Jump to content
Sign in to follow this  
misfit

The Shadow Line (2011) / Na granicy cienia

Recommended Posts

51IXJrP1IpL._SY300_.jpg

Polecam. Siedmioodcinkowy miniserial od BBC - dramat kryminalny. Fabuły nie będę zdradzał - kto chce to sobie przeczyta.

Dowiedziałem się o nim dość przypadkowo zachęcony stosunkowo wysokimi ocenami w rankingach serialowych. Oceny w moim przekonaniu nawet nieco zaniżone - pozycja ta nie należy do łatwych w odbiorze, więc pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, szczególnie po ~2 odcinkach gdzie pojawia się coraz więcej pytań i prawie zero wskazówek, ale cóż... cierpliwi zostaną wynagrodzeni ;)

Poza tym swietny klimat i mistrzowsko nakreślone postaci (Gatehouse!).

Co do wydania BD to nie wiedzieć czemu, ale BBC zwykle traktuje dźwięk w swoich produkcjach po macoszemu, nie inaczej jest w tym przypadku - Dolby Digital 2.0. Obraz za to bardzo ładny...

Edited by misfit
  • Like 1

Pomarzyć...

Na Ale Kino swego czasu leciał, ale nie orientuję się czy serwują co jakiś czas jego powtórki.

Polecam również zainteresować się najnowszym miniserialem twórcy The Shadow Line - The Honourable Woman. Jest to dramat-thriller szpiegowski z konfliktem izraelsko-palestyńskim w tle.

5603572c-4692-42b6-acb4-f7a720e66c72-460

Nie będę się niepotrzebnie produkował dlaczego warto sięgnąć po ten serial - pod tym linkiem wszystko zostało ładnie podsumowane.

Jak dla mnie jedna z najlepszych premier tego roku i już nie mogę się doczekać kolejnego dzieła Hugo Blicka.

Niestety najwyraźniej seriale słabo sprzedają się nie tylko w Polsce, ale również w Wielkiej Brytanii i The Honourable Woman został wydany jedynie na DVD.

Mam nadzieję, że ten błąd naprawią Niemcy i doczekamy się od nich wydania Blu-ray tego miniserialu, tak jak miało to nie raz miejsce w przypadku innych produkcji brytyjskich.

Edited by misfit