Jump to content
Sign in to follow this  
QQLA

serwis LCD Philips (raczej - prawie serwis)

Recommended Posts

do tej pory polecałem produkty Philipsa, zarówno te z działu AGD jak i RTV, ale ...

.. do momentu, kiedy mój 42PFL9632 nie znalazł się w serwisie - rozumiem - wszystko się może popsuć...

5 lutego 09 zgłosiłem do BOKu potrzebę naprawy gwarancyjnej - następnego dnia serwis centralny Philipsa z Radomia, swoim transportem odebrał TV aby zawieść go do naprawy, do Ciechanowa (?!?), przy okazji rozmów wszyscy potwierdzali, ze standardowo naprawy trwają ok 2 tygodni .... jest dobrze - pomyślałem ...

6.02 na stronie serwisu pojawił się wpis "czeka na części" .. po kilku dniach zadzwoniłem do serwisu z pytaniem co się zepsuło i kiedy mogę spodziewać się naprawy - i tutaj BOK serwisu - czyli "blondynka" (przepraszam blondynki) stwierdził że "na komputerze takich danych nie ma i niczego nie wie, ale naprawy z reguły trwają dwa tygodnie ... "

Po kolejnym tygodniu i kolejnym telefonie BOK (blondynka) serwisu potwierdził tylko, że czekają na części (z Holandii), a kilka dni temu na stronie serwisu pojawił się wpis "potwierdzony termin wysyłki części 24 MARCA !!!

Co na to BOK Philipsa ? - zastępczych TV nie posiadają, gwarancja zobowiązuje tylko do naprawy a tam nie ma nic o terminach a jak bardzo chcę to mogę złożyć zażalenie do Philipsa ;) ... zrobiłem to poprzez stronę philips.pl - ciekawy jestem odpowiedzi ?

Reasumując - 7 tygodni na wysyłkę części, transport części do serwisu w Radomiu pewnie kolejne 2, naprawa 2, itd .... a jak się okaże, że serwis się pomylił i nie zamówił tego co się popsuło albo dostarczyli to czego nie powinni ??????? - strach się bać ... chyba kupię nowy TV ale chyba (!) nie Philipsa.

Tak więc jeśli ktokolwiek rozważa zakup TV Philipsa i chce go oglądać - niech kupuje od razu dwie sztuki, albo się dobrze zastanowi.

Wiele razy słyszałem niepochlebe opinie o serwisie Philipsa ale to faktycznie przegięcie.

Można tylko życzyć Ci powodzenia i nerwów ze stali.

Nie zapomnij się upomnieć o przedłużenie gwarancji o okres jaki Twój sprzęt leżał w serwisie.

w uzupełnieniu -

na moją prośbę o reklamację terminu wysyłki części z Holandii (to chyba państwo w zjednoczonej Europie ?) lub dostarczenie nowego, sprawnego TV, otrzymałem odpowiedz z Philipsa:

"Dziękujemy za kontakt z firmą Philips.

W nawiązaniu do otrzymanego e-maila informujemy, iż termin wysyłki części potrzebnej do naprawy Pana TV to 24.03.2009. Niestety nie mamy możliwości przyspieszenia tego terminu. Prosimy o cierpliwość.

W razie dodatkowych pytań, prosimy o ponowny kontakt."

więc jest tak jak przewidywałem - pisanie donosu na firmę i adresowanie jego do tej firmy to tylko strata czasu która pozwala zdać sobie sprawę co znaczy klient wobec dużego konsorcjum.

A tak na marginesie to myślę, że w tak często dzisiaj wymienianym Gabonie, sprawa mogła by być rozwiązana dużo sprawniej ....

W h,,a leca jak nic. Podejdz do rzecznika praw konsumenta w Twoim miescie i spytaj jakie masz prawa i czy muszą Ci dać sprzet zastępczy bo nie po to wydajesz kase na nowy tv żeby potem byc 2 mce bez telewizji.

Dla mnie to jest kpina z ludzi. Chwalą sie wszystkimi nowinkami,systemami itd itp. a na głupią częsc trzeba czekac az ją sciągną.

I to ma byc serwis???.....WSTYD. Ja tez mam Philipsa (chyba niestety).

Mogłes im powiedziec ,że istnieje cos takiego jak firma kurierska i ze zapłacisz te 40zł za przesyłke ale chcesz miec szybko tv.

