Jump to content

anima psod

Użytkownik
  • Content Count

    7
  • Joined

  • Last visited

Seller statistics

  • 0
  • 0
  • 0

Community Reputation

0 Neutral

About anima psod

  • Rank
    VHS
  1. No to nieźle. Czyli następnym razem nie kupię Onkyo. Kupię coś innego z bardziej rozbudowanymi i przede wszystkim działającymi ustawieniami CEC... Dziękuję za pomoc!
  2. Tak jest u mnie. I mam HDMI podłączone do złącza bez ARC w tym momencie ale próbowałem też do tego z ARC i tak samo było. Mam teraz mały postęp. Twoja rada by wyłączać sprzęt jest trafna. Zaczyna mi się coś klarować. W tym momencie już bardziej przewidywalne się stają reakcje po dokonaniu ustawień i wyłączeniu z prądu. Mi Box niestety nie ma funkcji wyłącznika tylko uśpienia. Ja dodatkowo nie odłączałem od prądu i to potęgowało chyba różne dziwne zachowania sprzętu. Teraz mam tylko jeden dziwny objaw. Po włączeniu do prądu Mi Box startuje od razu (tak jak pisałem on nie potrafi być wyłączony sic!) i amplituner wstaje razem z nim a TV nie. TV muszę odpalić ręcznie. Później wyłączam wszystkie sprzęty pilotem od Mi Boxa i jest super. I włączam znowu i amplituner wstaje razem z Mi Boxem a TV raz wstanie a raz nie. Fajnie by było żeby zawsze się uruchamiał ale to już jestem w stanie przeżyć w razie czego. Ciekawostka jest taka że niekiedy TV odpala sie nawet przed amplitunerem a niekiedy jako drugi a jeszcze za kolejnym razem wcale 🤣
  3. OK. Będę próbował w takim razie dalej z wyłączaniem z prądu bo tego nie stosowałem. Dziękuję.
  4. Dziękuję Ci za Twój poświęcony czas. To miłe. Czytałem o ARC zanim tu napisałem. Przeczytałem całą instrukcję obsługi. Spędziłem nad tym wiele godzin i chyba moje sprzęty się nie dogadują... To że wyłączenie HDMI CEC pomaga to ustaliłem już dawno ale niestety wtedy tak jak pisałem tracę obsługę jednym pilotem. Z drugiej strony wyłączenie samego ARC w telewizorze i amplitunerze nie przynosi idealnego rezultatu bo jest dobrze i po chwili lub po dniu znowu coś mu odbija i jest lipa. Z tym wyłączaniem z prądu to być może bardzo ważne co mi napisałeś. Na jak długo należy odłączyć żeby była pewność że ustawienia zatrybią?
  5. Wyłączając tę opcję tracę obsługę z pilota od Mi Boxa. A zależy mi na niej bo ten pilot działa po Bluetooth. Jest wygodniejsze bo nie trzeba nawet kierować go w stronę TV. Czy winę takiego stanu rzeczy mogą ponosić kable HDMI?. Zła jakość na przykład. No bo skoro nic nie zmieniam w ustawieniach i nagle sprzęt działa inaczej niż wcześniej a po zmianie kabla lub po wypięciu i wpięciu do innego gniazda a później z powrotem do tego właściwego sytuacja się poprawia to coś tu jest dziwne... Dodatkowe pytanie. Kiedy mam na Netflixie dźwięk Dolby Digital Plus to nagle ustawianie głośności z pilota od Mi Boxa nie działa. Muszę ustawiać pilotem od Onkyo. Kiedy materiał jest nagrany bez Dolby Digital Plus to regulacja głośności działa OK. Jak temu zaradzić?
  6. Dziękuję za sugestię. Czy Kolega ma na myśli opcję: Audio Return Channel? I tylko tę opcję? Bo tę mam wyłączoną... Ciekawostka jest taka że na tych samych ustawieniach połączę TV z Ampli drugim HDMI i jest dobrze i po chwili albo na drugi dzień znowu to samo... I muszę znów kombinować. Nie wiem o co kaman.
  7. Na początku chciałbym serdecznie się ze wszystkimi przywitać. Jestem tu nowy. Sporo czasu minęło zanim zdecydowałem się napisać. Czytałem, szukałem ale być może informacja gdzieś na forum jest ale może mój bral wiedzy sprawia że nie umiem tych informacji wykorzystać? Nie mam pojęcia. W każdym razie nie mogłem znaleźć problemu dotyczącego takiego samego zestawu jak mój zatem napiszę. Może pomożecie mi dojść do ładu ze sprzętem w końcu. Amplituner: Onkyo TX-NR626 TV: JTC TV 65 Smart TV: Mi BOX S Obecnie Mi Box jest podpięty przez HDMI do AUX w Onkyo a Onkyo przez HDMI do TV. Niestety mam problem z dźwiękiem jaki raz sie odtwarza przez TV a raz nie. Ogólnie nie mam telewizji i nie zamierzam jej mieć. Zależy mi na tym aby odtwarzać materiały z Mi Boxa na TV a dźwięk żeby zawsze był odtwarzany na kolumnach podłączonych do Onkyo. Teraz jest tak że sterowanie jest dziwne bo niby mam wszystko ustawione zgodnie z instrukcją obsługi (przynajmniej tak jak ją rozumiem) a raz korzystając z pilota od Mi Boxa zgłaśnia mi się sam Mi Box a raz oprócz Mi Boxa zgłaśnia się też Onkyo a niekiedy też TV... Widać to przez wyświetlanie stosownych grafik na ekranie. No i niekiedy TV odtwarza dźwięk razem z kolumnami. Niestety nie dość że nie chcę go bo mam lepszy na kolumnach to jeszcze dodatkowo jest on przesunięty w czasie a regulacja przesunięcia w Onkyo mało daje (było by to i tak wyjście tymczasowe bo chcę aby tego dźwięku nie było całkiem). Niekiedy też TV i amplituner ładnie się włączają i wyłączają za pomocą jednego pilota od Mi Boxa a niekiedy nagle coś im odbija i nie współpracują. Muszę odłączać kable HDMI i odłączać wszystko od prądu i dopiero niekiedy zaskoczy... Co może być powodem? Czy jakość kabli może powodować takie problemy? Może jakieś ustawienia? Proszę o pomoc.
×
×
  • Create New...