Jump to content
Sign in to follow this  
nimro

JAKI CENTRALNY???

Recommended Posts

Kierując się waszymi opiniami i radami co do suba, zakupiłem VELODYNE EQ-MAX 12 i jestem naprawdę zadowolony. Teraz przyszedł czas na centrany. Posiadam fronty ELAC FS-127 i na bazie tej firmy chciałbym stworzyc swój zestaw. Jakim paramety powinien posiadac centralny w obecnym kd i co byście proponowali z w/w firmy. Kolumna może być z wyższej półki. Obecne fronty pójdą prawdopodobnie na tył, a na przód postawię coś lepszego. Pokój ok. 20m2, ampli f-my ONKYO 616 (chwilowo), ale wracam do poziomu starej i dobraj 805.

Pzdr

Central to strasznie ważny głośnik i jego JAKOŚĆ można docenić jedynie "w praniu". Kupowanie w ciemno to niezbyt dobry pomysł (wiadomo)

Warto kupić nawet 4 u jednego sprzedawcy (jedna paczka) i 3 mu odesłać - to wykonalne i zgodne z prawem. Koszt - może z 40-50 pln. Max 100 ! :)

Czasami PEREŁKI można trafić na Allegro - zacny głośnik dobrej marki za ułamek ceny, bo "mam tylko jedną kolumnę" :) To wersja dla oszczędnych. :)

A co regułą aby głośniki były w miarę tej samej firmy, serii ? Przyjąłem taką zasadę po przeczytaniu opini na tym forum, ale jeśli nie do końca jest to prawdą, to tylko lepiej.

Gmeru, a jesli o klipsch, to co dokładnie byś polecił w cenie do 2-3 tysi?

A co sądzicie o tym http://allegro.pl/glosnik-centralny-elac-cc-201-2-i3749633743.html?

chciałbym jeszcze się dowiedzieć jakie parametry (zakres częstotliwości, częstotliwość itp) powinien mieć dobry centralny?

Ja mialem calkiem sporo centalnych, jednym z najlepszych byl Tannoy TDC ale byl spory i bardzo krzykliwy. Aktualnie mam Monitor Audio Gold GXC350 i omimo tego ze wyglada niepozornie jest swietny a to dlatego ze jest bardzo naturalny i niewyroznia sie w systemie. Dialogi sa bardzo wyrazne ale przyjemne, w zaden sposob nie sa nadwyraziste, nie seplenia aktorzy :) Nigdy nie wyprzedza reszty systemu, nie wychyla sie po za scene, bardzo dobrze tworzy calosc z ekranem. Dziwek jest oderwany od glosnika i naprawde trudno zauwazyc ze dziwek wydobywa sie z glosnika a nie z ust aktora a jest to bardzo trudne przy duzym ekraniem . Szczerze POLECAM !

pozdr. dawmac

Dziwek jest oderwany od glosnika i naprawde trudno zauwazyc ze dziwek wydobywa sie z glosnika a nie z ust aktora a jest to bardzo trudne przy duzym ekraniem .

pozdr. dawmac

Strach pomyslec czego sie dowiemy jak ktos zapyta o glosniki surround.

Dawmac, twoja propozycja tj.Monitor Audio Gold GXC350 jest super, ale poza moim zasięgiem finnsowym. Chyba, że mi sprzedaz swój za max 3 tysie? ;)

szczerze to ja nie odczuwam potrzeby zmiany :) wersja gold sprawdza sie super, mam w sypialnie gold GX300 + amp pionnera lx85 bi amping, corce zainstalowalem gold gx 200 + yamaha i jest super. Wiele zestawow sluchalem i monitor audio jest bardzo dobrym wyborem. Ja nie mam pedu aby kupowac to co jest na samej gorze listy producenta, to tak jak w dobrej knajpie, najlepsze wino jest to drugie z najtanszych :) ) Jest bardzo dobre a kosztuje nieduzo :) Kupujac najdrozsze placisz dwa razy wiecej a nie dostajesz zbyt wiele w zamian :)

pozdr. dawmac

Edited by dawmac

Ok. A możecie coś podać odnośnie odpowiednich parametrów jakie powinien spełniać centralny? bardzo mi to pomogło przy wyborze suba.

Dawmac, czy seria silver nadaje się?

Oczywiscie, a czemu nie ? Ja bardzo lubie glosniki wstegowe, maja specyficzne brzmienie dlatego wybralem serie gold. Monitor audio ma swietnie wykonane glosniki pod wzgledem technicznym, jak masz mozliwosc to posluchaj go. Frontowe mam stare kolumny jm lab utopia bo lubie kolumny z poteznym basem a taki bas wedlog mnie zapewnia kolumna z duzym glosnikiem a po za tym wylot bas refleks ma z przodu co bardzo sie przydaje w przypadku kina domowego bo mozna je postawic blisko sciany aby tworzyly jedna plaszczyzne z ekranem.
Pozdr. Dawmac

Edited by dawmac

Trochę archeologii. Czy centralny od zestawu Teufel 6 THX jest ok? Pytam bo jest identyczny jak fronty.

Szczerze mówiąc to ja jestem zwolennikiem żeby fronty i centralny tworzyły całość. Czyli te same głośniki ta sama firma i nawet ta sama seria. Przez kilka lat miałem Kefy z centralnym z serii niższej niż fronty i to się ze sobą nie zgrywało zupełnie..

Witam Wszystkich

Jestem nowy na forum i jestem w trakcie wyboru głośnika centralnego.

Dlatego podłączam się pod pytanie i z góry dziękuje za podpowiedzi.

To co posiadam to:

- amplituner Yamaha HTR-2866

- subwoofer Pioner S-21W

- głośniki tylne sufitowe Proficient C610 (8ohm, 85watów, 2 drożne)

Wstępnie wybrałem takie centralne:

- JBL ES-25C

- KLIPSCH C-20

Co o nich sądzicie, który lepszy?

A może jakiś inny jeszcze w cenie do 1000pln

Jakie sugerujecie dokupić głośniki (muszą być małe rozmiarem) później do całości na front?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

Adrian