Jump to content
Sign in to follow this  
Pabloss

Tajemnica Twierdzy Szyfrów w HD

Recommended Posts

Nie do odróżnienia od jakości BD PL. Edited by dominikjestem

[quote name='Pabloss' post='115964' date='01.09.2008, 18:22 ']Właśnie na tvp hd leci "Tajemnica Twierdzy Szyfrów" jakość rewelacyjna!!![/quote]

Potwierdzam - jakość SUPER, zarówno obrazu jak i dźwięku DD5.1. Z nadajnika DVB-T w Krakowie zresztą też. Powtórka pierwszego odcinka, dziś o 23.20 w TVP HD.

Dołączam się. Jakość "Tajemnicy Twierdzy Szyfrów" na TVP HD - REWELACJA !!! Rownież dźwięk DD 5.1 - SUPER !!! Wydaje mi się, że TVN HD nigdy nie zaprezentowało takiej jakości na swoich serialach wyprodukowanych w HD ("Kryminalni", "Twarzą w Twarz", "Odwróceni").

No kurcze to ja chyba mam coz ze wzrokiem - dla mnie to nie bylo topowe HD. Serial ma ziarno co pewnie jest zamierzonym "dodatkiem" ale w ciemnych scenach zdecydowanie efekt nie byl dobry- jakby nalozenie ziarna zaplanowanego + ziarno niedoswietlonej sceny. Tekstury na 2-gim planie "plywaly". Pierwsza czesc serialu dosc dobrze wygladala bo sceny byly realizowane w swietle dnia ale druga czesc to juz bardziej mroczna z ziarnem planowanym i nieplanowanym. Dziwiek faktycznie ladny, ze tak powiem subtelne DD5.1.
Wczesniej TTS ogladalem na TVP 1 z N - wiec jak sie domyslacie to byla masakra dla oczu i porownnie jakosci TVP1 (N) vs. TVP HD to faktycznie rewelacja - ale tylko przy takim porownaniu. Edited by tesbor

Nastał dzień w którym to TVP HD przestało pokazywać tylko Pekińskie zmagania i puściło jeden z seriali poprzedniego sezonu czyli Tajemnica Twierdzy Szyfrów. Wreszcie oprócz plejady(jeśli tak można ich nazwać takowymi) mogliśmy się przekonać o realizacji obrazu i dźwięku przez TVP HD.Oczywiście film ma domyślne ziarno ale który film teraz tego nie ma.Dostajemy za to fajny dźwięk.Imho czerń mi się podobała i ogólnie jak dla mnie jakość bardzo dobra.Duża panorama.Tematyka fajna serialu.Mi się bardzo podoba osadzenie tego na Dolnym Śląsku zwłaszcza w Czosze, którą warto odwiedzić.
Wyodrębniam z tematu o TVP HD:)

Czy ktoś nagrał pierwszy odcinek z DVB-T, bo chyba już nie będzie powtórki, a przeoczyłem go. Jeżeli tak to proszę o kontakt na przemorawicz@interia.pl

[quote name='przemo1980' post='116229' date='02.09.2008, 18:47 ']Czy ktoś nagrał pierwszy odcinek z DVB-T, bo chyba już nie będzie powtórki, a przeoczyłem go. Jeżeli tak to proszę o kontakt na przemorawicz@interia.pl[/quote]
TVP nie ma zbyt dużo kontentu HD, więc raczej będą to jeszcze puszczać wiele razy.

[quote name='przemo1980' post='116229' date='02.09.2008, 18:47 ']Czy ktoś nagrał pierwszy odcinek z DVB-T, bo chyba już nie będzie powtórki, a przeoczyłem go. Jeżeli tak to proszę o kontakt na przemorawicz@interia.pl[/quote]

No mam , ale co dalej to nie bardzo wiem ! :)

* drugi także mam, w razie czego :D

[quote name='BoDeX' post='116291' date='03.09.2008, 00:11 ']Hmmmmm ... a jak to niby zwalić ?[/quote]

Release! Release! :)

A nagrywałeś na n-recorderze, na kompie przez kartę DVB-T (czy jakiś tuner DVB-T USB) czy jakiś stacjonarny DVB-T z dyskiem?

... nagrane na N-rec , więc chyba nie pomogę .

No to faktycznie może być ciężko :) Ale tak jak pisałem, pewnie będą to powtarzać jeszcze nie raz.

[quote name='BoDeX' post='116366' date='03.09.2008, 07:08 ']... nagrane na N-rec , więc chyba nie pomogę .[/quote]
podeslac ci haupagge PVR HD 1212

[quote name='sergio213' post='116368' date='03.09.2008, 14:41 ']podeslac ci haupagge PVR HD 1212[/quote]

Z reguły nie przyjmuję prezentów od "nieznajomych", no ale skoro tak nalegasz, to czemu nie .... :)

Świetne urządzenie , ciekawe co z dźwiękiem - może ktoś już się tym bawił i skreśli parę słów w nowym temacie ?

[url="http://www.hauppauge.com/site/products/data_hdpvr.html"]http://www.hauppauge.com/site/products/data_hdpvr.html[/url]

Pzdr.

Edited by BoDeX

[quote name='sergio213' post='116368' date='03.09.2008, 14:41 ']podeslac ci haupagge PVR HD 1212[/quote]
A to łyka tryby 50Hz?

[quote name='BoDeX' post='116373' date='03.09.2008, 14:55 ']Świetne urządzenie , ciekawe co z dźwiękiem - może ktoś już się tym bawił i skreśli parę słów w nowym temacie ?[/quote]

dominikjestem się ma się tym bawić:

[url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=11220"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=11220[/url]

Co do dźwięku to miało nagrywać bitstream w przyszłych wersjach firmware ale czy już nagrywa? Edited by maxiuca

Moim zdaniem ten serial to najlepsze HD jakie bylo do tej pory w N. Jest troche ziarna w ciemnych scenach ,ale za to te jasne wygladaja rewelacyjnie. Dzwiek to tez wypas w porownaniu z pseudo 5.1 na serialach TVN (jakos rzadko tam slychac cos z tylu...).

Chciałem nagrać TTS z DVB-t dla potomności no ale w Śremie jest remont nadajnika. :rolleyes:
teraz trochę moc sygnału się zwiększyła ale nadal jest słabo. Jak się zwiększy i będzie znów powtórka co co nieco się ponagrywa. O ile wcześniej TVP HD nie skazują z naziemnej.

Edited by arsenal

[quote name='arsenal' post='116463' date='03.09.2008, 20:50 ']Chciałem nagrać TTW z DVB-t dla potomności no ale w Śremie jest remont nadajnika. :rolleyes:
teraz trochę moc sygnału się zwiększyła ale nadal jest słabo. Jak się zwiększy i będzie znów powtórka co co nieco się ponagrywa. O ile wcześniej TVP HD nie skazują z naziemnej.[/quote]

Arsenal, pozdrawiam.
No moje gratulacje, w ofercie TVP HD, rzeczywiście coś drgnęło. "TTW" (powtarzam Twój skrót) od początku tygodnia, a do tego jeszcze Jutro idziemy do kina. Dziś, przez zupełny przypadek, trafiłem na ten film i doszedłem do wniosku, że muszę zapozanć się z programem tej stacji dokładniej. Po kilkutygodniowych powtórkach olimpiady, można znaleźć coś do obejrzenia.
A widzieliście na EuroSporcie miting lekkoatletyczny z fantastycznym biegiem na 100m?