Jump to content
Sign in to follow this  
autorus

TVNy zostają w cyfrowym polsacie

Recommended Posts

25 lutego Cyfrowy Polsat i Grupa TVN podpisały kilkuletnie porozumienia przedłużające obecność kanałów TVN na największej platformie satelitarnej w Polsce. Przedmiotem umów jest dystrybucja 6 programów nadawanych przez Grupę TVN: TVN, TVN 7, TVN24, TVN Turbo, TVN Meteo, TVN Style.

Kanały ogólnodostępne TVN i TVN 7 są oferowane przez Cyfrowy Polsat w ramach Pakietów

Mini, Mini Max i Familijny i tym samym docierają do ponad 2,7 miliona polskich gospodarstw

domowych, natomiast wszystkie sześć programów Grupy TVN można oglądać w Pakiecie

Familijnym, którego odbiorcami aktualnie jest blisko 2,3 miliona abonentów Cyfrowego Polsatu.

Nie podano szczegółów finansowych nowej umowy miedzy TVN i Cyfrowym Polsatem.

Aktualizacja

Pojawiły się informacje nt. warunków finansowych umowy pomiędzy nadawcami. TVN zakłada, że przyjmując kurs Euro/PLN na poziomie 4,659 zł za 1 euro (z dnia 25 lutego 2009) łącznie nadawca zarobi nie mniej niż 130 mln złotych.

Przedstawiciele Cyfrowego Polsatu odmówili udzielenia informacji na temat długości podpisanego porozumienia. Na portalu tvn24.pl pozostaje jedynie lakoniczne określenie "na lata".

http://satkurier.pl/news/45501/cyfrowy-pol...wspolprace.html

Autorus

25 lutego Cyfrowy Polsat i Grupa TVN podpisały kilkuletnie porozumienia przedłużające obecność kanałów TVN na największej platformie satelitarnej w Polsce. Przedmiotem umów jest dystrybucja 6 programów nadawanych przez Grupę TVN: TVN, TVN 7, TVN24, TVN Turbo, TVN Meteo, TVN Style.

Kanały ogólnodostępne TVN i TVN 7 są oferowane przez Cyfrowy Polsat w ramach Pakietów

Mini, Mini Max i Familijny i tym samym docierają do ponad 2,7 miliona polskich gospodarstw

domowych, natomiast wszystkie sześć programów Grupy TVN można oglądać w Pakiecie

Familijnym, którego odbiorcami aktualnie jest blisko 2,3 miliona abonentów Cyfrowego Polsatu.

Nie podano szczegółów finansowych nowej umowy miedzy TVN i Cyfrowym Polsatem.

Aktualizacja

Pojawiły się informacje nt. warunków finansowych umowy pomiędzy nadawcami. TVN zakłada, że przyjmując kurs Euro/PLN na poziomie 4,659 zł za 1 euro (z dnia 25 lutego 2009) łącznie nadawca zarobi nie mniej niż 130 mln złotych.

Przedstawiciele Cyfrowego Polsatu odmówili udzielenia informacji na temat długości podpisanego porozumienia. Na portalu tvn24.pl pozostaje jedynie lakoniczne określenie "na lata".

http://satkurier.pl/news/45501/cyfrowy-pol...wspolprace.html

Autorus

Pane Sojka - masakra !! Co N ma w rękawie ? Czekamy !

Edited by mldream

Pane Sojka - masakra !! Co N ma w rękawie ? Czekamy !

a co ma mieć ? nka musi z czegoś żyć , jak ma mało klientów to udostępnianie kanałów konkurencji jej się opłaca w końcu 130 mln to trochę kasy jest

Ale dzięki takim ruchom N-ka raczej nie zdobędzie nowych klientów. Bo zwykły Kowalski weźmie Cyfrowy Polsat, który jest tańszy, a do tego dostaje TVN i Polsat w pakiecie.

Może warto zrozumieć, że:

TVN to jedna spółka, n do inna spółka. TVN ma udziały w n, ale gra "na swoje", więc zysk idzie do TVN'ów. Prezes ITI Neovision nie ma chyba za dużo do powiedzenia - w końcu dogaduje się zarząd TVN z zarządem Cyfrowego Polsatu.

Czyli TVN walnął lekkiego samobója swoim kolegom z n. Pytanie, co zrobi n z Polsatami?

Czyli TVN walnął lekkiego samobója swoim kolegom z n. Pytanie, co zrobi n z Polsatami?

A co niby TVN obecnie może.

Warunki dyktuje POSAT.

