Jump to content
SwinkaSwinka

55-60 cali w cenie do 6500 - co polecacie ?

Recommended Posts

Chcę kupić TV 55 lub 60 cali w cenie do 6500 tyś. W bardzo drastycznym warunku mogę dodać do tego 1000 zł ale niechętnie.

Oglądam z odległości 3m, sygnał z ntv. Syn obecnie posiada xbox360 ale pewnie w okolicach roku zmienione zostanie na PlayStation 4.

Oglądamy tv głownie wieczorem, w większości HD ale i obraz w jakości SD (z satelity) też się zdarza.

Obecnie posiadam plazmę 42 cale Panasonic, ale to sprzęt sprzed 7 lat więc już pewnie się sporo pozmieniało.

Na 100% nie chcę firmy LG i Philips. Technologia LED/plazma - dowolna. Ważny dla mnie jest jedynie jeden parametr - jakość obrazu. Żadnych preferencji, modeli nie mam.

Zakup planuje w tym miesiącu lub do końca stycznia.

Jeśli możecie podpowiedzieć mi kilka modeli na które mam zwrócić uwagę to chętnie przyjmę dowolną uwagę.

Z 3 metrów 55-60 cali!?

Jesteś pewien, że ta wielkość TV będzie OK?

Syn mi nie da żyć jeśli to nie będzie min. 50 cali. Więc i 55 cali przeżyjemy:-) Gry na Xboxie na podzielonym ekranie na 42 calach wyglądają ... troszkę za małe. Stąd wielkość 55 cali do 60.

Myślę że 55 będzie optymalnie ;-)

Przechodzisz z plazmy? Kup nową plazmę. Jak wybierzesz LCD dojdą nowe problemy, przede wszystkim parszywe kąty widzenia. i zakładam się, że się rozczarujesz. Oprócz tego LCD z tej półki cenowej są OK, ale i tak nie dają np. takiego kontrastu jak nowa tańsza plazma. Za 5000zł dostaniesz 55" Panasonic'a ST60, a za ok 7200 bardziej adekwatną do Twojego pomieszczenia wersję 65".

Edited by Maciej Koper

55-60 cali jest jest max ze względu na inne elementy salonu.

OK, spojrzę i poczytam coś więcej o 2 pierwszych typach:

LCD: Sony 55W905: cena około 7650

Plazma: Panasonic TX-P55ST60: cena około 4800

Na szybko doczytałem, że niektóre tv mają jakiś problem z szybkością reakcji (lag). Będą te 2 modele dobrze działały z xbox360/Playstation 4 ?

Panasonic ST60 robi 80-90% tej roboty co najwyższe modele, ale akurat laga ma trochę dłuższego. Mi on nie przeszkadza. W temacie o ST60 masz długą wypowiedź SławkaR na ten temat. Jeśli chciałbyś mieć wszystko w jednym to model VT60 jest dla Ciebie. 55" dostaniesz za równe 7250zł. W warunkach kinowych Sony nie stanie do walki nawet z ST60.... ;)

Z 3 metrów 55-60 cali!?

Jesteś pewien, że ta wielkość TV będzie OK?

a co masz doświadczenie czy pałę piszesz, ja mam 55 cali z 2m i jest za[beeep]iście.