woypla 0 Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Witam, ..... kupiłem, rozpakowałem, włączyłem .... i się trochę rozczarowałem ...: pierwsze wrażenie > obraz na moim starym (20 lat) Panasonicu jest lepszy (był )od tego nowego - jest jakiś taki "mleczny" brak żywych kolorów, tam gdzie go kupiłem powiedziano mi że chyba mam tryb "ECO" i to dlatego, rzeczywiście tak było ustawione, zmieniłem i trochę się poprawiło .. ale tylko trochę i dalej (wg.mnie) to nie jest to, natomiast doceniam możliwość podłączenia internetu, kart SD, USB (tylko czemu jak odtwarzam film to nie można go zatrzymać, przewinąć itp . Gdzieś czytałem że trzeba dobrze skalibrować i będzie super ..... przez weekend spróbuję ... ........... czytałem też gdzieś (z 2 lata temu)że te "stare" telewizory (grube pudła) mają najlepszy obecnie obraz i tylko jedyną ich wadą jest ta kubatura. mam podłączony kablem EURO i to może dlatego :_bezradny: , dziś kupię HDMI ale wątpie żeby ten kabel poprawił jakość o której się wszyscy rozpisują :glare: Mam pytania: -czy to wina kabla ? -kiedyś mi pies przegryzł kabel antenowy i go naprawiłem, może to to (ale z drugiej strony Cyfra chodzi idealnie) -czy trafiłem na taki model ? -czy ... po prostu nie umiem go "nastawić" :_bezradny: ....ech ... zachciało się mechanizacji .......................... Edytowane 25 Lutego 2011 przez woypla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ghrom 18 Napisano 25 Lutego 2011 jest jakiś taki "mleczny" brak żywych kolorów Co jakieś czas jest identyczny wątek, np. http://hdtvpolska.com/topic/24146-panasonic-tx-p42vt20e-slaby-obraz/ . Jeśli ktoś przyzwyczajony do CRT albo LCD kupuje telewizor plazmowy to często ma takie odczucia na początku, bo taka po prostu jest charakterystyka PDP - kolory są bardziej stonowane a przejścia tonalne mają większy zakres niż w LCD co sprawia, że obraz wydaje się mniej ostry. Ale to nie są wady, taki gamut kolorów daje obraz bardziej naturalny niż w LCD a wrażenie braku ostrości jest wyłącznie wrażeniem - po prostu w LCD przejście między dwoma barwami na ekranie ma mniej pośredniej gradacji kolorów, dlatego kontur obiektu jest bardziej kontrastowy. Ale realnie nie poprawia to szczegółowości obrazu. Po prostu musisz się przyzwyczaić do charakterystyki odbiornika plazmowego, ten obraz nie jest gorszy niż w CRT czy LCD, jest po prostu inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrisjan 0 Napisano 25 Lutego 2011 Pozatym naprawde duże znaczenie ma jakość dostarcanego sygnału. Do tej pory na moim 46G20 korzystałem z analogowej kablówki Astera i obraz by taki sobie. Po przejściu do konkurencji, która oferowała sygnał cyfrowy i moduł Cam bezpośrednio do TV - obraz jest poprostu rewelacyjny (a kanały HD to już wogóle bajka)! U Ciebie przejście z kabla Euro na cyfrowe HDMI również zdecydowanie poprawi jakość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KubaArek 0 Napisano 25 Lutego 2011 mam podłączony kablem EURO i to może dlatego :_bezradny: , dziś kupię HDMI ale wątpie żeby ten kabel poprawił jakość o której się wszyscy rozpisują :glare: do czego masz podłączone ? kablowa ,sat,HD czy SD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 25 Lutego 2011 do czego masz podłączone ? kablowa ,sat,HD czy SD dekoder cyfry+ Philips PVR HD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroth 1 Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Co jakieś czas jest identyczny wątek, np. http://hdtvpolska.com/topic/24146-panasonic-tx-p42vt20e-slaby-obraz/ . Jeśli ktoś przyzwyczajony do CRT albo LCD kupuje telewizor plazmowy to często ma takie odczucia na początku, bo taka po prostu jest charakterystyka PDP - kolory są bardziej stonowane a przejścia tonalne mają większy zakres niż w LCD co sprawia, że obraz wydaje się mniej ostry. Ale to nie są wady, taki gamut kolorów daje obraz bardziej naturalny niż w LCD a wrażenie braku ostrości jest wyłącznie wrażeniem - po prostu w LCD przejście między dwoma barwami na ekranie ma mniej pośredniej gradacji kolorów, dlatego kontur obiektu jest bardziej kontrastowy. Ale realnie nie poprawia to szczegółowości obrazu. Po prostu musisz się przyzwyczaić do charakterystyki odbiornika plazmowego, ten obraz nie jest gorszy niż w CRT czy LCD, jest po prostu inny. Dokładnie, tu chodzi właśnie o przyzwyczajenie się do obrazu bo każda technologia świeci inaczej. Co nie znaczy że gorzej... Edytowane 25 Lutego 2011 przez Kroth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 25 Lutego 2011 dekoder cyfry+ Philips PVR HD Przestań wątpić tylko koniecznie zmień kabel na HDMI. Różnica będzie zasadnicza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 25 Lutego 2011 ... wreszcie połączyłem kablem HDMI (pojawiło się 720/50hz wejście szeroki-nie wiem czy tak ma być)... rzeczywiście obraz "zwyraźniał" widać to szczególnie na dolnym pasku w TVN24, "mleko" trochę odeszło....ale to tylko tyle, natomiast po przełączeniu w tryb THX już jest dużo lepiej ale żeby tak jak czytałem na różnych forach o tym telewizorze "super idealny obraz...kontury rewelacja...nigdy czegoś takiego nie widziałem...żyleta....kapitalna głębia kolorów....żywe kolory/tu bym się najbardziej sprzeczał/..."itp. Nie wiem może jestem malkontentem a może jak pisze Ghrom po prostu tak jest i tyle. Nie chcę się za bardzo rozpisywać (bo pomyślicie że może coś ze mną nie tak) ale uważam że od tego modelu który jest tak chwalony (przeczytałem setki opinii wszystkie pozytywne wręcz wychwalające ten model ... no może dosłownie dwie były na nie ... podobno podczas czuwania bierze 24WATT a pisze że 0,4W a drugiemu po przyjściu do domu po włączeniu coś strzeliło i wymienił na inny .... itp) wymaga się coś lepszego no bo rozumiem jakbym kupił Panasonica TX-P42C3E ok.1600zł i się tu żalił ...... znajomy ma starego(z 15lat)PANASONICA QUINTRIX 29 cali 100Hz i on ma ŻYLETĘ i wszystkie wymienione wyżej oh ahy :hura: ..... ale ma jedną poważną wadę :_beczy: , jest G R U B Y (CRT)... Jak już wcześniej wspomniałem, gdzieś kiedyś czytałem że do tej pory (2 lata temu) technologia telewizorów CRT daje najwyższą jakość obrazu na obecne czasy i dopiero OLEDy coś namieszają. Oczywiście super rzeczą jest podłączyć komputer, internet, karte USB, SD, GRY itd. to najbardziej doceniam .... ale wolałbym docenić telewizor a dokładnie obraz .... bo na niego po prostu patrzę. Zobaczę za jakiś czas ... podobno się dociera po miesiącu. Jeszcze raz dziękuję za opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sabrex 2 Napisano 25 Lutego 2011 Witam, ..... kupiłem, rozpakowałem, włączyłem .... i się trochę rozczarowałem ...(ciach) nie napisałeś tylko jednego - oglądałeś wogóle ten telewizor przed zakupem w sklepie/u znajomych, czy tylko przechodziłeś (z tragarzami, tak Rysiu - z tragarzami :-) i po prostu kupiłeś, bo chciałeś wydać jakoś pieniądze. tu są tacy co wybierali pół roku i dłużej. Ale wszystko zaczyna się od sprawdzenia - czy MNIE to odpowiada. Opinie też są potrzebne ale wiadomo jak to jest z opiniami... Oddaj albo wymień - jak masz się męczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Witam, ..... kupiłem, rozpakowałem, włączyłem .... i się trochę rozczarowałem ...