maxkorzen 48 Posted December 18, 2013 Witajcie Planuję zakup pierwszego mojego panelu 4K. Będzie użytkowany do codziennego oglądania. żródło syngału to DVB-T i DVB-S, filmy z PS3. przy zwykłych programach dzwięk z TV, przy filmach przez zestaw kina BOSE. Ma to być panel 65" bo większy mi nie wejdzie. Ceny trochę spadły a liczę, że po Świętaj będzie jeszcze niżej. Jednak mam problem co wybrać bo testów jak na lekarstwo. czytałem tylko test Sony KD-55X9005 - przeprowadzony chyba przez kolegę GMERU - bardzo ciekawy. Jednak są jeszcze inne firmy z podobnej klasy sprzętem: SAMSUNG, LG - o ich jakości to chyba różne opinie można mieć. Ja jednak zastanawiam się nad : - Philips 65PFL9708S - Panasonic TX-L65WT600E - i właśnie Sony KD-65X9005 czy możecie coś o nich więcej powiedzieć? porównanie parametrów mi nie pomaga. czy dobrze przeczytałem, że SONY to LCD? dlaczego PANASONIC jest droższy od SONY?ma coś specjalnego? Dlaczego PHILIPS jest znacznie tańszy od tych dwóch poprzednich? za co został określony najlepszym TV 4K obecnego sezonu? pozdrawiam wszystkich i życzę Wesołych Świat Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gatar 60 Posted December 18, 2013 Witam. Troszkę nie na temat, ale .. czy masz jakieś konkretne źródła sygnału 4K ? 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxkorzen 48 Posted December 18, 2013 Dobrze wiesz, że jeszcze trochę potrwa zanim będą dostępne źródła 4K, choćby w takiej ilości jak obecnie FullHD. Jednak z uwagi, że mam według niektórych najlepszą plazmę na rynku (Panasonic) to zakup czegoś innego niż 4K nie będzie żadnym postępem. dlatego czekam na Wasze sugestie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 18, 2013 W dużym skrócie: Panasonic to bogactwo nowoczesnych złącz - HDMI 2.0 w standardzie i Display Port. Matryca prawdopodobnie Chi-Mei o średnim kontraście i trochę ponadprzeciętnych kątach widzenia. Upłynniacz obrazu przeciętny (jak to panasonic), więc ostrość i płynność obrazu również przeciętna. Sony - super działający motionflow (ostry i płynny obraz), kąty widzenia najsłabsze z całej trójki, kontrast w czołówce, dzięki skutecznemu wygaszaniu strefowemu. Philips - skopany upłynniacz, chyba że preferujesz obraz teatralnie płynny przy filmach i akceptujesz występujące czasem artefakty. Kontrast podobnie co w Sony, jak się pomajstruje ustawieniami to nawet lepszy, ale niesie to pewną degradację tonów jasnych. W Philipsie nie masz także wbudowane HDMI 2.0, potrzebujesz do tego zewnętrznej skrzynki. Którego z nich kupić? Skoro masz plazmę Panasonic to radzę nie kupować nic. Liczysz na progres? Dostaniesz regres. Wszystkie trzy wyświetlacze mają kilkunastokrotnie niższy kontrast, mają duża degradację barw pod kątem, czego Twoja plazma nie ma wcale, a źródłeł 4K na razie brak. Jednym słowem dużo popsujesz, a na zysk związany z rozdzielczością będziesz musiał jeszcze poczekać. Temat stanie się na prawdę gorący dopiero jak pojawią się pierwsze wydania w 4K i wyświetlacze OLED 4K. W tej chwili odpuściłbym sobie... 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
ggregg 1 Posted December 18, 2013 Ciekawe porownanie LG LA970V vs Sony X9 vs Samsung F9000 vs Philips PFL9708S na http://www.hdfever.fr/2013/12/18/comparatif-tv-ultra-hd-4k/ tyle, ze po francusku Najlepszy obraz i wybor autora : Sony I jeszcze jedno, autor nie zgadza sie z Maciejem co do sensu zakupu telewizora 4K. Stwierdza, ze po testach powrot do TV 1080p jest bardzo trudny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 18, 2013 I jeszcze jedno, autor nie zgadza sie z Maciejem co do sensu zakupu telewizora 4K. Stwierdza, ze po testach powrot do TV 1080p jest bardzo trudny Jeżeli pooglądasz materiał 4K to prawda. Powrót do Full HD jest trudny, natomiast z racji braku treści 4K w chwili obecnej wracam do swojego ST60 z czystą przyjemnością Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxkorzen 48 Posted December 19, 2013 Dziękuję za dotychczasowy udział w dyskusji. Mój dylemat powstał z uwagi na oczekiwaną przez drugą połówkę zmianę rozmiaru panelu. przejście ma nastąpić na 65 cali z rozmiaru mniejszego więc kwestia 1. kupić to co się ma tylko w większym rozmiarze i w cenie 10kPLN 2. kupić 4K w cenie 20kPLN progresem będzie wielkość - jakość pewnie niekoniecznie. Czy rzeczywiście SONY ma podświetlenie LCD? co oznacza jego technologia truliminos? jak zrozumiałem to jest to odmienny sposób wyświetlania pixela niż w standardowym LCD/LED? czy dobrze widzę, że SONY nie ma możliwości powieszenia na ścianie? a co u innych? przeczytałem ten francuski test i wnioski są wg mnie : 1. Philips najsłabszy - nie rozumiem dlaczego dostał nagrodę 2. LG ma full LED ale problem z obróbką obrazu 3. Samsung i SONY podobna jakość, ale triluminos daje lepszy obraz no i dzwięk w SONY jest lepszy. Znalazłem w polskim necie już SONYego 65" za 19 kPLN - jest szansa po świętach na trochę mniej. Co sądzicie jednak by jeszcze poszukać opinii o Panasonicu? a może gdzieś ją widzieliście? Quote Share this post Link to post Share on other sites
ggregg 1 Posted December 19, 2013 tym razem po niemiecku : http://www.areadvd.de/tests/xxl-test-panasonic-uhd-tv-tx-l65wt600-top-bildmaschine-fur-5999-eur/ albo po angielsku : http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/televisions/plasma-and-lcd-tvs/panasonic-tx-l65wt600-1187424/review Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxkorzen 48 Posted December 20, 2013 Polecam, jeżeli chodzi o zawartość test niemiecki. na końcu jest w nim porównanie do SAMSUNGA i SONY. dzięki Waszym podpowiedziom obecnie zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Panasonic a SONY. w weekend wybiorę się do sklepu i spróbuję porównać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 20, 2013 przejście ma nastąpić na 65 cali z rozmiaru mniejszego więc kwestia 1. kupić to co się ma tylko w większym rozmiarze i w cenie 10kPLN 2. kupić 4K w cenie 20kPLN progresem będzie wielkość - jakość pewnie niekoniecznie. Najdziwniejszy dylemat jaki widziałem na forum - czy przejść na droższy telewizor o gorszej jakości, czy na tańszy telewizor o lepszej jakości. Czy rozwiązanie nie wydaje Ci się proste? Technologia truliminos? jak zrozumiałem to jest to odmienny sposób wyświetlania pixela niż w standardowym LCD/LED? czy dobrze widzę, że SONY nie ma możliwości powieszenia na ścianie? a co u innych? Technologia triluminos to diody LED rozmieszczone na krawędziach, przesłonięte folią z kwantowymi kropkami. Generalnie, to taki zwykły Edge-LED. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted December 22, 2013 Mam teraz WT600 gdyż chciałem w końcu zobaczyć to 60Hz z 4K po DPort (HDMI 2.0 nie ma jak wykorzystać..) i bankowo ustępuje jakością obrazu X9. Ogólnie jest dokładnie jak napisał Maciek (mimo, że jeszcze nie maglowaliśmy go dokładnie ale wystarczy mu powiedzieć parę rzeczy i w ciemno wyciąga dobre wnioski :D ). W dużym skrócie: Panasonic to bogactwo nowoczesnych złącz - HDMI 2.0 w standardzie i Display Port. Matryca prawdopodobnie Chi-Mei o średnim kontraście i trochę ponadprzeciętnych kątach widzenia. Upłynniacz obrazu przeciętny (jak to panasonic), więc ostrość i płynność obrazu również przeciętna. Sony - super działający motionflow (ostry i płynny obraz), kąty widzenia najsłabsze z całej trójki, kontrast w czołówce, dzięki skutecznemu wygaszaniu strefowemu. Philips - skopany upłynniacz, chyba że preferujesz obraz teatralnie płynny przy filmach i akceptujesz występujące czasem artefakty. Kontrast podobnie co w Sony, jak się pomajstruje ustawieniami to nawet lepszy, ale niesie to pewną degradację tonów jasnych. W Philipsie nie masz także wbudowane HDMI 2.0, potrzebujesz do tego zewnętrznej skrzynki..... Czerń średnia i problem z podświetleniem. Edge OLED świruje trochę... to chyba największy zawód jaki mnie spotkał po modelu za taką kasę. Jakiś problem ze sterowaniem elektroniki. Płynność jak napisał Maciek.Ale kurczę: gry z PC w 60fps to masakra. PS4/Xbox ONE bieda po tym co zobaczyłem w grach z zeszłego roku (!!). Ja nie widzę innej opcji jak kupowanie tylko TV 4K. Jakbym miał wydać dużą kasę to i tak i tak bym wolał 4K niż plazmę... ale ja maniak gier i to jest dla mnie najważniejsza sprawa. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxkorzen 48 Posted December 23, 2013 poddałem się w ten weekend - wszystkich ogarnęło szaleństwo więc siedzę w domu - będę porównywał po świętach. Wesołych Świat życzę wszystkim! Quote Share this post Link to post Share on other sites
mjasinsk 162 Posted December 23, 2013 (edited) To jażeby dorzucic mały kamyczek częściow na temat częściowo nie, pobawiłem się troszkę tym zakrzywionem OLEDEM LG i musze przyznac że obraz (oprócz rewelacyjnej czerni) bardzo przypominał mi ten na starych TV tylnoprojekcyjnych czyli rzecz ujmując dosadnie kiszeczka Moje zdanie jest takie kup mozliwie najlepszy pod względem jakości obrazu tradycyjny full hd (sony jest do rozwagi). Jak można przyjąć z założenia nie masz problemu z budżetem na sprzet więc za trzy lata kupisz 5 razy lepszy 4K za cenę tego full hd co teraz i będziesz miał najprawdopodobniej przynajmniej podstawowy wybór źródeł do tego panelu. Ja bym sie nie zastanawiał. No i Wesołych oczywiście:) Edited December 23, 2013 by mjasinsk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 25, 2013 To jażeby dorzucic mały kamyczek częściow na temat częściowo nie, pobawiłem się troszkę tym zakrzywionem OLEDEM LG i musze przyznac że obraz (oprócz rewelacyjnej czerni) bardzo przypominał mi ten na starych TV tylnoprojekcyjnych czyli rzecz ujmując dosadnie kiszeczka To ciekawa opinia. Mógłbyś napisać więcej w temacie o OLED? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mjasinsk 162 Posted December 25, 2013 Skoro pyta Maciek to od razu musze uspokoic. Pisząc pobawiłem się nie oznacza, że robiłem mu testy poprostu stał sobie samotnie wzbudzając zerowe zainteresowanie w przedświątecznym MM więc zainteresowałem sie nim ja. Najbardziej interesowała mnie korzyść z zakrzywienia ekranu ale jej nie zauważyłem. Nieważne czy stałem 1m od ekranu czy 5 metrów. Pisząc o efekcie TV tylnoprojekcyjnych miałem na myśli efekt pływającego obrazu - bardzo "miękkiego", lekko niewyostrzonego, denerwującego oko. Ustawienia obrazu były neutralne (to znaczy nikt go znaczaco nie rozkręcił) więc obraz z założenia powinien być lepszy lub gorszy w pewnym zakresie ale jednak neutralny jeżeli chodzi o ogólne wrażenie. W pewnym momencie mocno zastanawiałem się czy ww opisany efekt nie był właśnie spowodowany zakrzywieniem ekranu. Nie mam pojęcia. Tak po za tym, to gdzies znalazłem info, że w UK ten model został przeceniony o 40% w stosunku do ceny wyjściowej. i kosztuje coś w okolicach 5000 funtów Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 25, 2013 Cóż, to zakrzywienie jest zbyt małe by dać jakieś ewidentne korzyści, tudzież straty (gdy patrzymy pod kątem). Natomiast porównanie do tylnej projekcji w ogóle mi nie pasuje Tamta technologia miała problemy z geometrią, konwergencją, kontrastem przy oświetleniu... Teraz niezbyt rozumiem, o czym piszesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
mjasinsk 162 Posted December 25, 2013 (edited) no właśnie pisze o tym efekcie miękkiego obrazu z tylnej projekcji. to miałem na mysli (nie chodziło mi o porównanie do jakości obrazu ) Dużo oglądałem tych tv bo moi znajomi w czasach kiedy byłem piękny młody i nie zarabiający mieli juz wtedy takie "cacka " w domach wraz z płytami Pioneer Laser Disc. Tak właśnie je zapamiętałem ...nie umiem wyrazić tego lepiej obraz był poprostu miękki I teraz zupełnie powaznie w tym LG własnie zauwazyłem że obraz jest niby ostry, niby kontrastowy, napewno bardzo czarny ale z drugiej strony taki delikatnie zmiękczony, falujący, drażniący oko. Wiem że pisze na okrągło ale nie umiem tego dobrze opisac. Jeżeli zapytałbyś mnie czy wydał bym na ten TV 20k...odpowiedź brzmi NIE, jeżeli pytasz czy wydałbym 10K odpowiedź brzmi.... do przemyślenia..... za 39K to poprostu fajna wystawka w markecie. Podobnie jak większośc dotychczas oglądanych modeli 4K. Przy okazji cena w UK faktycznie spadła leciutko http://www.currys.co.uk/gbuk/tv-dvd-blu-ray/televisions/large-screen-tvs-32-and-over/lg-55ea980w-smart-3d-55-oled-tv-21761480-pdt.html Edited December 25, 2013 by mjasinsk Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxkorzen 48 Posted December 27, 2013 mjasinsk - dzieki za post. rzeczywiscie argument by teraz wydac 10k na np p65vt60 a za 3-4 latka podobna kwote na 4K do mnie trafia teraz mi tylko pozostalo szukac jakies okazji. pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxkorzen 48 Posted January 2, 2014 Witajcie w Nowym Roku ! Przede wszystkim życzę Wam wszystkiego NAJ... zakup dokonany P65VT60 - ciężki jak ch...ra ale jakoś dało radę go wtargać. mogę tylko potwierdzić inne opinie - obraz REWELACJA - i to mimo tego, że wcześniej nie mogłem narzekać na obraz w P42VT20E. jedno co jest słabsze to dźwięk. przy okazji widziałem OLEDa LG - jakoś nie przekonało mnie to zakrzywienie . Dzięki Waszym radom dokonałem właściwego wyboru. Następne zakupy dopiero jak w sensownej cenie będą OLEDy 4K. dzięki za pomoc i pozdrawiam 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites