Jump to content
polo1920

55HX850 obraz 3D i rozdwojony pierwszy plan-to naprawdę tak wygląda!?

Recommended Posts

Witam! No więc sytuacja wygląda następująco:

Kiedy załączam w ww tv obraz 3d niezależnie od tego czy jest to SBS czy HOU (okulary br250) pierwszy plan jest rozdwojony/roztrojony!

Opisując to bardziej szczegółowo elementy pierwszego planu posiadają jakby delikatną poświatę,lustrzane odbicia,powidoki etc.

Im 'bliżej mnie' dany element się znajduje tym bardziej rozdwojony/roztrojony.

Dodam tylko,że niezmiernie ubogie możliwości jakie się znajdują w opcji ustawienia obrazu 3D pozwalają na zmianę głębi co pozwala zniwelować rozłażenie się obrazu na pewnej odległości np. głębia -1 eliminuje roztrojenie na elementach powiedzmy średnio wychodzących z ekranu ale im większe się dane elementy robią(mają sprawiać wrażenie,że są bliżej Ciebie) tym bardziej się rozchodzą.

Sprawdzałem to na różnych demach 3D,różnych firm i w sklepie na innym hx850 a nawet na Smie bodajrze seria 70** i wyglądało to tak samo beznadziejnie a oglądanie filmów to porażka:/

I w tym momencie dochodzimy do meritum. Już miałem zrzucić to na karb niedopracowanej technologi gdyby nie fakt,że kolega załączył mi u siebie(Samsung seria6800 sprzed roku lub dwóch) jeden z filmów jakie próbowałem obejrzeć na moim tv... i wtedy mnie wyje**ło na plecy!!! Na jego starym Samie obraz 3D wyglądał obłędnie! Idealne spasowanie chyba każdego planu(nie miałem zbyt wiele czasy na przyglądanie się),a jeśli coś się rozchodziło to na pewno wymagało to znacznie większego skupienia uwagi na szczegółach.

Powie mi ktoś o co chodzi? kalibracja pomoże?Dlaczego obraz 3D na tv,który tak bardzo był chwalony pod tym kontem,szczególnie na tym forum wygląda tak beznadziejnie?Wada egzemplarza,który posiadam? Mało prawdopodobne chyba,że ten w sklepie też taką miał..

A może to był crosstalk ale dlaczego tak permanentny wręcz ordynarny w tv,który słynie z jego 'niemal braku' :P

Aha i jeszcze jedno kiedy patrzę na obraz3d naHX'ie bez okularów obrazy posiadaj ewidentnie większe przesunięcia niż na Samie

serii6800 czym prawdopodobnie nie można się sugerować bo obie firmy pewnie nieco inaczej korzystają z tej technologii ale patrząc na charakterystykę problemu wydaje się to znaczące..

Z góry dziękuję za ew podpowiedzi o co kaman? Pozdrawiam!

Zakąłdam że okulary masz naładowane... u mnie z 3D jest perfekcja

Ja jednak SBS nie tykam nawet kijem. Tylko pełne ISO

A mi to przypomina sytuację gdy zamienione miałem obrazy dla prawego i lewego oka.

Powinno dać się to zmienić u ustawieniach 3D ... poszukaj.

Dołączam sie do tematu, kupilem SONY Bravia 55 w805a (pasywne) i tez zaskoczylo mnie rozdwojone a nawet roztrojone 3d przy obrazie z "pierwszego" planu tj im blizej tym gorzej;/ Widac to zwlaszcza na filmach 3d z Youtube (koles z maczeta - przy najblizszym znaczeniu mam wyrazne 2 ostrza, ale tez w filmach - Avatar - meduzy rozmazane, podwojne, probowalem ekspres polarny i tez obiekty z blizej akreanu zdecydownie sie powielaja, Widac to tez dosyc wyraznie na flagowych demach sony z 3d World SEN. Jestem pewien ze cos jest nie tak bo troche dziwnie sie to wszystko oglada tzn mam wrazenie jakbym musial uciekac jednym okiem zeby to wszystko wylapac. Moze moj model jest wadliwy?

Do autora tematu; I co udalo ci sie sie cos z tym zrobic ?. Kumpel polecil mi program tridef 3d, ze ponoc rozwiazuje problem tylko ze musialbym ogladac te filmy przez podlaczonego laptopa co troche mija sie z celem jako ze wole te filmy strumieniowac przez wifi... Jutro wyprobuje program i skontaktuje sie z sony a moze w nastepnym rtygodniu przejde sie do sklepow zobaczyc jak to wyglada na innych TV.

Eh to dziwne o czym piszesz gdyż technologia pasywna nie ma crosstalku. Chyba, że spojrzysz z góry albo dołu. Kolega z pierwszego postu nie jest dobrym przykładem bo ma aktywną technologię a tam może być różnie.

Szkoda, że nie masz porządnego sygnału czyli filmów z BD3D. Wtedy miałbyś pewność. A tak to pewnie wina źródła bo trudno powiedzieć co może być nie tak. Nie masz możliwość zobaczenia czegoś z płyty?

Ogólnie ten ekran nie ma takich problemów o jakich napisałeś. Wszystko ale nie to ; ) to jest akurat zaleta technologii pasywnej: zero problemu z crosstalkiem.

W technologii aktywnej nigdy się nie spotkałam z takim efektem niezależnie czy to SBS czy z płyt BR 3D.W Philipsie kiedyś kilka osób miało efekt Photoshopa w 3d tryb maxymalna czystość ale była to wina oprogramowania (wersji ściągniętej aktualizacyjnej z netu) bo nasze tv mają przecież wi-fi i są na stale połączone z internetem.Ale firma poprawiła ten błąd poprzez aktualizację poprzez usb lub internet..Może Sony coś skopało i trzeba zgłosić to w firmie.Mnie nie podoba się tak bardzo polecane 3d pasywne bo widzę linie w poziomie i nie faktycznego 3d full hd.

Ale za to na 4K w pasywie jest zazwyczaj Full HD :) Ale to taka ciekawostka.

Wracając do tematu to nie można napisać, że w aktywie nie ma problemów bo nie ma takiego aktywa. Zawsze jakiś tam crosstalk będzie widoczny. W mniejszym lub większym stopniu...

Ale za to na 4K w pasywie jest zazwyczaj Full HD :) Ale to taka ciekawostka.

Wracając do tematu to nie można napisać, że w aktywie nie ma problemów bo nie ma takiego aktywa. Zawsze jakiś tam crosstalk będzie widoczny. W mniejszym lub większym stopniu...

Ale to co opisane nie przypomina crosstalku tylko jakąś poważną wadę.Nie mam 4 k więc wolę 3d full hd.Ja nie mam żadnych problemów z 3d w Philipsie.Ostatnio kupiłam Hobbita i jest miodzio....

Ale to co opisane nie przypomina crosstalku tylko jakąś poważną wadę.Nie mam 4 k więc wolę 3d full hd.Ja nie mam żadnych problemów z 3d w Philipsie.Ostatnio kupiłam Hobbita i jest miodzio....

To nie jest wada.

Kolega Fantom opisał o co chodzi: A mi to przypomina sytuację gdy zamienione miałem obrazy dla prawego i lewego oka.

Powinno dać się to zmienić u ustawieniach 3D ... poszukaj.

Piszesz że z hobbitem jest ok. Teraz powiem ci byś zgrał hobbita do iso i odpalił z jakiegoś multiplayera. Będziesz miał ten sam problem, załóż odwrotnie okulary a bedzie ok. W tv powinieneś mieć opcję zmiany obrazu dla oka ,miałem kiedyś Samsunga 55D8000 i tam była ta opcja .Teraz mam philipsa 60pfl 9607 i tam tej funkcji brak. Problem mam na dwóch filmach ,hobbit i prometeusz. Orginalne płytki idą ok ale już zgrane mają odwrócony obraz 3d,mam jeszcze z 10 takich kombinacji(orginalna płytka i iso jej na synology) i nie ma takiego problemu. Dziwna sprawa, wszystkie filmy zgrywane tym samym programem AnyMP4 Blu-ray Copy Platinum plus Any DVDHD(legal). Dziwna sprawa.

Zgrała Hobbita.Nie zgrał.Przecież w Philipsie 9607 jest opcja prócz konwersji góra / dół, obok siebie/,obok siebie na odwrót oraz góra/dół na odwrót czyli 4 rodzaje ustawień 3D.To nie chodzi o te opcje?

No o te opcje właśnie mi chodziło.

Może być również problem z "odległością między oczami". Ja to tak nazywam. Niektóre filmy dziwnym trafem mają troszkę inaczej ustawioną perspektywę dla oczu.

Telewizor powinien mieć możliwości zmiany tej odległości (np. tv LG mają takie coś).

Bo tak jak koledzy zauważyli nie ma innej opcji dla pasywnego 3D. Jest ono z natury pozbawione crosstalk'u. Więc to na pewno nie to.

najprościej odpalić np statyczny obraz 3d - to na moim pasywie nie ma crosstalku mimo że mocno "wychodzi":

http://images37.fotosik.pl/1452/1fd338bd2edf8c72.jpg

i pooglądać w różnych pozycjach (niżej/wyżej linii tv), z przekrzywioną głową, potestować co widac jak jedno oko zamkniemy

pasyw nie ma crostalku jak jesteśmy prawie idealnie w linii tv, głowy nie mozna przekrzywiać.

jest też kwestia okularów jakie masz - może jakies wadliwe z błędną polaryzacją.

No o te opcje właśnie mi chodziło.

Może być również problem z "odległością między oczami". Ja to tak nazywam. Niektóre filmy dziwnym trafem mają troszkę inaczej ustawioną perspektywę dla oczu.

Telewizor powinien mieć możliwości zmiany tej odległości (np. tv LG mają takie coś).

Bo tak jak koledzy zauważyli nie ma innej opcji dla pasywnego 3D. Jest ono z natury pozbawione crosstalk'u. Więc to na pewno nie to.

W philipsie prócz trybu maxymalnej czystości jest tryb bez migotania ale to tylko wrażenia 3d natomiast trochę inaczej można postrzegać głębię 3d - tam regulacja jest 3 stopniowa normalny 3d więcej oraz mniej .Nie wiem jak jest w tym Sonym ale chyba warto się pobawić ustawieniami.Na prezentacji widziałam Sony HX 855 i film zółwik Sammy.Efekty 3D obłędne- więc może to wina tylko Twojego egzemplarza?

W tym Sonym jest przecież aktywne 3D więc chyba nie ma co porównywać do pasywu.

Edited by KamilaKorneta

Ja wiem w czym problem kolega odpala filmy z kompa a tam walnuety sterownik grafiki zapewne lub zamienil lewe ok na prawe tez pewnie w poverdvd kub czyms podbnym.

Najpierw niech zainstaluje nowe stery do grafy i sprawdzi playera

Wysłane z mojego GOCLEVER za pomocą Tapatalk 2

Zgrała Hobbita.Nie zgrał.Przecież w Philipsie 9607 jest opcja prócz konwersji góra / dół, obok siebie/,obok siebie na odwrót oraz góra/dół na odwrót czyli 4 rodzaje ustawień 3D.To nie chodzi o te opcje?

To nie te opcje, potrzebne są L/P lub P/L w ustawieniach 3D. Tak miałem w samsungu, philips tego nie ma. Pan Maciej jak był u mnie na kalibracji tv też stwierdził ,że to dziwne.