(ciach) nie napisałeś tylko jednego - oglądałeś wogóle ten telewizor przed zakupem w sklepie/u znajomych, czy tylko przechodziłeś (z tragarzami, tak Rysiu - z tragarzami :-) i po prostu kupiłeś, bo chciałeś wydać jakoś pieniądze. tu są tacy co wybierali pół roku i dłużej. Ale wszystko zaczyna się od sprawdzenia - czy MNIE to odpowiada. Opinie też są potrzebne ale wiadomo jak to jest z opiniami... Oddaj albo wymień - jak masz się męczyć Nie oglądałem u znajomych (no u jednego ale on ma 6 letniego) bo po prostu nie mam czasu dlatego korzystałem w zdecydowanej większości z internetu a że zdecydowana większość !! wypowiadała się bardzo pozytywnie to po krótkim rekonesansie po sklepach zdecydowałem się na ten model (a chyba to dobry model co Heniek?!) i tyle .... po prostu rzeczywistość zderzyła się z moim wyobrażeniem na podstawie tych opinii .... na niekorzyść dla mnie. Do tej pory jak coś nie wiedziałem a internet mi to umożliwiał to korzystałem z jego zasobów i bardzo dobrze na tym wychodziłem (np.ostatnio kupiłem drukarki do biura i są rewelacyjne-nie wyobrażam sobie żeby chodzić po obcych biurach i sprawdzać jak one działają) Po prostu byłem nastawiony inaczej do czasu podłączenia do gniazdka, okazało się inaczej i dlatego tu jestem. Edytowane 25 Lutego 2011 przez woypla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JackS. 6 Napisano 26 Lutego 2011 ... wreszcie połączyłem kablem HDMI (pojawiło się 720/50hz wejście szeroki-nie wiem czy tak ma być) Nie. Przełącz dekoder cyfry na format 1080i50. W takim formacie są nadawane wszystkie kanały HD w C+ i taki format ten telewizor potrafi wyświetlać natywnie (bez skalowania). Jakość (ostrość, itp) sprawdzaj na kanałach HD, nie SD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WitekG 1 Napisano 26 Lutego 2011 Na plazmie zawsze obraz będzie 'mleczny' bo ten ekran bardzo odbija światło. Ja się nawet śmieję że plazma to takie drogie 42-calowe lustro Jedyna rada - oglądać w niemal całkowitej ciemności. Ale kto w domu zaciemnia pokój przed włączeniem tv? Plazma nadaje się do pokoju który pełni wyłączną funkcję kina domowego, ale do codziennego użytku jako tv - słabo. Ps. Opinia powyżej jakoby ekran plazmowy wyświetlał szerszą gamę kolorów niż lcd jest poparta jakimiś dowodami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Dziuba 0 Napisano 26 Lutego 2011 ... wreszcie połączyłem kablem HDMI (pojawiło się 720/50hz wejście szeroki-nie wiem czy tak ma być)... rzeczywiście obraz "zwyraźniał" widać to szczególnie na dolnym pasku w TVN24, "mleko" trochę odeszło....ale to tylko tyle, natomiast po przełączeniu w tryb THX już jest dużo lepiej ale żeby tak jak czytałem na różnych forach o tym telewizorze "super idealny obraz...kontury rewelacja...nigdy czegoś takiego nie widziałem...żyleta....kapitalna głębia kolorów....żywe kolory/tu bym się najbardziej sprzeczał/..."itp. Nie wiem może jestem malkontentem a może jak pisze Ghrom po prostu tak jest i tyle. Nie chcę się za bardzo rozpisywać (bo pomyślicie że może coś ze mną nie tak) ale uważam że od tego modelu który jest tak chwalony (przeczytałem setki opinii wszystkie pozytywne wręcz wychwalające ten model ... no może dosłownie dwie były na nie ... podobno podczas czuwania bierze 24WATT a pisze że 0,4W a drugiemu po przyjściu do domu po włączeniu coś strzeliło i wymienił na inny .... itp) wymaga się coś lepszego no bo rozumiem jakbym kupił Panasonica TX-P42C3E ok.1600zł i się tu żalił ...... znajomy ma starego(z 15lat)PANASONICA QUINTRIX 29 cali 100Hz i on ma ŻYLETĘ i wszystkie wymienione wyżej oh ahy :hura: ..... ale ma jedną poważną wadę :_beczy: , jest G R U B Y (CRT)... Jak już wcześniej wspomniałem, gdzieś kiedyś czytałem że do tej pory (2 lata temu) technologia telewizorów CRT daje najwyższą jakość obrazu na obecne czasy i dopiero OLEDy coś namieszają. Oczywiście