Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
kamilo1

Problem z kinem i telewizorem (samsung)

Question

Na wstępie chciałbym się przywitać - jestem nowym użytkownikiem forum

WITAJCIE :):rolleyes:

Mój sprzęt to:

Kino domowe:

Samsung DVD Home Cinema System HT-THX22

TV:

Samsung 26' 720p LE26A330

Mój problem polega na tym że, gdy podłącze amplituner z telewizorem przez kabel HDMI (skalowanie obrazu do HD) i oglądam film na DVD, to działają głośniki w TV, a tego nie chcę, chcę żeby był na kolumnach 5.1.

Mam w ustawieniach TV opcję "Głośnik TV" i "Wybór dźwięku" jednak ta druga jest nieaktywna. Gdy ustawie opcje "Głośnik TV" na "Wył" to dźwięku niema wogóle

w ustawieniach Amplitunera nie znalazłem żadnej tego typu opcji.

Aha jeszcze jedno, czy jest jakaś widoczna różnica obrazu przy podłączeniu kablem HDMI (skalowanie do HD Ready) a kablem EURO ??

Z góry dzięki

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0

no różnic jest miedzy euro o hdmi i to nawet spora ale jak nie wierzysz to sprawdź:rolleyes: a co do problemu to zapewne leży on po stronie jednak amplitunera i musisz poszukać w czym jak "output settings" albo po prostu w ustawienia hdmi żeby dźwięk nie wychodził po HDMI .... no musi być coś takiego...

pzdr

• 0

Tak udało się.

@Errorysta tak jak mówiłeś wina leżała po stronie amplitunera, była opcja "HDMI Audio" jednak były tam punkty do wyboru "DE" i "EN" zmyliło mnie to "EN", myślałem że to ma jakiś związek z językiem, jednak jak jest na "DE" to działają kolumny.

Mam nowe pytanie, co znaczy napis "P.Scan" na wyświetlaczu amplitunera, do tej pory go nie było :rolleyes:

szukałem w google ale znalazłem coś że to poprawia jakość obrazu, wiecie może o tym coś więcej?

Jeszcze jedno pytanie - wiem męcze :) jest jakiś "poradnik" czy coś, żeby jak najlepiej ustawić kontrast, ostrość, jasność itd...?

Aha co do różnic HDMI i EURO, różnice są kolosalne :) PZDR

Edited by kamilo1