Jump to content
Sign in to follow this  
davv2704

TV 46' do 3500 Plazma czy led?

Recommended Posts

Witam, przepraszam za złe zprecyzowowanie poprzedniego temuatu(prosiłbym o jego usunięcie). Teraz postaram się wszystko opisać.

Odległość do TV to około 2.5 metra. Maksymalna wielkość to 46 cali(ograniczają meble- wysokość tv z podstawką max 69.5 cm). Światło w dzień pada niestety na telewizor(może nie bezpośrednio, ale jednak pod kątem z reguły to trwa 2-3 godziny..) telewizor będzie używany głównie pod kablówkę lub telewizję cyfrową(jeszcze nie zdecydowane), jak i do konsoli ps3(w przyszłości prawdopodobnie ps4), no i do oglądania filmów blueray. Sporadycznie będzie podpinany pod niego komputer(do grania lub oglądania filmów). Zależy mi na obrazie no i małym imput lagu. Co do 3d to raczej to dla mnie najmniej ważna opcja. Fajnie gdyby internet w miarę chodził :)

Nie wiem na co się zdecydować,bo w sumie ewentualnie mógłbym trochę dołożyć, ale musiało by to mieć swoje uzasadnienie..

A w temacie telewizorów jestem zielony, mimo, że coś tam przęglądałęm..

Czekam na wasze propozycje :)

Edited by davv2704

Z plazmą jest taki problem, w twoim przypadku, że rozmiar to albo 42", albo 50", a przy odległości 2.5m każdy cal jest cenny. Na pewno nie wejdzie 50"?

A jaki tv lcd byscie proponowali? Bo plazma z tego co czytalem odpada przy grach(wypalanie) no i jak kolega wyzej napisal, nie ma rozmiarow..

Z tego co czytalem to na f6500 od samsunga ludzie narzekaja pod wzgledem jakosci obrazu.

Może być Samsung F6500, może być Sony W6. TV Sony mają tą zaletę, że mają bardzo krótkiego input laga, więc przyjemnie gra się na konsoli. Jakość obrazu bardzo podobna, żeby nie powiedzieć taka sama.

Czytalem watek na pclabie i uzytkownicy ktorzy posiqdali f6500 twierdzili ze obraz jest slaby i zw ten tv nie jest wart tej ceny..

Edited by davv2704

Czytaj więcej będziesz mądrzejszy głupszy :) Wiesz ile widział w życiu przeciętny użytkownik pclaba? Nie piję w tym momencie do tamtego forum, ale ogólnie do opinii wystawianych przez ludzi. Zazwyczaj widział dwa wyświetlacze: swojego nowego Samsunga F6500 i stary dużo mniejszy telewizor, na którym wad kanałów SD nie było tak dobrze widać. Potem człowiek poszedł do znajomego i zobaczył czy to lepszy kanał, czy tylko załączył mu się powszechny efekt UNCLJ (U Niego Chyba Lepiej Jest) i tak narodziła się opinia, że Samsung jest słaby, a słaby nie jest. To w zasadzie dokładnie taki sam wyświetlacz jak Sony. Pewne różnice wynikają tylko z elektroniki. W szczególności Samsung ma upłynniacz ruchu, więc obraz jest ostrzejszy i płynniejszy. Sony za to krótszego input laga, więc lepiej radzi sobie przy konsoli. Reszta to głównie wymysły. Nie rozumiem w ogóle co to znaczy, że obraz jest słaby. Zbyt ogólne pojęcie, żeby dać bardziej szczegółową odpowiedź.

A najlepiej w ogóle to by było kupić Ci plazmę i byś miał rakietę w śmiesznie niskiej cenie....

• Like 1

Dobrze prawi Maciek!

Bierz panasa 50gt60 powies go na scianie (odpada wtedy podstawa ) i bedzie git !

A z ledów to sony w6 lub wyżej i też bedziesz zadowolony :)

.

Samsung ma upłynniacz ruchu, więc obraz jest ostrzejszy i płynniejszy.

Porównywałem dzisiaj w Saturnie W6 i Samsunga 46F6640 na TVP1 HD, i co ciekawe jak dłużej patrzyłem na samsunga to jak nagle popatrzyłem na W6, to przy szybkich ruchach postaci (akurat leciał jakiś serial) było widać lekki efekt strobowania może nie cały czas ale przynajmniej w jaśniejszych scenach tak, a na końcu płynność napisów też była nieco rozmazana na W6, i tak się zastanawiam czy przy typowych (i ogólnie) materiałach 50 klatkowych też jest jednak potrzebny upłynniacz, czy też były to jakieś intereferencje od oświetlenia sklepowego wywołujące lekki strob przy szybkim ruchu ?. W sumie wcześniej nie dostrzegałem tego efektu ale dzisiaj zwróciło to moją uwagę.

Inna ciekawa kwestia, to to że coś specjalnie nie zauważyłem działania (poprawa rozdzielczości itp) tego procesora X REALITY a przynajmniej w trybie auto w porównaniach z tym samsungiem.

I jeszcze ostatnie pytanie, czy jest jednak jakiś parametr jakościowy dający przewagę Sony W6 nad Samsungami serii 6500 i 6640 ?

Nie mam mozliwosci powieszenia tv. Wymiary takie jak podalem.. Niestety, bo chcialbym te 50 cali.. lepszy bedzie 46 calowy samsung czy 42 cale plazma? Szkoda ze niema takiej rozmiarowki plazm..

Jezdzilem ostatnio troszke ogladac tv. Powiem wam, ze f6500 zrobil najlepsze wrazenie. Mam pytanie odnosnie plazmy panasonica. Jak jest z plynnoscia obrazu? W sonym w6 bylo czasem widoczne lekkie zwolnienie. No i jeszcze odnosnie tego wypalania. Planuje miec tv 3-5 lat(w zaleznosci jak bedzie z 4k i oledami).

Jezdzilem ostatnio troszke ogladac tv. Powiem wam, ze f6500 zrobil najlepsze wrazenie. Mam pytanie odnosnie plazmy panasonica. Jak jest z plynnoscia obrazu? W sonym w6 bylo czasem widoczne lekkie zwolnienie. No i jeszcze odnosnie tego wypalania. Planuje miec tv 3-5 lat(w zaleznosci jak bedzie z 4k i oledami).

W ST60 masz upłynniacz, który jak włączysz to da ci idealnie płynni i ostry obraz, ale z artefaktami, z resztą jak u konkurencji ;) Od siebie telewizor nie wnosi żadnych zaburzeń, więc płynność jest krótko mówiąc poprawna. O wypalaniu dużo już było mówione. Nic Ci się nie zniszczy po kilku latach.

Czytaj więcej będziesz mądrzejszy głupszy :) Wiesz ile widział w życiu przeciętny użytkownik pclaba? Nie piję w tym momencie do tamtego forum, ale ogólnie do opinii wystawianych przez ludzi. Zazwyczaj widział dwa wyświetlacze: swojego nowego Samsunga F6500 i stary dużo mniejszy telewizor, na którym wad kanałów SD nie było tak dobrze widać. Potem człowiek poszedł do znajomego i zobaczył czy to lepszy kanał, czy tylko załączył mu się powszechny efekt UNCLJ (U Niego Chyba Lepiej Jest) i tak narodziła się opinia, że Samsung jest słaby, a słaby nie jest. To w zasadzie dokładnie taki sam wyświetlacz jak Sony. Pewne różnice wynikają tylko z elektroniki. W szczególności Samsung ma upłynniacz ruchu, więc obraz jest ostrzejszy i płynniejszy. Sony za to krótszego input laga, więc lepiej radzi sobie przy konsoli. Reszta to głównie wymysły. Nie rozumiem w ogóle co to znaczy, że obraz jest słaby. Zbyt ogólne pojęcie, żeby dać bardziej szczegółową odpowiedź.

A najlepiej w ogóle to by było kupić Ci plazmę i byś miał rakietę w śmiesznie niskiej cenie....

Aż się specjalnie zarejstrowałem żeby odkopać ten temat i odpowiedzieć. Akurat posiadam Samsunga F6500 w wersji 40 calowej i 4- letniego Samsunga B650 w takim samym rozmiarze. W obu telewizorach nie była stosowana żadna kalibracja. W przypadku B650 telewizor został zakupiony i ustawiony w tryb FILM i już można było się cieszyć znakomitym obrazem (oprócz marnej czerni) , natomiast w przypadku F6500 jakich ustawień bym nie użył, obraz jest dla mnie tragedią. Moje odczucia najlepiej chyba opisał kolega z innego forum:

No dobra... dałem sobie kilka dni pomimo negatywnego odczucia od pierwszego włączenia, ale zamiast lepiej to jest gorzej.

Ogólnie jestem przygnębiony jakością obrazu w 46f6500 - ciężko ustawić sensowne kolory, ciągłe uczucie braku ostrości obrazu, ziarno, uczucie, że obraz jest blady.

Źródła: filmy 720p i 1080p z usb, nc+ 1080p kanały hd.

Nie spodziewałem się ekran powali mnie na kolana bo jednak z jakiegoś powodu niektóre modele wyższe są droższe, ale z drugiej strony podobnych wymiarów tv można kupić i sporo taniej.

Moim punktem wyjściowym jest samsung lcd z przed kilku lat czyli B650 zarówno w rozmiarze 37 jak i 46.

Jak dla mnie porówanie jakości obrazu pomiędzy B650 a F6500 to po prostu przepaść! Po przesiadce na f6500 czuje się jakbym z przesiadł się z powiedzmy 5-10letniego mercedesa Sklasy do nówki z salony, ale auta niskiego segmentu. Niby fajnie pachnie nowością, ale jakość żenująca.

1. Czy ktoś ma bezpośrednie takie samo porównanie, czyli Model B650 (albo podobny) z F6500? Jak wrażenia?

2. Może ja nie potrawie ustawić tego TV? Tylko, że w B650 w sumie oprócz wyboru schematu Dynamiczny/Naturalny/Film nic nie ustawiałem i byłem zawsze zachwycony 5lat temu i dzisiaj. Wręcz nie mogłem się czesto zdecydować, który schemat wybrać bo każdy mi się podobał. W F6500 nie mogę się zdecydować bo żaden mi się nie podoba :/

3. Może z moja sztuką jest coś nie tak? Czy jest jakiś w miarę obiektywny sposób, żeby to ocenić ?

I jeszcze takie coś jak na fotkach. Tu to już przegięcie... te pasy na czarnym (taki on czarny...) ekranie... mkv 720p z pendrive'a. Na monitorze kompa i na b650 jest jednolite czarne tło.

https://www.dropbox.com/sh/18nbre415o9qk3o/wTSazDmYz2

Ja testowałem ten TV na DVB-T, filmach 720p i 1080p z USB i z kompa podłączonego po HDMI. Wszędzie obraz wyglądał tak samo beznadziejnie, a próbowałem chyba wszystkich możliwych ustawień. Może mam jakiś okropnie zwalony model, ale Samsunga bym już więcej nie kupił

PS: Trochę mi się post skaszanił.

Edited by razor1914

Jeśli chodzi o powyższą opinię to prawdopodobnie właściciel przyzwyczaił się do starego wyświetlacza i dlatego nie odpowiada mu nowy w trybie Film. Pomiary potwierdzają, że da się ustawić poprawnie obraz w TV typu F6500, a fabrycznie mogą być różne cuda, nie tylko u tego producenta.

No właśnie to mnie najbardziej zastanawia, wszystkie zagraniczne serwisy pieją z zachwytu, na pewnym forum o hdtv wszyscy zachwalają, a mi się charakterystyka tego obrazu kompletnie nie podoba.

Widzisz, to, że mi się podoba nie znaczy, że będzie się podobać Tobie;) Mówimy o estetyce, a to trudny temat. Ja jestem zadowolony gdy widzę to samo na telewizorze co widuję podczas wizyt w studiach montażowych, na skalibrowanych wyświetlaczach.

Oczywiście nie wykluczam, że masz jakieś ewidentne błędy w ustawieniach swojego telewizora teraz i może stąd brak zadowolenia...