super rzeczą jest podłączyć komputer, internet, karte USB, SD, GRY itd. to najbardziej doceniam .... ale wolałbym docenić telewizor a dokładnie obraz .... bo na niego po prostu patrzę. Zobaczę za jakiś czas ... podobno się dociera po miesiącu. Jeszcze raz dziękuję za opinie. Jakieś 2/3 lata temu też chciałem zamienić CRTka na PLAZMĘ Panasa , ale jak zobaczyłem (a oglądałem jakieś 15 minut) jakie kolory daje model PV80 (jeśli dobrze pamietam model) to z niego zrezygnowałem i do dziś używam CRTka Philipsa 32PW 9551 (720p/1080i też ma !) który i tak daje słabsze kolory niż mój poprzedni CRTek z idealnymi kolorami (Panas z , bodajże , 97 roku) . WIĘC albo sam się oszukasz i przekonasz że jednak PLAZMA/PLAZMY dają dobre kolory albo zaakceptyjesz taką dużo słabszą jakość obrazu albo zamienisz ją na jakiegoś dużego CRTka PANASA (tylko SD) albo też kupisz używkę Philips 32PW 9551 (jak pisalem - ma obraz HD) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ghrom 18 Napisano 26 Lutego 2011 Ps. Opinia powyżej jakoby ekran plazmowy wyświetlał szerszą gamę kolorów niż lcd jest poparta jakimiś dowodami? Nie wiem co uważasz za dowody, w testach telewizorów są zawsze diagramy gamutu w standardzie Rec. 709 i wpisane trójkąty obrazujące wyniki testów, wystarczy porównać. Czasem podają w procentach zbieżności gamutu z Rec. 709 albo sRGB, typu "LCD 70%", "PDP 85%", "OLED 107%". Ale domyślam się do czego pijesz, do gościa z displaymate.com który napisał, że przechwałki producentów procentami szerokości gamutu to tylko marketingowa papka. W praktyce nic nie oznacza, bo prawidłowo kalibrując telewizor i tak ustawiasz gamut znacznie mniejszy niż możliwości, inaczej są przesycone kolory itd. Zgoda, ale kalibracja swoją drogą a odbiór obrazu zaraz po kupnie TV to inna kwestia, jak się tak porówna obraz PDP z wysyconym barwami LCD to pierwsze wrażenie może być jak u kolegi który rozpoczął wątek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 26 Lutego 2011 Nie. Przełącz dekoder cyfry na format 1080i50. W takim formacie są nadawane wszystkie kanały HD w C+ i taki format ten telewizor potrafi wyświetlać natywnie (bez skalowania). Jakość (ostrość, itp) sprawdzaj na kanałach HD, nie SD. JackS wielkie dzięki , okazało się że dekoder miałem ustawiony na SD i przestawiłem na 1080i.... no i teraz to mi się zaczyna wszystko podobać nawet mam ustawienia Profesional (wcześniej nie było) jutro pobawię się kalibracją. Jeszcze raz piękne dzięki, masz u mnie piwo !!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 27 Lutego 2011 ..... zauważyłem jak puszczę TVN24 to obraz jest na całym ekranie, natomiast TVN to obraz "z czarnymi grubymi" paskami i muszę ustawić na Zoom2 i potem jak włączam TVN24 lub inny to muszę zmienić na Auto i tak z niektórymi programami. W dekoderze mam ustawione Normal i myślałem że jak ustawie w plaźmie auto on ona sama dostosuje do pełnego ekranu ..... albo coś pochrzaniłem aha na złączu EURO jest normalnie tylko na HDMI tak się dzieje, czy można ustawić jakoś inaczej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 70 Napisano 27 Lutego 2011 Pewnie znowu coś nie tak ustawiłeś... , u mnie na auto po HDMI nie ma żadnego problemu, nic nie trzeba kombinować z zoomem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WitekG 1 Napisano 27 Lutego 2011 ..... zauważyłem jak puszczę TVN24 to obraz jest na całym ekranie, natomiast TVN to obraz "z czarnymi grubymi" paskami i muszę ustawić na Zoom2 i potem jak włączam TVN24 lub inny to muszę zmienić na Auto i tak z niektórymi programami. włączaj tvn HD (zamiast tvn) przy innych kanałach które uparcie 3mają się nadawania 4/3 będą albo czarne pasy albo