K.

Póki co tematu 4K w odniesieniu do filmów dla użytkownika domowego nie ma skoro są dostępne jedynie wybrane produkcje od jednej wytwórni filmowej do tego tylko na terenie USA więc i opinie, że Blu-ray to na tą chwilę to już jest średniowiecze nie mają większego sensu i są wróżeniem z fusów ;)

Edited by misfit

4K (BD 4K) nie będzie tym co 1080 (BD), nie ma co się oszukiwać, większa część gospodarstwa domowego nie przejdzie w BD 4K.

PO następne przez parę lat płyty z filmami BD 4K będą po prostu za drogie, czytając tutaj paru krzykaczy to ewidentnie liczą na piracenie filmów w 4K, jak ktoś wspomniał do piracenia potrzebne źródło czyli BD 4K.

Na koniec 4K nie będzie tak popularne jak Full HD czy to na BD czy w Internecie, bliższe parę lat tego nie zmieni.

Tylko maniacy HD pozwolą sobie na takie dobro jakim jest BD4K, inni zwykli ludzie pokupowali sprzęt do 1080p i w większości zostanie przy tym na dłuższy czas.

Większość znajomych ma TV poniżej 50 cali i większy im nigdy nie będzie potrzebny, jak oni mają się przekonać do 4K. :D

A oglądanie materiału 4K na takich TV poniżej 50, to profanacja.

Kupienie TV 4K i BD4K i SAT 4K ( ciekawe kiedy pojawią się takie na rynku :D ) to nie mały wydatek.

Ale wszystko wyjdzie z czasem i okaże się co z tego wyniknie.

Chciałbym aby OLED 4K staniał, to by było coś, na razie to tylko marzenia.