yoshi89 0 Posted December 12, 2013 Witam.Od ponad dwóch lat jestem posiadaczaem Samsung UE40D6500. Zakupiłem go jeszcze przed 'aferą' związaną z oszukanym FULL HD w trybie 3D, potem mój zachwyt zdecydowanie zmalał. Zacząłem oglądać co kupowali znajomi i LG, Sony, Panasonic miały zdecydowanie lepszą jakość obrazu w full hd niż mój wymarzony Samsung. Okazuje się, że matryca w tym modelu jest naprawdę słaba. Znalazłem kupca na swój model, dlatego zdecydowałem się na sprzedaż i zakup czegoś nowego. Modeli na rynku jest tak dużo, dlatego zwracam się z prośbą do was, drodzy forumowicze .Telewizor jest podpięty do komputera za pomocą kabla HDMI i używany jako drugi monitor. Tzn. Odpalam filmy na PC i przesuwam na telewizor. Telewizja cyfrowa jest oglądana raz w tygodniu przez około jedną godzinę. Głównie służy on do oglądania filmów z PC w jakości HD 1080p - nie oglądamy nic poza tym. Raz na jakiś czas jakaś bajka w 3D i to by było na tyle. Na dźwięku mi nie zależy, ponieważ optycznie mamy podłączony zestaw 5.1, który odtwarza nam DTS i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Czasem przerzucam też gre na duży ekran, odpalam pada i grywam w fifę na dużym ekranie. Jeśli właśnie chodzi o podpinanie komputera to boje się plazm i wypalania puktów na ekranie (jedni piszą, że w nowszych modelach już tej przypadłości nie ma, jednak ja do konca nie jestem do tego przekonany).Obecnie mamy '40 cali, teraz chcemy coś większego - raczej '47, ale max '50, gdyż więcej miejsca niestety nie mamy.Generalnie twierdze, że chyba nic gorszego niż ten Samsung już mi się nie trafii. Chociaż swego czasu był to bardzo zachwalany i polecany przez wszystkich model. Nie wiem tylko czemu jest taka przepaść jeśli chodzo o odtwarzanie z PC i nie ma on startu do żadnego nowszego modelu. Chciałbym wydać nie więcej jak 3tys złotych, jednak jeśli będzie coś wartego dopłaty, to myślę, że się skuszę. 1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Standardowy duży pokój w bloku 2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 3m3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 24.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? W 90% na wprost5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać6.Jak słońce świeci w pokoju? Okno z lewej strony z przodu. Ogladamy w 90% wieczorem 7.Jaki masz obecnie telewizor? Samsung 40D6500 8.Co chcemy aby telewizor posiadał? 3D, Wifi, 9.Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja cyfrowa, ale 90% oglądamy sygnał z PC przez hdmi10.Jakie urządzenia? PC11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 212.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Obojętnie 13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy z PC14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej Nie. Czasem oglądamy coś z IPLA/TVN Player15.Czy zamierzasz grać w gry? Zdecydowanie tak16.Preferencje co do marki? samsung,LG,Panasonic17.Preferencje co do wielkości? 42-50 cali (z naciskiem na 47)18.Co Cię denerwuje w telewizorach? brak 19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 330021.Czy telewizor ma mieć 3D? TakMoje typy:Panasonic P42St60E - boje się jednak wypalania obrazu...Panasonic L47ET60E - jak wyżejLG 47LA660SLG 47LA691S - ktoś na forum polecał, różnica między modelem wyżej jest jakieś 300złotych, zastanawiam się tylko, czym one się od siebie różnią? Przydałaby mi się taka informacja, gdyż nigdzie jej nie znalazłem.Samsung UE46F6500Samsung UE46F6770 - trochę za drogi i generalnie trochę boję się już kupować SamsungaSony kdl-42W805Bardzo dziękuję za pomoc i jakiekolwiek nakierowanie mnie, na co powinienem zwracać uwagę w moim przypadku, czyli osoby oglądającej filmy z PC. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacek_# 0 Posted December 12, 2013 W 691 jest micro pixel control, co umożliwia sterowanie każdą diodą LED w telewizorze podświetlającą matrycę TV, a to pozwala uzyskać niezłe wartości kontrastu dynamicznego i tzw rozpiętości tonalnych. Myślę, że obraz jest żywszy w LG 47LA691S, ale pytanie na ile dla Ciebie? Dobrze by było jak byś zobaczył oba na żywo. Skocz do saturna albo euro, zobaczysz przy okazji i porównasz sobie jakość obrazu z oledem LG, bo trafił już do sklepów. Podobnie oled od samsunga też już powinien być. Quote Share this post Link to post Share on other sites
yoshi89 0 Posted December 13, 2013 Dzięki wielkie Jacek za odpowiedź. Posłuchałem się Ciebie i zwróciłem uwagę na LG 42LA691S, poczytałem, przewertowałem forum i rzeczywiście ten telewizor powala.Byłem już w sklepach na testy, podłączyłem dysk zewnętrzny, odpaliłem filmy w jakości 1080p i byłem naprawdę zachwycony.Nowy pilot remote magic też świetny, obraz 3D rewelacja... Jednak pojawił się tylko jeden problem, który mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać przed zakupem tego TV.W domu na codzień, tak jak pisałem mam podłączony sygnał z kompa przez hdmi. Po podpięciu w sklepie laptopa przez hdmi i odpaleniu filmy, pokazała się taka kasza i szumienie, że myślałem, że upadne na plecy... Oczywiście Pan w sklepie NIE POZWOLIŁ mi zmienić ustawień sklepowych i pozostałem z tą zagadką.Czy to jest kwestia ustawień i wyłączenia jakiś funkcji true motion itp? I jakośc obrazu od razu się poprawi? Wiem też, że można zmienić nazwę wejścia na PC i to również pomaga.Czy ktoś z was może mi powiedzieć jaka jest jakość filmów po podłączeniu peceta przez hdmi?Z góry wielkie dzięki! Quote Share this post Link to post Share on other sites