Jump to content
mmmkkk

55 cali do 5.5tys

Recommended Posts

Moj budzet na zakup TV to ok 5-5.5 tys. Nie jestem przekonany co do plazmy (boje sie o slaba jasnosc w dzien), ale za wszelka opinie i sugestie bede wdzieczny.
Moje typy do tej pory to:
Samsung F6440
Sony w805
Philips plf7008
z plazm to: 55st60 albo 50gt60
z gory dziekuje.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? raczej z boku, ale planuje podwiesic telewizor na obracanym wieszaku wiec katy chyba nie powinny byc problemem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisiec
6.Jak słońce świeci w pokoju ? poludniowy pokoj, parter
7.Jaki masz obecnie telewizor ? nie mam
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? zalezy mi glownie na dobrym obrazie (takze skalowanie SD), czerni i kontrascie, rownym podswietleniu, ogladnie z usb,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? na poczatek tv naziemna, z czasem moze upc albo nc+
10.Jakie urządzenia ? laptop, z czasem blu-ray
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6-8h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojetne pod warunkiem ze refleksy beda sensownie absorbowane
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, prog rozrywkowe, rzadko sport (ale jak juz to nie chcialbym zeby pilka byla rozmazana)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 10-20%
16.Preferencje co do marki ? zadnych szczegolnych, choc preferuje sony, samsung, panasonic
17.Preferencje co do wielkości ? 55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? clouding, smuzenie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? pol na pol
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000 (+/-500)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie zalezy mi

No tak, odwieczny dylemat... tylko wiesz zestawiłeś teraz telewizory LCD IPS, które nadają się prawie tylko do oglądania za dnia, z plazmami, które najlepiej prezentują się w nocy. W ten sposób to wychodzi, że najlepiej by było kupić dwa telewizory ;) Jak kąty widzenia odgrywają jakąś rolę to odpuść sobie tego samsunga. Jak szukasz LCD to pewnym kompromisem mógłby być LG LA740s, ale to 1000zł więcej niż zakłada Twój budżet. Zostałbym przy plazmie. 55" dostaniesz w 5000zł.

Dokładnie. LG ma duży funkcji dzięki którym obraz ma akceptowalne czernie, aczkolwiek traci trochę na dynamice i plastyczności obrazu. Najjaśniejsze odcienie obrazu zlewają się do kupy. Oczywiście można to wyłączyć czy też wypośrodkować, ale wtedy lipa z czernią;)

a gdyby zalozyc ze problemow z katami nie ma - bede i tak montowal tv na scianie z obrotowym wieszakiem, wtedy ten samsung f6640/f6670 bylby lepszy jesli chodzi o kontrast/czern? (lub ewentualnie inny z matryca pva)?

Witam. Podobny dylemat miałem kilka miesięcy temu. Pod uwagę brałem sama, soniacza fila i lg. Po uwzględnieniu wszystkich za i przeciw kupiłem samsunga 55F6770 i jestem mega zadowolony. Samsung wygrał przede wszystkim lepszą matrycą jeżeli chodzi o kontrast/czerń czyli lepszym obrazem zarówno w dzień jak i w nocy ( wbrew obaw kąty są akceptowalne) oraz najlepszym smart tv. Miałem wcześniej lg z matrycą IPS i fakt kolory, kąty były ok ale niestety akceptowalnego dla mnie kontrastu i czerni nie było.

Na Twoim miejscu, jeżeli chodzi o LCD LED wybrałbym Samsunga.

Jeżeli odpuszczasz temat kątów widzenia to tak, wybierz Samsunga ;) Chyba, że chcesz dołożyć do Sony W905, o dużo lepszym kontraście.

niestety w905 w wersji 55" wykracza poza budzet...

pozostaje samsung f6770. Oczytalem sie troche o nim na inny forum i wychodza takie zjawiska w tym tv;

- ciemne rogi

- banding

czy da sie to jakos zminimializowac droga kalibracji?

Takie zjawiska występują na każdym telewizorze LCD. Po kalibracji mogą być mniej widoczne, ale nie pozbędziesz się ich całkowicie, bo wynikają z budowy matrycy.

Plazme odpuściłeś już? Wiesz, że popełniasz błąd ;)

Z plazma to moja najwieksza obawa jest o jej jasnosc... mam pokoj poludniowo zachodni okna balkonowe z lewej strony tv. W ciągu dnia ogladac bedzie glownie zona ktora twierdzii ze latem slonce pada na sciane gdzie mialby wisiec tv.

Czy jasnosc plazmy bedzie na tyle jasna w dzien by miec zblizona jasnosc do led? Jaka musi byc jasnosc by w slonecznym pokoju komfortowo ogladac tv?

W slepie na ekspozycji plazma zawsze byla ciemna, ale sadze ze to kwestia braku jej kalibracji?

Na sklepowych ekspozycjach jest 2 - 3 razy jaśniej niż w typowym domu za dnia. Południowo-zachodnia strona oczywiście jest najgorsza dla telewizora, ale jeśli słońce pada z boku na ekran to nie jest to wykluczające dla plazmy. Mam u siebie w domu identyczne ustawienie moje mieszkanie skierowane jest na tą samą stronę świata. Telewizory LCD wyglądają w nim lepiej w ciągu dnia. To trzeba przyznać, ale nie znaczy to, że plazma wygląda źle. Po prostu obraz wygląda jakby wtapiał się w otoczenie. Nie dominuje jasnością.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

mmmkkk ja mam plazmę 50 cali ST60 panasa. Światło pada z prawej strony. Powiem tak. Bez problemu da się oglądać telewizję za dnia przy odsłoniętym oknie. Ja też się obawiałem. Ta plazma rozwiała te wątpliwości.Obraz jest dobry za dnia, ale w nocy na filmie to już odlot. Bierz plazmę.

tak dla swietego spokoju, moj pokoj wyglada tak:

https://imageshack.com/i/04sj6qj

https://imageshack.com/i/f23qm0j

teraz akuratnie slonce dlugo nie swieci na sciane gdzie ma wisiec TV (slonce jest nisko i szybko zachodzi za sasaidujacy blok), w lecie sytuacja wyglada ze oswietlone jest wiecej sciany i przez dluzszy czas.

Czy w takich warunkach plazma ma szanse dobrze zagrac w ciagu sloneczengo dnia?

ps. generalnie gdybym sie decydowal na plazme to chyba na model 50gt60. Glownie ze wzgledu na to ze ma tuner dvb-s i mozliwosc nagrywania na usb (a w przyszlosci jak zaczne grac to i mniejszy inpout lag sie przyda). Myslicie ze dla tych feature-ow (usb, dvb-s) warto dokladac? Czy lepiej kupic 50st60 a dolozyc do blu-raya?

Edited by mmmkkk

mmmkkk u mnie słońce świeci z prawej strony. Plazma jak najbardziej sprawdza się w dzień. A co do wybory GT czy ST. Ja bym wybrał ST plus np odtwarzacz sieciowy. Ja mam Med800x3D, który sprawuje mi się dobrze. Pozdrawiam

Dzieki wszytskim za pomoc w wyborze. Zdecydowalem sie na plazme 50gt60.

Wrazenia nocne - super! w dzien - pod warunkiem ze slonce nie pada na ekran jest ok, mozna zawwsze wlaczyc tryb dynaminczy :)

Mam pytanie - czy tryb THX Cinema i THX Bright Room - to tryby tak przygotowane ze nie trzeba kalibrowac TV?

Dzieki wszytskim za pomoc w wyborze. Zdecydowalem sie na plazme 50gt60.

Wrazenia nocne - super! w dzien - pod warunkiem ze slonce nie pada na ekran jest ok, mozna zawwsze wlaczyc tryb dynaminczy :)

Mam pytanie - czy tryb THX Cinema i THX Bright Room - to tryby tak przygotowane ze nie trzeba kalibrowac TV?

Odpowiedź jest w temacie http://hdtvpolska.com/topic/31297-porownanie-serii-st60-gt60-vt60-zt60/

"

• tryby THX - czy warto? Nie. Tryb "prawdziwe kino" w ST60 jest równie dopracowany z fabryki co THX
  • kalibracja ISF - czy warto? Tak i nie. Różnice w zakresie kalibracji są minimalne pomiędzy trybem "prawdziwe kino", a "ISF".

"

Pomiędzy fabrycznym trybem THX, a trybem ISF po kalibracji jest zasadnicza różnica.