jumix 0 Posted August 19, 2011 4 Ten krok też możesz pominąć, ale nie będziesz miał dźwięków nawigacyjnych w XBMC. W tym kroku ustawisz, że HDMI będzie domyślnym wyjściem w systemie. W terminalu: sudo nano /usr/share/alsa/alsa.conf następnie znajdź w tym pliku linijkę: defaults.pcm.device 0 i zmień 0 na 3 Wyszukujesz za pomocą kombinacji ctrl+w Zamykasz plik kombinacją ctrl+x, następnie zatwierdzasz chęć zapisania pliku y lub t (w zależności od języka w systemie) Witam. Zastosowałem powyższe wskazówki, niestety nadal nie mam dźwięków nawigacyjnych w XBMC. Czy ktoś mi podpowie jakieś rozwiązanie? Z góry dziękuję za pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pan Artur 0 Posted August 19, 2011 Zmień jeszcze: defaults.pcm.card 0 na 1 Napisałeś wyżej, że u Ciebie HDMI to 1,3. Daj znać jak poszło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jumix 0 Posted August 24, 2011 Zmień jeszcze: defaults.pcm.card 0 na 1 Napisałeś wyżej, że u Ciebie HDMI to 1,3. Daj znać jak poszło. WIELKIE DZIĘKI Teraz działa ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
BartoszKuc 0 Posted September 9, 2011 (edited) Mam kartę Sound Blaster Live 24 bit External i nie mam wyjścia spdif w opcjach alsy i pulse audio. Korzystam z ubuntu 11.04 ale to smo było już od wersji 9.04 i na mincie Isadora. Problem w dużej części rozwiązany. Mianowicie w preferencjach dźwięku wyłączyłem całkowicie kartę. Tylko w VLC mam dźwięk w każdym wypadku ,natomiast w XBMC muszę w przypadku ścieżki stereo włączać kartę w preferencjach. Gdy zmieniam film na 5.1 to znowu to samo muszę wyłączyc. Edited September 9, 2011 by BartoszKuc Quote Share this post Link to post Share on other sites