ak1991 0 Posted November 20, 2013 Witam Serdecznie wszystkich Użytkowników forum. Jestem tutaj nowy więc jeśli coś nie tak z umiejscowieniem tematu z góry bardzo przepraszam. Tak więc jestem w posiadaniu starego amplitunera Sony STR-DE405, który niestety nie posiada na tylnym panelu wyjścia "sub out", niestety zorientowałem się o braku owego gniazda już PO zamówieniu subwoofera Magnat 301A. Tak więc pytanie moje dla Was brzmi: Jak inaczej mogę go podłączyć do tego amplitunera ? Prosiłbym również o wymienienie zalet i wad wiążących się z danymi rozwiązaniami. Tutaj wymienię nazwy wszystkich gniazd które ww amplituner posiada: - Phono (in) - CD (in) - Tape/MD (rec out/ in) - TV/LD (video in/ audio in) - Video (video in/ audio in) - Video out (video out/ audio out) - Monitor (video out) Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Adam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonfall84 18 Posted November 20, 2013 Wg mnie kolego nic nie zrobisz na tym ampli. Po prostu sprzęt dzwięku Ci nie poda na kanał subwoofera. Odnośnie suba to mam taki sam i dobrze się sprawuje. Musisz liczyć się z wymianą ampli i najlepiej na taki co już ma cyfrowe dekodery dźwięku DTS-HD itp. Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
ak1991 0 Posted November 21, 2013 Szczerze mówiąc spodziewałem się takiej odpowiedzi, chociaż gdzieś kiedyś wyczytałem, że pod wyjście REC OUT można podłączyć, no ale trudno. Chyba rzeczywiście będę musiał pomyśleć nad nowym amplitunerem... Jeszcze jedno pytanie jeśli można... Aktualnie amplituner mam podłączony pod kartę muzyczną w komputerze, istnieje możliwość podłączenia tego sub`a również pod tą kartę ? Dodam iż w Karcie mam 6 wyjść minijack, a aktualnie mam 5 wolnych ponieważ jedno z nich zajmuje właśnie ww amplituner. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonfall84 18 Posted November 21, 2013 Nie baw się w takie coś. W przypadku głośników 5.1 podłączasz 3 minijacki do karty: - jeden na fronty - drugi na surroundy - trzeci na central + suba. Aktualnie skoro masz wolne 5/6 wejść to tylko sygnał stereo idzie Ci na amplituner. Jeśli do ampli masz podłączone 5 głośników to nawet dźwięku przestrzennego nie uzyskasz (chyba że dolby pro-logic). Szkoda zachodu na taką zabawę. Może ktoś jeszcze odpisze swoje przemyślenia? Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
ak1991 0 Posted November 21, 2013 ja korzystam tylko z opcji stereo mam tylko dwa fronty no i właśnie dzisiaj przyjedzie do mnie sub, więc w sumie na przestrzennym dźwięku mi nie zależy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomjag6 0 Posted November 21, 2013 Podłącz suba pod głośniki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ak1991 0 Posted November 22, 2013 Chodzi Ci o "zmostkowanie" ?? Jeśli tak to moim zdaniem mogę raczej zaszkodzić subwoofer`owi podłączając go pod sygnał wzmocniony już od amliptunera, bo przecież sam sub ma już wzmacniacz. Mógłby ktoś się do tego odnieść ?? Bo w sumie wyjście banalne i nie musiałbym za kazdym razem kiedy robię głośniej/ciszej robic tego samego osobno na subie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonfall84 18 Posted November 22, 2013 Nie słuchaj amatorów elektroniki. Podałem Ci jedyne słuszne rozwiązanie. Szkoda że zacząłeś rozbudowę audio od środka Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
ak1991 0 Posted November 24, 2013 Hehe... Nie zaryzykowałbym takiego wyjścia Co do wymiany amplitunera, wiem zawaliłem po całości ale nie ma się co oszukiwać za 700zł (które zapłaciłem za suba) nie kupiłbym nic porządnego, a niestety na ten czas nie dysponowałem większą wolną gotówką do przeznaczenia na "zabawki". ( niestety jestem tylko biednym górnikiem ). Puki co suba mam podłączonego pod kartę muzyczną i jedynym zauważalnym minusem jest osobna regulacja głośności, ale na to również znalazłem "patent", poprzez komputer mogę sterować dwoma urządzeniami naraz. Co do samego suba muszę przyznać, że naprawdę robi spoooore wrażenie pięknie wypełnia dwa fronty które basem nie grzeszyły Nie ukrywam również, iż zbliża się barbórka i spory zastrzyk gotówki się szykuje i sądzę, ze jakiś wolny 1000zł by się znalazł na amplituner tylko czy kupię coś w miarę porządnego (niekoniecznego nowego) w tej cenie ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonfall84 18 Posted November 24, 2013 Nie wiem czy bym się zdecydował na coś używanego z niewiadomego źródła. Może ktoś na forum ma na sprzedaż ampli z dts-hd? Popytaj w odpowiednim dziale. Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
fitarkus 17 Posted November 24, 2013 Człowieku ! zaciski na subie są po to by podłączyć do niego bezpośrednio wzmacniacz i głośniki. Przewody głośnikowe wychodzące ze wzmacniacza podłącz do wejściowych zacisków na subie a wyjściowe zaciski sub woofera połącz z głośnikami. Na karcie muzycznej wyłącz wyjście dla suba lub przynajmniej ogranicz do minimum pasmo na tym wyjściu. A kolega "fachowiec od elektroniki" chyba nie wie do czego te zaciski służą i głupio Ci doradza bo porady w stylu "kup coś innego" to nawet piekarz ci doradzi. Pamiętaj by odpowiednio połączyć przewody i zadbaj o prawidłową polaryzację. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonfall84 18 Posted November 24, 2013 Szanowny kolego... Podłączyć suba pod głośniki, a głośniki pod suba to wielka różnica. Chyba nie muszę o tym pisać. Ja też bym to odebrał jako zmostkowanie na miejscu autora tematu. Osobiście wg mnie rozwiazanie o którym piszesz nie jest dobre. Nawet nie wiemy jakie głośniki posiada? Przecież to wszystko ma wpływ na charakter sygnału wyjsciowego. Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
ak1991 0 Posted November 25, 2013 Co do głośników to nic specjalnego obudowy "audio mega Opus 150" cokolwiek to jest... A w nich Niskie tony 25cm, średnie 13cm (Niskie i średnie zostawiłem oryginalne ponieważ całkiem nieźle się sprawują) i pokusiłem o wysokie tony peerls 8cm średnicy. Jeszcze ten Miesiąc zostawię sprzęt podłączony tak jak jest, ale pod koniec grudnia pokuszę się o nowy ampli i na tym bym zaprzestał. Gdybym tylko mógł poprosić o dobrą radę na temat amplitunera, czego szukać w przedziale cenowym 1000/1200zł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonfall84 18 Posted November 25, 2013 Co do ampli to wiele osób pisze, że im nowsze to tym gorsze wypusty robią. Ja osobiście jestem z onkyo zadowolony, jak kupowałem to nie ukrywam, że cena grała największą rolę. Aktualnie jeden z tańszych onkyo to TX-NR414. Odnośnie innych firm się nie wypowiadam, bo nie miałem przyjemności użytkować dłużej (jedynie odsłuch). Wysłane z mojego ZTE V987 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
ak1991 0 Posted November 26, 2013 Dziękuję Bardzo za informacje Z tego co widzę to ten Twój model dostane nowy za taką kwotę jaką chciałbym na to przeznaczyć Quote Share this post Link to post Share on other sites