Mario 32 Posted December 25, 2013 W czerwcu 2012 roku firmy Sony i Panasonic ogłosiły współpracę na rzecz rozwoju i metod produkcji telewizorów w technologii OLED. Efekty obserwowaliśmy m.in na targach IFA. Niestety ale póki co temat zostaje ponownie zawieszony. Tak donoszą źródła Wall Street Journal. Niestety ale obie firmy nie były w stanie zejść z kosztami produkcji do opłacalnych poziomów. W najbliższym czasie będą skupiać się na technologii 4K zamiast na OLED TV.Przypomnijmy, że Sony i Panasonic pokazały w styczniu 2013 pierwsze na świecie panele OLED w rozdzielczości 4K. Gmeru zachwycał się nimi na targach IFA: . Firmy cały czas starają się konkurować z wiodącymi producentami OLED z Korei Południowej.Tak naprawdę trudno powiedzieć czemu firmy zaprzestały współpracy mimo, że opracowane metody produkcji były bardzo pozytywne. Źródła mówią, że spółki w przyszłości mogą powrócić do projektu. Jest również możliwe, że będą działać osobno. Panasonic powiedział we wrześniu 2013 roku, że ich najnowszy prototyp został wyprodukowany bez udziału firmy Sony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ROMAN38 93 Posted December 26, 2013 I wbili tym sobie kolejny gwóźdź do trumny. Koreańce znowu przejmą ten rynek jak teraz lcd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
XeO151 3 Posted December 26, 2013 Rynek to może i przejeli, ale mądrzejszy i tak kupi Panasonica. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
arekpc 0 Posted December 26, 2013 Widocznie zamiast Sony współpracować to bardziej żerowało na doświadczeniu Panasonica więc musiało się tak stać skoro i tak Panasonic stworzył OLED bez ich pomocy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
RHJG 104 Posted December 26, 2013 Bardzo zła informacja, konkurencja jest potrzebna jak powietrze!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
ROMAN38 93 Posted December 26, 2013 Pewnie jedna i druga firma poczuła nadchodzące krociowe zyski z tej technologii.Szczególnie Panasonic musi się odkuć na stratach w plazmach.Będzie większa rywalizacja co może obniżyć ceny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MicPrime_PL 16 Posted December 26, 2013 Ja cieszę się że kupiłem plazmę panasa w tym roku, za rok mógłbym tylko szukać na allegro używek.Póki OLED się nie rozpowszechni nie widzę alernatywy dla PDP. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mario 32 Posted December 27, 2013 Widocznie zamiast Sony współpracować to bardziej żerowało na doświadczeniu Panasonica więc musiało się tak stać skoro i tak Panasonic stworzył OLED bez ich pomocy. Tak. Sony jako właściciel studiów filmowych z ogromnym doświadczeniem na pewno żerowało na doświadczeniu Panasonica. To Sony miało OLEDA jakbyś zapomniał a Panasonic nie ma nic oprócz prototypów. http://hdtvpolska.com/topic/8486-test-sony-oled-tv-xel-1-11/?p=138644 Sprawdź sobie datę postów! 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
slimak 38 Posted December 28, 2013 Sprawdź sobie datę postów! To smutne, że po tylu latach Sony nie potrafi zrobić OLEDA większego od ekranu tabletu i musi się prosić u Panasonica. ;-) Umowa Sony-Panasonic została zawarta tylko po to by pokazać OLED 55' 4K i tym samym poddać w wątpliwość sens kupowania drogich OLED 2K. OLED 55' 4K "powstał" z ekranu Panasonica i sterowania pikseli Sony Crystal LED (x2). Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted December 28, 2013 OLED'a dobrego i trwałego NIKT nie potrafi zrobić Quote Share this post Link to post Share on other sites
RHJG 104 Posted December 28, 2013 Malkontenci wystąp-to się okaże? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted December 28, 2013 (edited) Zdrowego rozsądku i WIEDZY na temat nigdy za wiele Zacznij od wikipedii Edited December 28, 2013 by mobor Quote Share this post Link to post Share on other sites
RHJG 104 Posted December 28, 2013 Masz siebie na myśli?,faktycznie braki są z czasem przejdą albo i nie??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
binary 741 Posted December 28, 2013 A pamietacie jak nietrwale byly piersze plazmy..Przy okazji calkiem nietanie. O ile mnie pamiec nie myli z 60k PLN za 42 cale. W salonie RTV tego raczej nie widzieliscie, bo wtedy jedynie firmy kupowaly takie rzeczy, zamawiajac u przedstawiciela Panasonic/Pioneer. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted December 28, 2013 W MM stały. Nawet Matiza dodawali gratis lol. Tak tak: takie coś też było. Rok 2014 to będzie rok 4K. OLEDzik ciekawostka. Jak co roku. Po CESie zobaczycie Quote Share this post Link to post Share on other sites
mobor 233 Posted December 29, 2013 (edited) Masz siebie na myśli?,faktycznie braki są z czasem przejdą albo i nie??? Mam pokazać palcem kogo miałem na myśli ? Na prawdę tego chcesz ? ochłoń ! a później poczytaj np http://www.linkedin.com/groups/OLED-displays-will-always-have-127689.S.166766668 http://www.displayblog.com/2008/05/08/sony-xel-1-17000-hour-lifetime/ albo tu http://community.eu.playstation.com/t5/PS-Vita-Ogólnie/Problem-z-wyświetlaczem-proszę-o-opinię-kogoś-z-wsparcia/td-p/19736637 binary Problemy plazm /wypalanie/ nigdy nie zostały rozwiązane w sposób definitywny. Ograniczono jedynie trochę skalę problemu ale nigdy go nie wyeliminowano Edited December 29, 2013 by mobor Quote Share this post Link to post Share on other sites
RHJG 104 Posted December 29, 2013 Może Ty nie ogarniasz nie rozumiesz tych nowości, dlatego te Twoje uprzedzenia. Bez względu na to jak będziesz krytycznie się wypowiadał, stękał to i tak nie zatrzymasz rozwoju Oleda. Plazmy i LCD są to przestarzałe technologie i muszą odejść do lamusa. Oled jest na początku drogi i nic go nie zatrzyma. Być może będzie jeszcze jakaś inna technologia ok, aby bez wad plazm i Lcd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
XeO151 3 Posted December 29, 2013 (edited) Ja cieszę się że kupiłem plazmę panasa w tym roku, za rok mógłbym tylko szukać na allegro używek.Póki OLED się nie rozpowszechni nie widzę alernatywy dla PDP. ******************** Pokupywali LCD i myślą że mają super technologię, a matryce z Korei i Chin, w dodatku te bez matowego IPS do niczego się nie nadają. 4K niby raczkuje a już nagrywają materiały w 5K zawsze mnie ciekawiła ta robieżność między materiałem nagrywanym a odtwarzanym. Edited December 29, 2013 by Gmeru Głupcy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted December 29, 2013 XeO151 czemu obrażasz ludzi na forum? Może trochę spokojniej? Quote Share this post Link to post Share on other sites