Jump to content
Sign in to follow this  
Maniakk

Mikrofalówka i pralka jest to i TV trzeba zmienić :) pytanie na jaki?

Recommended Posts

Witam,

Mineło troche czasu od kiedy zakupiłem pierwszy płaski TV. Była to wtedy plazma 42pv10 za 3700zł :) było to jakieś 6/7 lat temu....

Z plazmy jestem wsumie bardzo zadowolony Przez te parę lat nic się z nią nie działo. No ale po 6 latach w TV dużo się zmieniło.

Wczoraj zakupiłem nowy odtwarzacz sieciowy i wybór padł na Mede8er 800X3D. Zastanawiałem się nad Dune Base 303, ale uznałem że Mede8er na moje potrzeby w zupełności wystarczy a i tak skok jakościowy między 800x3d a PH A110 (używany obecnie) będzie zapewne bardzo duży.

No własnie i teraz przyszedł czas na wybór TV i mam podobne wątpliwości jak w przypadku odtwarzaczy. Z jednej strony kusi mnie nowszy model Sharpa 60Le857 a z drugiej pozostaje starszy model 60LE840, który też zbierał bardzo dobre opinie.

W przypadku odtwarzaczy wybór był łatwiejszy (mniejsza różnica w cenie) ale przy Tv różnica jest prawie 2 tys zł.

Za te 2 tys mam b.dobry sub, który także "muszę" zakupić.(żona się ucieszy:) )

Pytanie tylko czy warto dołożyć 2 tys zł i kupić model tegoroczny?

Ew czy polecacie coś innego w podobnej cenie. Wstępnie na Tv miałem około 9/10 tys zł do wydania, ale chętnie wydam mniej jeżeli będzie to uzasadniona decyzja. Myślałem też nad plazmą Panasonica 65ST60 lub 65VT60, aczkolwiek ta druga ciut za droga...

Sharp to jeden z najgorszych telewizorów jakie można kupić. Nie wiem gdzie czytałeś o nim dobre opinie... LE840 i LE857 ma kompletnie zwichrowane kolory przez czwarty subpiksel. Do tego przeciętny kontrast na tle konkurencji, niezbyt dobry system poprawy płynności ruchu, dodatkowo próba zmiany ustawień w LE857 skutkuje natychmiastowym pojawianiem się pasów (utraty gradacji).

Praktycznie cokolwiek innego wybierzesz zrobisz lepiej, a taki Panasonic ST60 to w ogóle inna galaktyka. Nie wiem jak te dwa telewizory można w jednej linii ustawić ;)

Opinie czytałem gł na konkurencyjnym forum i taki też Tv został mi polecony, stąd wybór.

W takim razie co polecasz. Zalezy na 60 calach lub więcej.

Jak możesz podać swój wybór w kwocie około 9 tys zł i np w kwocie do 7 tys zł, byłbym wdzięczny.

Przy poprzednim zakupie sugerowałem się opiniami z tego forum i byłem zadowolony, jeżeli chodzi o odtw sieciowe także. Mam do Was sentyment :) i liczę na pomoc i tym razem.

Swoją drogą po zakupie będzie potrzebna mi też kalibracja od Ciebie :)

Dla wiekszosci TV znalazlbym jakies zalety i wady ale dla tych Sharpów jakos tego pierwszego nie widze. Pieniadze mozna duzo lepiej spozytkowac na np. Panasonic ST60. To najlepszy wybor, chyba, ze koniecznie chcesz LCD, to mozesz rozejrzec sie za jakims LG. W LG masz calkiem dobry kontrast i przede wszystkim przyzwoite katy widzenia.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

W sumie to był mój pierwszy typ cenowy i jakościowy. Szwagier posiada tylko, że model 55 cali, który zresztą sam mu wybrałem, jedyne co przeszkadza mi w tym TV to przy np przesuwaniu kamery obraz zostawiał za postacią/przedmiotem piksele/cień, wygląda to trochę jak klatkowanie. Nie wiem dokładnie jak to określić.

Czy przy 65 calach nie będzie ten efekt spotęgowany?

Do TV będę siedział jakieś 3,3 metra.

Edited by Maniakk

Myślę że jest to wyłącznie kwestia ustawień.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka