Jump to content
Gmeru

CES 2014: Nowy NWZ-ZX1: Walkman® (High-Resolution Audio)

Recommended Posts

cena 3k

pomyliłem się ? :)

To i tak nie jest kosmos. Zobacz ile kosztuje Astell & Kern AK120 czy iBasso DX-100.

I ciekawe czy gra na poziomie tych konkurentów.

Moim zdaniem na dzien dzisiejszy z takich grajków najlepszy stosunek jakości do ceny ma iBasso DX-50. BTW sam mam i używam DX-100. Brzmi fantastycznie i wszelkie iApple zjada na śniadanie.

Pozdro

Nie wątpię. Tylko tego typu urządzenia są dla ŚWIADOMYCH entuzjastów dźwięku wysokiej jakości. A to jest bardzo wąska nisza na rynku

Apple to głównie sprzęt dla pokolenia "MP3" a do tego gigantyczna, droga masówa. Używam wprawdzie ich produktów choć nie do słuchania muzyki. Sam korzystam z profesjonalnych rejestratorów PCM Tascam'a i Marantz'a - niestety - oba są ograniczone tylko do 96kHz

Edited by mobor

... korzystam z profesjonalnych rejestratorów PCM Tascam'a i Marantz'a - niestety - oba są ograniczone tylko do 96kHz

Nie dajmy się zwariować - wycisnąć soki z 24/96 to już jest kosmos ( a nawet z 16/44.1 ), samo pójście w kHz nic nie da,

zresztą na horyzoncie jest DXD do zastosowań domowych, ale do tego POTRZEBNY JEST SPRZĘT , a przede wszystkim pomieszczenie ! :)

I co Ty na tych rejestratorach nagrywasz i skąd ? :)

Kupiłem je do zgrywania materiałów z kaset magnetofonowych, mini disc'a i z winyla

Miałem jeszcze inne plany wykorzystania tego sprzętu ale na razie zostały zawieszone na kołku

Mam mnóstwo materiałów które na CD są nie do kupienia a na których mi zależy. Możliwosć odtwarzania materiałów i RADOŚĆ z obcowania ze sprzętem którego budowa i jakość (także wykonania) przywołują na myśl świetną elektornikę z lat 80 były dla mnie dodatkową wartością dodaną. Dla mnie "Made In Japan" to coś więcej niż tylko fetysz ;)

Edited by mobor

Czyli digitalizacja analogów ... A nie prościej kartą do kompa, np Apogge ? Co to za modele ?

ŻADNEGO kompa Bodex :)

tascam DR100 MK II i Marantz PMD 661 - bardzo żałuję że nie można już kupić zawodowych rekorderów SONY /choć podobno ma coś wyjść oparte na DSD ale za chore pieniądze - ok 1000 euro/

Edited by mobor

do kaset i minidisców to jak strzelanie z armaty do muchy ... :)

Też mam trochę rzeczy na MiniDiscu, ale jeszcze się łudzę, że gdzieś dopadnę napęd aby przenieść dane w domenie cyfrowej.

JA3ES już umarł na dobre, a wykorzystywanie w tym celu jakiegoś pedała mija się z celem. Nie masz jakichś wieści o przeniesieniu

zapisu w domenie cyfrowej i rozplątania tego ATRAC-a do zjadliwego formatu ?

Mój MD ma optyka więc ja to po prostu przepiszę cyfrowo choć nie obejdzie się bez akrobacji

MD -> optyk -> Marantz NA7004 (tylko jako konwerter optyk-coax)-> coax -> Marantz PMD 661

Wszystko wzorowo, bez zbędnej konwersji

Gdzie Ty tu widzisz strzelanie z armaty ? :) Po prostu chcąc nie zaszkodzić, inaczej się nie da...

PS

Kompy strasznie sieją po urządzeniach audio. Miałem do czynienia niedawno z syntezatorem który po podłączeniu do komputera (USB) pokazał mi czym jest cyfrowy SZUM

Edited by mobor

Kopiowanie cyfrą z MiniDiscu jest chronione - aż dziw, że o tym nie wiesz.

Czy masz sprawdzony sposób aby to ominąć - zgrywałeś już coś w ten sposób ?

Wybacz ale to Ty nie wiesz jak to działa

CPRM działa w urządzeniu NAGRYWAJACYM /które blokuje możliwość zapisu/ a nie podającym /które wysyła tylko flagę STOP-REC/

I tak,

Można zgrać materiał z np. płyty CD po cyfrze i już go nie przegrasz (tzn na żadne urządzenie z CPRM jak np. Mini Disc, stacjonarną nagrywarkę CD czy DAT)

Jeżeli materiał nagrywałeś z analogów - tak nagraną płytę MD można 1 raz skopiować na MD po cyfrze bez problemu

Dopiero później wskakuje CPRM

Tak czy inaczej - urządzenia które posiadam /z wyjatkiem MD/ - nie mają na pokładzie CPRM więc spokojnie skopiuję co chcę i jak chcę ;)

Edited by mobor

Wybacz ale to Ty nie wiesz jak to działa

All MiniDisc-recorders used the SCMS copy protection system which uses two bits in the S/PDIF digital audio stream and on disc to differentiate between "protected" vs. "unprotected" audio, and between "original" vs. "copy":

• Recording digitally from a source marked "protected" and "original" (produced by e.g. an audio CD or a prerecorded MD) was allowed, but the recorder would change the "original" bit to the "copy" state on the disc to prevent further copying of the copy.
  • Recording digitally from a source marked "protected" and "copy" was not allowed: an error message would be shown on the display.
  • Recording digitally from a source marked "unprotected" was also allowed; the "original/copy" marker was ignored and left unchanged.

Recording from an analogue source resulted in a disc marked "protected" and "original" allowing one further copy to be made (this contrasts with the SCMS on the Digital Compact Cassette where analogue recording was marked as "unprotected").

Of those recorder/players that could be connected to a PC via a USB lead, although it was possible to transfer audio from the PC to the MiniDisc recorder, for many years it was not possible to transfer audio the other way. This restriction existed in both the SonicStage software and in the MiniDisc player itself. SonicStage V3.4 was the first version of the software where this restriction was removed, but it still required a MiniDisc recorder/player that also had the restriction removed. The Hi-MD model MZ-RH1, was the first such player available.

Dokładnie to samo napisałem.

Nie przegrywam materiału na urządzenie które reaguje na CPRM (czy SCMS) więc ten system nie działa

(przed chwilą zresztą to sprawdziłem)

Edited by mobor

Czy znasz inne urządzenia, oprócz magnetofonów reporterskich, które z tym nie zadziałają, czyli pozwolą skopiować po cyfrze ?

Bodex - litości

To nie są MAGNETOFONY :D

są to cyfrowe rejestratory PCM oparte o karty pamięci SD

Marantz opiera się dokładnie na tej samej elektronice którą Denon wykorzystuje w studyjnych rekorderach montowanych w szafach typu rack

Tascam na wejściu mikrofonowym ma parametr S/N na poziomie 94 dB (mogę podesłać niezależny test z wykresami poziomu szumów zarejestrowanymi cyfrowym oscyloskopem). Po cyfrze oba urządzenia zapisują bezstratnie

Odpowiadając na Twoje pytanie. Takie urządzenia są - tylko nie w segmencie amatorskiego audio.

Tylko pytanie - po co coś innego (droższego?) ?

Edited by mobor

Cieniu Mać ! "Walkman" który odtwarza nagrania o parametrach 24 Bity na 192000 Herców ? Korzystanie z takich nagrań w komunikacji miejskiej to chyba jakieś nieporozumienie ? Mam wrażenie że firma Sony już nie wie co ma wymyślać ?

Taka jest górna granica możliwości tego grajka ale wiadomo że większość odtwarza FLAC'i z płyt CD

Nawet do tego typu plików był /jest/ problem ze znalezieniem jakiegoś grajka. Kiedys Philips miał cos takiego w ofercie ze wsparciem dla FLAC i APE za nieduże pieniążki (ok 700zł i 16 GB pamięci) Ale wśród urządzeń działających na plikach powyżej 48 kHz i 16 bit praktycznie nie ma w czym wybierać

Cieniu Mać ! "Walkman" który odtwarza nagrania o parametrach 24 Bity na 192000 Herców ? Korzystanie z takich nagrań w komunikacji miejskiej to chyba jakieś nieporozumienie ? Mam wrażenie że firma Sony już nie wie co ma wymyślać ?

A co ma do tego komunikacja miejska?

Pozdro