Luke4Me 5 Posted November 29, 2012 Ja myślę że po prostu dalej nie mają pieniędzy na dystrybucje w formie blu-ray i TVN nie ma tu dużo do gadania w tej sprawie. Sprzedaż 3 tytułów zapewne mocno ich zniechęciła, choć komedie zapewne dużo lepiej schodziły by ze sklepowych półek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristobal 1 Posted November 29, 2012 Po 25 latach od premiery, film powinien być traktowany jako dobro narodowe dostępne dla wszystkich. Czy koszty produkcji bluray są rzeczywiście tak wysokie, jeśli już jest przygotowany materiał? Może warto by było pomyśleć nad innym sposobem dystrybucji, np. bezpośrednie zamówienie przez stronę filmoteki narodowej / kinoRP? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek2 6 Posted November 29, 2012 (edited) Po 25 latach od premiery, film powinien być traktowany jako dobro narodowe dostępne dla wszystkich. Czy koszty produkcji bluray są rzeczywiście tak wysokie, jeśli już jest przygotowany materiał? Może warto by było pomyśleć nad innym sposobem dystrybucji, np. bezpośrednie zamówienie przez stronę filmoteki narodowej / kinoRP? Niestety rynek BD w Polsce , jest rynkiem niszowym .... Rozwiazaniem bylo by dofinansowanie przez Ministerstwo Kultury , by cena plyta byla gdzies okolo 50 zl ... Ale oczywiscie na tego typu akcje kasy nie bedzie ... :-( Edited November 29, 2012 by jacek2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Barthezz 5 Posted November 30, 2012 Filmy klasyki,ale non stop wałkowane w TV. Wątpię żeby ludzie chcieli wydawać swoje ciężko zarobione pieniądze, na coś co można zobaczyć co 2 tygodnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted December 1, 2012 Oby chociaż puścili je wszystkie w TVP1/2 HD za bitratem 10Mbitów to sobie nagramy Chociaż BR to nie zastąpi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted December 1, 2012 (edited) Barthezz myślę że w tym kraju znajdzie się sporo osób. które z miła chęcią nabędą filmy Hasa, Wajdy, Kieślowskiego, Munka, Szulkina, Holland, Zanussiego, Kawalerowicza czy Konwickiego, oraz i innych których nie wymieniłem. Wbrew obawom. myślę że nie za dużo osób, zwłaszcza z młodszego pokolenia, zna nasze polskie arcydzieła, a tych wbrew pozorom nie brak. Przeglądając ramówkę natrafiłem na "Noce i dnie" które maja być we wtorek 11 grudnia w alekino+ HD (2 cześć tydzień później), miejmy nadzieje ze będzie to również wersja po rekonstrukcji. jak niedawno emitowany "Faraon". Edited December 1, 2012 by Luke4Me Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xelos 7 Posted December 8, 2012 (edited) Czy jutrzejszy seans w TVN "Nie lubię poniedziałków" będzie po rekonstrukcji? Ktoś ma takie info? W środę chyba na tvp będą "Rozmowy kontrolowane" ale tu rekonstrukcji i skalowania do HD chyba nie było. Edit. Jako, że nikt się nie odezwał, poinformuję że "Nie lubię poniedziałków" emitowane w TVN HD było po rekonstrukcji w wersji 16:9, ze średnim bitrate video 8.877 Kbps. Edited December 11, 2012 by Xelos Quote Share this post Link to post Share on other sites
MarcZon 1 Posted January 6, 2013 O rekonstrukcjach i spektakularnych wydaniach mówi się już od ponad dwóch lat ... niestety nic w tej sprawie się nie dzieje .. przykład? Jest ich wiele ... Rękopis znaleziony w saragossie, Noce i dnie, Potop, Pan Wołodyjowski, Lalka, Ziemia Obiecana, Nad Niemnem .... przecież od bardzo dawna mówi się o trwających pracach nad rekonstrukcją ... Krzyżacy nawet w nowej odsłonie pojawyły się na antenie TVP HD ... ale wydania BD już nie ma i raczej nie będzie ... podobnie z resztą tytułów ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted January 6, 2013 (edited) Ty chcesz nowe wydania a spójrz na sam projekt KinoRP. Strona już od blisko 2 lat leży z adnotacja że w budowie, profil na facebooku od ponad pół roku nie aktywny, zupełny brak najnowszych informacji na temat rekonstrukcji itp. Jedyne z czym tam sobie radzą to rekonstrukcje, których sukcesywnie przybywa, natomiast szary człowiek jeśli cudem nie trafi na sporadyczne seanse w polskich kinach, to może sobie tylko pomarzyć o "Ziemi obecnej" na Blu-ray albo w kanale HD. Wprawdzie Kino Polska emituje coraz więcej filmów po rekonstrukcji jednak jakość kanału pozostawia dużo do życzenia. Widać ludziom zajmującym się tym zagadnieniem nie specjalnie zależy na tym by polskie arcydzieła kinematografii na nowo dotarły do polskiej widowni. Ale jak ma mnie to dziwić skoro do tej pory wydania Blu-ray Kieślowskiego czy DVD Hasa próżno szukać w polskich sklepach, a "Korczak" Wajdy wychodzi jedynie za oceanem. Tak prezentują się dokonania w kwestii rekonstrukcji: Lista filmów po rekonstrukcji: W ramach projektu KinoRP: Akcja pod Arsenałem Amator Austeria Barwy ochronne Brunet wieczorową porą Co mi zrobisz jak mnie złapiesz? Constans Człowiek na torze Człowiek z marmuru Człowiek z żelaza Deja vu Dług Do widzenia do jutra Dolina Issy Dzieje grzechu Eroika Ewa chce spać Faraon Galimatias czyli kogel -mogel II Giuseppe w Warszawie Iluminacja Jowita Kanał Kogel - mogel Krótki film o Miłości Krótki film o zabijaniu Krzyk Krzyżacy Ludzie z pociągu Matka Joanna od Aniołów Milczenie Miś Mniejsze niebo Nie lubię poniedziałku Nie ma róży bez ognia Niewinni czarodzieje Nikt nie woła Noce i dnie Orzeł Ostatni dzień lata Paciorki jednego różańca Panny z Wilka Pociąg Popiół i diament Poszukiwany, poszukiwana Przesłuchanie Przypadek Rejs Rękopis znaleziony w Saragossie Salto Sanatorium pod Klepsydrą Seksmisja Szansa Szatan z VII klasy Szwadron Trzeba zabić tę miłość Ucieczka z kina Wolność Vabank Vabank II, czyli riposta Wesele Westerplatte Wielki Szu Wodzirej Wojna Światów Wrony Wszystko na sprzedaż Zabij mnie, glino Zaduszki Zaklęte rewiry Ziemia obiecana Życie rodzinne Żywot Mateusza W ramach Repozytorium FN: Dla Ciebie, Polsko Cud nad Wisłą Trzy kroki po ziemi Agent nr 1 Lunatycy Lotna Lokis. Rękopis profesora Wittembacha Młodość Chopina Prawo i pięść Gangsterzy i filantropi Błękitny krzyż Baza ludzi umarłych Zemsta 1956 Mocny człowiek Mogiła Nieznanego Żołnierza Skarb Potop - podobno w końcowej fazie rekonstrukcji W ramach NitroFilm: ABC MIŁOŚCI ADA, TO NIE WYPADA! BĘDZIE LEPIEJ BIAŁY MURZYN BOHATEROWIE SYBIRU CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA DOKTÓR MUREK DRUGA MŁODOŚĆ DWIE JOASIE DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT HALKA JADZIA JANKO MUZYKANT JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT JEGO WIELKA MIŁOŚĆ KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ KSIĘŻNA ŁOWICKA LUDZIE BEZ JUTRA LUDZIE WISŁY MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW O CZYM MARZĄ KOBIETY PAN TADEUSZ PAWEŁ I GAWEŁ PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA PRZYBŁĘDA RAPSODIA BAŁTYKU ROBERT I BERTRAND ROK 1863 ROMEO I JULCIA SERCE MATKI SPORTOWIEC MIMO WOLI SYGNAŁY SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA TAJEMNICA STAREGO RODU TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE U KRESU DROGI WIERNA RZEKA ZA ZASŁONĄ ZABAWKA ZEW MORZA ZNACHOR ŻONA I NIE ŻONA Edited January 6, 2013 by Luke4Me Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xelos 7 Posted January 10, 2013 (edited) A czy ktoś próbował może pozyskać jakiś film z repozytorium Filmoteki Narodowej (http://www.repozytor...pl/?q=pl/node/8) czy bezpośrednio z KinoRP? Podejrzewam, że jest to zadanie strasznie karkołomne i bardzo kosztowne ale... może warto chociaż spróbować? Edited January 10, 2013 by Xelos Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted January 10, 2013 To chyba że nielegalną drogą bo wątpię by Ci ktoś sprzedał w wersji na blu-ray'a czy tez pod inną postacią. Ewentualnie można mając wtyki w jakim kinie próbować załatwić kopię kinową. W całej Polsce można oglądać te filmy na sporadycznych seansach. Na przykład w Lublinie średnio 2 razy w miesiącu poszczają zrekonstruowane filmy od KinoRP. http://teatrstary.eu/dziedzina,film/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek2 6 Posted January 13, 2013 Ty chcesz nowe wydania a spójrz na sam projekt KinoRP. Strona już od blisko 2 lat leży z adnotacja że w budowie, profil na facebooku od ponad pół roku nie aktywny, zupełny brak najnowszych informacji na temat rekonstrukcji itp. Jedyne z czym tam sobie radzą to rekonstrukcje, których sukcesywnie przybywa, natomiast szary człowiek jeśli cudem nie trafi na sporadyczne seanse w polskich kinach, to może sobie tylko pomarzyć o "Ziemi obecnej" na Blu-ray albo w kanale HD. Wprawdzie Kino Polska emituje coraz więcej filmów po rekonstrukcji jednak jakość kanału pozostawia dużo do życzenia. Widać ludziom zajmującym się tym zagadnieniem nie specjalnie zależy na tym by polskie arcydzieła kinematografii na nowo dotarły do polskiej widowni. Ale jak ma mnie to dziwić skoro do tej pory wydania Blu-ray Kieślowskiego czy DVD Hasa próżno szukać w polskich sklepach, a "Korczak" Wajdy wychodzi jedynie za oceanem. Tak prezentują się dokonania w kwestii rekonstrukcji: Lista filmów po rekonstrukcji: W ramach projektu KinoRP: Akcja pod Arsenałem Amator Austeria Barwy ochronne Brunet wieczorową porą Co mi zrobisz jak mnie złapiesz? Constans Człowiek na torze Człowiek z marmuru Człowiek z żelaza Deja vu Dług Do widzenia do jutra Dolina Issy Dzieje grzechu Eroika Ewa chce spać Faraon Galimatias czyli kogel -mogel II Giuseppe w Warszawie Iluminacja Jowita Kanał Kogel - mogel Krótki film o Miłości Krótki film o zabijaniu Krzyk Krzyżacy Ludzie z pociągu Matka Joanna od Aniołów Milczenie Miś Mniejsze niebo Nie lubię poniedziałku Nie ma róży bez ognia Niewinni czarodzieje Nikt nie woła Noce i dnie Orzeł Ostatni dzień lata Paciorki jednego różańca Panny z Wilka Pociąg Popiół i diament Poszukiwany, poszukiwana Przesłuchanie Przypadek Rejs Rękopis znaleziony w Saragossie Salto Sanatorium pod Klepsydrą Seksmisja Szansa Szatan z VII klasy Szwadron Trzeba zabić tę miłość Ucieczka z kina Wolność Vabank Vabank II, czyli riposta Wesele Westerplatte Wielki Szu Wodzirej Wojna Światów Wrony Wszystko na sprzedaż Zabij mnie, glino Zaduszki Zaklęte rewiry Ziemia obiecana Życie rodzinne Żywot Mateusza W ramach Repozytorium FN: Dla Ciebie, Polsko Cud nad Wisłą Trzy kroki po ziemi Agent nr 1 Lunatycy Lotna Lokis. Rękopis profesora Wittembacha Młodość Chopina Prawo i pięść Gangsterzy i filantropi Błękitny krzyż Baza ludzi umarłych Zemsta 1956 Mocny człowiek Mogiła Nieznanego Żołnierza Skarb Potop - podobno w końcowej fazie rekonstrukcji W ramach NitroFilm: ABC MIŁOŚCI ADA, TO NIE WYPADA! BĘDZIE LEPIEJ BIAŁY MURZYN BOHATEROWIE SYBIRU CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA DOKTÓR MUREK DRUGA MŁODOŚĆ DWIE JOASIE DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT HALKA JADZIA JANKO MUZYKANT JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT JEGO WIELKA MIŁOŚĆ KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ KSIĘŻNA ŁOWICKA LUDZIE BEZ JUTRA LUDZIE WISŁY MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW O CZYM MARZĄ KOBIETY PAN TADEUSZ PAWEŁ I GAWEŁ PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA PRZYBŁĘDA RAPSODIA BAŁTYKU ROBERT I BERTRAND ROK 1863 ROMEO I JULCIA SERCE MATKI SPORTOWIEC MIMO WOLI SYGNAŁY SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA TAJEMNICA STAREGO RODU TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE U KRESU DROGI WIERNA RZEKA ZA ZASŁONĄ ZABAWKA ZEW MORZA ZNACHOR ŻONA I NIE ŻONA Niestety wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuja , ze nie doczekamy sie zarowno, w blizszej , jak i dalszej przyszlosci tych filmow na BR .... :-( Jedynym wyjsciem byloby dofinansowanie przez Ministerstwo Kultury , na co sie tez nie zanosi .. ( Ministerstwo ma inne priorytety np dofinansowanie KRK ... ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted January 19, 2013 (edited) Jakiś czas temu pytałem KinoRP o bieżące plany wydawnicze, i otrzymałem taką oto odpowiedź: "Szanowny Panie,nie planujemy w najbliższym czasie nowych wydań Blu-ray. Za kilka miesięcy filmy po rekonstrukcji cyfrowej w jakości HD pojawią się w Internecie w serwisach VOD. Pozdrawiam," "KINO POLSKA Spółka w 2013 roku chce utrzymać dynamikę wzrostu wyników zbliżoną do tej, którą notowała w 2012 roku. Spółka planuje uruchomić serwis VOD pod nazwą Kino RP oraz zainwestować 1,5 mln zł w nowe licencje programowe – poinformował członek zarządu Bogusław Kisielewski. Dodał, że w 2013 roku rynek reklamy telewizyjnej będzie wciąż notował spadki. Nic jednak nie zapowiada załamania w segmencie kanałów tematycznych, te powinny dalej zyskiwać." Miejmy nadzieje że chodzi o to samo Edited January 19, 2013 by Luke4Me Quote Share this post Link to post Share on other sites
gąbkowy dinozaur 0 Posted March 4, 2013 A czy ktoś próbował może pozyskać jakiś film z repozytorium Filmoteki Narodowej (http://www.repozytor...pl/?q=pl/node/8) czy bezpośrednio z KinoRP? Podejrzewam, że jest to zadanie strasznie karkołomne i bardzo kosztowne ale... może warto chociaż spróbować? Z FN to się nie da nawet skontaktować mailowo. Zwyczajnie nie odpisują na listy. Fajnie, że tyle robią, by zachować filmy w formie cyfrowej, ale argumentowanie tego troską o przyszłe pokolenia jest mówiać delikatnie śmieszne :-) Marketingu w tych działaniach nie ma żadnego. Podobnie jak z KinoRP, no ale zobaczymy co wymyślą z tym VOD. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted March 4, 2013 (edited) Jeżeli ktoś jest z Warszawy to większość ze zrekonstruowanych filmów może obejrzeć w "Sklepie z kanapkami". Więcej info: http://www.facebook.com/SklepZKanapkami http://www.kinozarogiem.pl/www/Tu macie troszkę screenow z filmów po rekonstrukcji od KinoRP (nie sugerujcie się proporcjami bo niektóre są skadrowane z 4:3 do 16:9).Constans Dług Dolina Issy Giuseppe w Warszawie Krzyk Ludzie z pociagu Ostatni dzien lata Panny z Wilka Rekopis znaleziony w Saragossie Sanatorium pod klepsydrą Szatan z 7-ej klasy Szwadron Wodzirej Ziemia obiecana Do widzenia do jutra Rejs Wesele Akcja pod Arsenalem Eroica Krzyzacy Orzeł Matka Joanna od Aniołów Seksmisja Faraon Trzeba zabić tę miłość Iluminacja Ucieczka z kina Wolność Jowita Ewa chce spać Człowiek z żelaza Vabank Vabank 2 Brunet wieczorową porą Screeny z procesu rekonstrukcji: Animacje: I na koniec parę ciekawych filmików:Zwiastun: Noce i Dnie (720p): http://www.youtube.com/watch?v=OmyLIe1rv2o Promo KinoRP: http://www.youtube.com/watch?v=46okkmno6Aw Filmy dokumentalne po rekonstrukcji: http://www.youtube.com/watch?v=uwmtW7FB3y8 Edited March 4, 2013 by Luke4Me Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xelos 7 Posted March 4, 2013 Ostatnio w TVP 1 czy 2 HD leciał film "Ucieczka z kina wolność". Byłem przekonany, że będzie to wersja po rekonstrukcji. Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem, starą "zaoraną" wersję... Po co oni robią te rekonstrukjce... do szuflady. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted March 4, 2013 Ale z kolei Brunet wieczorową porą, Eroica, Akcja pod Arsenałem i Zaklęte rewiry były nadawane w kanałach hd Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xelos 7 Posted March 4, 2013 (edited) Oczywiście, do tego jeszcze "Nie lubię poniedziałku", "Poszukiwany, poszukiwana" itd. ale przykłady "Ucieczki...", "Krzyżaków" czy "Zabij mnie glino" pokazują, że niektóre decyzje ciągle są niezrozumiałe. I albo pokazuje się wersje przed rekonstrukcją albo wcale. Edit: Co prawda nie chodzi o polskie seriale ale informacja pokrewna i bardzo ciekawa: http://hatak.pl/news/28398/Lista_Schindlera_po_raz_pierwszy_na_Bluray oraz http://bluedvd.pl/lista-schindlera-booklet-blu-ray.html Edited March 5, 2013 by Xelos Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted September 4, 2013 (edited) Trochę odświeżę temat bo niedawno pojawiła się informacja o wydaniach Blu-ray: Wielu z Was pyta o to, gdzie można zobaczyć filmy zrekonstruowane w ramach projektu KinoRP.Mamy dobrą wiadomość - już niedługo pojawią się nowe, niewydawane dotąd filmy po rekonstrukcji na płytach DVD, a także Blu-ray.Więcej szczegółów wkrótce!W ciągu dwóch, trzech tygodni będziemy mogli opublikować szczegóły, wraz z datą premiery wydawnictwa na rynku. Źródło: Facebook KinoRPOprócz tego Japończycy planują premierę 2 polskich filmów na BD:http://www.blu-ray.com/movies/Eroica-Blu-ray/80642/http://www.blu-ray.com/movies/Man-on-the-Tracks-Blu-ray/80655/a od 2012 roku dostępny jest również http://www.blu-ray.com/movies/Cztery-noce-z-Anna-Blu-ray/77597/Przy okazji warto wspomnieć że Canal+ wyemitował kilka filmów po rekonstrukcji i w HD m.in.: PrzypadekAmatorDzieje grzechuKrótki film o zabijaniuIluminacjaStruktura kryształu Edited September 4, 2013 by Luke4Me Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek2 6 Posted September 7, 2013 Oby sie tylko na zapowiedziach nie skonczylo ..... Pozyjemy zobaczymy ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xelos 7 Posted October 5, 2013 Wiadomo coś więcej? "Dwa, trzy tygodnie" już minęły. Jestem bardzo ciekawy cóż to za tytuły planują wydac na BD. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacek2 6 Posted October 6, 2013 Czyli na obietnicach sie skonczylo ...Tzn polska klasyke na BD bedziemy kupowac w Japonii ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xelos 7 Posted October 6, 2013 Nie no zaczekaj, skoro coś takiego napisali na swoim fb to daj im trochę czasu. Mały poślizg nie oznacza jeszcze rezygnacji z wydania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Luke4Me 5 Posted October 7, 2013 (edited) A wracając do Japonii szykuje się kolejna premiera http://www.blu-ray.com/movies/Bad-Luck-Blu-ray/83984/ Z tym że nie słyszałem nic o rekonstrukcji tego filmu, ale z drugiej strony np o Kanale też nic nie pisano. Edited October 7, 2013 by Luke4Me Quote Share this post Link to post Share on other sites
Xelos 7 Posted October 7, 2013 Ciekawe, że akurat w Japonii! Mam nadzieję, że da się to jakoś kupić i nie będzie "wpalonych" na stałe japońskich napisów:-)) Quote Share this post Link to post Share on other sites