Jump to content
Sign in to follow this  
Gmeru

Blu-ray 4K gotowe na koniec 2014 roku - Blu-Ray Disc Association (BDA)

Recommended Posts

Jak byłem na każdym etapie i co technologia to lepiej.

Zostaje jedno ale, nie wszystkie filmy, dokumenty, koncerty są dobrze kręcone i mam takie wydanie. że DVD wygląda tak samo ja Blu-ray.

Trzeba też zauważyć, że parę lat temu było moda na Full HD w aparatach itd, więc dużo zaczęło się kręcić w 1080 i przeskok wyżej nie jest możliwy tak jak w analogowym kręceniu.

Więc kwestia w czym było kręcony tzn na jakim sprzęcie, dzisiejsze stare filmy wyglądają bardzo ładnie jak są odpowiednio zeskanane, czego nie będziemy mogli powiedzieć o produkcjach cyfrowych 1080 za parę lat.

Ciekaw jestem jakie minimalne wymagania sprzętowe są dla 4K? Niedawno zakup słabszego laptopa był podyktowany "radzeniem sobie" z full hd. Jakie obciążenie na Waszym redakcyjnym potworze wywierają materiały 4K? Pewnie trzeba poczekać na hdmi 2.0 na odpowiedz na pierwsze pytanie...

Zgadza się DVD ma kiepską jakość w porównaniu z Blu-Ray HD. Ale niektóre wydania filmów DVD musiałem zachować z powodu dodatków, których nie ma na Blu-Ray. A co do Blu-Ray 4K to, niech ten nośnik wyjdzie jak najszybciej. Nie mam nic przeciwko ! Yes Yes Yes !

Nie wspominajac, ze wielu filmow na blu-ray nie wydano.

Pozdro

Nie wspominajac, ze wielu filmow na blu-ray nie wydano.

Pozdro

Zgadza się. Jak zaczną wychodzić filmy na Blu-Ray 4K to wtedy Blu-Ray HD będzie nośnikiem numer dwa czyli troszeczkę mniej ważnym. I przez to może się ukazywać trochę mniej filmów, bo filmy nowe będą wychodzić na Blu-Ray w HD bez problemu, ale z klasykami i starszymi filmami może być gorzej.

O czym Wy piszecie ?

DVD mimo że jest stare to każdy film jest na tym nośniku wydawany.

Żaden BD nie będzie jako drugi nośnik bo jest 4K, to jest po prostu wróżenie z fusów i nic więcej.

Najbardziej popularnym nośnikiem jest dalej DVD.

O czym Wy piszecie ?

DVD mimo że jest stare to każdy film jest na tym nośniku wydawany.

Żaden BD nie będzie jako drugi nośnik bo jest 4K, to jest po prostu wróżenie z fusów i nic więcej.

Najbardziej popularnym nośnikiem jest dalej DVD.

Najbardziej popularne jest też tv 32-42 cali Hd ready. Mimo iż mamy rok 2014.Czy mamy się cofać do epoki Dvd?Szkoda że na moim 60 calowym tv nie widzisz jaki obraz ma dvd jaki obraz ma blu ray a jaki 3d blu ray.Dvd po minucie byś wyrzucił do puszki.....To się nie daje oglądać.Hello!!!!

Idziemy w kierunku 4-8K.

Co innego czarna płyta muzyczna gramofonowa analogowa.To uczta dla uszu.

Ostatnie Dni na Marsie z ubiegłego roku.

60fps to w Kinie było ? chyba jednak ktoś samodzielnie z 24 na 60 23,976 kl/s przerobił :)

czyli rozumiem, ze aktualne modele, ktore wspieraja 3d BD dostana udpate i beda na nich chodzic 4k?

Czy tylko na tych modelach w ktorym byl upscal do 4k?

Mam nadzieję, że nigdy nie dojdzie do BR 4K, już normalny BR to kicha i fatalna jakość. BR, jako nośnik optyczny to ewidentnie nośnik XX wieku, w XXI wieku to zabytek, owszem łezka w oku się zakręci na wspomnienia, ale jakość podła. Chyba też nie warto myśleć o innym, pora skończyć z fizycznymi nośnikami.

No jasne

Nie ma to jak YT z transferem 1.5 megabita. Ochłoń. Tu nie onet- nam kitu nie wcisniesz

Mabor, jak jesteś na poziomie YT to nie dziwię się, że masz też zabytkowy BD, Osobiście wolę filmy 1080p bez kompresji oraz identyczne 3D (tylko tu robię wyjątek dla halfOU z uwagi na pasywne 3D). Dbają c o środowisko nie używam fizycznych nośników poza dyskami kilku TB-owymi.

Bo ty wiesz co ja mam....

Przez skromność nie będę pisał :)

BTW

ciekawe czy choć raz widziałeś na oczy film 1080p "bez kompresji"... Nie mniej, zwrotem:

"identyczne 3D (tylko tu robię wyjątek dla halfOU z uwagi na pasywne 3D"

ostatecznie przekonałeś mnie na jakim etapie zaawansowania jesteś /nie pomyliłem się/

EOT

Edited by mobor

Chyba słowo wyjątek jest zbyt trudne? Myslisz, że filmy 50GB to jakiś kłopot? Obudź się jest XXI wiek i ludzie są gotowi na pliki 4K po 200GB, przy dzisiejszych łączach to nie problem.

Chyba słowo wyjątek jest zbyt trudne? Myslisz, że filmy 50GB to jakiś kłopot? Obudź się jest XXI wiek i ludzie są gotowi na pliki 4K po 200GB, przy dzisiejszych łączach to nie problem.

Moze i sa gotowi tylko raczej nie sa gotowi za nie placic :).

Wejdz sobie na wątek na SAT Kurierze o promocji HBO w nc+.

Tam "przedstawiciel rynku", niejaki Darek, udowadnia wszystkim że dobro w necie jest za darmo i można doń sięgać jak do wlasnej kieszeni.

Pozdro

Edited by pmcomp

Trafiasz w sedno. Pytanie tylko czy by nie zapłacili, gdyby ktoś im zaproponował? Sprzedaż filmu bez fizycznego nośnika wcale nie spowoduje łatwiejszego kopiowania niż sprzedaż na BD. Warunek to cena i jakość na poziomie wypożyczenia BD. Taniej, szybciej, wygodniej i ekolodzy będą zadowoleni.

Trafiasz w sedno. Pytanie tylko czy by nie zapłacili, gdyby ktoś im zaproponował? Sprzedaż filmu bez fizycznego nośnika wcale nie spowoduje łatwiejszego kopiowania niż sprzedaż na BD. Warunek to cena i jakość na poziomie wypożyczenia BD. Taniej, szybciej, wygodniej i ekolodzy będą zadowoleni.

Kolego ochłoń, to o czym piszesz jeszcze przez czas jakiś nie nastanie, a na pewno nie u nas.

W chwili obecnej wdrażany jest program żeby do 2020 roku na terenie całego kraju szybkość dostępu do Internetu wynosiła minimum 20Mb, policz sobie ile będzie trwało ściąganie tych 50GB (że o 200GB nie wspomnę), przy tej prędkości sieci oglądanie on line materiału o takiej jakości odpada,tak na prawdę nawet oglanie materiału o jakości Blu-Ray odpada.

Swoją droga może byłbyś tak łaskaw i zaprezentował jakąś krótką informację o tych magicznych plikach o rozmiarze 50GB i bez kompresji bo wydaje mi się że kompresji nie mają one ale tylko w Twojej wyobraźni.