Jump to content
Sign in to follow this  
FIRMA

Ustawienia Amplitunera.

Recommended Posts

Witam. Moje ustawienia Amplitunera Onkyo 606 -Front 60Hz ,Center 60Hz ,Surround 60Hz ,LPF of LFE 80 Hz ,pokretlo w subie ustawilem na 60Hz i pytanie czy ta sa optymalne ustawienia (zgranie amplitunera z subem) czy popelnilem jakis blad ?,pozdr...........

Pokrętło w subie ustaw na MAX albo wyłącz filtr (jeśli można), głośność na 50%.

Odpal kalibrację Audyssey (dobry poradnik tutaj: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?p=14456895).

Po skończonej kalibracji crossover ustaw 80 Hz na wszystkich głośnikach, wszystkie głośniki ustaw na "small". Powinno być git.

Edited by radosuaf

Sub ma 2 pokretla -jedno od czestotliwosci zakres 40 -150Hz i drugi vol (wzmocnienie) .Czyli jak mam suba ustawionego na czestotliwosc 60Hz i w amplitunerze fronty 60Hz (odciecie) aby niski bas przejal sub to jest to bledne rozumowanie ? Czlowiek uczy sie na bledach ,prosze o wyjasnienie ........

Błędnie, bo 50 Hz na subie nie równa się 50 Hz na ampli - długa to kwestia do wyjaśniania. Generalnie chodzi o to, żeby założyć tylko 1 filtr na niskie częstotliwości. Jeżeli nie masz możliwości jego wyłączenia na subie, to powinieneś ustawić max, tak że tylko amplituner dokonuje podziału na sub i głośniki.

Głośność, tak jak pisałem wyżej, ustaw na połowę skali. Audyssey ją sam skoryguje.

Czyli pokretlo czestotliwosci suba mam ustawic na 150 Hz ,vol suba 50% i wlaczyc kalibracje amplitunera Audyssey ? ,jezeli dobrze rozumuje to dzisiaj przetestuje. Mam nadzieje ,ze bas po tych ustawieniach bedzie niski typowo kinowy. Dziekuje za rady ........

Tak, jak napisałeś. Przeczytaj poradnik, do którego podałem Ci linka... Kluczowe jest odpowiednie ustawienie mikrofonu.

A po kalibracji obowiązkowo:

a/ wszystkie głośniki na "small"

b/ crossover na 80 Hz

Możesz się pobawić też w odpowiednie ustawienie subwoofera - ustawiasz suba tam, gdzie siedzisz, a sam czołgasz się po pokoju i szukasz najlepszego basu ;). Potem w tym miejscu ustawiasz subwoofer. Podobno działa :rolleyes:.

Edited by radosuaf

Zrobie tak jak napisales i mysle ze bede zadowolony ,czolganie pozostawie swojej dobermance bo robi to profesjonalnie :D .Jeszcze raz dzieki za rady a o wyniku poinformuje wieczorkiem .Pozdrawiam.......

ps.

jedna rzecz mnie zastanawia ,przegladam setup amplitunera i nie ma zadnego przelacznika "small" czy tam "large" ,jezeli Onkyo 606 posiada te ustawienie to gdzie to szukac ? ..........

Edited by FIRMA

U Ciebie jest w Speaker Config Full Band i crossover, więc jeśli przestawisz na 80 Hz, to już nic nie musisz zmieniać.

P.S. Też mam dobermankę - słodkie psiaki :D.

Edited by radosuaf

Kluczowe jest odpowiednie ustawienie mikrofonu.

To jakie jest najlepsze ustawienie mikrofonu? Sory że pytam ale bardzo słabo znam angielski i mogę coś źle zrozumieć z tej instrukcji.

To jakie jest najlepsze ustawienie mikrofonu? Sory że pytam ale bardzo słabo znam angielski i mogę coś źle zrozumieć z tej instrukcji.

Na wysokości ucha i koniecznie musi leżeć "płasko", wskazując na sufit

Tak, jak napisałeś. Przeczytaj poradnik, do którego podałem Ci linka... Kluczowe jest odpowiednie ustawienie mikrofonu.

A po kalibracji obowiązkowo:

a/ wszystkie głośniki na "small"

b/ crossover na 80 Hz

Możesz się pobawić też w odpowiednie ustawienie subwoofera - ustawiasz suba tam, gdzie siedzisz, a sam czołgasz się po pokoju i szukasz najlepszego basu :). Potem w tym miejscu ustawiasz subwoofer. Podobno działa :).

czy aby napewno pokretło w subie ustawic na 150 hz a nie powinno byc na 40?? to przeciez jest max

Bo odcięciem częstotliwości ma się zająć amplituner, a nie subwoofer.

czytajac na sasiednim forum porady pana raduasaf , poustawialem swoja rxv3800 wedle jego zalecen i moj sprzet w kinie odżył na nowo

zawsze myslalem ze glosniki musza byc na large skoro sa duze ale wtedy nei dziala crossover wiec postawialem je na small cross na 80 hz w subie na max przedtem oczywiscie kalibracja

i powiem ze brzmienie mnie powaliło

przeczytalem duzy artykul ze thx i dolby zaleca cross w 80 hz

takze musi cos w tym byc

Ostatnio wnikliwie studiowałem "tył" Sony STR-DG910 (ten model ma chyba ze dwa lata na rynku)

i zauważyłem....cztery wyjścia na subwoofer!! ;)

W szeroko pojętym znaczeniu kina domowego (5.1, 6.1, 7.1) basowiec jest jeden.

Jest to jakiś bajer od Sony, czy też czegoś nie rozumiem?

Do niektórych ampli można podłączyć 2 suby. A to są pewnie wejścia high-power...

No właśnie wydaje mi się że gdy jest odcięcie ustawione na 40 Hz wszystko gra jak należy :) A sprzętem dysponuję konkretnym - sub Velodyne CHT15-Q, tak jak przestawie na 120 Hz zaczynają się wibracje i różne niestworzone rzeczy , a tak to jest konkretne pierdnięcie ( raz a zdrowo:) )

Edited by Benjamin8888

Temat bardzo interesujący, widzę że czeka mnie ponowna kalibracja głośników. Przy okazji może sam się czegoś dowiem. :) A co zrobić z trochę innym problemem :

W panelu sterowania karty X-Fi mam także dostępne podobne parametry :

Enable Bass Redirection

Crossover Frequency (10-200 Hz)

Subwoofer Gain (+15dB)

Subwoofer Level (0-100%)

Wiem co się mówi o serii tych kart jak i ich sterownikach, sam mam podobne zdanie ale do tej pory nie znalazłem lepszego rozwiązania i się przyzwyczaiłem.

Powyższe ustawienia działają jedynie w analogowym trybie odsłuchu (połączenie mini-jack -> chinch) w trybie cyfrowym (mini-jack->coaxial) są także dostępne ale nie mają żadnego wpływu na wypuszczany dźwięk.

Z trybu analogowego korzystam podczas słuchania muzyki i grania ponieważ dźwięk ma lepszą barwę a zakłócenia są praktycznie nieodczuwalne, tryb PCM nie tylko z tej karty ale z każdej innej i z innych urządzeń (iriver H120) wydaje mi się mniej naturalny a dźwięki często mocno zniekształcone.

Do rzeczy , wiem że nie jest zalecane korzystanie z kilkukrotnego odcięcia dźwięku (sub, amp , sterownik) ale w tym przypadku nie mam wyboru. Korzystam z funkcji :

Bass Redirection , Subwoofer Frequency 80Hz, czasem także Subwoofer Gain w sterowniku ponieważ ponieważ brakuje mi basu po analogu, przy tych samych ustawieniach dźwięk cyfrowy DD , DTS i wielokanałowy LPCM (ATi HDMI) jest w pełni zadowalający i niczego więcej nie muszę dopalać przy basach.

Sprzętowe ustawienia Suba są stałe :

Gałkami Crossover na 80 Hz

Volume 30 %

Ustawienia ampa po kalibracji :

Front Full Band

Center 100Hz

LFE 80Hz

Surround Full Band

SurroundBack 80Hz

Co ciekawe amplituner podczas kalibracji inaczej zidentyfikował pasmo głośników SurroundBack i Surround które są w rzeczywistości fizycznie identyczne

Opis głośników :

Quadral 500F

28-22000HZ 4-8 OHM

Konstrukcja 3- drożna, tylny bass-reflex

Moc znamionowa 120 W

Moc maksymalna 240 W

Pasmo przenoszenia 28 Hz - 22.000 Hz

Impedancja 4 - 8 Om

Efektywność 89 dB

Częstotliwości podziału zwrotnicy: 1500 / 3500 Hz

Infinity Alpha HCS II

Center 6 ohm

Recommended Power Amplifier Range 10 - 60 W

Frequency Response 80Hz - 22kHz

Sensitivity 88 dB / 2,83V / 1 m

Nominal Impedance 6 ohms

Crossover Frequency 4 kHz

Satellites 8 ohm 80-22000 hz 60W

Recommended Power Amplifier Range 10 - 60 watts

Frequency Range 80 Hz - 22 kHz

Sensitivity 88 db / 2.83 / 1 m

Nominal Impedance 8 ohms

Crossover Frequency 3,5 kHz

Subwoofer 110W 8 ohm 45-150 HZ

Amplifier Power (RMS) 110 watt

Crossover Frequency 40 Hz - 130 Hz (user adjustable) 2 db/octave

Low-Frequency Driver 210 mm Custom Designed Pulp Cone

Jeśli po dokonanej kalibracji na wybranych i podanych powyżej ustawieniach subwoofera (80Hz, 30 %) podbiję bas z poziomu suba, to jego głośność oraz natężenie będzie za duże zarówno przy połączeniu cyfrowym jak i analogowym.

Pytanie brzmi czy jest to przypadłość X-Fi nie do przeskoczenia czy może warto dokonać ponownej kalibracji tak jak opisałeś to radosuaf powyżej a dopiero potem korygować resztę z poziomu suba i X-Fi ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

głośniki ustawić na male,ok

odcięcie na 80 Hz,ok

a LFE mam ustawione na 100 czy tak bedzie ok,było 120

Benjamin8888, jaki masz amplituner?

apatch, wybacz, nie bardzo zrozumiałem, o co chodzi :-). Jeśli dobrze zrozumiałem, to X-Fi będziesz musiał sobie ustawić "ręcznie". Gdzie masz te wszystkie ustawienia? Ja mam wersję XtremeGamer i nigdzie nie mogę tego znaleźć :P.

Benjamin8888, jaki masz amplituner?

apatch, wybacz, nie bardzo zrozumiałem, o co chodzi :-). Jeśli dobrze zrozumiałem, to X-Fi będziesz musiał sobie ustawić "ręcznie". Gdzie masz te wszystkie ustawienia? Ja mam wersję XtremeGamer i nigdzie nie mogę tego znaleźć :P.

X-Fi XtremeMusic, wszystkie ustawienia są panelu sterowania Creative - Konsola, może i nie jasno napisałem , ale jak zawsze chciałem zawrzeć maksymalną ilość informacji w minimalnej formie no cóż taki jest tego efekt. Tyle że te ustawienia ręczne z tego co zrozumiałem powinno się ustawiać w momencie gdy nie masz takiej możliwości w amplitunerze lub samym subwooferze, kilkukrotne ustawienie tych samych parametrów na kilku poziomach przebiegu dźwięku chyba doprowadza do jeszcze większych przekłamań. Dla przykładu w samej Konsoli Creative może także poustawiać odległości głośników od miejsca odsłuchu tylko czemu to robić skoro podobne ustawienia są już wybrane w konfiguracji samego amplitunera.

a LFE mam ustawione na 100 czy tak bedzie ok,było 120

Zostaw 120 Hz.

Apatch, nie wiem, jaki masz amplituner. Wydaje mi się, że redirection i gain mógłbyś wyłączyć, a głośność zostawić w ustawieniu "default" - tak chyba byłoby najbardziej neutralnie. Na samym subie crossover też na maksimum. Sprawdzałeś, jak to wtedy wygląda? Aha, te głośniki Full Band poprzestawiaj na crossover 80 Hz :P.

Edited by radosuaf