Jump to content
Sign in to follow this  
sad_x

GeForce 9600 GT i brak dźwięku po HDMI

Recommended Posts

Witam, ostatnio kupilem karte jak w temacie. Ma ona wyjscie HDMI, ktore podpialem do tv (Samsung PS 656) kablem HDMI-HDMI i z tv optykiem do odtwarzacza Pioneer XV-DV303 z zestawem 5.1 (wiecie, takie "kino domowe"). Przeprowadzilem instalacje kodekow i playerow wg poradnika zamieszczonego na forum (dzwiek ustawilem dla polaczenia cyfrowego glosnikow) i mam pewien problem, bo o ile obraz mam, tak dzwieku niestety nie slychac, tzn. odpalam KMP Player i muzyke z serialu Californication slysze, ale nie slysze dialogow, a w MPCHC ani jednego, ani drugiego. Oczywiscie pod karte graf. podpialem zintegrowana karte dzwiekowa (Realtek ALC 883) kablem z zestawu z grafa. Czy ktos wie co sie moze dziac albo co robie nie tak? Inna sprawa, ze Everest pokazuje w zakladce "Dźwięki PCI/PnP" dwa kontrolery HD Audio (tego Realtek'a i nVidia MCP67/68 HDMI), ale ten nVidii to chyba ma zwiazek ze zintegrowana karta graf. nVidii.

Jesteś pewien że ustawiłeś konfig dla połaczenia cyfrowego a nie dla analogowego ? Bo jak na razie wszystko na to wskazuje.

Metoda jest prosta , musisz w sterownikach lub panelu kart dźwiękowej wybrać bitstream i połączenie cyfrowe, potem wybrać w panelu sterowania właściwe urządzenie audio - przy takiej kombinacji nie mam pewności które.

Pierwsza rzecz która przy okazji powinna zostać dodane do poradnika - sprawdzenie czy samo urządzenie działa i jego konfig jest poprawny : uruchom PowerDVD wybierz w zakładce audio SPDIF i puść jakiś film z DD lub DTS przy włączonym info o track "Show Information" - jeśli nic nie słychać z kina to znaczy że samo urządzenie lub kino jest niewłaściwe skonfigurowane i dopiero po rozwiązaniu tego problemu można zacząć sie bawić w konfiguracje pozostałych filtrów i playerów !

Pozdrawiam

Jeszcze raz instalowalem wszystko wg poradnika i jestem pewien, ze konfig zrobilem dla polaczenia cyfrowego. Ustawienia w kompie wygladaja w ten sposob:

realtekwejsciewyjscieauwc6.th.jpg

realtekustawieniaspdifml3.th.jpg

wlasciwoscidzwiekiurzadzk5.th.jpg

Odpalilem na PowerDVD Pulp Fiction w DD5.1 i niestety nic. Ponizej zrzut:

pulppx1.th.jpg

Probowalem kabel optyczny podlaczyc bezposrednio do grafy, ale tez nic to nie zmienia.

Kompletnie nie wiem co sie dzieje. Przy podlaczeniu analogowym wszystko gra, tyle tylko, ze jest stereo. Jak chce wypuscic wszystko przez HDMI, to obraz leci, ale dzwiek juz nie.

Faktycznie robisz wszystko właściwie, dla pewności w zakładce "Głos" z trzeciego screena także wybierz te samo urządzenie. Nie pamiętam już ustawień w Realteku, ale czy przy wyborze ilości głośników na drugim screenie - 6CH , nie ma do wyboru także opcji SPDIF ? Gdzieś musi być także opcja funkcji bitstream, ustawiałem kilku znajomym sprzęty z Realtekiem przez VNC ale przyznam że teraz nie pamiętam gdzie tego szukać.

Tyle tylko, ze w zakladce "Glos" nie mam zbyt wielkiego wyboru, bo ogranicza sie on tylko do "Realtek HD Audio output" ;D W zakladce "Sprzet" oprocz Realtek High Definition Audio jest jeszcze nVidia HDMI Audio. W menadzerze dzwieku Realtek znalazlem SPDIF, jak na screenie. Zastanawia mnie czemu suwaka nie ma.

mikserisprzetzg5.th.jpg

Aha, moze to cos pomoze - plyta glowna Asus M2N-VM HDMI. nVidia HDMI Audio, to chyba wiecej wspolnego ma z tym wyjsciem HDMI ze zintegrowanej grafy, tak na moje oko.

A próbowałeś podłączać bezpośrednio Realteka do Pioneer XV-DV303 kablem optycznym Toslink ? Jeśli masz dźwięk i wszystko działa to problem leży po stronie k. graficznej. Czy nie jest tak jak w przypadku kart ATi że trzeba instalować do niej pod XP sterownik Microsoftu a następnie HDMI Audio (Microsoft UAA HDMI Audio Class Driver + ATI HDMI Audio Driver) ? Np. coś takiego NVIDIA HDMI Audio Device - 1.0.0.12

Co do nieaktywnego suwaka wyjścia SPDIF to raczej nic niezwykłego , nie ma kontroli głośności na dźwiękiem DD/DTS , bo tak już to działa, ewentualnie ta funkcja może działać przy dźwięku PCM : wav, flac, mp3, meg2 audio ....

A przełączyłeś w biosie ustawienie audio na HD Audio (płyty ASUS) żeby dźwięk przesyłany był na kabel coaxial (lub optical) bo jak nie to sygnał wysyłany jest tylko analogowo (AC97). Tak przesyłasz dźwięk bez HDMI przez Realtek`a. Ja tak miałem. Poza tym jak chcesz mieć dźwięk via HDMI to musisz połączyć grafikę kablem Spdif do płyty głównej.

Edited by slawkor

Z góry przepraszam, bo to nie do końca moja działka i może bzdurę jakąś napiszę. Ale czy nie jest tak, że w przypadku Geforce z HDMI ,trzeba dokonać jeszcze fizycznego (dodatkowym kabelkiem) połączenia wyjścia cyfrowego karty muzycznej z analogicznym wejściem na grafice wewnątrz komputera, żeby dźwięk po HDMI przechodził prawidłowo?

Pytam, bo nie znalazłem w dyskusji informacji, że takie połączenie zostało wykonane. Konfigi, konfigami ale może od tego trzeba zacząć?

Co innego w Radeonach, bo one mają własny kodek sprzętowy, do obsługi dźwięku po HDMI.

... Oczywiscie pod karte graf. podpialem zintegrowana karte dzwiekowa (Realtek ALC 883) kablem z zestawu z grafa...

Wygląda na to że zrobione już na samym początku.

A próbowałeś podłączać bezpośrednio Realteka do Pioneer XV-DV303 kablem optycznym Toslink ? Jeśli masz dźwięk i wszystko działa to problem leży po stronie k. graficznej. Czy nie jest tak jak w przypadku kart ATi że trzeba instalować do niej pod XP sterownik Microsoftu a następnie HDMI Audio (Microsoft UAA HDMI Audio Class Driver + ATI HDMI Audio Driver) ? Np. coś takiego NVIDIA HDMI Audio Device - 1.0.0.12

Ta zintegrowana karta Realtek'a ma tylko 6 wyjsc typu jack. Zadnego SPDIF. Zastanawialem sie czy przypadkiem wlasnie nie jest to wina grafy (albo sam kabelek, albo cos z tym gniazdem pinowym). Karty ATi, to chyba inna bajka, bo one maja zintegrowana dzwiekowa i pod windowsem wystarczy we wlasciwosciach audio przestawic na nia.

NVIDIA HDMI Audio Device nie sprawdzalem, ale sprawdze ;]

A przełączyłeś w biosie ustawienie audio na HD Audio (płyty ASUS) żeby dźwięk przesyłany był na kabel coaxial (lub optical) bo jak nie to sygnał wysyłany jest tylko analogowo (AC97). Tak przesyłasz dźwięk bez HDMI przez Realtek`a. Ja tak miałem. Poza tym jak chcesz mieć dźwięk via HDMI to musisz połączyć grafikę kablem Spdif do płyty głównej.

Ok, sprawdzone i wyglada to nastepujaco:

AZALIA AUDIO [internal codec + External codec]

Front Panel Select [HD Audio]

Tylko takie opcje dotyczace dzwieku znalazlem i tak to bylo poustawiane.

Z góry przepraszam, bo to nie do końca moja działka i może bzdurę jakąś napiszę. Ale czy nie jest tak, że w przypadku Geforce z HDMI ,trzeba dokonać jeszcze fizycznego (dodatkowym kabelkiem) połączenia wyjścia cyfrowego karty muzycznej z analogicznym wejściem na grafice wewnątrz komputera, żeby dźwięk po HDMI przechodził prawidłowo?

Pytam, bo nie znalazłem w dyskusji informacji, że takie połączenie zostało wykonane. Konfigi, konfigami ale może od tego trzeba zacząć?

Co innego w Radeonach, bo one mają własny kodek sprzętowy, do obsługi dźwięku po HDMI.

Tak, jak napisal apatch, to zrobilem w pierwszej kolejnosci ;]

Edited by sad_x

Z opisu wynika ze twoja płyta główna obsługuje wyjście SPDIF - ASUS , strona 29 podręcznika ( M2N-VM HDMI user’s manual(English) ) LINKwyjaśnia temat że dodatkowy moduł SPDIF i Coaxial-Chinch na sledziu można zakupić osobno i łączy się go z 3 pinowym wyjściem znajdującym się na samej płycie głównej, pod pierwszym z dołu slotem PCI.

Więc jeśli nie masz stosownego śledzia, to w co do tej poru wpinałeś ten kabelek do 9600GT , sorki ale przegapiłem ten szczegół. Opcje są tylko dwie : podłączenie z k. graficznej z tym wyjściem w mobo lub dodatkowym śledziem.

W instrukcji jest tak:

dscf5684tg9.th.jpg

Na plycie glownej wyglada to tak:

dscf5689uk1.th.jpg

Czarny przewod ma byc podpiety na dole, wg instrukcji to jest GND a czerwony powyzej - to jest SPDIFOut.

W karcie graf. wyglada to tak:

dscf5691sk1.th.jpg

Nie tutaj zadnej filozofii przy podlaczeniu, a zworka jest ustawiona dobrze 1-2 - optical.

no to masz do grafiki podłączone....a sterownik jakiś nvidii jest?(bo dali ciała po całości) - ati taki posiada i śle po szynie pcie bez zbędnych kabelków....

Ta zintegrowana karta Realtek'a ma tylko 6 wyjsc typu jack. Zadnego SPDIF. Zastanawialem sie czy przypadkiem wlasnie nie jest to wina grafy (albo sam kabelek, albo cos z tym gniazdem pinowym). Karty ATi, to chyba inna bajka, bo one maja zintegrowana dzwiekowa i pod windowsem wystarczy we wlasciwosciach audio przestawic na nia.

NVIDIA HDMI Audio Device nie sprawdzalem, ale sprawdze ;]

Ok, sprawdzone i wyglada to nastepujaco:

Front Panel Select [HD Audio]

Tylko takie opcje dotyczace dzwieku znalazlem i tak to bylo poustawiane.

Tak, jak napisal apatch, to zrobilem w pierwszej kolejnosci ;]

Prawda, nie doczytałem, biję się w pierś.

Może faktycznie coś z tym kablem jest nie tak. To w końcu zwykły chiński kabelek, na pewno nikt ich nie sprawdza na okoliczność prawidłowego działania po założeniu wtyczek. Czasem najbardziej oczywiste rozwiązania potrafią być trafne.

Sprawdzałeś działanie sprzętu bez karty? Tylko z tej zintegrowanej?

Wyjmij na chwilę tego geforce'a i sprawdź jak działa taka konfiguracja.

no to masz do grafiki podłączone....a sterownik jakiś nvidii jest?(bo dali ciała po całości) - ati taki posiada i śle po szynie pcie bez zbędnych kabelków....

No wlasnie sterowniki sa na CD dolaczonej do plyty glownej (tam jest tez zintegrowany GeForce z wyjsciem HDMI), to instalowaly sie stery do Realtek'a i nVidii, i w ustawieniach audio moglem wybrac miedzy tym a tym. Jak zamontowalem tego GeForce'a 9600, to nie moge znalezc zadnych podobnych sterownikow dedykowanych tej karcie i w ustawieniach audio jest do wyboru tylko Realtek. Wiec jesli maja byc jakies sterowniki, to pytanie - jakie? ;] Zreszta, nie wiem czy dobrze mysle, ale po co w ogole maja jakies sterowniki nVidii byc, skoro dzwiek leci z Realtek'a kabelkiem do karty i z niej do tv przez HDMI, a nastepnie optykiem do kina? A karty Ati, to w ogole maja dzwiekowke zintegrowana, wiec to w ogole inna para kaloszy ;] Mialem Radeona 4670, ale nie pasowal mi. Inna sprawa, ze w kartach Ati jestes skazany na zintegrowana karte, a w GeForce'ach podlaczyc kazda dowolna.

Prawda, nie doczytałem, biję się w pierś.

Może faktycznie coś z tym kablem jest nie tak. To w końcu zwykły chiński kabelek, na pewno nikt ich nie sprawdza na okoliczność prawidłowego działania po założeniu wtyczek. Czasem najbardziej oczywiste rozwiązania potrafią być trafne.

I to byla pierwsza mysl ;D Ze cos z nim nie tak. No nic, sprawdze jeszcze to wszystko, jak tu koledzy radza i bede wiedzial czy to wlasnie jedno z tych oczywistych rozwiazan ;D

Sprawdzałeś działanie sprzętu bez karty? Tylko z tej zintegrowanej?

Wyjmij na chwilę tego geforce'a i sprawdź jak działa taka konfiguracja.

Przez jakis czas mialem tak wlasnie wszystko podlaczone: zintegrowana karta graf. - HDMI - tv - optyk - zestaw kina. Ustawienia takie, jak w poradniku dla polaczenia cyfrowego i o ile dobrze pamietam, to mialem problem tego typu, ze muzyka z filmu byla a dialogow nie bylo slychac. Dokladnie nie pamietam, ale jest to do sprawdzenia i jak znajde troche czasu, to napisze jak to wyszlo ;]

Pamiętaj tylko o ustawieniu w BIOS HDMI Support i HDMI Audio na ON. Zakładka Advanced > Chipset

Tak, jak pisalem wczesniej, w BIOSie mam tylko takie opcje dot. dzwieku:

Front Panel Select [HD Audio] (a do wyboru jest jeszcze AC 97)

Dzieki panowie za odzew. Bede wszystko sprawdzal i napisze czy cos ruszylo ;D

Czarny przewod ma byc podpiety na dole, wg instrukcji to jest GND a czerwony powyzej - to jest SPDIFOut.

W karcie graf. wyglada to tak:

dscf5691sk1.th.jpg

Nie tutaj zadnej filozofii przy podlaczeniu, a zworka jest ustawiona dobrze 1-2 - optical.

Sorry, ale czegos nie rozumiem. Ustawiasz optical a korzystasz z coaxial ???? Do tej pory mnie uczono, ze fotony czyli swiatło nie jest przepuszczane przez metal np. miedź.

Sorry, ale czegos nie rozumiem. Ustawiasz optical a korzystasz z coaxial ???? Do tej pory mnie uczono, ze fotony czyli swiatło nie jest przepuszczane przez metal np. miedź.

O LOL, rzeczywiscie sie zblaznilem ;/ To wynika z mojego bladego pojecia o kabelkologii. Moja wiedza w tym zakresie ogranicza sie do chinch'ow, kabli optycznych i HDMI ;] Co moge dodac - sorry. Zworke przestawilem na coaxial. Efekt jest taki:

Zrzut nr1 - jest dzwiek stereo (tutaj SPDIF jest wylaczone)

zrzutnr120stereo.th.jpg

Zrzut nr2 - jest dzwiek, dialogow nie slychac (tutaj SPDIF jest wylaczone)

zrzutnr251nospdif.th.jpg

Zrzut nr3 - brak dzwieku (tutaj SPDIF jest wlaczone, takie ustawienia sa z poradnika)

zrzutnr351spdifwlaczone.th.jpg

Z gory przepraszam, jesli cos tu sie wyda oczywiste, ale uwierzcie, ze dla mnie nie jest ;]

ustawienie 3 jest prawidłowe. Niestety aby był dzwiek musisz uzywać różnych odtwarzaczy.

Poza tym przy ustawieniu 3 dzwiek jest przekazywany do wyjscia bez obróbki, czyli dekodowany jest dopiero w amplitunerze.

Druga sprawa. Po właczeniu spdif musisz pozamykac programy do odtwarzania i uruchomić powtórnie, inaczej nie bedzie działać.

Ty uzywasz KM player'a. Ja z reguły nie, bo mam/miałem najwiecej z nim problemów przy tego typu przekazywaniu dzwieku. Zaopatrz sie jeszcze w WMP, ALLPlayer'a, MPclasic itp.

Edited by Slawko

Slawko dobrze napisał tyle że temat można jeszcze uprościć.

Przyznam że nie przebrnąłem przez temat ponownie ale jeśli się nie mylę kino ma za zadanie przyjąć dźwięk bitstream do zdekodowania 5.1 a TV po HDMI przyjąć już zdekodowany dźwięk 2.0 , jeśli coś przeoczyłem albo źle zrozumiałem to proszę mnie popraw.

KMP jest problematycznym odtwarzaczem i sam wielokrotnie tego doświadczyłem, za to daje największe możliwości konfiguracji. Jeśli potrzebujesz czegoś podobnego to niestety nie znajdziesz, a jak masz mniejsze wymagania to zwykły MPC HC powinien Ci wystarczyć.

Teoretycznie możesz korzystać z dwóch wersji KMP , tyle że ustawienia programu musisz w takim przypadku trzymać w pliku ini a nie rejestrze systemowym - niestety mi za dobrze takie rozwiązanie się nie sprawdzało.

Za to możesz powiedzmy używać opcji SPDIF z kodeków AC3Filter , a w MPC HC do dekodowania dźwięku zaprzęgnąć kodeki ffdshow audio a w nich korzystać jedynie z dekodowania dźwięku na pokładzie. To powinno być najprostsze rozwiązanie. Oczywiście nie polecam z jednoczesnego korzystania z obydwu urządzeń choć może się obyć bez problemów. Możesz utworzyć także 2 wersje MPC HC i w podobny sposób je rozdzielić.

Wypada też wspomnieć o ciekawej opcji w KMP wykorzystywania drugiego dodatkowego urządzenia audio : options / preferences / audio processing / select the 2nd audio renderer ... Tyle że w takim przypadku obydwa urządzenia audio korzystają z tych samych kodeków i ich jednego ustawienia, czyli raczej Ci się to nie przyda.

@apatch dobrze pisze, z tym, ze jak ampli zdekoduje dzwiek, to juz nie przesyła do TV(bo po co).

Jeszcze jedna uwaga odnosnie AC3 filter. Masz zakładkę [spdif] w której to, musisz jeszcze zanaczyc aby dzwiek DTS był przekazywany jako passthrough. standardowo nie jest to zaznaczone i przekazywany jest tylko dzwiek AC3.

ustawienie 3 jest prawidłowe. Niestety aby był dzwiek musisz uzywać różnych odtwarzaczy.

Poza tym przy ustawieniu 3 dzwiek jest przekazywany do wyjscia bez obróbki, czyli dekodowany jest dopiero w amplitunerze.

Druga sprawa. Po właczeniu spdif musisz pozamykac programy do odtwarzania i uruchomić powtórnie, inaczej nie bedzie działać.

