Jump to content
Sign in to follow this  
grzegorz288

Jaki kupić Amplituner Kina Domowego do małych głośników 5.1 Surround

Recommended Posts

Witam was.

Mam zestaw Stereo do filmów i muzyki, bo mam mały pokój. Ostatnio myślę o zakupie Kina Domowego do filmów czyli Amplituner i zestaw głośników 5.1, resztę mam odtwarzacze itd. I tak, mam mały pokój i myślałem jaki zestaw głośników 5.1 mógłby się zmieścić do mojego małego pokoju ? No i szukam zestawu głośników 5.1 i znalazłem. Oto zestaw głośników, "Boston Acoustics SoundWare XS 5.1 MKII". A dlaczego te głośniki ? Bo są małe i znakomicie mi się zmieszczą w moim małym pokoju. Ale problem mam z Amplitunerem Kina Domowego ? Zastanawiam się jaki kupić do tych małych głośników 5.1 ? Bo mój budżet na Amplituner Kina Domowego to 3000 złotych. Myślę nad zakupem Amplitunera Yamaha RX-A 820 cena 2699 złotych lub Onkyo TX-NR 717 cena 2999 złotych. Ale wydaje mi się że te Amplitunery są za mocne do tych małych głośników ? Chyba że się mylę ? A co do mojego zestawu Stereo to będę go używał tylko do muzyki.

Pozdrowienia.

Od niedawna posiadam Boston Acoustics SoundWare S 5.1, od XS różni się chyba tylko mocniejszym subem. Kryterium doboru podobne - mały metraż, problem z umiejscowieniem nawet małych półkowych kolumn. Początkowo też chciałem kupić XS, ale trafiłem na iBoodzie na "S" za niecałe 1300 PLN :)

U mnie głośniki napędza wiekowa Yamaha VR-440. I tak na dobrą sprawę zastanawiam się czy taki budżet nie jest w Twoim wypadku armatą na wróble, z dwóch powodów:

- posiadasz już zestaw stereo z którego nie chcesz rezygnować :)

- sprecyzowana ilość kanałów: 5.1*

Potrzebujesz AMP 5.1 z zalecaną mocą 10-100W (*choć w sumie możesz pomyśleć nad 7.1 - bo ten zestaw możesz łatwo rozbudować kupując kolejne kostki). Reszta ceny wzmacniacza to dodatkowe funkcje (7.1, usługi sieciowe, skalowanie 4k itp). Odpowiedz sobie czy będziesz z nich korzystał i czy doczekasz telewizora 4k na tym wzmacniaczu.

Mnie do filmów wystarczy konfiguracja głośników 5.1. A do telewizora 4K jeszcze mi daleko i na razie 4K jest mi niepotrzebne. Funkcje sieciowe w Amplitunerze też są dla mnie zbędne. Mnie najbardziej interesuje odtwarzanie dźwięku 5.1 Surround z dobrą jakością, reszta funkcji w Amplitunerze jest mi zbędna. No a z tańszych Amplitunerów to myślę jeszcze o Yamaha RX-V 475 za 1399 złotych i Onkyo TX-NR 616 za 1749 złotych. Jeszcze można kupić Amplituner Yamaha RX-V 773 za 2099 złotych. Jest nad czym myśleć.

Dzięki za odpowiedź.

Edited by grzegorz288

grzegorz288

"...Ale problem mam z Amplitunerem Kina Domowego ? Zastanawiam się jaki kupić do tych małych głośników 5.1 ? Bo mój budżet na Amplituner Kina Domowego to 3000 złotych."

Grzegorz możesz kupić tą Yamahę 820-tkę lub Onkyo TX-NR717 do tych małych głośników. Nie ma ku temu żadnych przeszkód. Sam usłuszysz do jakiego poziomu volume możesz dać.

Ja polecam ONKYO. Mam 818-tkę. Wcześniej miałem HK AVR 255, Yamahę 1010. Teraz mam Onkyo tx-nr818 i jestem bardzo zadowolony. Szczególnie z audyssey Multi EQ-TX32.

Porównują oba modele które miałem zdecydowanie ONKYO.

Oczywiście Yamahę którą miałem grała cudownie i myślałem że lepiej się nie da. Aż posłuchałem w 7.2 DTS-HD MASTER koncertów na ONKYO . Totalna jazda !!!Wszystko wibruje, dużo się dzieje. Tylko że spora tu zasługa kalibracji Multi EQ-XT 32 którą ma ONKYO od modelu TX-NR 818 właśnie wzwyż.

W Yamaszce proces kalibracji to może z 10 minut. W ONKYO trza się nazapierdzielać z mikrofonem i trwa to z 30 min przy kalibracji pełnej. Ale później całą tą robotę poczujesz....fizycznie ;-)

A Yamaha do której mam szacun grała poprawnie i przyjemnie ( w stereo nie jest gorsza od ONKYO) ale w kinie to ONKYO ją pozamiatało

Dzięki za odpowiedź.

Byłem na odsłuchu. I słuchałem Yamaha RX-A 830 i słuchałem Onkyo TX-NR 727. Oba Amplitunery grały dobrze, ale podczas odsłuchu miałem wrażenie że Onkyo jest lepsze pod każdym względem. No i jeszcze sprzedawca zaoferował mi Amplituner Onkyo TX-NR 818 w kolorze srebrnym za 3499 złotych, a Amplituner Onkyo TX-NR 717 mogę kupić za 2999 złotych. Różnica w cenie między tymi dwoma modelami Onkyo to 500 złotych. Te 500 złotych mógłbym dołożyć do modelu Onkyo TX-NR 818, ale podłączanie takich małych głośników do Onkyo TX-NR 818 to chyba przesada ?

A mam do ciebie pytanie ? Bo Amplitunery Onkyo mają THX i czy film z włączonym programem THX CINEMA brzmi lepiej ? Czy może nie robi to różnicy ?

cenie między tymi dwoma modelami Onkyo to 500 złotych. Te 500 złotych mógłbym dołożyć do modelu Onkyo TX-NR 818, ale podłączanie takich małych głośników do Onkyo TX-NR 818 to chyba przesada ?

Dla mnie to jednak przesada, chcesz kupić bezkompromisowy amp do kompromisowych paczek...

Jeżeli masz już te Bostony to najlepiej weź je na odsłuch - to da Ci jednoznaczną odpowiedź :)

Tego zestawu głośników "Boston" jeszcze nie mam, ale słuchałem je dzisiaj z Amplitunerem Onkyo TX-NR 525 i jak dla mnie grały dobrze. Sprzedawca mi powiedział że jak byłby wyższy model Amplitunera Onkyo to te "Bostony" będą jeszcze lepiej grać. I zapytałem go czy mogę te głośniki bez problemu podłączyć do Onkyo TX-NR 717 ? A sprzedawca na to że mogę je bez problemu podłączyć do Amplitunera Onkyo TX-NR 818. Sprzedawca powiedział mi że miał Amplituner Onkyo 905 i podłączył do tego Amplitunera zestaw głośników 5.1 "Wharfedale", niewiele droższy od tych "Bostonów" i był zadowolony. Sprzedawca mi powiedział że mogę śmiało kupić Amplituner Onkyo TX-NR 717 lub Onkyo TX-NR 818 i do tego mały zestaw głośników "Boston Acoustics". Dał mi do myślenia ?

Edited by grzegorz288

Więc powtórzę z pełną odpowiedzialnością : nie ma najmniejszego problemu żeby TX-NR 818 podłączyć do małych głośników. Napewno te Bostony zagrają lepiej z 818-tką niż z 525.

Co do THX > TX-NR 717 i TX-NR 818 mają te certyfikaty czyli przeszły testy i otrzymały te certyfikaty potwierdzające wysoką , kinową jakość dźwięku.

Ale ampy z wyższej lub średniej półki cenowej wcale nie są gorsze bez tych certyfikatów.

THX musi być spełniony dla

- pomieszczenia ( wymiary, ustawienie foteli, umieszczenie głośników, pomiary akustyczne wg THX )

- urządzeń ( AMP, BLU-RAY, Projektor, nagłośnienie) abyś mógł być świadom że masz całe kino w THX

Tym THX się nie ekscytuj. Ciesz się że jest bo na znajomych zrobi wrażenie ;-)

TX-NR 818 gra świetnie nie przez THX a odwrotnie - dostał ten THX bo to świetny sprzęt

Aha. Dzięki za odpowiedź.

To teraz wiem na co się zdecydować. Jak byłem na odsłuchu Yamahy RX-A 830 i Onkyo TX-NR 727. To muszę przyznać że Onkyo jest lepsze od Yamahy. Chciałem kupić Amplituner Onkyo TX-NR 717- cena 2999 złotych, ale jak sprzedawca mi zaproponował Srebrny Amplituner Onkyo TX-NR 818 za 3499 złotych, to sobie myślę że warto dołożyć te 500 złotych bo nie jest to dużo, no i w cenie 3499 złotych trudno chyba znaleźć w takiej cenie podobny Amplituner. I moim zdaniem warto kupić Amplituner Onkyo TX-NR 818 bo będę miał rewelacyjny Amplituner z bardzo dobrym dźwiękiem, a z drugiej strony raz się żyje, warto czasami zaryzykować.

Także dziś pojadę po Amplituner Kina Domowego Onkyo TX-NR 818 i po Zestaw Głośników "Boston Acoustics SoundWare XS 5.1 MKII". Jeszcze do tego okablowanie i będzie git. Jak podłączę i po testuję to zdam relację z wrażeń.

Pozdrowienia i dzięki za odpowiedzi.