Jump to content
Sign in to follow this  
Gmeru

Szykują się mocne podwyżki cen na TV : (

Recommended Posts

Co tu dużo pisać. Szykują się niestety podwyżki cen na TV. Tyczy się to nowych linii wiosennych o których już wkrótce na forum więcej. I nie są to byle jakie podwyżki. 30% w górę to niestety realna sprawa. Takie info leci np. z obozu Sony. Samsung też podobno nie obędzie się bez zmian cen. Euro idzie w górę i będzie kiepsko.

Niestety będzie spadać sprzedaż, rynek już się nasyca, ludzie ogarnięci wizją kryzysu nie będą prowadzić już konsumpcyjnego trybu życia wymieniając telewizory co 2-3 lata na coraz nowsze, zwiększy się konkurencja a to pewnie doprowadzi w końcu też i do spadku cen.

Pożyjemy, zobaczymy, może wkrótce jak będą tanie OLED albo jakaś nowsza technologia, na razie mnie nie ciśnie żeby kupić nowy TV ;)

Edited by leeroy77

A ja w październiku mocno zastanawiałem się czy kupić Toshibę 52z3030 za 5099 zł.

Edited by MaBri

Ja za 52W4500 w grudniu dałem 7200zł a teraz najtańsza oferta w internecie to 7800 zł. Podwyżki jednak są faktem.

Nie rozumiem czemu wszyscy producenci mówią o podwyżkach? Liczą, że ludzie rzucą się na ich produkty przed podwyżkami? Wg. mnie lepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie lekko odświeżonych modelów o wyższej cenie tak żeby sie ludzie nie pokapowali, że płacą duuuuużo więcej za coś co pol roku temu bylo duuuużo tańsze.

Sam chciałem sobie złożyc HTPC ale gdy zobaczyłem, że sam processor który kosztował w wakacje 500zł teraz kosztuje ponad 700 to stwierdziłem, że nie ma najmniejszego sensu przepłacać.

W obecnej sytuacji wydaje się to być bardzo dziwnym posunięciem, aż trudno uwierzyć.

A co, patrząc z ich punktu widzenia chciałbys dokładać do biznesu?

Pozdro

Trudno znaleźć złoty środek, ale napewno nie jest nim podwyżka cen. Skoro już Pioneer nie będzie produkował telewizorów to kto będzie następny? Phillips, Panasonic? A rynek nie jest aż tak chłonny, chyba że będą jakieś nowe technologie i to wnoszące dużo więcej niż zwiększanie ilości HZ i kontrastu bo to już dochodzi do granic absurdu, inaczej nie wróży to dobrze producentom.

Aleś Gmeru zamieszał :)

Podwyżki na nowe linie i modele nie może być bo one nie miały jeszcze ceny mogą tylko być droższe od swoich poprzedników, ale to normalny marketing nic w tym dziwnego.

A podwyżki na modele funkcjonujące już na rynku - no cóż. Troche się interesowałem cenami jak dolar był po 2 zł, a ceny sprzętu wcale nie spadły tak drastycznie. Otóż większość sprzętu który jest obecnie sprzedawany jest w Polsce od kilku miesięcy i obecny kurs waluty nie ma na niego wpływu. Cena w złotych została już dawno ustalona zapłacone zostało cło i koniec. Teraz jest to problem pośredników i sprzedawców czy zechcą zejść z marży zawartej w cenie końcowej, a sięgającej od 50% wzwyż (m.in. MM, EURO itp.). Ceny zależą też od pory roku :) Od listopada rosły no bo Boże Narodzenie. Teraz zaczynają spadać - wyprzedaże oraz szykowanie miejsca na półkach na nowe modele na które będzie można nałożyć 100% marżę ;)

Przykładem jest cena benzyny. Jak rafineria ogłasza podwyżkę sprzedaży hurtowej to na stacjach rosną ceny, mimo że stacja jeszcze nie kupiła tej droższej.

Firmy zagraniczne są w gorszej sytuacji bo muszą liczyć się z kursem waluty, ale np. LG które produkuje trochę telewizorów i nie tylko w Polsce może utrzymać cenę lub nawet ją obniżyć. Fakt że sprowadza komponety za walutę, ale ma duży wkład w złotych i jest w sytuacji o wiele lepszej niż firma sprowadzające cały produkt za walutę.

I tak w segmencie np. telewizorów LCD dla średnio zamożnego nabywcy (umówmy się że to takie produkty robią obrót, a nie topowe najdroższe) LG obniża ceny.

Stoją 3 czterdziestocalowe telewizory: 1. 4500 zł, 2. 5000 zł i 3. 3000 zł i co z tego że nr 3 to LG ;)

Trochę niektórych nie rozumiem , tv kosztował w Polsce 4000 zł przy kursie dolara 2 zł a teraz mam y kurs dolara 3,5 zł i co niby ma tv kosztować nadal 4000 zł ? to logiczne ęe wszystko idzie w górę i nie sądzę że producenci wykorzystują sytuację żeby więcej zarobić. Ja we wrześniu sprzedawałem windowsy xp he oem po 220 zł a teraz po 360 zł i co więcej przycinam ? nie produkt kosztuje tyle samo dolców ale złotówka słaba więc drogi . I tak samo jest z rtv i innymi towarami. Wszyscy pytają czy czekać z zakupami , jak bym był jasnowidzem kiedy złotówka się umocni ;/

Przykładem jest cena benzyny.

lipiec 2008: cena baryłki 147USD *2,2=323pln

luty 2009: cena baryłki 35USD *3,6=144pln

A na stacjach wszyscy wiemy jak jest. Ale się nam wmawia, że w tamtym roku musiało drożeć bo ropa droga, a teraz musi bo PLN spada. Dymają nas bez mydła :angry:

Edited by Elendil

Problem w tym, że ludziska z samego faktu iż jest kryzys będą mniej kupować alektroniki a tu jeszcze dojdą podwyżki. Ten fakt tylko spowoduje zmniejszenie sprzedaży a to jeszcze bardziej pogłębi kryzys. Taka kwadratura koła.

Edited by MaBri

Trochę niektórych nie rozumiem , tv kosztował w Polsce 4000 zł przy kursie dolara 2 zł a teraz mam y kurs dolara 3,5 zł i co niby ma tv kosztować nadal 4000 zł ? to logiczne ęe wszystko idzie w górę i nie sądzę że producenci wykorzystują sytuację żeby więcej zarobić.

Teoretycznie masz rację, ale... Cena zbytu (patrz rys.) w sierpniu tego telewizora była ustalona przy kurcie 2,8 zł. W sumie cena detaliczna na 4000 zł. Teraz kosztuje 5000 zł tylko że cena zbytu nie zmieniła się bo jest to telewizor który został wprowadzona na terytorim Polski w sierpniu. Czyli od sierpnia wzrosła tylko marża hurtowa i detaliczna. A ja się pytam z jakiego powodu?

(To jest tylko przykład i nie wiem czy w sierpniu $ był po 2,8 więc się nie czepiać)

Dymają nas bez mydła :angry:

Zgadzam się z tobą w stu procentach :(

34f88c094281ba15med.jpg

Zgadzam się z tobą w stu procentach :angry:

Paliwo to akurat zły przykład, bo procentowa ilość podatków w paliwie zmienia się w zależności od tego ile kosztuje sam produkt (co bardzo zrównuje ceny). Podatek stanowi od 2/3 do 1/2 ceny finalnej.

Tak więc lepszy rysuneczek tutaj:

benzynaproduktpodatki20og3.jpg

A co do cen sprzętu TV, to niestety obawiam się że podwyżki są nieuniknione. W branży foto ceny skoczyły od początku roku nawet o 1/4 - oczywiście tutaj nie ma mowy o nowych produktach. Na szczęście się wyrobiłem z kupnem nowego obiektywu po starych cenach :(

Te podwyżki to jest jakaś paranoja !

Pisałem już kiedyś ... wszystko tanieje, wszystkie surowce staniały po 30%-50% - spójrzcie na cenę aluminium, nie wspominając o ropie !!!! A oni ze względu na kurs euro chcą podwyżki robić po 30%. Ja rozumiem, że kurs jest teraz niekorzystny ale zastanawiam się czy potentaci - producenci obniżyli ceny swoich produktów ze względu na właśnie o wiele niższe ceny surowców na świecie.

Policzmy więc - ceny surowców spadły po 30-50% w dół , transport powinien być tańszy ze względu na ceny ropy i ogólny kryzys ( firmy transportowe wożą towary o wiele taniej bo nie mają tak na prawdę co wozić ). Widać więc , że koszty wyprodukowania takiego tv są mniejsze niż były ... Ale ! Ale ! Mamy kurs euro - wyższy to fakt ! Ale o ile ? 30 % ?

Ile zdrożało w ostatnim czasie Euro ? od 3,20 - 4,67 czyli zmiana jest na poziomie 31%. Czyli co ? Walą nas w mambuko bo to co staniało w surowcach powinno zrównoważyć zmianę kursu i ceny powinny zostać na tym samym poziomie - ale oni sobie chcą to co staniało w surowcu schować do kieszeni.