Ty uzywasz KM player'a. Ja z reguły nie, bo mam/miałem najwiecej z nim problemów przy tego typu przekazywaniu dzwieku. Zaopatrz sie jeszcze w WMP, ALLPlayer'a, MPclasic itp.

Ustawienie 3 na pewno jest prawidlowe, bo to jest akurat poustawiane wg poradnika z tego forum, sam niestety nie dalbym rady tego zrobic. Ustawienie 1 i 2, to metoda prob i bledow. Po prostu zaczalem przestawiac z 5.1 na 2.0 i wlaczac oraz wylaczac SPDIF, i zauwazylem, ze na prawidlowym ustawieniu nie ma dzwieku.

Po wlaczeniu SPDIF zamknalem KMPlayer'a, uruchomilem ponownie, ale nie daje to rezultatu.

Oprocz niego mam jeszcze MPCHC, bo tak bylo zalecane w poradniku ;] I z niego tez korzystam.

Slawko dobrze napisał tyle że temat można jeszcze uprościć.

Przyznam że nie przebrnąłem przez temat ponownie ale jeśli się nie mylę kino ma za zadanie przyjąć dźwięk bitstream do zdekodowania 5.1 a TV po HDMI przyjąć już zdekodowany dźwięk 2.0 , jeśli coś przeoczyłem albo źle zrozumiałem to proszę mnie popraw.

KMP jest problematycznym odtwarzaczem i sam wielokrotnie tego doświadczyłem, za to daje największe możliwości konfiguracji. Jeśli potrzebujesz czegoś podobnego to niestety nie znajdziesz, a jak masz mniejsze wymagania to zwykły MPC HC powinien Ci wystarczyć.

Teoretycznie możesz korzystać z dwóch wersji KMP , tyle że ustawienia programu musisz w takim przypadku trzymać w pliku ini a nie rejestrze systemowym - niestety mi za dobrze takie rozwiązanie się nie sprawdzało.

Za to możesz powiedzmy używać opcji SPDIF z kodeków AC3Filter , a w MPC HC do dekodowania dźwięku zaprzęgnąć kodeki ffdshow audio a w nich korzystać jedynie z dekodowania dźwięku na pokładzie. To powinno być najprostsze rozwiązanie. Oczywiście nie polecam z jednoczesnego korzystania z obydwu urządzeń choć może się obyć bez problemów. Możesz utworzyć także 2 wersje MPC HC i w podobny sposób je rozdzielić.

Wypada też wspomnieć o ciekawej opcji w KMP wykorzystywania drugiego dodatkowego urządzenia audio : options / preferences / audio processing / select the 2nd audio renderer ... Tyle że w takim przypadku obydwa urządzenia audio korzystają z tych samych kodeków i ich jednego ustawienia, czyli raczej Ci się to nie przyda.

TV z kinem jest polaczone optykiem, do tv leci HDMI z karty graf.

Mam takie a nie inne odtwarzacze, bo wczesniej kompletnie nie robilo mi roznicy na czym odtwarzam filmy ;] Dopiero po przeczytaniu poradnika zainstalowalem i KMP, i MPCHC (wczesniej zwyklego MPC uzywalem). Mialem jeszcze VLC, ale wyczytalem (chyba nawet tu na forum), zeby to od razu odinstalowac ;]

@apatch dobrze pisze, z tym, ze jak ampli zdekoduje dzwiek, to juz nie przesyła do TV(bo po co).

Jeszcze jedna uwaga odnosnie AC3 filter. Masz zakładkę [spdif] w której to, musisz jeszcze zanaczyc aby dzwiek DTS był przekazywany jako passthrough. standardowo nie jest to zaznaczone i przekazywany jest tylko dzwiek AC3.

Tak, jest zaznaczone passthrough, bo tak bylo w poradniku (wiem, pisze to kolejny raz, ale naprawde robilem wszystko krok po kroku ;D)

Czyli tak, ustawienia dla tego polaczenia, ktore teraz mam nie zdadza sie na nic. Ustawic mam kodeki dzwieku w ffdshow - w MPCHC to bedzie External Filters i dodac ffdshow audio decoder z listy?