Jump to content
mac.umatik

ekran vs ściana

Recommended Posts

Pytanie pewnie wyda się Wam głupie, ale chciałem usłyszeć opinię ludzi którzy mają już jakieś doświadczenie w temacie. Mam projektor Epson EH-TW5900, obraz wyświetlam na ścianie pomalowanej na szaro (ok 5-8%) zwykłą matową farbą. Zastnawiam się nad zbudowaniem ekranu z tkanin dostępnych na http://ekrany-projekcyjne.pl .

No i teraz padnie to pytanie :) Jaka będzie faktyczna różnica w obrazie ? Rozumiem że obraz będzie miał większy kontrast - ok ale o ile 5%,10% 50% ? Chiciałbym aby obraz był trochę jaśniejszy, czy da się to uzyskać używając którejś z tkanin ? No i mam też pytanie odnośnie samych tkanin: jaka jest różnica pomiędzy najtańszą a najdrożdzą np z kategorii:
http://ekrany-projekcyjne.pl/k58,tkaniny-projekcyjne-matt-grey-hd-3d.html

Dziękuję z góry za wszeklie wskazówki

Ten projektor jest już jasny. Możesz użyć tkaniny z gainem powyżej 1,0 ale pogorszysz strasznie kontrast i czerń która w tym projektorze i tak jest słaba. Nie piszesz też jaki duży chcesz ekran i z jakiej odległości będzie projektor rzucał. To ma znaczenie

Odległość od ściany do ściany-ekranu to 3m, niestety aby mieć większy obraz użyłem zoomu, co w oczywisty sposób przyciemniło obraz. Ekran mam o przekątnej 102 cali - idealny rozmiar jak dla mnie.

Piszesz że "Ten projektor jest już jasny." - jest to dyskutowalna kwestia, jak się siedzi w kompletnie zaciemnionym pokoju, to można pokusić się o stwierdzenie, że jest projektor jest jasny. Jednakże niektóre gry, nawet przy włączonym trybie dynamicznym są ulta ciemne, po prostu nic nie widać. Być może jest to efekt małego kontrastu.

Także wracam do pytania :)

To bardzo jasny projektor. Mały kontrast przy obecnej technologii niewiele zależy od jasności projektora tzn. są projektory jaśniesze z dużym kontrastem. Ja mam EPSONA EH-TW 9100 który ma kontrast dynamiczny 320 000:1 i jasność 2400 lumenów. Moim zdaniem jeśli chcesz jasny obraz w dzień a przeszkadza Ci światło dnia....zaciemnij pomieszczenie. Więcej tym zyskasz niż kombinowaniem z materiałem do ekranu. Tryb dynamiczny w EPSONACH to najgorszy tryb obrazu jaki widziałem . Jest beznadziejny. Twojego EPSONA oglądałbym, grał w trybie NATURALNYM lub np KINO1.

Ma wtedy znośną czerń i ładną fakturę obrazu i kolory. Możesz też dać ekran idealnie biały z gainem 1,0 lub wyższym ( silver) ale wtedy moim zdaniem obraz będzie kicha choć jaśniutki. Ale czarny będzie szary

pozostawmy kwestie związane ze przętem z boku. Czy wiesz coś na temat ekranów z linków które podałem i jak to poprawi obraz, czy warto inwestować w te ekrany ?

Odpowiem wprost trzymając się tematu ekranów:

każdy oprócz matt white zwiększy Ci jasność obrazu ale popsuje kontrast i jakość czarnego

• Like 1

Hmm, zawsze mi się wydawało że szara tkanina poprawia kontrast ...

A wiesz może jaka jest różnica pomiędzy tymi najtańszymi a najdroższymi, bo na stronie wszystkie mają takie same opisy

Napisz do sklepu to Ci pan Arek wszystko powie i doradzi. Ja kupowalem tkanine ktorej juz niestety nie ma w ofercie a byla najlepsza jezeli chodzi o ekrany ramowe.

Hmm, zawsze mi się wydawało że szara tkanina poprawia kontrast ...

A wiesz może jaka jest różnica pomiędzy tymi najtańszymi a najdroższymi, bo na stronie wszystkie mają takie same opisy

Bo tak jest, im mniejsza reflektancja ekranu tym lepszy kontrast obrazu.

Droższa tkanina może mniej się fałdować, szczególnie pod wpływem czynników zewnętrznych, może mieć mniej widoczną strukturę itd. itd.

Nie chcąc mnożyć tematów, pytanie tutaj.

Czy ktoś ma doświadczenie z tkaninami projekcyjnymi, bo nie wiem na którą się zdecydować:

1. Ze strony http://kinomaniak.ekrany-projekcyjne.pl/ tkanina Matt White 2D/HD/3D za 450 zł z przesyłką,

2. tkanina kraftmann WhiteFlexHD za 573 zł z przesyłką.

3. tkanina Avers White Black za 540 zł z przesyłką

Mój projektor to Sanyo Z-5 (czyli dość ciemny czyli powierzchnia biała), odległość od ekranu 3 m, wymiar PA 202 cm x 115 cm

Głównie chodzi mi o pewność wykonania i powierzchnię, która nie tylko odda kwestę jasności ale i równomiernie ją rozłoży no i sa pewne aspekty dot. ostrości.

Strasznie mało w sieci informacji o tkaninach projekcyjnych :(

Edited by owain

Zakupiłem benq 1070 obraz wyświetlany na białej ścianie. Kolory bardzo słabe wręcz wyblakle bardzo słaba głębia. Czy kupno ekranu coś poprawi ? A może coś z projektorem jest.

Jeżeli wszystkie ściany w pokoju masz na biało to nie ma się co dziwić.

Zakupiłem benq 1070 obraz wyświetlany na białej ścianie. Kolory bardzo słabe wręcz wyblakle bardzo słaba głębia. Czy kupno ekranu coś poprawi ? A może coś z projektorem jest.

Zobacz kolego na tym blogu jak powinien wyglądać obraz z tego Benq W1070 na dobrym ekranie:

http://hdtvpolska.com/topic/34204-relacja-wystawa-audio-show-2014-w-warszawie/#entry341982

Dokładnie z takiego samego projektora prezentowaliśmy obraz na wystawie AudioShow.

Edited by markus77

Nie oczekuj cudów w jasnym pomieszczeniu przy standardowym ekranie. Nic Ci to nie da!!! Jeśli masz jasny pokój to nic nie poprawiasz. Większość myli pojęcie zaciemnienia pokoju, z ciemnym pokojem jak zgaszą światło i założą ciemne żaluzje w oknach, a to nie to samo! Zainwestuj w ekran do jasnych pomieszczeń i będzie po problemie.

Edited by @stanisław@

Zastanawiam się nad tym, aby namalować na suficie czarny pas tak na dystansie od ekranu do projektora na jakiś metr, a na szerokość kasety ekranu. Widziałem tak u kumpla i miałem wrażenie, że światło projektora się skupia wtedy lepiej, obraz staje się bardziej przyjemny w odbiorze, nie razi. Może to tylko moje odczucie, ale podobało mi się.

Co myślicie? ktoś z was tak próbował?

Ja mam u siebie czarny pas na suficie, jakieś 3 metry mniej więcej długości i jest lepiej niż bez niego. Nie robiłem pomiarów, ale kontrast się mniej psuje przy jasnych scenach. Na pewno nie zaszkodzi, im większy ten pas tym lepiej.

• Like 1

Dzięki. Spróbuję. W razie czego mogę zamalować ;)

Myślałem też czy ekran czy pomalowana ściana i jednak skłaniam się do zakupu ekranu projekcyjnego.

Miałem ten sam dylemat - już prawie miałem kupić ekran ok. 120" jeden z tanich (do max 1000-1500PLN) ale po analizie przestraszyłem się zawijanych boków, pomarszczeń itd. na ekranie w tej cenie. Z racji tego ze 3-4 koła nie zamierzałem wydać na ekran dopieściłem elegancko kawałek ściany pod ekran, wymalowałem dobrą farbą mat (tikkurila) o odpowiednim dla mojego proja kolorze (H499) i jestem mega zadowolony. Wątpię żeby jakiś zwykły ekran dał lepszy efekt a tak jak mówiłem kilka koła nie wydam, a zresztą czy jakiś zwijany nawet za 4 koła da lepszy obraz - ja osobiście wątpię.

Edited by jgx