dude8q 1 Posted January 3, 2014 WitamZe wstępu chciałbym powiedzieć że jestem zielony, dlatego też zgłosiłem się do was, do ludzi którzy wiedzą co z czym gra.Prosiłbym o pomoc w doborze amplitunera 5.1- Pomieszczenie : ok. 24m2 (w sumie to nie gra roli, bo będę przystosowywał w przyszłości pokój pod 5.1)- Zastosowanie : muzyka 75%, filmy 15%, koncerty 10%, (czyli generalnie do muzyki), Xbox 360 (tego nie liczę bo tylko zależy mi na dźwięku przestrzennym, jakość nie gra wielkiej roli)- Gatunki muzyki : Reggae, Rock Alternatywny- Do amplitunera chcę podłączyć kartę dźwiękową Asus Xonar U7 i Xboxa 360 (tak by wszystko poprawnie odtwarzało w 5.1)- Ciężko to opisać ale jeżeli chodzi dźwięk to dążę do bardzo ciepłego przyjemnego brzmienia, bez "Syczącego, gryżacego" sopranuObecny sprzęt jaki posiadam.Genius 6000Suplelux HD668BOczywiście głośniki w późniejszym terminie będę wymieniał. W chwili obecnej chcę kupić Amplituner.Długą i ciężką pracą odkładałem pieniądze na amplituner, prosiłbym forumowiczów, by naprawdę mi rzetelnie pomogli w doborzę.Wiem że kolejność zakupu u mnie jest dziwna, bo najpierw powinno się kupywać Głośniki, później amplituner.Jeżeli już tutaj jestem chciałbym się poradzić.Czy okablowanie SPDIF zdaję lepiej egzamin, niż okablowanie Chinch?I czy mogę was poprosić o poradę jak podłączyćPC i Xboxa pod amplituner?Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted January 4, 2014 Yh pamiętaj, że amplituner do takiej ceny nie będzie miał aż tak wiele do powiedzenia a raczej zagrania. Głośniki i jeszcze raz głośniki! Skoro słuchasz tyle muzyki to aż by się prosiło o pytanie o wzmacniacz . Myślę jednak, że kupując nowy ampli z możliwością słuchania dźwięku w HD czyli DTS HD czy True HD czy PCM powinieneś zainteresować się koncertami na BD. Czyli odkrywać nowe mając takie nowe możliwości. Nie sądzę byś słyszał jakieś wielkie różnice w amplitunerach w tej cenie. Lepiej skupić się na wyposażeniu, wyglądzie itd. A dalej jak sam napisałeś: kolumnach bo to one będę miały najwięcej do powiedzenia. Warte uwagi: Onkyo Onkyo TX-NR626 albo Sony Sony STR-DN1040 Quote Share this post Link to post Share on other sites
spoon 51 Posted January 4, 2014 (edited) Dokładnie tak jak mówi Gmeru. Jeśli już faktycznie celujesz w ampli w tej cenie musisz się liczyć z tym, że jego moc będzie umiarkowana mimo tego, co będzie napisane na papierze. Musisz wobec tego skupić się na wyborze kolumn, które nie mają zbyt wielkiego zapotrzebowania na prąd, aby w pełni rozwinąć skrzydła. Przykładem takich kolumn są np. Klipsche z serii RF, które cechują się dość niską impedancją i wysoką skutecznością, dzięki czemu łatwo je napędzić nawet dość słabym wzmakiem z amplitunera. Co do Twoich ostatnich pytań, PC i XBOXa bez problemu podłączysz do ampli po HDMI. Jest to obecnie najwygodniejsza forma przesyłania sygnału między urządzeniami. Masz załatwione za jednym kablem obraz i dźwięk. Potem tylko ampli podłączasz HDMI do telewizora i z pilota przełączasz się między źródłami. Kable SPDIF zdają egzamin, ale HDMI ma większą przepustowość jeśli chodzi o dźwięk i tak na HDMI przepuścisz do ampli dźwięk DTS-HD, Dolby TrueHD itd. Przez spdif maks DTS/Dolby (bez HD). Edited January 4, 2014 by spoon 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted January 4, 2014 Na Twoim miejscu dołożyłbym do budżetu 1000zł. Uzyskasz na prawdę dużo ! Szczególnie w kwestii konstrukcji wzmacniacza w amplitunerze i jego zasilania. Na prawdę warto jeśli chcesz skupić się na muzyce. Dzięki temu sprzęt wystarczy ci na znacznie dłuższy czas Skupisz się później na kolumnach. Jeśli kupisz kiepski amplituner - wtedy musisz iść w dobre (drogie) głośniki, z wysokim współczynnikiem efektywności (inaczej będzie "muliło"). Zrobisz jak uważasz A-ha Przy takim pomieszczeniu musisz rozważyć też zakup subwoofera.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dude8q 1 Posted January 4, 2014 (edited) Ale super, nie spodziewałem się że mi tak szybko ktoś pomoże .Tak jak napisaliście odczekam i odłoże ten tysiąc więcej. Tylko powiedzcie mi na co mam odkładać, bardziej się zmotywuję na sprzęt. Najpierw tak jak mówiłem amplituner . Chora kolejność, ale chcę już mieć wszystko podłączone . Nie chcę by to co odłożyłem poszło na marnę, więc lepiej odłożyć więcej i wziąć to co polecicie, coś konkretniejszego .Co do podłączenia HDMI na pewno podłącze pod HDMI Xboxa, ale do laptopa kupiłem kartę 5.1 i naprawdę daję radę, całkiem nieźle. Szkoda jej nie podłączyć.http://www.asus.com/Sound_Cards_and_DigitaltoAnalog_Converters/Xonar_U7/Dolby Home Theater v4zależy mi na tym EQ, bo zawsze podbijam dźwięki.Tylko właśnie podłączonego laptopa będę miał pod wejścia Chinch.Jak macie jakieś pomysły w kwesti podłączenia piszcie, SPDIF odpada w takim razie .BluRay mam w Lapku, a zresztą są rozszerzenia typu FLAC .I tak 5.1 chcę zakupić, innej opcji nie widzę, sub jest brany pod uwagę.Dzięki jeszcze raz wielkie . I czekam na propozycje na co odkładać i w jakims sklepie internetowym najlepiej sprzęt kupić. Edited January 4, 2014 by dude8q Quote Share this post Link to post Share on other sites
spoon 51 Posted January 5, 2014 Jest też opcja, że możesz kupić np. tańszy amplituner, tzn. może nie tak zupełnie tani, ale taki ze średniej półki, który będzie miał wyjścia pre-amp. Wtedy w późniejszym terminie będziesz mógł pomyśleć o rozbudowie sprzętu o wzmacniacz stereo, który da dużo lepszy efekt w muzyce niż jakikolwiek amplituner kina domowego. Natomiast w dźwięku 5.1 moc aż takiego znaczenia nie ma jak w stereo więc nawet ten ampli ze średniej półki da radę. Jeśli chodzi o tę kartę, to pewnie, równie dobrze możesz ją podłączyć do amplitunera przez spdif i wszystko będzie działać bez problemu. Napisałeś, że zależy Ci na EQ, bo lubisz podbijać dźwięki... prawda jest taka, że na dobrze skonfigurowanym sprzęcie audio nie będziesz musiał nic podbijać, a i tak dźwięk będzie pełny z odpowiednią głębią Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted January 5, 2014 (edited) Tylko w ten sposób nic nie zyska. Dobry wzmak stereo kosztuje GRUBO ponad 1000zł. W efekcie będzie miał dwa urządzenia... i z obu nie będzie miał pociechy dude8q Ja nie podam Ci firmy ani modelu - mimo że mam swoje preferencje (denon/Marantz) Zasadą jest jednak to że w granicach ok 3000zł kupisz znacznie lepszy sprzęt od w zasadzie każdego z liczących się producentów. Edited January 5, 2014 by mobor Quote Share this post Link to post Share on other sites
spoon 51 Posted January 5, 2014 @mobor tzn. ja mówiłem o dłuższej perspektywie. Nie żeby od razu kupował oba klocki, tylko żeby kupując amplituner kupił taki, który będzie miał te pre-outy aby później rozbudować sobie właśnie sprzęt o dodatkowy klocek w postaci dobrego wzmaka stereo A wtedy zyska na prawdę dużo, zwłaszcza w kwestii muzyki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dude8q 1 Posted January 5, 2014 "Kable SPDIF zdają egzamin, ale HDMI ma większą przepustowość jeśli chodzi o dźwięk i tak na HDMI przepuścisz do ampli dźwięk DTS-HD, Dolby TrueHD itd. Przez spdif maks DTS/Dolby (bez HD)."To jak wreszcie podłączyć PC, by nic nie utracić? Przez Chinch czy SPDIF.Myślę że sam amplituner mi wystarczy. Wiem że stereo dla muzyki jest o wiele lepsze niż 5.1, ale zawzięcie chcę brnąć w to 5.1.Jeśli mogę was prosić o pomoc, podajcie jakieś konkretne modele. Bo ja sam nic nie wybiorę, jestem zielony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Seba_Fan 18 Posted January 6, 2014 To ja się podczepie jaki najlepiej kupić amplituner używany, kiedyś słuchałem paru Onkyo i Heńka ale już nie pamiętam, oczywiście najniższe modele odpadaj bo one nie grały, nie pamiętam czy Onkyo 805,806 czy Heniek 355 który lepszy chyba że inny model? Quote Share this post Link to post Share on other sites
spoon 51 Posted January 6, 2014 "Kable SPDIF zdają egzamin, ale HDMI ma większą przepustowość jeśli chodzi o dźwięk i tak na HDMI przepuścisz do ampli dźwięk DTS-HD, Dolby TrueHD itd. Przez spdif maks DTS/Dolby (bez HD)." To jak wreszcie podłączyć PC, by nic nie utracić? Przez Chinch czy SPDIF. Myślę że sam amplituner mi wystarczy. Wiem że stereo dla muzyki jest o wiele lepsze niż 5.1, ale zawzięcie chcę brnąć w to 5.1. Jeśli mogę was prosić o pomoc, podajcie jakieś konkretne modele. Bo ja sam nic nie wybiorę, jestem zielony. Hm AFAIK obecnie żadne inne połączenie poza HDMI nie pozwoli na passthrough dźwięku typu HD czyli DTS-HD Dolby TrueHD itd. Co do konkretnych modeli, ja akurat lubuję się w konstrukcjach Denona i je spokojnie mogę Ci polecić. Obecnie używam modelu AVR-3313 i jestem bardzo zadowolony, ale ten model akurat chyba za mocno wykracza ponad Twój budżet. Z obecnych modeli Denona mógłbyś naciągnąć nieco budżet na AVR-X3000. Jest to już całkiem niezła konstrukcja i posiada PRE-OUTy dzięki czemu jak wspominałem wyżej będziesz mógł sobie z czasem rozbudować swój sprzęt o wzmacniacz stereo dla lepszego brzmienia muzyki, przy użyciu jednego urządzenia do sterowania i podłączeniu do jednego kompletu kolumn. Na Ceneo widzę, że można dorwać ten model już za 3149, więc tak jak już Ci radził dobrze kolega mobor, warto chyba jeszcze troszkę poczekać i dozbierać pieniążków, a różnica w odsłuchu i użytkowaniu będzie diametralna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dude8q 1 Posted January 8, 2014 Super to wiem na co już zbierać . Dziękuję ślicznie.Teraz mam problem z głośnikami...Jak słucham muzyki przez Firefoxa wszystko działa poprawnie.Natomiast jak słucham przez Winampa albo WMP to muzyka brzmi jakbym był na sali koncertowej, takie echo się roznosi, efekt się nakłada. Nie wiem już gdzie tego szukać, bo przeszukałem wszystko.Karta jaką posiadam to Asus Xonar U7.Windows 7 x64Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites