Jump to content
Sign in to follow this  
Gmeru

CES 2014: Sony pokazuje małą, kompaktową kamerę 4K! FDR-AX100 4K za 2K czyli 2000$ :)

Recommended Posts

chcialbym doczekac kamerek krecacych 4K przy conajmniej 120fps .... choc tak naprzwde nawet dzisiejsze sportowe kamery Hero, mimo, ze w nizszych rozdzielczosciach np. 720p potrafia dac 120fps to i tak dziwnie nieladnie wyglada obraz gdy kamera szybko sie porusza lub obraz filmowany jest szczególnie dymamiczny ....

najgorzej wyglada to dla szybkich rucho kamery lub tła w poziomie ...zawsze sa chwilowe rozmycia i drgania, ktorych niestety nie jestem w stanie zaakceprować ...

Edited by Cretino

ale przynajmniej pokazuje dobr trend cenowy. startuje za mniej niz startowały kamery 3d. Wiec wiadomo za ile bedzie za 3-4 lata :)

a nie przepraszam dałem ciała. 3d było tańsze :)

Edited by mjasinsk

Cos Ci się chyba pomyliło

Ta kamera ma RSP na poziomie 8500zł

Model TD10 (pierwsza kamera 3D) startowała z pułapu 6500zł

Czyli jest 30% drożej

Od strony technicznej 4k nie jest ZADNYM problemem dla producenta. Mało tego. Koszty produkcji tego typu kamer są na tym samym poziomie co modeli 2k...

O wiele większym wyzwaniem jest za to stworzenie kamery 3D która z zasady zawsze będzie bardziej zaawansowaną konstrukcją (2 układy opto-elektroniczne)

Nagrywanie filmów 4k wkrótce będzie możliwe nawet telefonem z najniższej pułki. Problem z tą technologią widzę gdzie indziej

W związku z gęstszym upakowaniem pikseli na matrycy po raz kolejny zostanie ograniczony zakres dynamiczny obrazu (w cieniu będzie czarno a niebo nawet w zachmurzony dzień będzie przepalone)

Zasada jest prosta - jasne szkło, duży przetwornik ale pixeli tylko tyle ile faktycznie potrzeba dla danej technologii /dla 4k=8 Mpix/ +20% na sprawne działanie układów pomiaru i automatyki. Tylko w takim wypadku nie byłoby szans na żadne bzdury w stylu "Smart Zoom" które ładnie wyglądają w folderach reklamowych

Krótko - obiektyw F 1.8-3.5, matryca 1 cal 9 mln pixeli i kamera byłaby fenomenalna

Dorzucę jeszcze, że ten model(4k) ma dokładnie tą sama specyfikację co model 2k. Czyli ten sam (nawalony zbędnymi pixelami) przetwornik i ten sam, koszmarnie ciemny obiektyw. Elektronika na pewno też jest identyczna

Obudowa również ta sama /jedyna róznica to emblemat na pokrywie wyświetlacza lcd/.... Nie zdziwiłbym się gdyby model 2k szło odblokować do wersji 4k przy pomocy softmoda...

Edited by mobor

Wreszcie Sony zrobiło kamerę z normalnym manual i matryce 1 cal. Ale po ochłonięciu widać coraz mniej zalet.

AX100 2000€

CX900 1500€

Już teraz można pójść do sklepu i kupić Sony RX10 z identycznymi parametrami CMOS 1" + Obiektyw F2,8 + "normalny manual".

RX10 1000€

Można też już zobaczyć jak sprawuje się taka optyka w porównaniu do innych kamer.

http://www.camcorder-test.com/camcorder-b1af5ee1ad36f34df28229514a107671.html

Edited by slimak

tak w ogóle to jestem ciekawy kto jeszcze używa kamer :) latem byłem na imprezce gdzie ktoś przyniósł kamerę i wyglądał dosyć egzotycznie :) Sam już od dawna do kręcenia krókich przebitek używam lustrzanki a większośc moich znajomych za szczyt technicznego wyuzdania uważa swoje smartfonowe kamery.

Edited by mjasinsk

Ja używam kamer 3D (do 2D mam NEX'a i małą małpkę TX'a jeśli nie chce mi się targać za dużo elektroniki)

Uzywam zarówno TD10 jak i TD30 i uważam obie za udany zakup.... Żaden smartfon (oprócz jakiegoś egzotycznego wynalazku od HTC) ani lustrzanka Ci nie pozwoli na tak wygodną rejestrację 3D.

Oczywiście nie targam kamer 3D ze sobą na codzień ale z drugiej strony na zagraniczną wycieczkę z samym telefonem za Chiny bym nie pojechał

Niebawem czeka mnie daleki wyjazd - specjalnie z tej okazji nabyłem TD30 ponieważ TD10 jest jednak trochę mniej wygodna (większa bryła) ale za to ma inne plusy (lepsze wykonanie, lepszy układ portów, wbudowaną pamięć 64GB, fizyczne pokrętło JOG itp.)

3D daje na prawdę dużo jeśli chodzi o rejestrację prywatnych materiałów filmowych.... Kamery 2D już na pewno nigdy nie kupię. Napiszę jeszcze więcej - dla mnie atrakcyjniejsza jest kamera 2K 3D niż 4K 2D

Edited by mobor