Jump to content
Sign in to follow this  
dizkret

HTPC - problem z dźwiękiem

Recommended Posts

Drodzy Koledzy,

mam ogromną prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu jaki pojawił się z moim HTPC. Mianowicie - mam HTPC z płytą główną MSI 785GM-E51. Przez roztargnienie nie zwróciłem uwagi iż nie ma wyjścia spdif - tzn jest wyjście na płycie głównej do podłączenia śledzia. Zakupiłem takiego na allegro, podłączyłem i wszystko pięknie działało. Teraz zaczyna się najciekawsze - musiałem przerobić półkę rtv tak, żeby HTPC gładko się zmieścił. W tym celu porozłączałem cały sprzęt wystawiłem i zająłęm się półką. Jakie było moje zdziwienie, gdy po podłączeniu wszystkiego od nowa nie było dźwięku. Zaznaczam, że w samym komputerze nic nie majstrowałem - ani w sprzęcie, ani w oprogramowaniu.

Miałem 2 opcje - albo śledź spdif był marnej jakości (co tłumaczyłoby przeskoki dźwięku), albo miałem walnięty coaxial w ampli. Tego ostatniego nie miałem jak sprawdzić. Ampli był używany a coaxiala nigdy wcześniej nie używałem - więc to również wchodziło w grę.

Dlatego się szarpnąłem i sprowadziłem śledź z coaxialem i optycznym wyjściem (http://cgi.ebay.com.my/MSI-Motherboard-S-P...e-/230357948389). Dzisiaj go otrzymałem. Podłączam, a tu d***. Dźwięku nadal nie ma. Płyta główna ma wyjście HDMI i tą drogą dźwięk normalnie idzie, niestety mój amplituner nie ma HDMI, a myk z puszczeniem dźwięku do TV i z powrotem do ampli ma tą wadę, że DTS nie przejdzie.

Mam więc pytanie, czy ktoś miał podobne przeboje? Czy jest możliwe żeby akurat część płyty głównej odpowiedzialna z dźwięk czy też przesył dźwięku uległa uszkodzeniu? Po podłączeniu do nowego śledzia kabla optycznego na jego drugim końcu jest światło. Nie mam pomysłu co może być przyczyną. Oto co zrobiłem we własnym zakresie:

1. Sprawdziłem w BIOSIE czy włączone jest urządzenie audio - jest.

2. Pobrałem i zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony Realtek'a.

3. W mikserze audio suwak SPDIF jest nieaktywny chociaż w opcjach jest zaznaczone wyjście spdif.

4. Przeinstalowałe system i na gołym zainstalowałem tylko sterowniki od dźwięku, żeby wykluczyć konflikt z innym urządzeniem - bez efektu.

5. Uruchomiłem Ubuntu wersję Live, w ustawieniach pokazywał ALC889 Digital obsługiwany przez ALSA Mixer - brak dźwięku. Ponieważ działałem na wersji live żadnego update'u ALSY nie zrobiłem.

6. Kabel optyczny na pewno jest sprawny - służył m.in. do puszczenia dźwięku z tv do ampli.

7. Mam 2 kable coaxialne - jeden prolinka 0,5m, drugi noname 1,5m - oba działały, aż do feralnego rozłączenia - obecnie żaden.

Po tym wszystkim wychodzi mi, że uszkodziła mi się płyta główna - ale czy to możliwe? I od czego? Ze sprzętem obchodzę się delikatnie - powtarzam - jedyne co zrobiłem to rozłączyłem sprzęt wyciągnąłem z półki rtv, odstawiłem na dywan, a po skończonej robocie podłączyłem wszystko na nowo.

Bardzo proszę o pomoc, za wszelkie porady z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Krzysiek

--== UPDATE ==--

Szperając wczoraj jeszcze w netcie natrafiłem na dyskusję o podobnym problemie. Obajwy takie same - brak dźwięku na spdif. Rozwiązaniem tamtego problemu okazało się zainstalowanie Visty.