Dolar ? od 2,02 do 3,6 czyli różnica = 78% - jedynie w dolarach podwyżka może być uzasadniona na poziomie około 25%-30% ale tylko dla produktów ściąganych za dolary. Tutaj się zgodzę ale widząc jak wygląda kryzys w tym momencie, zwolnienia, urlopy, zamykanie fabryk , itp to nie wróżę przy tych podwyżkach za dużej sprzedaży .... raczej kolejne zwolnienia. Bo ludzie bez podwyżek cen wstrzymywaliby się z zakupami ze względu na kryzys a co dopiero po podwyżkach ? Dla kogo oni to będą robić ?

Nie siedzę w tym głęboko ale jeśli ktoś ma takie informacje to może podałby jak kształtują się % komponenty do takiego tv :

Np. Panasonic ,LG, Philips, Sony, Samsung , Toshiba. Gdzie są produkowane poszczególne komponenty , skąd ściągane , czy całe tv , czy tylko matryce , czy też nic bo wszystko jest produkowane w Polsce czy europie ??? To by dało lepszy obraz , która firma ma podstawy do podwyżek a która tylko kombinuje...

Swoją drogą oglądaliście to ? :

Polecam !!! Świetny materiał - długi bo ma 16 części ale warto obejrzeć chociaż po to żeby mieć różne punkty widzenia na niektóre sprawy.

Edited by daniel76

Walą nas w mambuko

:angry: x2

PS. Pamiętaj, że kursy walut wpływają na ceny wszystkiego - płac, surowców właśnie, licencji itd.

Co nie zmienia faktu że 130%x1 + 130%x2 + 130%x3 = 130%(x1+x2+x3)

Rozdzielność mnożenia względem dodawania :angry:

Pisząc podwyżki miałem na myśli oczywiście wyższe ceny nowych serii od analogicznych poprzednich serii. I tutaj nie gdybam. Będą : ( A wytłumaczenie jakie usłyszałem: kurs euro.

Jak widać Pioneer Kuro nie był przypadkiem o_o i jego spora podwyżka.

:) x2

PS. Pamiętaj, że kursy walut wpływają na ceny wszystkiego - płac, surowców właśnie, licencji itd.

W obecnej sytuacji sądzę, że tylko tych rozliczanych w dolarach ... w euro nie ma podstaw moim zdaniem.

Jak już pisałem - surowce staniały o 30-50% a euro skoczyło do góry o 30% - tak więc gdzie tutaj powód do podwyżki ?

Sądzę, że problem jest w innym miejscu ...

Mianowicie działy zakupów przyzwyczaiły się do tych cen i 4 liter nie chce im się ruszyć by walczyć o niższe ceny tych surowców - takie przyzwyczajenie ( jak oni nam drożej to my dalej w łańcuszku drożej i po sprawie). Tylko ,ze teraz w dobie kryzysu to nie jest wyjście. Teraz trzeba walczyć o każdy grosz, każdy eurocent , itp bo jak się nie sprzeda taniej niz do tej pory albo przynajmniej na tym samym poziomie to się wcale nie sprzeda ... i trzeba będzie zamknąć kolejna fabrykę albo jedną z linii produkcyjnych.

Edited by daniel76

Paliwo to był dobry przykład tylko miał on udowodnić mechanizm podwyższający cenę detaliczną na stacji mimo sprzedawania paliwa zakupionego w cenie hurtowej przed ogłoszeniem podwyżki. Nie ma to nic wspólnego z akcyzą i innymi podatkami zawartmi w nim. Ale nieważne. ;)

Cena zbytu 1 kg cukru w Polskich cukrowniach wacha się od 40 do 60 GROSZY (zależy od czystości, gramatury - grubości i kilku jeszcze innych papametrów). Ta cena jest prawie niezmienna (waha się w graniczach +-5%) od lat dziewiędzieciątych (chyba dzieć od 1992 albo 3) ponieważ w Polsce jest nadprodukacja buraka cukrowego. Jak wzrosną jakieś koszty to obniża się inne np. mniej płaci się rolnikom. Cena detaliczna tego samego 1 kg cukru wacha na runku jest od 2 z groszami do chyba nawet 4 zł (nie pamietam teraz dokładnie). No więc jest biznes trzeba jechać do cukrowni kupić kilka ton cukru sprzedać i mamy na super wypasiony sprzęt HD HiFi Dolby Surround HQ i co tam jeszcze chcecie. Ale guzik z pentelką. Nie można kupić po takiej cenie zbytu tego cukru ponieważ wszystko co cukrowania wyprodukuje jest sprzedawane natychmiast hurtownikowi z którym cukrownia współpracuje. Ten cukier nawet nie wyjeżdża z cukrowi jest przechowywany w magazynach tejże. Tylko chodzi o to że ten hutownik płaci im od ręki za produkcję. Cukrownia zadowolona bo dostała kasę a hurtownik sprzedaje ten cukier po ... 1,2 zł za 1 kg (około różnie to jest). Tylko że nie do sklepów, nawet z sieciami hipermarketów nie chce mu się gadać. Ma kilka zaprzyjaźnionych hurtowni i sprzedaje im. Oni też doliczają marże już co prawda nie tak dużą, ale kasę koszą. Od nich dopiero biorą mniejsze hurtownie i hipermarkety. A od tych hurtowni dopiero sklepy. A TY kliencie jak chcesz mieć słodko to płać. :(

Kryzys to jest takie magiczne słowa, które pozwala zarobić kasę bez wysiłku. Rząd Niemiec zapowiedział że będzie pomagał finasowo niemieckim firmą. Bo kryzys firmy zwalniają ludzi, mają przestoje ze względu na zapaść na rynku bo "głupie" ludzie nie chcą kupować ich produktów. Kto pierwszy wyciąga rękę po pomoc ... fabryka Volkswagena. No przecież to symbol niemieckiego przemysłu motoryzacyjnego. Bez VW nie ma Niemiec. No dobra postanowiłem wsprzeć przemysł niemiecki (choć po tym co zrobili biednemu Jankowi M. R. to chyba nie jestem patriotą). Postanowiłem kupić nowego VW Golfa. No i wielkie G. Od ręki to dealer, i to nie jeden, zaproponował mi kawę albo herbatę, a nowego Golfa to za 3 może nawet 4 miesiące. Do polskich dealerów dzwonią niemieccy dealerzy pytają się czy nie zostało im Golfów bo by od nich odkupili :)

Mój brat chciał kupić Renault Clio z rocznika 2008 był u dealera w grudniu żeby sobie zaklepać bo po nowym roku miał doctać kasę. Dealer powiedział mu że mają tego ze 400 sztuk i starczy im to na jakieś 3 miesiące sprzedaży. Więc nie zamówił i poszedł do domu. Był na początku lutego ... już nie ma Clio z 2008 roku. :o

Więc proszę nie wmawiać mi że jak jest kryzys to ludzie nie kupują. TO NIE PRAWDA. Jak jest kryzys to jest to okazaj żeby ktoś zbił na tym kasę i to nie małą .. i nie koniecznie są to producenci dóbr wszelakich. Amen ;)

Ja sądzę, że kryzys jest okresem do zrobienia kasy. To oczywista sprawa ... przecież największe fortuny powstawały w czasach kryzysu. Ale kto może taką kasę zarobić ? Ano ten co ma gotówkę ... Wiem, że różnie bywa , w różnych gałęziach gospodarki. Pytanie czy VW nie ma samochodów bo sprzedał wszystkie na pniu czy nie ma bo mniej produkuje czy są jakieś inne przyczyny. W Niemczech ludzie mają chyba troszkę więcej "żywej" gotówy w kieszeni - to i może niemieccy dealerzy dzwonią do polskich bo sprzedali te co mieli na stanie. Ciekawe czy w przyszłym roku też tak wszystko zejdzie na pniu ...

Inna sprawa to postawa dealerów - przychodzisz do salonu z kasą w kieszeni - chcesz płacić od ręki , bez żadnych kredytów , itp a oni oferują CI kawę lub wycieraczki do samochodu gratis. To nic nowego ... Jeszcze dużo czasu upłynie jak się nauczą porządnie traktować klienta ... mam nadzieję, że już niedługo - Citroen w najbliższych latach ma w planach stworzenie całkowicie nowego modelu sprzedaży samochodów - jak im wyjdzie to inni będą robić to samo. Dodam , że bardziej korzystnego dla klienta ... może to znak czasów ?

Wracając do tematu - kasę można zrobić na kryzysie jak najbardziej - kto by pomyślał , że teraz w USA można kupić dom z basenem za równowartość 150 m mieszkania w Warszawie - można kupić ale jak się ma kasę w kieszeni a nie na kredyt - mało kto go teraz dostanie.

Chcesz kupić samochód w stanach ? Masz gotówkę ? Kupisz go teraz za 70% ceny , która obowiazywała jeszcze kilka miesięcy temu i do tego rękę CI wycałują ... ale zapłać gotówką ..

Zawsze było pewne , że płacąc gotówka z góry masz lepszą cenę i warunki współpracy - nic nowego ... na takich zasadach pracują firmy - spekulanci często zwane jakże ciekawie WYŁĄCZONYMI DYSTRYBUTORAMI. Zostali w większości nimi dlatego , ze za wszystko płacili z góry a potem zarabiali na tym , że sprzedawali na termin ... ale 50-100% drożej.

Teraz jednak sądzę, że to się jeszcze bardziej zaznacza i prawdę mówiąc będzie chyba tak , ze biedni zbiednieją a bogaci ( CI z żywą gotówka w kieszeni ) w perspektywie kilku lat będą jeszcze bogatsi.