Grand1 0 Posted November 17, 2013 (edited) Witam. Mam za zadanie kupić telewizor dla chrzestnego mieszcząc się w budżecie do 2500 zł, z wymiarami między 36 a 40 cali. Problem polega na tym, że telewizor ma stać w pokoju w którym jest duża wilgotność i w pobliżu dużego kaloryfera. Czy telewizor ,,nowej generacji" wytrzyma takie warunki przed dłuższą metę? Co wybrać - plazmę czy LCD?Jaki polecilibyście Państwo model?Dziękuję bardzo za odpowiedzi. 1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Mniej niż 10 m2 2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3 m3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 34.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost + bokiem5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, ale w pobliżu KLORYFERA6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okno po lewej za telewizorem oraz po prawej obok telewizora z możliwością zasłonięcia okien. 7.Jaki masz obecnie telewizor ? 10 letni Elemis 8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przede wszystkim wysoka jakość obrazu z racji pakietu platformy TV.9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Zwykła antena TV plus satelitarna o średnicy 90 cm.10.Jakie urządzenia ? DVD11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6h12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Która będzie lepsza w mojej sytuacji? 13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy i seriale14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Tak15.Czy zamierzasz grać w gry - NIE16.Preferencje co do marki ? Rozważę każdą opcję, najlepiej z dobrym serwisem na terenie Polski.17.Preferencje co do wielkości ? 36-40 cali18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - Słaba jakość obrazu na kanałach nie-hd19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500-2700 zł21.Czy telewizor ma mieć 3D - NIE Edited November 17, 2013 by Grand1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
BoDeX 121 Posted November 17, 2013 Jeśli nie boisz się używanego TV, to moja koleżanka ma topową plazmę 50" Samsunga do sprzedania w tej cenie (kosztowała 6 500 pln. ) A jak nówka, to 42 Panasonic st60 (plazma), lub LED LCD LG 641 3D za 2299 pln. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grand1 0 Posted November 17, 2013 Jeśli nie boisz się używanego TV, to moja koleżanka ma topową plazmę 50" Samsunga do sprzedania w tej cenie (kosztowała 6 500 pln. ) A jak nówka, to 42 Panasonic st60 (plazma), lub LED LCD LG 641 3D za 2299 pln. W związku z tym, że kupuję w imieniu kogoś to musi być nówka. A czy to nie problem, że Panasonic wycofał się z produkcji plazm? Jak będzie z obsługą serwisową? Quote Share this post Link to post Share on other sites
enforces 0 Posted November 17, 2013 Jeśli ma nie mieć 3D to ciekawym modelem mógłby być 42" LG 42LN575S. http://www.skapiec.pl/site/cat/3319/comp/6568468 Jest już z Full HD i ma wbudowane wifi. Zużycie prądu - A+ (skoro ma chodzić po 6h na dzień). Quote Share this post Link to post Share on other sites
telekrowa 0 Posted November 21, 2013 Ja również wybierałbym raczej wśród telwizorów 3D i faktycznie w tej kwestii LG przoduje. Chociaż ja bym raczej proponował model LA860V. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacek_# 0 Posted November 21, 2013 A widziałeś gdzieś fajną propozycję cenowa na tego tv LA860V? 42 calówkę można dorwać dopiero od 3,8 tysiaka, w tym budżecie raczej się nie zmieści, chyba że jest opcja zwiększenia. Może LG 47LN575S ? Też nie ma 3d, ale mieści się w budżecie, a to dobry smart TV. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mario 32 Posted December 5, 2013 Witam. Mam za zadanie kupić telewizor dla chrzestnego mieszcząc się w budżecie do 2500 zł, z wymiarami między 36 a 40 cali. Problem polega na tym, że telewizor ma stać w pokoju w którym jest duża wilgotność i w pobliżu dużego kaloryfera. Czy telewizor ,,nowej generacji" wytrzyma takie warunki przed dłuższą metę? Co wybrać - plazmę czy LCD? Jaki polecilibyście Państwo model? Dziękuję bardzo za odpowiedzi. 1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Mniej niż 10 m2 2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3 m 3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3 4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost + bokiem 5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać, ale w pobliżu KLORYFERA 6.Jak słońce świeci w pokoju ? Okno po lewej za telewizorem oraz po prawej obok telewizora z możliwością zasłonięcia okien. 7.Jaki masz obecnie telewizor ? 10 letni Elemis 8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Przede wszystkim wysoka jakość obrazu z racji pakietu platformy TV. 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Zwykła antena TV plus satelitarna o średnicy 90 cm. 10.Jakie urządzenia ? DVD 11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6h 12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Która będzie lepsza w mojej sytuacji? 13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy i seriale 14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Tak 15.Czy zamierzasz grać w gry - NIE 16.Preferencje co do marki ? Rozważę każdą opcję, najlepiej z dobrym serwisem na terenie Polski. 17.Preferencje co do wielkości ? 36-40 cali 18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - Słaba jakość obrazu na kanałach nie-hd 19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami 20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500-2700 zł 21.Czy telewizor ma mieć 3D - NIE Kolego doskonałym ekranem dla ciebie będzie Sony KDL-42W655A. Cena około 2600 na stronie euro. Doskonała jakość obrazu, 200Hz, WiFi skype itd. Do tego zakupisz 42" a wielkość ma znaczenie! I nie stawiaj plazmy w takich warunkach jak napisałeś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacek_# 0 Posted December 6, 2013 W euro jest promocja, można go kupić już za 2490. Wg mnie ma takie trochę ubogie smart TV, bez wodotrysków. Za 2700, nie zauważyłem wcześniej, bo w temacie jest 2500, można kupić SAMSUNG UE46F6400 albo LG 47LA620S, chyba ceny poszły w dół, a to już 47 LCD, programowe odświeżanie mają po 200m więc nie będzie rozmywać przy dynamicznym obrazie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,225 Posted December 7, 2013 Ceny naprawdę dobre. Warto skusić się na duże przekątne bo potem jest masa zabawy:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacek_# 0 Posted December 12, 2013 Dobry TV to większy TV, jak nie ma żadnych przeciwwskazań typu za mało miejsca, za mała szafka.... Idą święta, jest okazja . Oglądałem ostatnio jakiś dokument o gwiazdach na dużym ekranie. Wrażenia niezapomniane, jeżeli tylko jest dobry telewizor. Quote Share this post Link to post Share on other sites