Jump to content
MarcZon

Polskie Seriale / Filmy na Blu-ray

Recommended Posts

Podarowałbym sobie już te dodatki - interesuje mnie jakość takich rekonstrukcji. A tu niestety tak jak piszesz - chociaż z tym pokazywaniem w tv to też różnie, bo np. Krzyżaków po rekonstrukcji pokazano słownie RAZ! I na tym koniec.

Na zachodzie maja dużo większą kasę na rekonstrukcje i co by nie pisać, takie filmy (zwłaszcza amerykańskie) sprzedają się na całym świecie w nakładach o których możemy sobie u nas tylko pomarzyć. Masz racje ze świetnie było by obejrzeć film z komentarzami, czy dodatkami, ale o tym raczej możemy zapomnieć. Trudno mi sobie wyobrazić by ludzie nagle i masowo zaczęli się interesować np kinem "moralnego niepokoju" i walili do sklepów po blu-ray. Nie oszukujmy się, z tych zrekonstruowanych tytułów najlepiej sprzedadzą się komedie które i tak w dużej mierze leciały już w TVN HD.

Moim zdaniem jeśli już wydanie tych blu-rayów to tak wielki problem to powinni dogadać się z TVP i puszczać je tam, bo w końcu to na nich ciąży obowiązek wypełniania misji publicznej.

Cześć ze zrekonstruowanych filmów można zobaczyć w Kino Polska (jakość dosyć marna) oraz w alekino+ hd (Salto, Matka Joanna od Aniołów, wielki Szu, Niewinni czarodzieje).

Tie i jakie wrażenia z "Miasta Ruin"? Jest tam coś oprócz filmiku? Masz może parametry płyty z BDInfo (tak z ciekawości)?

Luke, ostatnio nagrywałem trzy filmy Hitchcocka po rekonstrukcji. Obraz bajka! Przy okazji sprawdziłem jedną rzecz. Ale Kino+ HD nadawało kilka powtórek. Postanowiłem nagrać i sprawdzić ten sam film pod względem bitrate vdeo. Okazuje się, że za pierwszym razem było prawie 6000kbps, za drugim 3800kbps a za trzecim 4200kbps (oczywiście jest to średni bitrate z całego filmu). Do nagrania na płytę BD wybrałem nalepsze wersje:-))

A jeśli chodzi o pokazywanie polskich rekonstrukcji to udało mi się nagrać Vabank, Vabank 2, Wielki Szu, Stawke Większą Niż Życie, Karierę Nikodema Dyzmy oraz Psy 2 (okazuje się, że ten film także przeszedł rekonstrukcję!). Od kilku lat czekam na "Krzyżaków" ale TVP HD była łaskawa pokazac ich tylko raz... więc na razie się nie doczekałem

Jeśli chodzi o Psy to nie mam pewności czy one są po rekonstrukcji. Przy Psy 2, na końcu jest plansza informująca o tym fakcie, przy "jedynce" niczego takiego nie było.

No to pełna ulga:-) Chociaż moim zdaniem Psy 2 wyszły lepiej jakościowo. Ostatnio czytałem, że ukończyli rekonstrukcję "Zabij mnie glino". Była już "premiera kinowa, ciekawe kiedy zobaczymy w tv (bo na płyty bluray już przestałem liczyć).

Edited by Xelos

Pierwsza cześć byłą kręcona na gorszej jakości taśmie filmowej i przy użyciu słabszego sprzętu dla tego kontynuacja wygląda lepiej.

Podobno do końca roku ma się zakończyć rekonstrukcja Potopu :)

A oto częściowy plan rekonstrukcji na rok 2013:

http://www.pisf.pl/p...-4-sesja-1-2012

Edited by Luke4Me

Jakiś czas temu pytałem KinoRP o bieżące plany wydawnicze, i otrzymałem taką oto odpowiedź:

"Szanowny Panie,nie planujemy w najbliższym czasie nowych wydań Blu-ray.

Za kilka miesięcy filmy po rekonstrukcji cyfrowej w jakości HD pojawią się w Internecie w serwisach VOD.

Pozdrawiam,"

Ktoś wie czy mastering przygotowywany pod VOD odbiega znacząco od masteringu BD? Lepsze to niz oglądanie TVN HD, ale i tak mam niesmak.