trzeba ręcznie zoomować i nic nie poradzisz. Po HDMI telewizor nie ustawi sobie Auto bo nie spodziewa się niczego innego jak 16/9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 70 Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) Dlaczego uparcie chcecie używać ręcznie funkcji zoom? Mam dekoder podłączony do Tv po HDMI i żadnych problemów. w TV ustawiona funkcja auto i wszytko jest OK". Przy programach dawanych w 16:9 jest obraz szeroki, a gdy jest np. TVN SD s czarnymi pasami na górze i dole to funkcja auto dopasowuje obraz i pasów nie ma. (piszę oczywiście o funkcji auto w Plazmie Panasonica, nie wiem jak jest w modelach innych producentów) Edytowane 27 Lutego 2011 przez marciniozo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 27 Lutego 2011 włączaj tvn HD (zamiast tvn) przy innych kanałach które uparcie 3mają się nadawania 4/3 będą albo czarne pasy albo trzeba ręcznie zoomować i nic nie poradzisz. Po HDMI telewizor nie ustawi sobie Auto bo nie spodziewa się niczego innego jak 16/9. w cyfrze + nie ma TVN HD .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 27 Lutego 2011 (edytowane) JackS wielkie dzięki , okazało się że dekoder miałem ustawiony na SD i przestawiłem na 1080i.... no i teraz to mi się zaczyna wszystko podobać nawet mam ustawienia Profesional (wcześniej nie było) jutro pobawię się kalibracją. Jeszcze raz piękne dzięki, masz u mnie piwo !!!!!!!!!!!! Ten post powinno się oprawić w złote ramki i powiesić na każdym portalu o naszej tematyce. Obstrahując od rzeczywistej jakości programów HD w Polsce 95% narzekań na słabe HD wynika własnie z problemów opisanych przez autora tego wątku i tego posta: ZŁEGO PODŁĄCZENIA sprzętu do TV !!! Dotyczy to abonentów wszystkich trzech platform w Polsce nadających kanały HD. Dodatkowo często w CP ludzie kupując antenę z napisem HD dziwią się, że to HD taaaakie słabe jest. Maskara !!! Poza tym to oglądanie HD na kineskopowym TV, najczęściej 21" oraz oglądanie na nowoczesnym LCD/PDP przez kabelt scart. Do tego dochodzi oglądanie HD w trybie SD (jak to opisał autor tego posta). Pozdro Edytowane 27 Lutego 2011 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 27 Lutego 2011 Dlaczego uparcie chcecie używać ręcznie funkcji zoom? Mam dekoder podłączony do Tv po HDMI i żadnych problemów. w TV ustawiona funkcja auto i wszytko jest OK". Przy programach dawanych w 16:9 jest obraz szeroki, a gdy jest np. TVN SD s czarnymi pasami na górze i dole to funkcja auto dopasowuje obraz i pasów nie ma. (piszę oczywiście o funkcji auto w Plazmie Panasonica, nie wiem jak jest w modelach innych producentów) nie chcę używać ręcznie ale inaczej się nie da (to samo jest na POLSAT, TV4, PULS, TELE5 i wiele innych) też masz CYFRE+ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marciniozo 70 Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) Nie nie mam cyfry, aktualnie mam dekoder cyfrowy firmy ADB - model MMP-5800C ( w sieci kablowej Multimedia - producent ten dostarcza także dekodery dla Telewizji n)i nie mam żadnych problemów przy połączeniu dekodera z TV przewodem HDMI. TV w opcji auto dopasowuje obraz. Być może to kwestia ustawienia Twojego dekodera a być może w dekoderze cyfry tak się nie da.... Edytowane 28 Lutego 2011 przez marciniozo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woypla 0 Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Witam ponownie , gdzieś czytałem (trochę tego jest) że na component jest lepiej niz hdmi !?!?!? już się gubię Edytowane 2 Marca 2011 przez woypla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Źle czytałeś. Edytowane 2 Marca 2011 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach