Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'avr-x2200w'.



More search options

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Forum News
    • News
    • Informacje prasowe
    • Targi IFA w Berlinie
    • CES - Consumer Electronics Show
    • Targi ISE w Amsterdamie
    • Targi ES w Warszawie
    • Konferencje prasowe producentów
    • Patronat medialny
    • Wywiady
  • Wstęp
    • Forum testowe
  • Blog
    • Blogi
  • Technologia HDTV
    • HD-Pedia
    • Co kupić i gdzie?
    • Pomoc techniczna
    • Okablowanie
    • Ogólnie o HDTV
    • Kupie/Sprzedam/Zamienie
    • Domowe pokoje kinowe
    • HARDCORE HD
    • Kamery HD
    • Mobile HD
    • In english, any questions? Write here.
  • Wyświetlacze HDTV
    • LCD LED
    • Plazma
    • Projektory HD
    • Systemy operacyjne w TV
    • Telewizja 3D
    • CRT
    • Tylna projekcja
    • Kalibracja ekranów
    • SED
    • OLED
  • Blu-ray & HD DVD & DVD
  • Odtwarzacze sieciowe HDTV
  • Komputery PC HD
  • Audio - Dźwięk HD
  • DVB - Telewizja cyfrowa
  • Platforma satelitarna nc+
  • Platforma satelitarna n
  • Platforma satelitarna Cyfra+
  • Platforma satelitarna Cyfrowy Polsat
  • Konsole
  • Redakcja HDTVPolska

Blogs

There are no results to display.

There are no results to display.


Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


AIM


MSN


Website URL


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Lokalizacja


Interests

Found 1 result

  1. Witajcie, Posiadam amplituner Denon AVR-X2200W, który mam podłączony do telewizora Samsung HU7200 po przez kabel HDMI. Od razu zaznaczę, że oba sprzęty posiadają zainstalowane najnowsze dostępne oprogramowanie producenta a problemy zaczęły się kilka dni temu jak przełączyłem amplituner w telewizorze ze złącza HDMI4 obsługującego ARC do złącza HDMI3 obsługującego HDCP2.2 ale nie obsługującego ARC. Problem objawia się następująco, przy wyłączonym amplitunerze oraz telewizorze i próbie odtworzenia muzyki przez Spotify lub AirPlay amplituner poprawnie zestawia połączenie z telefonem (działa przełączanie utworów, regulacja głośności oraz informacja o aktualnie odtwarzanym utworze na wyświetlaczu amplitunera) ale nie słychać odtwarzanego dźwięku. Dopiero po odłączeniu kabla HDMI od telewizora lub włączeniu telewizora (wystarczy go tylko włączyć na kilka sekund - chyba po to aby wysłał jakiś sygnał przez HDMI) dźwięk zaczyna grać z głośników podłączonych do amplitunera. Problem nie występuje kiedy oba urządzenia są włączone lub telewizor jest włączony a amplituner wyłączony.Na logikę kiedy wyłączę sterowanie HDMI i kanał ARC oraz wskażę wyjście HDMI audio na AVR w menu ustawień amplitunera to problem powinien się rozwiązać ale niestety tak się nie dzieje. Wyłączenie sterowania HDMI w TV również nie przynosi oczekiwanego rezultatu. Kontaktowałem się w tej sprawie z serwisem Denon'a, który poradził mi reset urządzenia do ustawień fabrycznych. Niestety restart urządzenia do ustawień fabrycznych nic nie zmienił na co serwis stwierdził, że musiałbym odesłać do nich urządzenie w celu diagnozy. Zanim jednak odeślę urządzenie do serwisu i pozbędę się go na minimum 2 tygodnie chciałbym się Was poradzić, być może ktoś już miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać albo ma pomysł w czy może leżeć problem.
×
×
  • Create New...