Ponieważ nie miałem już żadnych pomysłów zrobiłem tak samo - system wykrył spdif. Po zainstalowaniu sterowników Realteka wykrywa śledzia i pokazuje nawet, że ma on wyjście optyczne i coaxial. Dźwięku jednak nadal nie ma. W Viście przy każdym urządzeniu audio jest możliwość testu i dodatkowo jest wskaźnik "spektrum" (mam nadzięję, że tłumaczę dość jasno) i tam widać że dźwięk jest odtwarzany, ale nic nie dochodzi do ampli :)

Edited by dizkret

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, jakiego systemu operacyjnego używasz. Możliwe, że masz dwie karty dźwiękowe - a aktywna w danym momencie jest tylko jedna. U mnie jeśli mam dźwięk po HDMI, to nie ma go na wyjściach analogowych (i prawdopodobnie cyfrowym) i odwrotnie. Za dźwięk po HDMI odpowiada Intel audio..., za analogi (i prawdopodobnie inne wyjścia cyfrowe) Realtek. Sprawdź dokładnie ustawienia dźwięku w systemie operacyjnym. Nie znalazłem możliwości (płyta DH57JG), aby dźwięk był równocześnie wysyłany przez HDMI i wyjścia analogowe, choć każdy z programów może sobie wybrać wyjście.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie wiem, jakiego systemu operacyjnego używasz. Możliwe, że masz dwie karty dźwiękowe - a aktywna w danym momencie jest tylko jedna. U mnie jeśli mam dźwięk po HDMI, to nie ma go na wyjściach analogowych (i prawdopodobnie cyfrowym) i odwrotnie. Za dźwięk po HDMI odpowiada Intel audio..., za analogi (i prawdopodobnie inne wyjścia cyfrowe) Realtek. Sprawdź dokładnie ustawienia dźwięku w systemie operacyjnym. Nie znalazłem możliwości (płyta DH57JG), aby dźwięk był równocześnie wysyłany przez HDMI i wyjścia analogowe, choć każdy z programów może sobie wybrać wyjście.

U mnie jest tylko jedna karta dźwiękowa - Realtek HD Audio. Ale oczywiście próbowałem też w tą stronę, tzn:

- wyłączałem wyjście dźwięku przez hdmi

- nie instalowałem sterowników dla audio po hdmi

Niestety nic to nie dało. Zainstalowałem nawet Vistę, a ostatnio 7...i nic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź jeszcze dźwięk po analogu. Jeśli jest, to prawdopodobnie coś uszkodziło złącze cyfrowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdź jeszcze dźwięk po analogu. Jeśli jest, to prawdopodobnie coś uszkodziło złącze cyfrowe.

Jak wrócę z pracy to sprawdzę. Rozmawiałem o tym z ojcem (elektryk) i kwestia jest taka - złącze JSP1 (na płycie głównej) to trzy "bolce" (sorki nie jestem techniczny :P jeden to napięcie, drugi sygnał cyfrowy, trzeci uziemienie. Ojciec twierdzi, że jeżeli jest światło w optyku tzn. że jest napięcie i uziemienie. Co rzeczywiście by wychodziło, że uszkodzone jest złącze cyfrowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Często w takich sytuacjach problemem jest po prostu niełączenie kabelków. <_<

No ale czy może tak być że spdif działa przez hdmi a prez rca i toslink nie? Coś mi tu nie gra.

Jeśli nie naprawisz to pozostaje hdmi>>tv>>amplituner z tym że dts konwertujesz na lpcm 5.1 jak obsłuży sprzet, a jak nie to na ac3 w ffdshow :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Jeszcze nie sprawdzałem dźwięku po analogu jak sugerował kolega krzbor. Mam nadzieję, że dzisiaj znajdę trochę czasu na to.

sirdaniel to jest troszkę inaczej. System rozpoznaje trzy wyjścia dźwięku: analogowe, cyfrowe, oraz hdmi. Po hdmi działa, po cyfrowym nie, po analogu jeszcze nie sprawdzałem. Tracę do tego cierpliwość i chyba kupię jakiegoś Sound Blastera i, mam nadzieję, będę miał spokój.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...