rupert 0 Posted December 5, 2012 Witam Mam problem z dzwiękiem w BDS570 sygnał z cyfry działają tylko głośniczki przednie i sub. Dekoder jest podłączony z HK po przez hdmi w dekoderze przełączam na dzwięk orginalny i zresztą w HK też i nic się nie zmienia. Ja wiem że mogą nadawać w stereo ale filmy z c+ czy z hbo nadawane są w orginale z dd5,1. Natomiast nie ma problemu z płytami bluray czy dvd tam jest wszystko ok działają wszystkie. Jeszcze o tyle jest to dziwne że jakiś czas temu głośnik centralny działał a teraz już nie. I wogole czasami się zawiesza i trzeba go wyłączyć z prądu i dopiero wraca do normy. Proszę o pomoc może ktoś się zetknoł z tym tematem. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
czester15.30 8 Posted December 5, 2012 (edited) Najpierw ustaw w dekoderze cyfry wyprowadzanie sygnału DD ( tak jest w Polsacie i i N ) , gdy będzie leciał jakiś program z DD to poprzestawiaj na orginalne ścieżki 5.1 , ( jednak znaczna część jest w 2.0 ,) a później zobaczymy . Edytuję : jeśli to nie pomorze to można puścić dla próby kablem optycznym ( kabel optyczny jest tani ) . Edited December 5, 2012 by czester15.30 Quote Share this post Link to post Share on other sites
rupert 0 Posted December 6, 2012 Dzieki za zainteresowanie. Dekoder nie ma wyjścia optycznego, i w tym dekoderze nie ma opisanej ścieżki dzwięku tylko jest wybór polski lub orginalny uważam że ten orginalny to właśnie jest DD jak jest nadawany. Muszę poprostu sprawdzić może z innym dekoderem ale takiego nie mam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
czester15.30 8 Posted December 6, 2012 (edited) w tym dekoderze nie ma opisanej ścieżki dzwięku tylko jest wybór polski lub orginalny uważam że ten orginalny to właśnie jest DD jak jest nadawany. Muszę poprostu sprawdzić może z innym dekoderem ale takiego nie mam. , ale chodzi o to , że w ustawieniach dekodera trzeba wejść ( Setup -------- Telewizor ----------- Audio---------- DD -------------Tak ) , coś mniej więcej tak jak jest w N i Polsacie . Orginalny to nie znaczy , że DD 5.1 , przewżnie 2.0 BBC HD -------- dosyć często jest na orginalnym DD 5.1 DISKAVERY HD SCHOWCASE ---------- zawsze jest nawet na polskiej DD 5.1 Edited December 6, 2012 by czester15.30 Quote Share this post Link to post Share on other sites
rupert 0 Posted December 6, 2012 Dokładnie tam akurat jest ustawienia dzwięku w setupie albo stereo albo AC3 to ustawiłem AC3 i tak to nic nie zmieniło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
czester15.30 8 Posted December 6, 2012 (edited) Nie chciałem Ci tego mówić , ale możliwości skończyły się . W starszych kombajnach kina domowego występował na pewno problem z odtworzeniem ścieżki 5.1 z obcego źródła , ( kombajn z płyty " swego napędu " odtwarzał 5.1 ) . Musisz zapytać się w serwisie . Najlepiej pożycz DVD z HDMI i sprawdź czy pójdzie . Jest jeszcze możliwość złego kabla , ale to mało prawdopodobne . Edytuję : polataj jeszcze po Setupie ustawień dla HDMI w HK , jedyna nadzieja . Edytuję : pisałeś żę czasami głośnik nie dzałają , trzeba wyłączać z prądu , możę oddaj do serwisu , jeśli jest na gwarancji . Edited December 6, 2012 by czester15.30 Quote Share this post Link to post Share on other sites
czester15.30 8 Posted December 6, 2012 (edited) http://www.hdtv.com....-bds-570-a.html " Problem byl w tym ze dekoder Pace nie puszcza sygnalu 5.1 przez HDMI co jest wielka lipa, bo w koncu po to ma sie HDMI zeby nie ciagnac kabli optycznych. " TY masz taki sam dekoder cyfry ? " Nie mam wprawdzie tych samych sprzętów co Ty, ale : sprawdż w instrukcji Pace"a, czy przepuszcza 5.1 przez HDMI / w starszych modelach było to możliwe tylko po optycznym/. " Edited December 6, 2012 by czester15.30 Quote Share this post Link to post Share on other sites
rupert 0 Posted December 7, 2012 Wielkie dzięki za linka muszę posprawdzać w innych konfiguracjach. Chyba to nie pace tylko sagemcom ale posprawdzam. Jeszcze raz dziękuje bardzo za podpowiedz. Quote Share this post Link to post Share on other sites