Mr.Hankey 224 Posted December 16, 2013 Witam. Dylemat taki jak w temacie, a czasu coraz mniej, bo nadchodzące święta zamierzam spędzić już przed nowym odbiornikiem. Cena obu odbiorników jest bardzo zbliżona i nie wynosi więcej niż 500zł, więc pod tym względem nie ma problemu. Aktualnie mam nieco już wysłużony telewizor Sony 46EX710 i potrzebuję wymienić raz, że na lepszy, a dwa na większy. Oglądam z około 2-5m więc 55 cali będzie idealne dla moich potrzeb. W zeszłym roku byłem zdecydowany na model HX850 jednak z różnych względów nie mogłem tego zrealizować, a dziś telewizor jest już niedostępny. Telewizor głównie będzie służył do codziennej telewizji (nc+), głównie po godzinie 18, jednak wcześniej nie ma problemu ze światłem dziennym, bo posiadam rolety, z których często korzystam. Oglądam głównie kanały HD, przede wszystkim piłkę nożną i na tym, aby transmisje wyglądały jak najlepiej bardzo mi zależy. Sporo też gram na konsoli, co najmniej godzinkę dziennie, w weekendy znacznie więcej, w miarę regularnie oglądam też filmy Blu-ray, ale to już jedynie nocą. Nie będę podłączał komputera, ani tego typu rzeczy, bo jest mi to zwyczajnie niepotrzebne. Byłem nastawiony na LCD, jednak wiele osób wychwala plazmy Panasonica, co spowodowało moje zainteresowanie. VT60 widziałem na żywo jedynie w warunkach sklepowych, więc nie ma w ogóle sensu o tym rozmawiać, jednak po przeczytaniu dziesiątek testów i komentarzy użytkowników mam kilka obaw. Dręczy mnie pytanie, czy obraz na plaźmie nie będzie za ciemny? Zawsze miałem LCD, co prawda zawsze podświetlenie ustawione było na małym poziomie, ale z tego co widziałem plazma jest jednak wyraźnie ciemniejsza. Czy przy oglądaniu telewizji przy włączonym świetle nie będzie wręcz za ciemno? Drugim tematem są powidoki. Nie ukrywam, że Internauci mocno wystraszyli mnie w tym temacie. Czy to prawda, że już po godzinie grania w jedną pozycję można zaobserwować na ekranie elementy interfejsu? Przeczytałem tez opinię, że o wypalenie np. loga stacji telewizyjnej nie potrzeba więcej niż 3 godziny ciągłego oglądania... Posiadam dzieci, które potrafią przez taki czas siedzieć przed TV i nie zmieniać kanału, a nie miałbym zbyt wesołej miny, gdybym zobaczył wypalone loga stacji na telewizorze za 7 tysięcy... Czy takich elementów można się pozbyć z plazmy, czy naprawdę tak łatwo o niechciane elementy? Będę bardzo wdzięczy za wszystkie porady, bo naprawdę jestem w kropce. Obstawiam, że tak czy siak zadowolony będę z każdego z tych telewizorów, ale jednak chciałbym poznać Waszą opinię. Lepiej skupić się na "bezpiecznym" LCD, czy warto zdecydować się na plazmę? Czy różnica w jakości obrazu jest naprawdę tak duża na korzyść plazmy? I wreszcie ostatnie pytanie, czy ta różnica będzie widoczna podczas codziennego oglądania transmisji z piłki nożnej, czy uwidoczni się dopiero podczas nocnych seansów z płyt Blu-ray? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie, bo po raz pierwszy staję przed dylematem zmiany technologii. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 16, 2013 Jest duża różnica na korzyść plazmy Szczególnie jeśli oglądasz pod kątami nawet niewielkimi. Skoro oglądasz głównie wieczorami to nie zastanawiałbym się. Przy zapalonym świetle VT60 zdecydowanie nie jest za ciemny, szczególnie w trybie THX Bright Room lub po kalibracji na dzień. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mr.Hankey 224 Posted December 17, 2013 Spodziewałem się, że "jasność" raczej nie będzie problemem, ale na tle stojących obok telewizorów LCD plazma po prostu wyglądała na bardzo ciemną. Ale tak jak napisałem, widziałem tylko w sklepie i brałem poprawkę na to, że nie bardzo jest się czym w tym wypadku sugerować, bo LCD w sklepach świecą niczym choinki i dosłownie wypalają gałki oczne:) Co do kątów, to też raczej nie będą stanowić problemu, bo zazwyczaj siedzimy centralnie przed telewizorem. A mógłbyś się jeszcze odnieść do powidoków/wypalania? Rozumiem, że jak się coś wypali to już na amen, ale ile czasu potrzeba aby w ten sposób "uszkodzić" telewizor i mieć np. logo stacji na stałe? Czy powidoki faktycznie są widoczne po zaledwie 2-3 godzinach oglądania jednego kanału? Czy telewizor ma jakiś system usówania powstałych powidoków i czy to się sprawdza? Ktoś na forum pisał, że miał problem z powidokami już podczas kalibracji telewizora! Nie ukrywam, że trochę mnie to przeraża... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 17, 2013 Są systemy do usuwania. Na pewno coś tam może pozostać, ale nie na stałe. Będziesz mógł to usunąć, no ale jak będziesz znowu oglądał ten kanał to jasne że wróci To żaden problem moim zdaniem. Kup LCD a będziesz miał przebarwienia na czerni - ciągle i bez możliwości nawet tymczasowego pozbycia się ich. Także powidoki to na prawdę pikuś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mr.Hankey 224 Posted December 18, 2013 No, że pikuś to bym jednak osobiście nie powiedział. Pikuś to jest jak powidoków nie ma:) A możesz jeszcze tylko określić w jakim czasie powstają powidoki? Zdaje sobie sprawę, że jest to pewnie zależne i od tego jak skalibrowany jest TV, bo pewnie im mocniej świeci, tym łatwiej o powidoki, oraz od samego loga stacji, domyślam się, że taki TVN24 musi być zabójczy:) Chodzi mi o jakiś średni przedział czasowy. Czy powiedzmy w trybie THX Bright Room logo dajmy na to Canal+ utrwali się w trakcie powiedzmy 2,5 godzinnego filmu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciej Koper 1,175 Posted December 18, 2013 Nie wiem. Nie ma co tak naukowo roztrząsać tematu tych powidoków. Jeśli kupisz i będą Ci przeszkadzać to licz się z tym że LCD ma nierówności podświetlenia z natury i one zazwyczaj dużo bardziej przeszkadzają niż jakiś tam powidok który czasem powstanie na plazmie. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites