Sakhar 0 Posted February 9, 2009 Witam. Mam kilka pytań o puszczanie HD (blu-ray) z komputera. Niedawno zakupiłem nowy TV (KDL-52W4000) i w końcu chciałem zrobić porządek z moją strefą do oglądania :] Na razie mam to tak zbudowane: Wideo: Komputer -> K. Graf -> DVI -> DVI-HDMI -> TV Dekoder PVR (syf od C+ na razie) HDMI -> TV Audio: (tu jest trochę gorzej bo mam głośniki Creative GigaWorks 7.1 S750 THX retail, nie było by problemu, ale dochodzi dekoder i ;/. Z komputera jest to podłączone normalnie przez k. dźwiękową Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition przez przełącznik od Creative Decoder DDTS-100. Z dekodera dźwięk leci po HDMI do TV a potem optycznym do Creative Decoder DDTS-100 i z dekodera do przełącznika na głośniki (przełącznik służy do przełączania sygnału wejścia PC/Dekoder niestety ręcznie), chciałbym się pozbyć tego dekoder i przełącznika puszczają sygnał z dekodera c+ przez PC. Niestety ta karta dźwiękowa nie obsługuje wejścia optycznego, wykrywa sygnał 2.0 tylko.) Rys: Do tego dochodzi pilocik Logitech Harmony 1000, więc teoretycznie: click i jest TV, clicki jest PC. Ale tylko teoretycznie bo trzeba niestety wstać i przełączyć ten przełącznik xD. Zastanawiałem się nad zmianą karty dźwiękowej na Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro (PCI Express) które teoretycznie ma wejście optycznie, lecz ten wcześniejszy model też ma na panelu a działa jak działa. Więc pierwsze pytanie :] Będzie działało?? Jak ktoś ma tą k. dzwiękową, albo wie że działa jak należy prosze o odpowiedź. Chciałbym coś takiego uzyskać: Tyle na temat dźwięku :] Jeszcze coś na temat podłączenia wideo PC - TV. Narazie mam to podpięte prze przejściówkę DVI - HDMI, i nie ma większych problemów, HDCP przechodzi ładnie. Ale na komp który tryb ustawić ?? Z góry zakładam że "i" odpada, więc zostaje 1080p, 1080p24 oraz 1080p50. Na razie nie wiedziałem czy 24 czy 50 więc zostawiłem na 1080p. I ostatnie pytanie, po pierwszym podłaczeniu PC obraz był trochę obcięty o jakieś 2cm, musiałem ustawić ręcznie "brzegi" i teraz nic nie wychodzi poza ekran, ale czy jest jakiś program/film żeby sprawdzić czy wszystko jest okej ?? (kolory, geometria itd) Z góry dzięki za pomoc :] Ps. co do tunera do C+ to w najbliższym czasie też będę go wymieniał tylko się zastanawiam na co. żeby nie zaśmiecać forum to tu napisz co bym chciał: 2 sloty na karty (C+/Polsat), PVR (z jakimś dostępem do dysku żeby film zgrać na komputer LAN/USB), szybki, no i oczywiście HD xD. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BoDeX 121 Posted February 9, 2009 Wg. mojej wiedzy TV nie wywali Ci po optyku więcej niż 2.0 - tu masz gardło !! Jak już chcesz zostać na "popierdułkach" komputerowych, to przejdź na model LOGITECH 5500 - jego centralka przyjmuje 2 x cyfrowo + 3 x stereo ( zamienne na 5.1 ) , porządeczek , pilocik i wszystko gra . Programy do testów ( pliki ISO płyt demo/test ) znajdziesz na www.burosch.de Quote Share this post Link to post Share on other sites
apatch 8 Posted February 10, 2009 Z drugiego obrazka wynika że chcesz przepuścić dźwięk z tunera przez peceta , który będzie robił za przełącznik, nie dość że będziesz teraz w nim musiał przełączać źródło dźwięku (chyba że zrezygnujesz z wypuszczania dźwięku cyfrowego z peceta jako player) to teraz pc będzie robić za przełącznik, jeśli się nie mylę pecet musi cały czas działać by aktywnie przepuszczać sygnał optyczny z tunera. Prostszym ale oczywiście droższym rozwiązaniem będzie zakup prostego amplitunera którym zastąpisz dekoder DTS i swój przełącznik. BTW. Chcąc nie chcąc , mówię to wszystkim którzy brną w ten temat i tak prędzej czy później skończysz na jego zakupie. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites