Gmeru 2,225 Posted January 9, 2014 http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/newsy/blu-ray-4k-gotowe-na-koniec-2014-roku-blu-ray-r539 Quote Share this post Link to post Share on other sites
raffal 52 Posted January 9, 2014 Jak dla mnie rok za późno BD 4K powinno być gotowe jak wychodziły pierwsze ekrany 4K. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dawidowski1000 22 Posted January 10, 2014 A co z BD 4K w 3D ?? 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mario 32 Posted January 10, 2014 (edited) dobre pytanie... Edited January 10, 2014 by Mario Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cretino 27 Posted January 10, 2014 A co z BD 4K w 3D ?? to bedzie super nowosc na kolejnym CES Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted January 10, 2014 Dokładnie. Niestety ale myślałem, że ten CES zaszczyci nas nowym nośnikiem a tu cisza Późnoooooo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dawidowski1000 22 Posted January 10, 2014 Może CES 2015 przyniesie nam nowy nośnik z obsługą 4K 3D. Na razie wpakowałem się w TV 4K i mogę sobie na nim na PC pograć.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted January 10, 2014 Poczekałbyś rok- kupiłbyś za pół ceny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dawidowski1000 22 Posted January 10, 2014 Wiem, wiem - co zrobić, Najarałem się jak szczerbaty na suchary, a było trzeba wziąć na wstrzymanie, ale chociaż X9 po updacie lata w 60p To tak na pocieszenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,499 Posted January 10, 2014 A co z cenami odtwarzaczy, nosnikow tloczonych, nagrywarek, nosnikow czystych itp.? H265? Ktos coś tam podal czy wszyscy przegrywali w kasynach? Ja tam mysle, ze tanio nie bedzie. A nie lepiej zrobic cyfrowy downloading offline z jakims zabezpieczeniem? Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzegorz288 44 Posted January 10, 2014 Ojejku znowu nowy nośnik. To już nie jest ciekawe. Powiedzmy sobie szczerze że nośnik Blu-Ray z filmami HD gigantycznej kariery nie zrobił. Czy jest na Blu-Ray HD jakiś tytuł, który sprzedał się w nakładzie miliona sztuk ? Na DVD były takie przypadki, ale o Blu-Ray nic mi nie wiadomo ? Moim zdaniem rynek jest za ciasny na nowy nośnik z nagraniami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,499 Posted January 10, 2014 Bez nowego nosnika 4k nie pociagnie. Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
misfit 595 Posted January 10, 2014 http://www.theaustralian.com.au/technology/special-reports/samsung-says-125-gigabyte-bluray-disks-are-on-the-way/story-fnkygzoc-1226797125793 Powyżej macie linka do artykułu źródłowego. Samsung wspomina o czterowarstwowym Blu-ray o pojemności 100-125GB, a hamulcem w ostatecznym zatwierdzeniu specyfikacji jest wyłonienie kodeka. HEVC stosunkowo niedawno zatwierdzono, pewnie przeciągają między sobą linę jeśli chodzi o opłaty licencyjne. Czy jest na Blu-Ray HD jakiś tytuł, który sprzedał się w nakładzie miliona sztuk ? Na DVD były takie przypadki, ale o Blu-Ray nic mi nie wiadomo ? Moim zdaniem rynek jest za ciasny na nowy nośnik z nagraniami. Bez żartów Avatara na BD sprzedali w samym USA i Kanadzie w ciągu czterech dni w ponad 2.5mln sztuk. Mowa o 2010 roku. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzegorz288 44 Posted January 10, 2014 Fajnie że żart się udał . Ale tak na poważnie, Czy w dzisiejszych czasach jest miejsce na nowy nośnik z filmami ? Ciekawy też jestem czy ludzie którzy kupują i zbierają filmy na Blu-Ray w HD zaczną pozbywać się swoich kolekcji, a to po to aby znów odnowa kupować i zbierać filmy na Blu-Ray 4K ? Ciekawy też jestem czy konsumenci łatwo pójdą na kolejną wymianę nośnika ? Ja jestem sceptyczny w tej kwestii, ale zdecydują o tym konsumenci i ich portfele ? Czekam na wyniki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KamilaKorneta 42 Posted January 10, 2014 Odtwarzacze bluray Philipsa miały 4k już w roku 2012.Sama mam taki i póki co nie korzystam bo treści 0 a tv mój nie obsługuje 4K. To lepsze znacznie niż pewno 3d w okularach ale na razie furory nie zrobiły obydwie nowinki .Co do dvd żal wspominać w 2014 roku- jakość filmów dvd fatalna i nie przystoi porównywać do nośnika blu-ray.Full Hd to na dziś absolutnie minimum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted January 10, 2014 Eh ... nie ma odtwarzaczy 4K. To jest skalowanie do 4K obrazu Full HD... Widzisz newsa KamilaKorneta? On wyraźnie mówi: update Blu-ray do 4K dopiero nadejdzie. I to nie jest żaden nowy nośnik z filmami bo to dalej Blu-ray. Tak jak z 3D... Quote Share this post Link to post Share on other sites
KamilaKorneta 42 Posted January 11, 2014 (edited) Eh ... nie ma odtwarzaczy 4K. To jest skalowanie do 4K obrazu Full HD... Widzisz newsa KamilaKorneta? On wyraźnie mówi: update Blu-ray do 4K dopiero nadejdzie. I to nie jest żaden nowy nośnik z filmami bo to dalej Blu-ray. Tak jak z 3D... Dziękuję za wyjaśnienie.Skalowanie do 4k a faktyczne 4k to duża różnica.To że to nie jest nowy nośnik tylko nadal blu-ray wiedziałam. Edited January 11, 2014 by KamilaKorneta Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted January 11, 2014 Uwaga z nośnikiem bardziej do grzegorza.... 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
KamilaKorneta 42 Posted January 11, 2014 Uwaga z nośnikiem bardziej do grzegorza.... Tak wnioskuję z wpisów że ten Grzegorz to fan dvd- standard który dla mnie ma koszmarną jakość obrazu.A co tu mówić dopiero o 3D czy 4K. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_Fan 18 Posted January 11, 2014 (edited) Ani 4K ani 8K u nas na obecną chwilę się nie przyjmie, zresztą nie ma sensu, nawet kablówki dają max 32 kanały HD i to też nie wszystkie wyglądają dobrze, na 150 kanałów to lipa i tyle. Te 4K wprowadzają trochę bez głowy. Płytka BD tylko po to by iść do sklepu i kupić, początkowa cena może być za bardzo zaporowa. Edited January 11, 2014 by Seba_Fan Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jasiek_31 187 Posted January 11, 2014 Tak wnioskuję z wpisów że ten Grzegorz to fan dvd- standard który dla mnie ma koszmarną jakość obrazu.A co tu mówić dopiero o 3D czy 4K. Oj Kamila widać że musisz być bardzo młoda i VHS na oczy nie widziałaś, uwierz przejście z VHS do DVD to była naprawdę duża zmiana jakości. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
KamilaKorneta 42 Posted January 11, 2014 Ja kupuję używane płyty 3d oraz inne na blu ray .Oglądam i ewentualnie zostawiam lub odsprzedaję.W popularność 4k jak i tv Oled w Polsce szybko nie wierzę. Ale do dvd nie wrócę nigdy.Kablówki nawet mają tylko po 15 kanałów HD. W tym np.u znajomego jest taki wynalazek jak kanał TVR HD który nie spełnia żadnego z parametrów hd - po prostu ma tylko znaczek w tragicznym obrazie cyfrowym sd.Ale już kanał BBC HD,N sport HD czy Animal Planet Hd lub Discovery Hd to extra jakość nawet w kablówce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
KamilaKorneta 42 Posted January 11, 2014 (edited) Oj Kamila widać że musisz być bardzo młoda i VHS na oczy nie widziałaś, uwierz przejście z VHS do DVD to była naprawdę duża zmiana jakości. VHS pamiętam jak dzieckiem byłam.Ale chyba się nie cofamy?Na dziś rozdzielczość w DVD jest żenująca i mi nie odpowiada.Tak jak większość kanałów tv w SD też nie dla mnie.Obraz ma cieszyć oko.Mamy rok 2014 a mój tv ma tylko 60 cali.Więc byle czego nie oglądam. Edited January 11, 2014 by KamilaKorneta 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzegorz288 44 Posted January 11, 2014 Zgadza się DVD ma kiepską jakość w porównaniu z Blu-Ray HD. Ale niektóre wydania filmów DVD musiałem zachować z powodu dodatków, których nie ma na Blu-Ray. A co do Blu-Ray 4K to, niech ten nośnik wyjdzie jak najszybciej. Nie mam nic przeciwko ! Yes Yes Yes ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzegorz288 44 Posted January 11, 2014 Oj Kamila widać że musisz być bardzo młoda i VHS na oczy nie widziałaś, uwierz przejście z VHS do DVD to była naprawdę duża zmiana jakości. Potwierdzam, dla mnie też przejście z VHS na DVD to była duża zmiana jakości. Przejście z DVD na Blu-Ray to też była zmiana jakości, ale nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites