Jump to content
Gatar

Onkyo TX-NR818 - kolumny-fronty.

Recommended Posts

Witam.

Tło ogólne. :)

Pokój 20 m kw., umeblowany.

Amplituner Onkyo TX-NR818, fronty Paradigm Monitory 7.

Tutaj interesuje mnie tylko stereo.

Słucham z NASa przez Logitecha Squeezboxa.

Muzyka: elektroniczna, house, ambient , rock i czasami classic.

Proszę nie doradzać mi zakupu wzmacniacza stereo.

Chciałbym poprawić sobie dźwięk ew. wymianą frontów (do 6000 zł MAX).

Wiem, że odsłuch osobisty... to jest to.

Paradigmy jak dla mnie brzmią dobrze, ale ....

Może jakieś rady, typy ?

Szukasz cudu za 6k? ;)

IMHO lepiej jednak wymienic/dokupic wzmacniacz.

Wiem, bo mam 818 or blisko roku i nie moge sie doczekac na poswiateczne wyprzedaze.

Poczatkowo bylem zadowolony, bo uzywam go do kina wlasciwie wylacznie do kina. Przesiadka z 905 wydawala sie byc w porzadku na 24mkw, jednak po zmianie pomieszczenia na 40 m jest bieda. Stereo zas krotko mowiac ...rozczarowuje.

Gatar a czego dokładnie oczekujesz ? Ogólnie mówiąc "czegoś lepszego" ?

Mam TX-NR818 + Paradigmy 11v7 za które dałem 4200 . Tutaj naprawdę nie załatwisz sprawy wymianą frontów do 6000 tak aby po posłuchaniu powiedzieć "WOW!!!"

Więcej pozytywnych zmian usłyszysz podłączjąc do swoich Paradigmów wzmacniacz do 6000

Witam, mam pytanko. Czy może mi ktoś tutaj napisać, jakie są różnice między TX-NR828 a 818, tak na chłopski rozum, bo ja widzę że starszy jest cięższy-a to raczej dobrze- a nowy jest naszpikowany jakimiś nowoczesnymi dodatkami, których raczej nie wykorzystam, bo nie mam ich. Trochę mnie zastanawia też działanie radia internetowego poprzez ten dodatek opcjonalny. dzięki-pozdro

Witaj.

No tak, sądziłem, że tutaj http://tiny.pl/qdndv jest rzetelna informacja, ale NIE.

Wybierałem miedzy 828 i 818 i wybrałem 818 bo był sporo tańszy a różnice, które znalazłem,

w żaden sposób dla mnie nie warte były tej różnicy (o ile dobrze pamiętam jakieś 2 m-ce temu ok. 1300 zł).

Różnice, o których wiem: waga i rozmiary 818 są większe (inna sekcja zasilania), 828 ma bluetootha i wi-fi na pokładzie a 818 nie.

To wszystko , chyba.

Ale do 818-tki można dokupić moduł wi-fi ( 80-100 pln) lub wynegocjować za darmo co ja zrobiłem. A co do sekcji zasilania w nowym 828 - chyba nie dali jak w nowych Harmanach zasilaczy impulsowych?

Ostatnio HK sporo "schudły" także , a może tylko za sprawą zasilaczy impulsowych.

Coś czuje, że Onkyo poszło tą samą drogą. Może wypowie się jakiś znawca.

Dzięki Gatar, ja też jestem zdania, że nie warto przepłacać, a możesz mi napisać jak działa radio internetowe z tym dodatkiem , i czy można go zainstalować na plecach tej skrzynki, bo z przodu ma klapke przecież. pozdro

Witam.

Słuchacz -->"działa radio internetowe z tym dodatkiem" nie bardzo wiem o co chodzi.

Nie korzystam z radia internetowego, ale spotify np. działa bez problemu.

Ładnie też odtwarza flacki po sieci (tylko sprwadzałem sprawdziłem) ponieważ korzystam z Logitech Squeezboxa Toucha,

a 818 jest "tylko" wzmacniaczem.

​Ogólnie jestem z 818 zadowolony.