Jump to content
Sign in to follow this  
ishi

TV LCD 32'' FullHD do 2000zł

Recommended Posts

Witam.

Stoję przed zakupem TV LCD 32'' (ograniczają mnie tylko 80cm i 2 000zł :) )

TV będę oglądał w małym pokoju 3,5m x 3,5m - odległość od oczu do ~2m

profil:

45% sygnał z kablówki

30% filmy DviX (podpięcie do kompa)

20% filmy w porządnej jakości...

5% zdjęcia

TV będzie stał, miejsce nie jest jest szczególnie nasłonecznione (dobra roleta pomoże)

Co ważne? fullHD, jakość obrazu czyli w moim rozumieniu, nienaganna ostrość i brak smużenia...

Chciałbym kupić w sklepie stacjonarnym, blisko mam Proline, a w ich ofercie:

-TOSHIBA 32XV550 (Full HD, 3 HDMI) ~1700zł

-SHARP LC32G20E (Aquos) (Full HD, 3 HDMI) ~2000zł

SHARP wart jest tych 300zł? (biorąc pod uwagę tylko jakość obrazu, ilość łącz i design w tym przypadku to sprawa drugorzędna)

A może jest jakiś model którego nie ma w ich ofercie, a wart jest uwagi?

Z góry dziękuję za pomoc!!

Stoję przed zakupem TV LCD 32'' (ograniczają mnie tylko 80cm i 2 000zł :) )

Co ważne? fullHD, jakość obrazu czyli w moim rozumieniu, nienaganna ostrość i brak smużenia...

Chciałbym kupić w sklepie stacjonarnym, blisko mam Proline, a w ich ofercie:

Odwiedż pobliskie sklepy i zapytaj co mają wg. Twoich wymagań ( 80cm , FullHD , 2000 pln )

Wypisz tutaj te modele, odwiedż strony producentów, podaj swoje typy , a zapewne ktoś na forum Ci podpowie.

Znajomy używa 32XV550 z takimi samymi źródłami + DVD i jest bardzo zadowolony. Ja korzystam z LC32B20E (X, G i B to ten sam TV) ale jako monitor + TV + n-ka + bluray/hddvd i od 3 m-cy jest ok. Ale faktycznie szkoda przepłacać np. taki LG 32PG6000 za 1400-1500 zł też się idealnie sprawdzi.

Trochę mnie zaskoczyliście z tym LG 32PG6000, nie pozostaje nic innego jak wybrać się do sklepu gdzie można je zobaczyć i ocenić realny obraz, bo parametry chyba przestają być istotne

LG 100HZ 1024x720

vs

TOSHIBA 50HZ 1920x1080 (lub SHARP)

potrafi namieszać w głowie :)

chyba, że ktoś się odważy zasugerować jeden model do 2 000zł? :)

->HD Tosiek, najbardziej mnie kusiło kupić "Twojego" Sharpa, pytanie: dziś też byś go brał czy może LG? :))

Jestem z niego bardzo zadowolony ale :

- używam go jako drugi TV,

- używam go 75% czasu jako monitor,

- kosztował mnie tylko 1700 zł,

- wybrałem fullHD ze wzgl. na PC i konsole oraz późniejszą łatwość sprzedaży,

Ze względu na zastosowanie ponownie kupiłbym LCD fullHD nawet inne tańsze, ale dla obrazu TV SD model 32PG6000 będzie ok. Jak był w promocji Saturna za 1399 mocno walczyłem z pokusą żeby go kupić jako 3-ci tv.

Jestem z niego bardzo zadowolony ale :

- używam go jako drugi TV,

- używam go 75% czasu jako monitor,

- kosztował mnie tylko 1700 zł,

- wybrałem fullHD ze wzgl. na PC i konsole oraz późniejszą łatwość sprzedaży,

Ze względu na zastosowanie ponownie kupiłbym LCD fullHD nawet inne tańsze, ale dla obrazu TV SD model 32PG6000 będzie ok. Jak był w promocji Saturna za 1399 mocno walczyłem z pokusą żeby go kupić jako 3-ci tv.

bardzo dziękuję za takie oświecenie :)

No i zakupiłem Sharpa...

Moim zdaniem to niezły TV

na początku zakładany dla niego profil wyglądał mniej więcej tak:

45% sygnał z kablówki

30% filmy DviX (podpięcie do kompa)

20% filmy w porządnej jakości...

5% zdjęcia

dziś trochę się to odmieniło

25 % sygnał analogowy z UPC (jak się zastanowić to więcej niż 25% czasu włączonego TV nie używam dla kablówki, sygnał analogowy moim zdaniem wygląda nawet mniej ciekawie niż na porządnym "tradycyjnym" Panasonicu 100Hz)

25% filmy z kompa (z 2m - 2,5m nie ma tragedii)

25% filmy w wysokiej jakości (i tutaj dopiero TV zachwyca! zaznaczam, że nie mam doświadczenia w podobnych modelach, za to mogę opisać co widzę, obraz jest naprawdę "krystaliczny")

25% zdjęcia, i pierdoły wykożystywane przy pracy z kompem (monitor 22 Eizo jest w jednej płaszczyźnie obok TV i podłączyłem Sharpa jako 2 monitor, świetnie się to sprawdza jak na Eizo pracuję w Photoshopie, a resztę "przeszkadzających" rzeczy wywalam na Sharpa np. przeglądarka fotek po lewej, a na prawy (na wprost mnie) monitor przeciągam fotki do PSa... także wysoka rozdzielczość Aquosa bardzo się przydała...

Dla zainteresowanych w przyszłości kupnem TV LCD z doświadczenia mogę dać moim zdaniem najważniejszą radę...

Zastanówcie się 5 razy do czego będziecie wykorzystywać TV!!! To podstawa (parametry konkurencji są pewnie baaardzo porównywalne także to sprawa drugoplanowa)

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam