Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
zibi777

karta graficzna w laptopie a jakosc obrazu w TV

Question

Witam,

Posiadam laptopa dell z wbudowana karta graficzna intel hd graphics, filmy ogladam podlaczajac komuter do TV przez przewod HDMI, mam pytanie czy karta graficzna w laptopie ma wplyw na jakosc obrazu wyswietlanego na telewizorze plazmowym, jesli obraz przesylam przez hdmi?

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Obraz jest przesyłany cyfrowo więc odpowiedź brzmi ... NIE.

Karta graficzna nie powinna mieć żadnego wpływu.

Jednak pamiętaj, że program którego używasz do odtwarzania może ingerować w obraz.

Różnego rodzaju filtry które "podrasowujące" obraz.

• Like 1

• 0

Konfiguracja kodeków może mieć duży wpływ na jakość reprodukowanego obrazu. Najlepszy obecnie jest madVR. Poczytaj na forum, znajdziesz poradniki dotyczące konfiguracji. Alternatywnie możesz zassać i zainstalować "Kawaii Codec Pack".

• 0

Jeśli korzystamy z akceleracji sprzętowej to karta graficzna ma wpływ na jakość obrazu, głównie jeśli chodzi o radzenie sobie z przeplotem.

Ma również wpływ na ilość gubionych klatek, a co za tym idzie płynność obrazu np. jeśli uaktywnimy w TV tryb 24p, o tyle, o ile nie korzystamy z ReClocka, itp.

Edited by misfit

• 0

Tylko że w dzisiejszych czasach rzadko kiedy oglądamy film z przeplotem, a z 24p radzą sobie praktycznie wszystkie karty graficzne.

Akceleracja sprzętowa to dekompresja video. Tutaj wpływ mogą mieć raczej umiejętności programistów którzy implementowali procedury dekompresji.

Ale faktycznie ... jakieś różnice mogą być. Choć nie sądzę aby były na tyle znaczące, że ktoś to zaobserwuje :)

• 0

To fakt, rzadko kiedy zdarza się materiał z przeplotem, ale zdarza się... głównie koncerty, czy np. przyroda.

Swego czasu był test na anandtech jak sobie radzą z przeplotem różne karty i były dość zauważalne różnice.

Co do radzenia sobie z 24p to różnie z tym bywa. Intel na architekturze Haswell, owszem, radzi sobie bez zarzutu, ale wcześniejsze Ivy Bridge, Sandy Bridge czy Clarkdale przy materiale 23.976 fps gubią jedną klatkę co ~4 minuty (tak jak pisałem radą jest na to np. ReClock) - jeśli w momencie dropa mamy scenę statyczną to jest to praktycznie niezauważalne, ale jak jest ruch kamery to da się zauważyć mikro-przycięcie. Ja to widzę, ale mi to nie przeszkadza w trakcie oglądania, chociaż są i tacy, którzy z tego powodu wymieniają grafikę bo ich to doprowadza do szewskiej pasji.

Edited by misfit

• 0

Witam,

Posiadam laptopa dell z wbudowana karta graficzna intel hd graphics, filmy ogladam podlaczajac komuter do TV przez przewod HDMI, mam pytanie czy karta graficzna w laptopie ma wplyw na jakosc obrazu wyswietlanego na telewizorze plazmowym, jesli obraz przesylam przez hdmi?

napisz mi na pw jaką masz kartę i który model tv napiszę Ci krok po kroku co musisz zrobić, żeby mieć najlepszy obraz i płynność z mpc-hc, lav filters i madvr