Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
KonradGM

Balans bieli

Question

witam, otoz moglby mi ktos wyjasnic czym jest ten caly balans bieli? w moim monitorze moge dostosowac jednoczesnie niska i wysoka intensywnosc r,b,g, jestem ciekaw jaka jest roznica miedzy wysokim a niskim, i czy jezeli wszystko utrzymam na tym samym poziomie to czy moge tego uzyc jako zastapienie brightness'a ktory niestety nie dziala na niektorych profilach mojego monitora ;) albo powiedzmy czy dzieki temu moge ustawic jak bardzo chce by czarny byl czarny a bialy byl bialy, [sam monitor mam teraz dobrze,ale tu wlasnie bardziej o jasnosc kolorow mi chodzi ]

Edited by KonradGM

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Witaj, balans bieli w skrócie myślowym reguluje kolor bieli i szarości. Przedstawmy sobie paletę barw w formie sześcianu RGB:

almr.png

Po trzech osiach biegną barwy podstawowe - czerwona, zielona i niebieska. Biel jest wypadkową tych składowych. Jeśli podwyższysz sobie suwak R w balansie bieli to przeciągniesz oś bieli w stronę czerwieni, a wraz z bielą przesuną się wszystkie inne kolory co można sobie łatwo wyobrazić oglądając powyższy obrazek.

Suwaki opisane jako Wzmocnienie, Gain, Wysoki, Wysoka intensywność regulują odcień jasnych bieli, te opisane jako Cutoff, Odcięcie, Niski, Niska intensywność regulują odcień ciemnych szarości.

Problem w tym, że nie są to regulatory, które ustawia się na oko. Potrzebujesz do tego sprzętu pomiarowego - kolorymetru, spektrometru.

Suwaka brightness nimi nie zastąpisz, bowiem ten suwak nie operuje na procesorze obrazu, a na sterowniku podświetlenia matrycy. Obniżając go lub podnosząc zmniejszysz lub zwiększysz jasność ekranu, ale kontrast pozostanie stały. Zmniejszając suwaki w menu balansu bieli jasność też się obniży, ale wraz z nią kontrast i w zależności od monitora płynność przejść tonalnych.

• 0

dziekuje lecz wytlumacz mi tylko jedno , jezezli domyslne ustawienie tych barw to 25 i powiedzmy przesune wszystkie na 23 to ma to jakikolwiek sens? czy powinienem wogole nie dotykac tych paskow? bo jezeli chodzi o to co ma byc czerwone a co niebieskie to nie ma zarzutow

• 0

dziekuje lecz wytlumacz mi tylko jedno , jezezli domyslne ustawienie tych barw to 25 i powiedzmy przesune wszystkie na 23 to ma to jakikolwiek sens? czy powinienem wogole nie dotykac tych paskow? bo jezeli chodzi o to co ma byc czerwone a co niebieskie to nie ma zarzutow

Nie ustawisz tego poprawnie bez odpowiednich urządzeń. Jeśli nie przewidujesz zamawiać kalibracji to przełącz się na skalę temperaturową i wybierz 6500K. Powinno być coś takiego w menu.