Dlaczego lepsze niż TVN HD? Myślisz, że w VOD będzie wyższy bitrate? Patrząc na to co teraz mamy w VOD nie byłbym takim optymistą...

Edited by Xelos

Samo przygotowanie prawdopodobue niczym się nie różni. To nie są raczej filmy w 24p tak więc płyta BD i wersja telewizyjna / VOD to takie same filmy z wyjątkiem np. bitrate video, który w VOD sięga 2000 - 3000 kbps, w tv 3000 - 7000 kbps a na płycie bluray 15000 -25000 kbps. Różnica może być także w dźwięku - na BD może to być np. LPCM a w tv czy VOD to skromne 192 lub 256 kbps.

No chyba że to będzie na prawdę porządny serwis VOD, pożyjemy zobaczymy, choć wcale nie zdziwił bym się gdybyśmy i na te VOD czekali jeszcze z rok albo dwa :D

Trudno z czyś porównać bo na razie takich naprawdę porządnych pod względem jakości VOD to nie ma:-) Wracając do Psów - napisałeś:

Pierwsza cześć byłą kręcona na gorszej jakości taśmie filmowej i przy użyciu słabszego sprzętu dla tego kontynuacja wygląda lepiej.

Te filmy dzielą niecałe dwa lata więc nie mogło być aż takiej różnicy. Porównując np. do 50 letnich Krzyżaków, to w filmie Forda jakość konwersji do HD jest moim zdaniem lepsza.

PSY 1 - 16:9 (jakie proporcje nie wiem, ale w 100% wypełniają obraz 1920x1080 icon_wink.gif )

PSY 2 - cinemascope, więc będą pasy na górze i dole w HD.

Pierwsza część będzie miała trochę słabszą jakość (ale oczywiście nieporównywalnie lepszą od tego, co leciało kiedyś czy było wydane na DVD, no i oczywiście będą w pełnym HD), ze względu na dość słaby negatyw, ale PSY 2 za to są naprawdę super (musiał Pasikowski po zrobieniu pierwszego filmu dostać większą kasę na drugi icon_smile.gif ). Choć jeśli chodzi o treść wolę część pierwszą.

Oba filmy zostały na nowo zeskanowane i zrekonstruowane (tak, tak nawet tak nowe produkcje trzeba rekonstruować) więc zasadniczo w tej wersji będą to premiery, bo w HD te filmy nie były emitowane nigdy (nie było takich kopii).

Zresztą jeśli widziałeś wersje na DVD lub w TV a potem w HD to nie da się zaprzeczyć ze różnica jest kolosalna.

624bec221658014.jpg 7b7944221658046.jpg

Edited by Luke4Me

Trudno z czyś porównać bo na razie takich naprawdę porządnych pod względem jakości VOD to nie ma:-) Wracając do Psów - napisałeś:

Te filmy dzielą niecałe dwa lata więc nie mogło być aż takiej różnicy. Porównując np. do 50 letnich Krzyżaków, to w filmie Forda jakość konwersji do HD jest moim zdaniem lepsza.

Filmy nakręcone w tym samym roku, tą samą kamerą, może dzielić totalna przepaść. Co ma piernik do wiatraka?

Guest

Piernik jest zrobiony z mąki a wiatraki mieliły kiedyś pszenicę na mąkę ;)

Dzięki za wiadomość, zapisane do nagrania:-)) Napisałeś :"TVN zaczyna o 11:05", czy to znaczy, że możnemy spodziewać się dalszych filmów tego dnia? Co do Psów, sprawdziłem i faktycznie poprawa jakości jest znaczna. W dalszych scenach widać to bardziej.

Edited by Xelos

a jedynka też leciała w super jakości .... kiedy reemisja ? Ktoś nagrał może ?

31 grudnia TVN zaczyna o godz. 11:05 polskim klasykiem - "Brunet wieczorową porą"

Zapewne będzie to wersja HD po rekonstrukcji bo już przed wakacjami miała być premiera ale została odwołana.

Czy na tych filmach dofinansowanych przez PKO BP położył łapę TVN i dalej nie puszcza, żeby nie było żadnego wydania BD?

Czy na tych filmach dofinansowanych przez PKO BP położył łapę TVN i dalej nie puszcza, żeby nie było żadnego wydania BD?

:(