Jump to content
Sign in to follow this  
hdtvman2

telewizor fullHD jako Monitor

Recommended Posts

Z jaką maksymalną częstotliwością można wyświetlać obraz na telewizorach LCD z technologią 200Hz lub 100Hz jeżeli źródłem sygnału jest karta graficzna komputera. Zakładam że karta graficzna jest wstanie generować obraz z częstoscią 200Hz.

Zakładam że karta graficzna jest wstanie generować obraz z częstoscią 200Hz.

http://ati.amd.com/products/catalyst/displaymodes.html

Obrazu Full HD nie jest w stanie:

1920x1080 - 29i(29.97), 30i, 60, 75, 100, 120

Trzeba jeszcze zmienić ustawienia DirectX bo domyślnie DirectX generuje 60Hz.

Tak czy inaczej nie ma to znaczenia, bo o ile karta może pracować w trybie odświeżania 200Hz to dzisiejsze telewizory przyjmują (o ile wiem) sygnał najwyżej 60Hz. To telewizyjne 200Hz jest przeplataniem klatek źródłowych wygenerowanymi przez TV subklatkami. Poprawia to wrażenia z odbioru, ale nie ma nic wspólnego z wyświetlaniem "prawdziwych" 200 klatek/s.

Są monitory LCD przyjmujące/wyświetlające 120Hz ale w rozdzielczości 1680 x 1050, np. Samsung 2233RZ, ViewSonic VX2265WM. Na ostatnim CES również LG pokazywał monitory 27'' 120Hz FullHD, wkrótce w produkcji.

Edited by Ghrom

Tak czy inaczej nie ma to znaczenia, bo o ile karta może pracować w trybie odświeżania 200Hz to dzisiejsze telewizory przyjmują (o ile wiem) sygnał najwyżej 60Hz. To telewizyjne 200Hz jest przeplataniem klatek źródłowych wygenerowanymi przez TV subklatkami. Poprawia to wrażenia z odbioru, ale nie ma nic wspólnego z wyświetlaniem "prawdziwych" 200 klatek/s.

Dziękuję za odpowidź. Przyznasz jednak ze to trochę dziwne ze monitorowy tryb pracy telewizorów HDTV to 60Hz przecież matryca LCD wyświetla 200 różnych obrazów w ciągu sekundy (sony). Co prawda źródłem tych obrazów jest procesor sygnałowy telewizora ale tak czy siak obraz ten ostatecznie trafia na matrycę LCD. Podejrzewam że tor sygnałowy związany z trybem monitorowym jest wyposarzony w "tanie" rozwiązanie układowe. Poprostu na dzień dzisiejszy tryb monitorowy w HDTV to zaledwie dodatek. Ja poszukuję HDTV 40" który potrafi wyświetlić conajmniej 120 obrazów Full HD. Czy jest taki TV na rynku?

Odpowiadając na ewentualne pytania po co komu taki telewizor odpowiadam że telewizor ma służyć do oglądania materiałów stereoskopowych z użyciem okularów migawkowych. Ogólnie mówiąc okulary migawkowe przysłaniają synchronicznie raz lewe raz prawe oko. W czasie gdy przysłonięte jest oko prawe telewizor wyświetla obraz dla oka lewego i analogicznie kiedy jest przysłoniete oko lewe to telewizor wyswietla obraz dla oka prawego. technika ta jest znana od dość dawna i nie jest męcząca dla oczu pod warunkiem że częstotliwość wyświetlania obrazu jest dostatecznie wysoka. Absolutne minimum to 60Hz ale na jedno oko tak więc dla systemu stereoskopowego minimalna częstotliwość wyświetlania obrazu to 120Hz.

Edited by hdtvman2

Ja poszukuję HDTV 40" który potrafi wyświetlić conajmniej 120 obrazów Full HD. Czy jest taki TV na rynku?

TV na pewno nie, przynajmniej nie na rynku konsumenckim. Sygnał 120hz Full HD przyjmą może topowe, studyjne monitory CRT, ale takich raczej nie spotkasz w rozmiarze 40''.