Jump to content
josep23

TEST: DUNE HD TV-303D

Recommended Posts

Z innymi penami ok, tylko z tym nie chcę mi działać , ni wiem czemu tak jest bo z innymi źródłami A-Data śmiga jak należy .

Witam, miałbym prośbę do posiadaczy dune hd tv-303d o sprawdzenie testu doczytu pliku przez sieć 1000Mb po Smb (najlepiej jeżeli funkcję Nasa pełni serwer Synology).

Pytam, ponieważ obecnie posiadam Dune HD TV 101, który ma maksymalną przepustowość 100Mb/s i mam problem z zacinającymi się plikami wysokiej rozdzielczości. Pliki (nawet z bitrate około 50Mb/s) uruchamiają się, działają jakiś czas i zawsze w pewnym momencie się zawieszają. Sprawdziłem testy odczytu przez sieć i przy włączonej opcji 'szybki dostęp SMB' mam wartości około 8MB/s (przy wyłączonej opcji około 2,5 MB/s). Dla odczytu z dysku USB prędkość wynosi około 24MB/s i w takim przypadku filmy się nie zacinają jednak zależy mi właśnie na odczycie po Lan.

Zastanwaiam się nad zakupem Dune HD 303D jednak wcześniej muszę mieć pewność, że prędkości odczytu pliku w sieci 1Gb będą zadawalające.

Mam Base 3 oraz 303D plus Qnap-a.

Sieć 1000Mb. Prędkości dokładnej Ci nie podam ale dla 303D powyżej 20 dla Base ok 8.

Żadnych problemów z zacinkami.

Sprawdź sobie z jaką prędkością masz połączonego Nasa ze switchem...

Szybki dostęp mam wyłączony w obu.

Witam wszystkich mam prpblem padł mi popcorn a400 i chciałbym kupić nowy odtwarzacz .Wybrałem 3 modele

Mede8er MED800X3D
Dune HD TV303D
Dune HD Base 3D
chciałbym aby specjaliści od w/w odtwarzaczy pomogli mi wybrać najlepszą alternatywę .

Witam.

Po 2,5 roku padł mi Xtreamer Sidewinder 3. Od dwóch dni jestem właścicielem Dune HD TV-303D i mam problem z odtwarzaniem napisów (srt) . Plik filmu i napisy mają oczywiście dokładnie tę samą nazwę i różnią się tylko rozszerzeniem. Odtwarzane są z NAS- Synology. Xtreamer widział napisy i bez problemu je odtwarzał.

W czym problem ?

@kamon a czy w wyborze napisów poprzez przycisk na pilocie nie ma możliwości wyboru pliku? Czy jak wchodzisz do katalogu z filmem to plik srt jest widziany czy tam tez go nie widzi?

@kamon a czy w wyborze napisów poprzez przycisk na pilocie nie ma możliwości wyboru pliku? Czy jak wchodzisz do katalogu z filmem to plik srt jest widziany czy tam tez go nie widzi?

nie widzi go, widać tylko plik mkv

nie widzi go, widać tylko plik mkv

A w jaki sposób "uzyskujesz" swoje napisy srt?

Ja robię w ten sposób ze ściągam napisy z napiprojekt jako txt i poprzez bestplayera zapisuje je od razu jako srt i do tej pory nie miałem takiej opcji żeby mi nie widziało napisów

A w jaki sposób "uzyskujesz" swoje napisy srt?

Ja robię w ten sposób ze ściągam napisy z napiprojekt jako txt i poprzez bestplayera zapisuje je od razu jako srt i do tej pory nie miałem takiej opcji żeby mi nie widziało napisów

Dzięki za szybką odpowiedź. Konrketnie chodzi o seriale , odcinki zasysane są już z napisami, czyli mkv i srt. Takie rozwiązanie mi najbardziej odpowiada, nie mam czasu ani ochoty na zabawę w przerabianie napisów. Sidewinder 3 nie miał z tymi napisami najmniejszych problemów.

Nie ma sprawy ;-)

gólnie zdarza mi się też ściągać z już zapodanymi napisami w katalogu i tez nie kojarzę, żeby było coś nie tak aczkolwiek czasami mialem takie motywy, że po zgraniu filmow z kompa na dysk i po podłączeniu dysku do Dune'a nie widział w ogole jakiegos filmu. Dopiero ponowne podlaczenie pod kompa i znowu do dune'a sprawiało, że plik sie nagle wyświetlał

U mnie w ustawieniach dune (konfiguracja -> odtwarzanie -> napisy) mam ustawione w ten sposób:

włacz napisy domyslne dla filmow - tylko zewn

domyslne napisy dla filmow: zewn

szybkie przelaczanie pomiedzy nap: nie

a jaki serial teraz cisniesz? to moze akurat mam go w swoich zbiorach to podesle Tobie moj plik z napisami :-)

Nie ma sprawy ;-)

gólnie zdarza mi się też ściągać z już zapodanymi napisami w katalogu i tez nie kojarzę, żeby było coś nie tak aczkolwiek czasami mialem takie motywy, że po zgraniu filmow z kompa na dysk i po podłączeniu dysku do Dune'a nie widział w ogole jakiegos filmu. Dopiero ponowne podlaczenie pod kompa i znowu do dune'a sprawiało, że plik sie nagle wyświetlał

U mnie w ustawieniach dune (konfiguracja -> odtwarzanie -> napisy) mam ustawione w ten sposób:

włacz napisy domyslne dla filmow - tylko zewn

domyslne napisy dla filmow: zewn

szybkie przelaczanie pomiedzy nap: nie

a jaki serial teraz cisniesz? to moze akurat mam go w swoich zbiorach to podesle Tobie moj plik z napisami :-)

Teraz oglądam The Knick

Żeby było ciekawiej w piątym sezonie TWD napisów w katalogu nie widać, ale w trakcie filmu je wyświetla prawidłowo.

Drażni mnie ta losowość.

Teraz oglądam The Knick

OK mam The Knick u siebie, ale jeszcze nie ogladalem - postaram sie dzisiaj sprawdzić jak to u mnie wygląda.

TWD mam z lektorem :D

ale np 4 sezon dochodzenia - napisy smigają aż miło, Person of interest tak samo, Boardwalk Empire również bez błędów.

Zlukam dzisiaj The Knick i dam Tobie później znać :-)

TWD też mam z lektorem, ale są filmy w których wolę oryginalną ścieżkę dzwiękową z napisami. Szukam jakiegoś programu do napisów na Maca bo nie mam w domu Windy

to zainstaluj winde pod parallelsem albo boot camp'em

Z całym szacunkiem mobor, ale mam w domu mac-a właśnie po to żeby nie mieć windowsa. Powiem krótko. Zabawa w przerabianie napisów mnie nie interesuje, w związku z tym jestem Dune mocno rozczarowany, choć podoba mi się menu i to jak szybko się uruchamia. Jeśli jest jest chętny sprzedam 3 dniowego Dune HD TV-303D.

No to się zdecyduj - chcesz przerabiać napisy czy nie. Piszesz ze szukasz softu do przerabiania a za chwilę że nie chcesz przerabiać napisów

Od siebie dodam, że DuneHD jest JEDYNYM urządzeniem na rynku posiadającym stabilny soft i posiadającym referencyjną jakość obrazu.

Każde urządzenie tego typu odtwarza to co mu podajesz. Trzeba o tym pamiętać. jeżeli materiał przygotowany był niewłaściwie - to i odtwarzacz go w ten sposób odtworzy.

Pakiet obowiązkowy każdego posiadacza tego typu odtwarzaczy obejmuje programy TS Muxer (do płyt BD) oraz MKT Toolnix do plików MKV oraz Subtitle Workshop do samych napisów

Na tych programach zrobi się absolutnie WSZYSTKO z każdym filmem i każdymi napisami.

Dla mnie przygotowanie napisów do filmu zajmuje MAX kilka minut (synchronizacja, sprawdzenie błędów ortograficznych) - kwestia opanowania softu i wprawy.

A jeśli nie masz czasu/ochoty na zabawę .... "Bez pracy nie ma kołaczy" :)

Zmieniając sprzęt nie uciekniesz od problemu

Edited by mobor

No to się zdecyduj - chcesz przerabiać napisy czy nie. Piszesz ze szukasz softu do przerabiania a za chwilę że nie chcesz przerabiać napisów

Od siebie dodam, że DuneHD jest JEDYNYM urządzeniem na rynku posiadającym stabilny soft i posiadającym referencyjną jakość obrazu.

Każde urządzenie tego typu odtwarza to co mu podajesz. Trzeba o tym pamiętać. jeżeli materiał przygotowany był niewłaściwie - to i odtwarzacz go w ten sposób odtworzy.

Pakiet obowiązkowy każdego posiadacza tego typu odtwarzaczy obejmuje programy TS Muxer (do płyt BD) oraz MKT Toolnix do plików MKV oraz Subtitle Workshop do samych napisów

Na tych programach zrobi się absolutnie WSZYSTKO z każdym filmem i każdymi napisami.

Dla mnie przygotowanie napisów do filmu zajmuje MAX kilka minut (synchronizacja, sprawdzenie błędów ortograficznych) - kwestia opanowania softu i wprawy.

A jeśli nie masz czasu/ochoty na zabawę .... "Bez pracy nie ma kołaczy" :)

Zmieniając sprzęt nie uciekniesz od problemu

Ja zmieniłem sprzęt z konieczności. Po prostu padł mi mój Sidewinder 3, który łykał mu każdy serial który mu "zapodałem" i nie musiałem bawić się w żadne przeróbki (seriale ze strony filmyhd.net). Przerabianiem zajmowałem się w czasach gdy na DVD Pioneer odtwarzałem divx-y. Z Sidewindera byłem bardzo zadowolony z Dune z wymienionych powodów nie. Kończę wątek, Dune już spakowany gotowy do sprzedania, póki co seriale polecą z kompa na tv.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc.

Pozdrawiam

Tomek

Wybacz ale jesteś JEDYNY który takie zarzuty w stosunku do Dune HD 3D

To dowód na to że nie do końca radzisz sobie z tego typu urządzeniami. Powodzenia w odtwarzaniu filmów z kompa

tam na pewno nie będzie żadnych problemów ;)

• Like 1

Hmmm, a czy mede8er nie ma stabilnego softu i referencyjnej jakości obrazu? Co prawda nie jestem jakoś specjalnie wymagającym użytkownikiem ale problemów z tym sprzętem przez kilka miesięcy jego posiadania nie miałem :). I owszem - tak jak mobor używam wymienionych przez niego programów tylko zamiast subtitle workshop mam subtitle edit. I też jestem zdania, że bez nich nie da się raczej funkcjonować.

Pozdrawiam

Nie nie ma. Mede8er zawsze przeskalowywuje obraz nawet wtedy gdy nie jest to potrzebne (służy do tego specjalny setting w którym ustawiasz sobie samodzielnie wysokość i szerokość obrazu) Tak jest we wszystkich urządzeniach z Realtekiem na pokładzie

Na sąsiednim forum poświęconym HDTV jest wpis dotyczący wątku Mede8er w którym jego posiadacz ma również Dune 303D i potwierdza lepszą jakość obrazu z Dune HD.... Jest to szczególnie widoczne podczas pracy z projektorem

Ja również miałem kiedyś sprzęt na Realteku, po przesiadce na sprzęt z Sigmą na pokładzie od razu zauważyłem lepszą jakość obrazu. Od tamtego czasu używam wyłącznie urządzeń z Sigmą

Edited by mobor

Ok, zgodzę się co do tego przeskalowania obrazu, ale nie bardzo rozumiem czemu obraz z Dune'a ma być lepszy od tego z mede8er'a?

No właśnie dlatego. Każda ingerencja w materiał pogarsza jego jakość (to tak jak było kiedyś z przegrywaniem z taśmy na taśmę - oczywiście w dużym uproszczeniu)

Hmmm, czytałem na tym forum test dotyczący cyfrowych błędów w odtwarzaczach i tam med na firmwerze, który wgrany mam w moim odtwarzaczu wypadł referencyjnie, ale być może czegoś nie rozumiem, gdyż jestem laikiem w kwestiach A/V...

Pozdrawiam

Edited by seba3002