W odpowiedzi na Twoje pytanie:

TVN/ITI/N zrobią tyle ile pozwoli im Pan Zygmunt Solorz, główny udziałowiec ( czytaj: własciciej jedno-osobowy) Cyfrowego Polsatu.

To On dyktuje warunki od lat na polskim, komercyjnym rynku TV.

Czas na kolejne podsumowanie wieloletniej dyskusji:

[1] Największą wadą i hamulcem rozwoju platformy N i CF+ to brak programów grupy POLSAT.

Każda mln zeta zainwestowany w kontent grupy POLSAT zmniejsza radykalnie przyrost abo tych platform.

Polsar Gr. dyktuje warunki bo jest exkluzywny u siebie, niedostępny gdzie indziej.

To bardzo mądra ale ryzykowna polityka Solorza. Przyrost abo CP szokuje.

Bez żadnego w 2008r. wzieli więcej niż N w trzy lata. Na tak trudnym obecnie runku ! I bez HD.

[2] POLSAT to bardzo nowoczesny, skierowany OBECNIE do ludzi inteligentnych, kanał telewizyjny, zarządzany przez dawną elitę TVP.

Ilość filmowych pozycji w marcu 2009 załamuje każdego klienta VOD ( gdziekolwiek za tę usługę płaci).

Od lat kilku przecieram oczy, widząc zmasowane ataki na POLSAT w internecie. Na wszelakich forach.

Dla mnie to zdecydowanie, opłacana akcja, opłacana przez tych, którzy liczyli na zyski z takiej akcji. A ich nie ma.

Bo przyrosty abo w CP szokują. Solorz nie postawił na HD. I miał rację, bo zapotrzebowania na HD nie ma. Jest za to na 16:9.

I w tym jest obecnie najlepszy na rynku w ilości kanałów prawidłowo oflagowanych formatem 16:9.

Bo ich kanały jako jedyne się rozszerzają prawidłowo na LCD PANSAS 26" kabel ASTRA.

Nikt poza kanałąmi grupy POLSAT tego nie ma !!!

Czyli założenie było takie, że fora internetowe mają wywierać skuteczny wpływ na decyzje na telewidzów.

Tak się nie stało, tak się nadal nie dzieje.

Nie da się wmówić, nawet w przekazie internetowym, że coś dobrego jest złe. Polak nie jest głupi.

Bo po prostu POLSAT jest bardzo dobrym kanałem telewizyjnym, skierowanym dla przeciętnego Polaka.

Ten kto to lży ten przekaz to nie szanuje własnego gniazda.

Pozdro dla jedynego obrońcy CP na tym forum:

ARSENAL-a.

Ciekawe tezy.

Ten kto to lży ten przekaz to nie szanuje własnego gniazda.

To jest najciekawsza.

Być może Polsat to dobry kanał, ale już "szokujący przyrost" CP to przesada - wystarczy spojrzeć na sprawozdanie finansowe za 2008 rok.

- Cyfrowy Polsat wyszedł z 9 milionowego dołka (zapewne przez debiut giełdowy, który zawsze jest zastrzykiem gotówki).

- Przyrost abonentów o 32%, ale wzrost w dochodowym (chyba) Familijnym to tylko 25%, a ponad 80% to pakiet Mini, na który zdecydowało się już prawie 500.000 klientów

- ARPU nadal jest malutkie, bo 35 PLN z abonenta.

Solorz nie postawił na HD. I miał rację, bo zapotrzebowania na HD nie ma. Jest za to na 16:9.

I w tym jest obecnie najlepszy na rynku w ilości kanałów prawidłowo oflagowanych formatem 16:9.

Bo ich kanały jako jedyne się rozszerzają prawidłowo na LCD PANSAS 26" kabel ASTRA.

Pierwszą część tezy rozumiem, choć się nie zgadzam - jak Polak kupi TV HD, to chciałby oglądać na nim HD, a 16:9 to substytut. I to jest psucie rynku, bo zasługujemy na kanały HD.

A Cyfrowy Polsat nie postawił, choć zapowiadał i BBC HD i Polsat HD. A szkoda.

O wyjaśnienie drugiej części tezy bardzo proszę.

Gdyby Polsat był w N to byłby i w TNK a to by Polsatowi nie wyszło na dobre na pewno.

Masie ludzi korzystających z TNK brakuje tam właśnie Polsatu

Pozdro dla jedynego obrońcy CP na tym forum:

ARSENAL-a.

eee Janusz, zapomniałeś o mnie :rolleyes: Ja cały czas mam CP w wersji HD i zawsze uważałem, że oferta CP jest kilka razy lepsza od pozostałych platform, bo po prostu jest kompletna. A kanały HD ?, też są: HBO HD, Eurosport HD, MTV HD, Discovery HD, Polsat Sport HD, czego więcej potrzeba ???? No czego ????

Jest Formuła 1 na wyłączność, jest BBC ze świetną ofertą (CBeebies najlepszy dla dzieci do 6 lat, moi tylko to oglądają), BBC z Top Gear-em, TV1000 ma lepsze filmy niż cały pakiet Filmowy w N. Jest świetny E! Entertainment dla wielbicieli filmu i plotek ze świata show biznesu, TVN Style jest już w pakiecie Familijnym (w N musiałbym kupić cały pakiet Style i Muzyka). I to wszystko za śmieszne pieniądze w porównaniu z N i C+.

N-kę też mam, ale ręce mi opadają jak widzę FilmBox w takiej jakości, że rzygać się chce.

Dlatego CP nie odpuszczam, bo po prostu za mniej daje dużo więcej.

pozdr.

eee Janusz, zapomniałeś o mnie :rolleyes: Ja cały czas mam CP w wersji HD i zawsze uważałem, że oferta CP jest kilka razy lepsza od pozostałych platform, bo po prostu jest kompletna. A kanały HD ?, też są: HBO HD, Eurosport HD, MTV HD, Discovery HD, Polsat Sport HD, czego więcej potrzeba ???? No czego ????

Jest Formuła 1 na wyłączność, jest BBC ze świetną ofertą (CBeebies najlepszy dla dzieci do 6 lat, moi tylko to oglądają), BBC z Top Gear-em, TV1000 ma lepsze filmy niż cały pakiet Filmowy w N. Jest świetny E! Entertainment dla wielbicieli filmu i plotek ze świata show biznesu, TVN Style jest już w pakiecie Familijnym (w N musiałbym kupić cały pakiet Style i Muzyka). I to wszystko za śmieszne pieniądze w porównaniu z N i C+.

N-kę też mam, ale ręce mi opadają jak widzę FilmBox w takiej jakości, że rzygać się chce.

Dlatego CP nie odpuszczam, bo po prostu za mniej daje dużo więcej.

pozdr.

JA JESTEM POSIADACZEM NREC I JEST BOMBA

WYMIOTUJE JAK WIDZĘ CP

POZDR.

Panowie :rolleyes: spokojnie.

Choc przyznaje ze mnie cp zrobił swego czasu w jajo a pamiętliwy jestem wiec klienta ze mnie nie będą mieli.

Autorus

Fajna dyskusja. Nie powiem.

Każda z platform ma swoje plusy i minusy. Każdy z oglądaczy ma swoje preferencje i "widzi mi się".

Najgorsze, jak ktoś wybór telewizji myli z przystapieniem do sekty, a ta dyskusja zaczyna to przypominać.

Ja mam N i Cyfrę. CP mnie nie interesuje - mają rodzice i są zadowoleni. I tylko o to w tym chodzi.

Najgorsze, jak ktoś wybór telewizji myli z przystapieniem do sekty, a ta dyskusja zaczyna to przypominać.

Dobre :D

Panowie :D spokojnie.

Choc przyznaje ze mnie cp zrobił swego czasu w jajo a pamiętliwy jestem wiec klienta ze mnie nie będą mieli.

Autorus

ja mam to samo z C+, kiedyś mnie wydymali, to teraz ja ich dymam.

a teraz mam N-Rec i CP HD, i gdzieś mam, czy to sekta, czy nie...

[2] POLSAT to bardzo nowoczesny, skierowany OBECNIE do ludzi inteligentnych, kanał telewizyjny, zarządzany przez dawną elitę TVP.

Ilość filmowych pozycji w marcu 2009 załamuje każdego klienta VOD ( gdziekolwiek za tę usługę płaci).

No to już wiemy dlaczego w CP nie ma VOD :D

Solorz nie postawił na HD. I miał rację, bo zapotrzebowania na HD nie ma. Jest za to na 16:9.

kanały nadawane w 16:9 i HD

CP - Polsat 2, Sport, Sport Extra, Play, Cafe, News + Polsat Sport HD

ITI/N - TVN Warszawa, TVN7, Religia tv, OTV, nTalk, nsport SD + TVN HD, nsport HD

Najbardziej smutna wypowiedź ws. HD:

http://www.wirtualnemedia.pl/article/26439...yp_dekodera.htm

Operator ruszy także ze sprzedażą dekoderów HD z twardym dyskiem.

- Pakiet HD dostępny będzie w ciągu najbliższych kilku miesięcy - mówi portalowi Wirtualnemedia.pl Dominik Libicki, prezes Cyfrowego Polsatu. Znajdą się w nim kanały: Polsat Sport HD, Eurosport HD, MTVNHD, Discovery HD i HBO HD, z tym, że ta ostatnia stacja dostępna będzie jedynie dla posiadaczy pakietu premium HBO.

W zasadzie żadnych planów w 2009. Gdzies rozwiały sie obietniece BBC HD i POLSAT HD.

Na jesienie HD PVR zapewne z własnej fabryki.

No to już wiemy dlaczego w CP nie ma VOD :D

kanały nadawane w 16:9 i HD

CP - Polsat 2, Sport, Sport Extra, Play, Cafe, News + Polsat Sport HD

ITI/N - TVN Warszawa, TVN7, Religia tv, OTV, nTalk, nsport SD + TVN HD, nsport HD

Od kiedy TVN7 jest w 16/9, bo jakos tego nie zauwazylem ??

Mi się wydaje ze polsat jest tak popularny bo ludzie jednak najpierw wybierają zawartość kanałów a potem dopiero jakość . Bo co z tego ze super obraz jak leci nie ciekawy materiał ? I dlatego polsat mając tvn w ofercie jest najatrakcyjniejszy bo ma polsat + tvny a nka i canal+ tego niestety nie ma . Każda platforma ma wady dlatego też ja jade na cp + c+ bo mam wtedy wszystkie kanały które chce mieć a za chwile kupie sobie tnk żeby mieć nsport i będę miał pełen pakiet co mnie interesuje 37,9 + 27 + 10 = 75 zł i mam polsat , tvny , polsat sport , nsport , canal+

Gdyby CP postarał się o jakieś 2 dobre ligi zagraniczne i powalczył o LM to miałby i 5 mln abo. Ja nadal mam w domu (do czerwca) CP i Cyfrę i wziąłem cyfrę ze względu na jej dobrą promocję i dla ligi hiszpańskiej i angielskiej oraz NG. Nie oszukujmy się ale kanały filmowe we wszystkich platformach to totalna porażka a rozrywkowe to już według upodobania i każdy wybierze co mu odpowiada.

CP zraża do siebie brakiem chęci na jakikolwiek rozwój: brak nagrywarek, VOD. Po prostu taki target sobie upatrzyli a resztę mają w głębokim poważaniu.

Gdyby CP postarał się o jakieś 2 dobre ligi zagraniczne i powalczył o LM to miałby i 5 mln abo. Ja nadal mam w domu (do czerwca) CP i Cyfrę i wziąłem cyfrę ze względu na jej dobrą promocję i dla ligi hiszpańskiej i angielskiej oraz NG. Nie oszukujmy się ale kanały filmowe we wszystkich platformach to totalna porażka a rozrywkowe to już według upodobania i każdy wybierze co mu odpowiada.

CP zraża do siebie brakiem chęci na jakikolwiek rozwój: brak nagrywarek, VOD. Po prostu taki target sobie upatrzyli a resztę mają w głębokim poważaniu.

Widać nie widzą sensu wprowadzania vod albo może małe zapotrzebowanie , jak dla mnie vod też nie ma sensu , 14 zł za film hd to moim zdaniem grubo za dużo , często gęsto z kiepskim dźwiękiem to wole sobie kupić dany film za 80 zł na bluray z odpowiednią jakością. Co do ligi piłkarskiej to polsat buli dożo za f1 , i wykupują imprezy takie jak mś w piłce ręcznej , siatkówce i inne imprezy więc na wszystko nie wystarcza , żałują najbardziej że nie ma żużla na polsat sport :( wiec trzeba kupić tnk żeby mieć tvp sport. Widać że jakoś nka szału nie robi mając najlepszy na świecie recorder , najwięcej kanałów hd w polsce . To może pokazywać że Polacy nie są jeszcze świadomi technologi hd i nie ma na to dużego parcia .

Trzymam CP tylko dla siatkówki a N dla nagrywarki. Filmy i "rozrywka" w TV przestały mnie interesować prawie całkowicie. Muzyka z płyt, filmy z płyt, wiadomości z internetu, rozrywka w konsolach. Czarno widzę przyszłość TV, skończy jak radio (niszowo).