Lk_hc 0 Posted February 24, 2009 Witam, Jestem ciekaw czy na polskim rynku dostępne są dobre telewizory plazmowe o rozdzielczości od 70 cali. Czy możecie coś polecić, jeśli nie konkretny sklep to może chociaż jakiś model, którego mógłbym sobie sam poszukać. Ekran planuję zakupić celem emisji reklam w pomieszczeniu sklepowym lub na wpół poza nim (wystawa sklepowa) stąd zainteresowanie tak dużym rozmiarem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Erikos 0 Posted February 24, 2009 Skoro do reklam to po co ma być aż tak dobra. Linka - do wyboru do koloru Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lk_hc 0 Posted February 24, 2009 (edited) Dlaczego "dobra"? :-) Nie napisałem nic takiego. Ma być duża. edit: o przepraszam, no napisałem - ale chodzi raczej o jasność/kontrast bo chyba to może mieć wpływ na widoczność obrazu w słoneczny dzień. Edited February 24, 2009 by Lk_hc Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,237 Posted February 24, 2009 Wybór jest właściwie żaden bo granica to 60". Quote Share this post Link to post Share on other sites
HD Tosiek 0 Posted February 24, 2009 Jest jeszcze TH-103PF9 czyli 103" od Panasa, o cenie nie wspominam ze względu na panujący kryzys. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lipa_ml 9 Posted February 24, 2009 Jest jeszcze TH-103PF9 czyli 103" od Panasa, o cenie nie wspominam ze względu na panujący kryzys. 220 kg nie źle i pewnie pobór prądu taki że masakra Quote Share this post Link to post Share on other sites
Deimos 942 Posted February 24, 2009 (edited) Witam, Jestem ciekaw czy na polskim rynku dostępne są dobre telewizory plazmowe o rozdzielczości od 70 cali. Czy możecie coś polecić, jeśli nie konkretny sklep to może chociaż jakiś model, którego mógłbym sobie sam poszukać. Ekran planuję zakupić celem emisji reklam w pomieszczeniu sklepowym lub na wpół poza nim (wystawa sklepowa) stąd zainteresowanie tak dużym rozmiarem. No nie wiedziałem, że rozdzielczość mierzymy w calach... Edited February 24, 2009 by Deimos Quote Share this post Link to post Share on other sites
buku 1 Posted February 24, 2009 W witrynie to plazma nie zagra w słoneczny dzień. LCD bo ma jasność. Może kolega by sprawdził najpierw ceny na ekrany 65 calowe. Raczej projekt upadnie w trakcie oglądania cennika. Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted February 24, 2009 A może mocno świecący projektor do prezentacji o dużym Throw Ratio (współczynniku szerokość ekranu/odległość do projektora) i panel (lub gotowy ekran) do projekcji tylnej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lk_hc 0 Posted February 24, 2009 No nie wiedziałem, że rozdzielczość mierzymy w calach... mua culpa - oczywiście, że chodzi o przekątną ekranu a nie rozdzielczość. Raczej projekt upadnie w trakcie oglądania cennika. Ależ dlaczegoż to! No ja nie z tych co chcą robić biznes za nic i po nic. Jestem przygotowany na wydatek określonego rzędu. W witrynie to plazma nie zagra w słoneczny dzień.LCD bo ma jasność. Wydawało mi się, że to plazmy właśnie mają jasność. Kurde, no i kto się myli? A może mocno świecący projektor do prezentacji o dużym Throw Ratio (współczynniku szerokość ekranu/odległość do projektora) i panel (lub gotowy ekran) do projekcji tylnej? Obawiam się, że może nie być miejsca na takie rozwiązanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gmeru 2,237 Posted February 24, 2009 Ale temat chyba jest jasny. Nie ma nic powyżej 70 cali i tyle. To co jest to albo lipa albo kosztuje 300tys. Jak taka cena jest ok no to masz Panasa : ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted February 24, 2009 ...Obawiam się, że może nie być miejsca na takie rozwiązanie... A ile tego miejsca jest? Np. Benq MP771 z metra odległości daje 74 cale przekątnej. Ciekawe w jakich minimalnych rozmiarach produkowane są reklamowe wyświetlacze LED, ostatnio dużo tego (niestety) na ulicach... Może takie ustrojstwo zda egzamin? Quote Share this post Link to post Share on other sites
hr.susel 0 Posted February 24, 2009 Z LCD masz do wyboru Samsunga 70" za ok 80.000 PLN i Sony za ok. 90.000 PLN. Może więc trafisz gdzieś jeszcze tylną projekcję? Lub coś takiego: http://www.allegro.pl/item564157984_ekran_...kcja_fv_gw.html Czyli przezroczysty ekran do wyświetlacza umieszczonego "z tyłu", czyli w salonie? No i pozostaje jeszcze wielkoformatowy wyświetlacz diodowy, jak na stadionie (reklamy). Ale to wszystko oczywiście kosztuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted February 24, 2009 Jeszcze lepsze jest Hitachi CP-A100, daje 60 cali z 45 cm odległości. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lk_hc 0 Posted February 24, 2009 (edited) Szukam właśnie substytutu dla drogiego i oddalonego od odbiorcy (brak możliwości podpięcia dźwięku, zła widoczność małych czcionek) ekranu LED. Myślicie, że ekran tylnoprojekcyjny, nawet z wysokiej jakości rzutnika i ekranu poradzi sobie z prezentowaniem treści w słoneczny dzień, i to jeszcze przez szybę? Edited February 24, 2009 by Lk_hc Quote Share this post Link to post Share on other sites
windmill 4 Posted February 24, 2009 To zależy od treści, jasności projektora i przede wszystkim stopnia nasłonecznienia owej szyby. Nawet coś na kształt markizy, co da nieco cienia na szybę może pomóc. Przydałoby się także szybę zmatowić, w celu redukcji odbić. Albo wstawić taflę filtru optycznego, który przepuszcza z jednej strony (obraz) a tłumi odbicia (słońce). Coś mi się kojarzy z poszukiwań wydruków wielkoformatowych, iż są specjalne folie do tylnej projekcji, naklejane na szybę (witrynę). Może któryś ze sprzedawców wypożyczy projektor, przekonasz się naocznie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sober 1 Posted February 25, 2009 Coś mi się kojarzy z poszukiwań wydruków wielkoformatowych, iż są specjalne folie do tylnej projekcji, naklejane na szybę (witrynę). To by było coś! Biała folia na szybę i rzucamy na nią bezpośrednio obraz, mało kto by przeszedł obojętnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ghrom 18 Posted February 25, 2009 (edited) Szukam właśnie substytutu dla drogiego i oddalonego od odbiorcy (brak możliwości podpięcia dźwięku, zła widoczność małych czcionek) ekranu LED. Myślicie, że ekran tylnoprojekcyjny, nawet z wysokiej jakości rzutnika i ekranu poradzi sobie z prezentowaniem treści w słoneczny dzień, i to jeszcze przez szybę? W słoneczny dzień plazma raczej odpada... Ekran tylnoprojekcyjny w jasnym otoczeniu też będzie miał problem pt. "zła widoczność małych czcionek". Zależy jeszcze jak małych. Tak szczerze mówiąc, to niewiele możliwości zostaje, jeśli budżet nie jest ograniczeniem to może Sony KDL-70X7000 (ok. 4.000.000 jenow (150.000zł)+sprowadzenie z Japonii), ten model ma LED backlite więc nie powinno być problemu z wysyceniem kolorów czy kontrastem. Kilka dni temu przyjrzałem się bliżej monitorowi 56'' Astro DM-3400 o rozdzielczości 3840 x 2160 (4K) (cena ok. 57.000 USD). Widziany "na żywo" naprawdę robi wrażenie, i na nim napewno nie ma kłopotu z jakością obrazu czy z ostrością czcionek, nawet ze sporej odległości. Tyle, że dla takich czcionek wyświetlany materiał też przydałby się w rozdzielczości 4K, a to dopiero byłyby okrutne koszty produkcji i playera... Edited February 25, 2009 by Ghrom Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sober 1 Posted February 25, 2009 150 000 za ekran 70''? Chyba powariowali, za 10 razy mniej można było kupić Sony KDS w tym rozmiarze (tylna projekcja)... Mam lepszy pomysł - kupić 4xTV 40'' i poukładać koło siebie. Całość zasilić z kompa z dwoma kartami graficznymi i powinno hulać. Biorąc pod uwagę że jakość tych TV jest praktycznie dowolna można poszukać jakichś starszych modeli, wytargować zniżkę i może by się udało z całością zmieścić nawet w 10 000 zł. Minus - ramki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ghrom 18 Posted February 25, 2009 Minus - ramki Wideościany składa się z monitorów typu "narrow bezel" gdzie te ramki są prawie niewidoczne. Ale wideościana to chyba pierwsze co każdemu przychodzi do głowy, wiec jak rozumiem kolega Lk_hc nie bierze tego rozwiązania pod uwagę jeśli szuka jednego wielkiego panelu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mr_Jones 1 Posted March 2, 2009 71" LG 71 Panasonic 103" Przy takiej kwocie to chyba nie problem zamowic/kupic w niemczech ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lk_hc 0 Posted March 4, 2009 (edited) Panasonic 103" - to inwestycja jak amerykańskie wojny dla podatników. To dinozaur cenowy. Za ok 150.000zł mogę mieć LED Wall'a o dobrej rozdzielczości, ok. 12-14m2 a tutaj mam trochę ponad 2,5m przekątnej za 350.000zł. Edited March 4, 2009 by Lk_hc Quote Share this post Link to post Share on other sites