Jump to content
Sign in to follow this  
Costus

Blu-ray brak dźwięku :-((

Recommended Posts

Witam serdecznie

Zastanawiałem się gdzie powinien znaleźć się mój post - postanowiłem że dam to do tego działu. Ale może zacznę od sedna sprawy - od kilku dni zauważyłem dziwny problem w swoim sprzęcie - przy odtwarzaniu płyt blu-ray nie ma dźwięku natomiast jest widoczny obraz. :D Mam amplituner Onkyo 906 i odtwarzacz blu-ray Pioneer 71. O tyle dziwne że odtwarzało to do niedawna wszystko - wszelkie formaty HD itd. Żona zarzeka się że niczego nie dotykała :D Co jeszcze bardziej dziwne - przy odtwarzaniu płyt dvd bez probemu sprzęt pokazuje obraz i dekoduje dźwięk - również DD. Przejrzałem wszystkie ustawienia w amplitunerze i odtwarzaczu i wygląda mi wszystko pozornie o.k. Nie wiem - zaczynam podejrzewać że coś się zdarzyło albo z amplitunerem albo odtwarzaczem (może coś z jakimś kodekiem? - oby nie). Całość podłączona jest kablami hdmi. Dźwięk nie idzie ani po hdmi ani po "multiczinch" - oczywiście tylko w przypadku płyt blu-ray Może ktoś ma jakieś przemyślenia albo sugestie co z tym zrobić? Czy może od razu do serwisu (tylko co?). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

A czy podczas odtwarzania BRD i DVD na tym samym formacie np DD nie ma dźwięku czy tylko w przypadku BRD na formatach HD?

może prościej zresetuj amplituner (jak ? opisane w instrukcji) lub zaktualizuj soft w BR

A czy podczas odtwarzania BRD i DVD na tym samym formacie np DD nie ma dźwięku czy tylko w przypadku BRD na formatach HD?

może prościej zresetuj amplituner (jak ? opisane w instrukcji) lub zaktualizuj soft w BR

Właśnie sprawa jest o tyle dziwna że na płytach blu-ray nie odtwarza mi w tej chwili żadnego dźwięku - jest tylko obraz. Na płytach dvd idzie wszystko bezproblemowo.

Soft oczywiście w BR mam najnowszy z lutego 2009. Próbowałem też przed chwilą zrestartować (już znalazłem w instrukcji - jednoczesne naciśnięcie przycisku VCR/DVR i STANDBY/ON) amplituner i też to nie pomogło :)

Ale oczywiście bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Edited by Costus

Witam, spróbuj podłączyć odtwarzacz po hdmi bezpośrednio do telewizora i zobacz czy będzie dwięk, jak tak ,to będzie znaczyło ,że odtwarzacz jest ok i kabel hdmi ok, trzeba będzie szukać dalej....w amplitunerze, może inne wejście hdmi??.Pozdrawiam.

dziwne... to tak jakby padły dekodery HD w ampli... też jestem szczęśliwym posiadaczem BD Pionner 71,napisz może jakie masz w nim ustawienia,ja porównam z moim i zobaczymy,może to jakaś błachostka,oby

daj znać czy dzwięk poszedł przy bezpośrednim podłączeniu do tv

pozdrawiam

dziwne... to tak jakby padły dekodery HD w ampli... też jestem szczęśliwym posiadaczem BD Pionner 71,napisz może jakie masz w nim ustawienia,ja porównam z moim i zobaczymy,może to jakaś błachostka,oby

daj znać czy dzwięk poszedł przy bezpośrednim podłączeniu do tv

pozdrawiam

Nie mogłem wytrzymać i dzisiaj jeszcze przed pracą :) (6.00) posprawdzałem to wszystko. Sprawdziłem przez HDMI bezposrednie połączenie odtwarzacza z TV i niestety odtwarzanie płyt blu-ray nie idzie :( . Idzie tylko (podobnie jak przez amplituner) sam obraz. Oczywiście jak wrzuciłem zwykłe dvd to idzie i obraz i dźwięk.

Sprawdziłem też ustawienia odtwarzacza w setupie. Idąc poszczególnymi sekcjami:

• video out: to chyba nic nie ma istotnego dla dźwieku

• audio out - opcja DTS downmix: Lt/Rt (pozostałe opcje nie są ustawialne i zaznaczone na "szaro")

• speakers - tu nic nie można ustawić

• HDMI

- HDMI High-Speed Transmission: On

- HDMI Coor Space: Auto

- HDMI Audio Out: Auto

- PQLS: Auto

- HDMI Control: On

• language- ta opcja też nie ma wpływu na dźwięk

• parental Lock- podobnie jak wyżej

• options:

- Output Terminal Priority: Video: HDMI, Audio: HDMI

Edited by Costus

Witam, spróbuj podłączyć odtwarzacz po hdmi bezpośrednio do telewizora i zobacz czy będzie dwięk, jak tak ,to będzie znaczyło ,że odtwarzacz jest ok i kabel hdmi ok, trzeba będzie szukać dalej....w amplitunerze, może inne wejście hdmi??.Pozdrawiam.

Próbowałem też dzisiaj z rana z innym wejściem HDMI - niestety nic to nie dało :lol:

Prawdopodobnie , to odtwarzacz.....trzeba spróbować pokombinować z ustawieniami dzwięku w hdmi, masz kilka możliwości ustawień popróbuj. Miałem podobny problem z dziękiem HD (Denon 2500) jedno kliknięcie ...i uśmiech i wszystko "gra".Powodzenia.

:D:(:(:rolleyes::rolleyes:

Udało się :rolleyes::rolleyes:

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi - okazuje się że odtwarzacz blu-ray się gdzieś musiał "zwiesić" . Zainspirowała mnie podpowiedź z restartem amplitunera. Zajrzałem do instrukcji i zrobiłem dzisiaj to z odtwarzaczem po czym otwarzacz ... odżył :rolleyes:

Oczywiście po restarcie odtwarzacz powrócił do ustawień fabrycznych - ponownie trzeba było wszystko poustawiać (setup nawigator).

Gdyby ktoś się spotkał z tym problemem - mała podpowiedź jak sobie z tym poradzić.

Jeżeli płytka jest w odtwarzaczu należy nacisnąć przycisk "stop" i wysunąć (eject) płytę. Po wyjęciu płytki należy nacisnąć jednocześnie przycisnąć klawisz "stop" i "standby/on" ale koniecznie z PRZEDNIEGO PANELA odtwarzacza (nie z pilota). Nastąpi restart - po nim trzeba (co już pisałem) poustawiać odtwarzacz.

Edited by Costus