Edited by pawel973

?!?

właśnie wracam ze strony serwisu a tam ....

"WYMIANA EKRANU ZREALIZOWANE dnia :06.03.2009"

status "NAPRAWIONE"

nic tylko teraz czekać na kuriera ze sprzętem

czyżby pomogła moja korespondencja do Philipsa ?

a może opisy zamieszczone na forach ?

a może podwykonawca Philipsa - serwis w Radomiu czy Ciechanowie (?) wziął się do roboty ?!? (mam tylko nadzieję, że nie kosztem innego klienta !?)

a może do kogoś w Philipsie dotarło, że kilka takich opinii na forach może firmę dużo kosztować ?

ale jak to mawiają mądrzy ludzie: "nawet jak już przeskoczyłeś to nie mów hop - zobacz najpierw w co wskoczyłeś" - i tu pytanie do fachowców:

w jaki sposób sprawdzić typ wymienionego ekranu, czy ten nowy zgadza się z tym, który był wsadzony przez fabrykę ??

... ta historia ma (niestety) ciąg dalszy .....

6 marca naprawa, dzisiaj jest 11 i nikt, ani w serwisie ani w philipsie nie potrafi powiedzieć ile może trwać transport z serwisu do właściciela ?!?

a ja cierpliwie czekam :P

Pisałem już o tym na innym wątku, ale w uzupełnieniu, kilka zdań tutaj. Otóż bardzo podobny problem miałem z kinem domowym szajsunga. W okresie gwarancji fabrycznej (do 12 mcy od zakupu) serwis naprawiał sprzęt 6 tygodni + 1 tydzień w transporcie. Po tym okresie następne dwie naprawy - 8 i 12!!! tygodni (wymiana gniazda optyk). "Naprawiony" sprzęt nie podawał sygnału na jeden kanał. Żądanie zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy, 14 dniowy pobyt u "rzeczoznawcy" i sprzęt wraca "cudownie uzdrowiony". Oczywiście w tym czasie sam kupiłem nowy sprzęt, a "cudownie uzdrowiony" przekazałem w prezencie "biednym dzieciom". Dodatkowo obudowa amplitunera została uszkodzona w transporcie. Szkodę wyceniono na 89 zł. Na dalsze rozgrwki nie miałem ochoty.

Teraz z innej beczki. TV LG 32" HD Redy w ostatnim miesiącu gwarancji (24 mce) zgłaszam ciemne plamy w jednym z rogów ekranu. Sprzęt zostaje zabrany do serwisu. Po dwóch!!! dniach telefon z informacją, że wymiana panela przewyższa wartość sprzętu (kupiłem go na pocztku 2006 za 3499). Recz miała miejsce na początku 2008. Propozycja serwisu, uzgodniona z BOK LG. "Proszę wybrać z naszej oferty TV do wartości zakupu". Wybieram, ale proszę o srebrny. Srebrnych już nie produkują, zatem następnego dnia od sprzedawcy odbieram równowartość w gotówce. Kupuję "super nowość" 40" Sony Full HD. I jeszcze kasiora została na pół BR Sony 300.

Dwa różne przypadki i dwa zupełnie różne zachowania sprzedawcy i gwaranta. Od tego czasu szajsung jest u mnie "na krótkiej liście". LG, za super handlową postawę, będę wychwalał po niebiosa. Prawdziwy profesjonalizm.

O Sony nic nie napiszę, bo chociaż mam 4 różne sprzęty od nich, to dotychczas z serwisu nie korzystałem, "odpukać w niemalowane"! .

... nie mam zamiaru niczego generalizować, opisałem jedynie moja przygodę, aby inni byli świadomi czego mogą oczekiwać od serwisu.

znowu nie wiem czy to przypadek czy reakcja na info , na forum (?) ale mam już mój TV w domu :) i nawet działa, chociaż mógłbym się czepiać trochę nierównomierności podświetlenia matrycy (nie przeszkadza w normalnym oglądaniu) ale nie mam już chęci ani ochoty pozbawiać się TV na kolejne tygodnie a sam nie będę przy nim majstrował .

nie opisywałem pozostałych ciekawych rozmów z "transportem" serwisu (przed i po) bo to zupełnie inna historia - ale nie dajcie się nabrać - to oni są dla was a nie wy dla nich.