azizi 1 Posted February 15, 2009 (edited) W końcu jest jakaś alternatywa dla słabiutkich aplikacji sieci torrent pod nmt - ctorrent. Tu można poczytać na oficjalnym forum co i jak: http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=13675 Instalacja przebiega bezproblemowo przez NMT Community Software Installer --> http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=13161 Obecnie testuje tylko dzień ten program ale rozwija on duże większe prędkości niż poprzednicy jak transmision. Każdy torrent to oddzielna instancja ctorrenta, co przekłada się na zużycie procka :/ ale też jak widać na lepsze ściąganie plików. Posiada prościutkie GUI dostępne przez www, które dość sprawnie działa. Przy jego używaniu zauważyłem jak na razie jeden błąd, wyskakujący error który nie wpływał na szybkości ani stabilność ctorrenta. Podczas ściągania plików wystąpiły w moim przypadku problemy z odtwarzaniem video, ale na razie testuje to jeszcze. Jak u was sprawdza się ten programik, no i jak z odtwarzaniem video gdy jest on działający w tle, oraz jak z prędkościami? Edited February 21, 2009 by azizi Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 16, 2009 O cTorrencie pisałem już tydz temu tutaj http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=13876 Predkosci porownywalne z uTorrentem na PC 9przy kilku torrentach , przy kilkunastu moze okazac sie ,że Sigma nie wyrabia z mocą obliczeniową ) I tak jak pislem wczesniej przy kilku torrentah filmy 1080p zaczynaja sie ciąć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 16, 2009 tak czytałem to co w tamtym wątku pisałeś już wcześniej, ale dodatkowy wątek dla ctorrenta może się przydać z moich krótkich testów wynika że jak cokolwiek jest ściągane to nie mogę plików 1080 odpalać, tną się niesamowicie, przy np 4 plikach torrent mogę jeszcze 720p odpalić, ale powyżej są już problemy, przy 6 na pewno chodzą pliki jak divx ogólnie jakie max prędkości uzyskałeś na nim, przy jakim łączu? ja na razie około 500kb/s przy łączu do 10mbitów, czyli około połowy łącza szło poza tym gui chodzi bardzo dobrze, w wątków na oficjalnym forum wypytałem o nmt gui i póki co autor nie przewiduje takiego i raczej nigdy go nie zrobi, więc kwestia do rozwiązania przez kogoś innego Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 16, 2009 (edited) Niestety ja mam łącze 2Mb więc prędkości dużo mniejsze ( nie widziałem ,żeby przekroczyło 200kB/s ,ale 150kB/s utrzymuje się cały czas). A co do samego Gui i samego cTorrenta to autor tylko to skompilował pod nmt i ew napisał skrypty instalacyjne i wspomagajace. Więc na rozwoj samego Gui i cTorrenta ma znikomy wpływ (żeby nie powiedzieć żaden). Edited February 17, 2009 by mig25 Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 16, 2009 zgadza się, ale zrobić takie GUI może każdy mający wiedzę w tym temacie i dostęp do źródeł, tak mi się wydaje przynajmniej to jak na 2mbity tak około 200k jak leci to nieźle, czyli u mnie jest potencjał, zobaczymy jak to przy jakimś jednym popularnym torrencie będzie chodzić, bo różnie to z tymi torrentami bywa no a jak z testami ilości ściąganych torrentów i odpalaniem filmów? robiłeś coś takiego? druga sprawa pisałeś że sigma może nie dawać rady, sprawdzałeś jakoś obciążenie cpu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 16, 2009 Obciążenie można sprawdzać telnetem instrukcją "top". Praktycznie przy 4 torrentach procesy ctorrenta dzielą się całym użyciem procesora ,więc jeśli odpalimy jakiś film to musi się on "przebijać". Chyba ,że miałby wyższy priorytet. Może autor wymyśli ,żeby np można bylo obnizac priorytety procesow ctorrenta... Ale ja linuxa prawie ,że nie znam i nie wiem nawet jak... No a co do GUI to tak ,mogłby ktoś od nowa napisać tylko czy ktoś sie znajdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 16, 2009 OK dzięki za info odnośnie cpu. Myślę że jeśli będą zachowane tak "wysokie" prędkości pobierania, w stosunku do innych klientów torrent na nmt to ktoś się zainteresuje prędzej czy później, bo jednak ctorrent wypada najlepiej na tle konkurencji, osobą która to przygotowała pod nmt też się stara, więc wszystko jest rozwojowe, nie licząc źródeł programu które już mają trochę czasu ja na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony, na noc zostawiłem 6 plików i wszystko ładnie śmiga, nie ma problemów ze stabilnością, prędkości są jak na nmt bdb, tylko to oglądanie filmów mogło by być jakoś uwzględnione, tak jak piszesz przez nadanie wyższego priorytetu dla innych aplikacji, a ctorrentowi najniższy, tak aby coś tam ściągał ale nie przeszkadzał nikomu, to by było idealne rozwiązanie bo obecnie trzeba odpalać kompa, stopować torrenty aby obejrzeć coś w 1080, gdyby było gui pod nmt to też wspomogło by te czynności Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 16, 2009 (edited) ps. zadałem pytanie odnośnie problemu z odtwrzaniem filmów na forum nmt i użytkownik o nicku papka__ odpisał mi coś takiego: Strange. I check CPU when seeding 50 torrents. It was ~35%. 720p work without a problem. I have EGREATE M31B, but I think it's almost the same as PCH. Do you check your HDD for PCH compatibility? 1080 - sometime freeze my NMT. Such problem exists. But ... we have no alternative so stable and fast client. Will work to find bugs, to make it better. Smile Więc albo ten egreate jest jakiś inny, albo seedowanie mniej czipa obciąża bo nie wieże że przy tylu torrentach się mu nic nie tnie, a przy kilka pobieranych nie można już nic obejrzeć. Edited February 16, 2009 by azizi Quote Share this post Link to post Share on other sites
mig25 0 Posted February 16, 2009 Albo trzecia możliwość ,że seeduje a nikt od niego nic nie ściąga:) A no i jeszcze jedna uwaga ,żeby zastopować Transmission , bo mimo ,że u mnie nic nie ściągał , to sama jego obecność to 10% użycia procesora. Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 16, 2009 widzę że w obu wątkach jesteś, więc może coś się dowiemy tam co do stopowania innych usług to ja mam bajzel u siebie na ph straszny, z racjie tego że od nie dawana mam go i instalowałem co się dało itp itd, teraz za bardzo nie wiem jak to posprzątać i będę musiał poszukać sposobu aby od nowa wszystko wyczyścić dla tego pytałem jak to chodzi np u Ciebie, aby mieć pewność że to właśnie inne procesy w połączeniu z ctorrentem nie obciążają nmt tak bardzo, że stwarza to problemy przy oglądaniu na początku też tam myślałem że gość może ma dysk na usb wpięty i tam są torrenty zrzucane, że usb jest oddzielnie liczone jeśli chodzi o przepustowość, w stosunku do sata i dla tego ja mam problemy a on nie, no ale jeśli pula na wszystko urządzenia jest jedna to lipa może ten jego EG ma coś inaczej rozwiązane w oprogramowaniu, albo tak jak piszesz ma farta że ludzie od niego nie ściągają Quote Share this post Link to post Share on other sites
bigolo1 0 Posted February 16, 2009 Też miałem burdel na dysku kukurydzy ale przy pomocy Total Comandera udało mi sie go opanować! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam_2K 0 Posted February 16, 2009 Panowie, a tak przy okazji - na jakim porcie łączycie się telnetem z PH ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 16, 2009 (edited) ja się nie łączyłem jeszcze do niego, ale w faq na forum nmt na pewno coś o tym jest co do sprzątania to przy total cmd to tylko możesz wyrzucić co ci nie pasi, ale to przecież system operacyjny więc wypadało by też ze skryptów posprzątać, ciekawe czy jest jakiś prosty sposób aby na nowo (świeżo) zacząć bez konieczności czyszczenia całego hdd ps ctorrent bardzo stabilnie pracuje, bez problemu znosi pliczki po 6-7GB a nawet takie po 35GB Edited February 17, 2009 by azizi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alcazar 1 Posted February 17, 2009 ludzie nauczcie się pisać jednostki , to co wypisujecie jest porażające jak analfabetyzm... kb kB , itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adam_2K 0 Posted February 17, 2009 ludzie nauczcie się pisać jednostki... Walka z wiatrakami Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 17, 2009 Spoko, postaram się stosować do wielkości literek miar Swoją drogą na forum nmt jest trochę ciekawych nowinek na temat działania cTorrenta. Po restarcie sprzętu zawsze jest sprawdzany torrent, nie ważne czy się go zatrzyma przez stop, pauza itp. W momencie gdy sprawdzane są pliki wcześniej już pobrane, jednocześnie są ściągane torrenty. Dodatkowo procenty pobrania startują od 0 i zatrzymują się po zakończeniu sprawdzania na właściwych ilościach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Eleonor 410 Posted February 17, 2009 mam problem z ctorrent - instaluje go z poziomu NMT Community Software Installer-a i po zainstalowaniu nie moge wejsc na niego gdyz wyskakuje mi ze mam wpisac login i hasło wiec wpisuje to username/password: nmt and 1234 i wylatuje : Username: Password: Authentication failed!authenticate ok nie wiem co jest ... prosze o pomoc p.s. z instalacja Transmission w ten sam sposób nie mam zadnego problemu lecz transferki do niczego Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 17, 2009 Korzystasz może z IE przy logowaniu? Jak tak spróbuj np przez FF, powinno pójść ok. Tu transfery w stosunku do transmision są nieporównywalne, wystarczy spojrzeć na liczbę połączeń. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Eleonor 410 Posted February 17, 2009 podziałało na Firefoxie -- ciekawe dlaczego ani na najnowszej Operze ani na IE7 nie otwiera sie .. Quote Share this post Link to post Share on other sites
aleek 0 Posted February 17, 2009 witam mam pytanko tylko nie bijcie, skąd sciagnąć ctorrent?? i jak to zainstalowac? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Eleonor 410 Posted February 17, 2009 ja zainstalowałem przez program NMT Community Software Installer ze strony http://nmt.homeip.net:8080/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
aleek 0 Posted February 21, 2009 witam skad sciagnac tego ctorenta??jak klikam w te linki to otwiera mi sie pusta strona.Jak chce zainstalowac przez NMT to wywala bląd Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 21, 2009 witam skad sciagnac tego ctorenta??jak klikam w te linki to otwiera mi sie pusta strona.Jak chce zainstalowac przez NMT to wywala bląd Przeczytaj pierwszego posta w temacie http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=13161 Quote Share this post Link to post Share on other sites
aleek 0 Posted February 22, 2009 (edited) sorry ale nie znam tak dobrze angielskiego!! a jak powrócić do wczesniejszych ustawien?? Edited February 22, 2009 by aleek Quote Share this post Link to post Share on other sites
azizi 1 Posted February 22, 2009 Pierwszy post w tym temacie jest po polsku. Poza tym dałem Ci linka do programiku, dzięki któremu można instalować sobie różne oprogramowanie na nmt, a w tym cTorrenta. Nie wiem co masz na myśli odnośnie powrotu do wcześniejszych ustawień? Quote Share this post Link to post Share on other sites