Witaj na HDTV Centrum Polska
![]() |
WITAJ GOŚCIU, ZAREJESTRUJ SIĘ ABY USUNĄĆ TĄ WIADOMOŚĆ! Witamy na największym w Polsce forum o tematyce hdtv: HDTVPOLSKA.COM Aby uczestniczyć aktywnie w działalności forum tzn. czytać i zakładać nowe tematy, pisać posty, mieć dostęp do wielu ciekawych działów niedostępnych dla gości należy się Zarejestrować co trwa krótką chwilę. Proces jest szybki i bardzo intuicyjny.
Od 2006 roku na forum zarejestrowało się przeszło 140.000 osób a miesięcznie czyta nas ponad 100 000 użytkowników. Jest zatem duża szansa, że dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie., Zarejestruj się teraz lub Zaloguj na forum. Na forum HDTVPOLSKA.COM znajdziesz tak ciekawe tematy jak:
|
Słuchawki bezprzewodowe do kina domowego
Napisany 11 luty 2008 - 10:56
Rozglądałem się trochę i wpadły mi w oko:
SONY MDR-DS3000 - do kupienia za 799 zł, posiadają dekodery DD, DTS, ProLogicII, no i niestety tylko podczerwień dlatego sceptycznie podchodzę,
Sennheiser RS 140 - do kupienia już za 535 zł, na radio, wypas do hifi, ale brak dekoderów strikte kinowych,
AKG Hearo 787 Surround - do kupienia za 699 zł, na radio, ale brak DD, DTS, tylko sam surround, a droższe od sennheiserów.
Czy warto dopłacać do tych Sony lub AKG ? czy może wybrać Sennheisery ?
Może jeszcze jakieś się znajdą ?
Napisany 11 luty 2008 - 11:52
mystic, o 11.02.2008, 11:51, powiedział:
Rozglądałem się trochę i wpadły mi w oko:
SONY MDR-DS3000 - do kupienia za 799 zł, posiadają dekodery DD, DTS, ProLogicII, no i niestety tylko podczerwień dlatego sceptycznie podchodzę,
Sennheiser RS 140 - do kupienia już za 535 zł, na radio, wypas do hifi, ale brak dekoderów strikte kinowych,
AKG Hearo 787 Surround - do kupienia za 699 zł, na radio, ale brak DD, DTS, tylko sam surround, a droższe od sennheiserów.
Czy warto dopłacać do tych Sony lub AKG ? czy może wybrać Sennheisery ?
Może jeszcze jakieś się znajdą ?
Przerabiałem ten temat. Jeśli chcesz dobrze to są słuchawki Pioneera, modelu nie pamiętam, z transmisją cyfrową i dekoderami, w tym Dolby Headphone, ale cena jest mało przyjemna. Jeśli ma być alternatywnie to ja bym się kierował w stronę porządnych słuchawek do hifi i amplitunera z dekoderem Dolby Headphone, na przykład jakiegoś Harmana. To chyba najrozsądniejsze i kompromisowe rozwiązanie ogólnego stosowania. Ja osobiście używam Sennheiserów HD600 i Razera Barracudy AC-1 ze sprzętowym dekoderem Dolby Headphone, ale to oczywiście przy założeniu że źródłem jest komputer, no i słuchawki przewodowe. A te wymieniane przez Ciebie produkty to się co najwyżej nadają jako podstawka pod kwiatki przy tej konfiguracji
Ale jeśli ma byc bezprzewodowo i do ogólnych zastosowań, to tak jak napisałem wcześniej, kombinacja słuchawek i odpowiedniego dekodera. Może być ostatecznie dekoder z Creative HQ-2300 plus "zwykłe" słuchawki bezprzewodowe, ale jakość tego dekodera jest średnia, zaletą jest cena.
Edytowany przez SlawekR, 11 luty 2008 - 11:58.
Napisany 11 luty 2008 - 12:22
Dobrze by były zamkniętą konstrukcją, tak by małżonka leżąc obok, była narażona minimalnie na wydobywające się z nich dźwięki, a te AKG są pół otwarte niestety, choć jeśli są OK to może bym się skusił.
Napisany 11 luty 2008 - 12:27
mystic, o 11.02.2008, 13:17, powiedział:
Dobrze by były zamkniętą konstrukcją, tak by małżonka leżąc obok, była narażona minimalnie na wydobywające się z nich dźwięki, a te AKG są pół otwarte niestety, choć jeśli są OK to może bym się skusił.
No to AKG, jakiś tam dekoder dźwięku przestrzennego mają, co prawda nie wiem co wart, ale zawsze to coś. A i nie kupuj zamkniętych słuchawek do długich odsłuchów. Słuchawki zamknięte są bardzo nienaturalne, brak cyrkulacji powietrza, do tego mózg czuje że coś jest nie tak, jak jest odcięty od naturalnych dźwięków otoczenia. Dobra konstrukcja słuchawek otwartych wcale nieiest taka upierdliwa dla otoczenia. Zamknięte to i owszem, ale na krótkie sesje odsłuchowe, albo takie ze specjalną konstrukcją muszli, coś w stylu słuchawek dla graczy Razera.
Napisany 11 luty 2008 - 13:03
Muszę pogłówkować jeszcze, bo ciągnie mnie do tych Sennhaiserów, ale z drugiej strony tylko kino na nich będę słuchał, więc AKG rozsądniejsze się wydają.
Edytowany przez mystic, 11 luty 2008 - 13:04.
Napisany 11 luty 2008 - 13:03
Przerabiałem temat jakiś czas temu i zdecydowałem się na jednak przewodowe Creative HQ-2300 (tanie ~200 pln, zamknięte, ale strasznie żrą baterie). Odsłuch przestrzenny za to jest świetny. Mają sprzętowy Dolby Headphone. Nieduże pieniądze.
Po rozważeniu również droższych zabawek - wybrałbym Philipsa 1500U (gdzieniegdzie jeszcze osiągalny, Allegro?).
Kupiłem w końcu same słuchawki bez dekodera (Philips-1000), na Allegro dałem 270 zeta i jestem zachwycony dźwiękiem w normalnym stereo.
Nie polecam radiowych, chyba, że do filmów bum-bum. Wprawdzie zasięg wypaśny, chodzę po całej posiadłości (mam bezprzewodowe radiowe Philipsa) ale za to słychać cichutki szumek-warkocik (jak to przy transmisji FM). Do klasyki i cichutkich pasaży jazzowych nie polecam.
Napisz co kupiłeś.
Onkyo TX-SR805, Onkyo 7011, KEF iQ7, KEF PSW2500
LG RH7500 (z dyskiem 250Gb), Bellwood 301U
Denon DCD-F102, Denon DRA-F102,
Słuchawki: Philips SBC HP 1000, Philips SBC HD 1500U
Napisany 11 luty 2008 - 13:13
Napisany 11 luty 2008 - 13:14
Ja wole jednak areo 5.1, które znacznie lepiej odwzorowują 5.1, choć są zdecydowanie mniej "zabawowe" od creative.
Jako dekoder DD 5.1 może służyć też zewnętrzna SB Extigy, kupiłem dwie, jedna wisi na allegro.
Samsung 42a451, xtreamer, Xbox 360 Premium
H/K avr 147 + KEF C7, C6, C3, C4,
Napisany 11 luty 2008 - 13:55
mystic, o 11.02.2008, 13:58, powiedział:
Muszę pogłówkować jeszcze, bo ciągnie mnie do tych Sennhaiserów, ale z drugiej strony tylko kino na nich będę słuchał, więc AKG rozsądniejsze się wydają.
Dlatego też poddałem pod rozwagę AKG plus dekoder od tych HQ-2300. Dajesz wtedy bypass w nadajniku AKG, puszczasz jako zwykły sygnał dwukanałowy, a dekodowaniem zajmuje się dekoder od Crative. Sam dekoder jest stosunkowo zaawansowany funkcjonalnie, przyjmuje DTS, AC3, dwukanałowe uprzestrzennia poprzez Pro Logic II, do tego transkoduje wielokanałowy sygnał do dwóch kanałów poprzez Dolby Headphone. Przy tym wszystkim nie jest specjalnie kosztowny. Taki zestaw spełnia wszelkie Twoje założenia, dekoduje w zasadzie wszystko co potrzeba, jest bezprzewodowo i jest przestrzennie
Edytowany przez SlawekR, 11 luty 2008 - 15:36.
Napisany 11 luty 2008 - 14:40
Odswiezylem i w sumie moglem sobie darowac
Edytowany przez ein, 11 luty 2008 - 14:43.
Napisany 12 luty 2008 - 09:24
Jak to wszystko spiąć? Dekoder HQ-2300 po optyku lub coaxial do ampli, a do dekodera chinczami stację/nadajnik od AKG, tak ? I co i mam wtedy DD i DTS w słuchawkach ?
Słuchałem wczoraj Sennheiserów RS 140 i AKG 940 i subiektywnie bardzo spodobały mi się te AKG. Jest to też konstrukcja pół otwarta.
Niestety AKG Hearo 787 Surround, nie są dostępne w Szczecinie, więc nie miałem okazji posłuchać, a nie chcę kota w worku kupować.
Więc może się zdecyduję na te 940 i ewentualnie dekoder od HQ-2300 bym wziął od kolegi @radzique, jeśli oferta jeszcze aktualna oczywiście, a zestaw 100% sprawny.
A może jakiś inny zewnętrzny dekoder zamiast tego od creativów w rozsądnej cenie można dostać.
Edytowany przez mystic, 12 luty 2008 - 09:47.
Napisany 12 luty 2008 - 10:54
pzdr,
helcik
Napisany 12 luty 2008 - 12:02
A może jakiś inny zewnętrzny dekoder zamiast tego od creativów w rozsądnej cenie można dostać.
Póki co aktualne, nie mam czasu sie zebrać i powiesić na allegro, oczywiście sprawny i kompletny.
Jest zewnętrzny dekoder, też Creative DDTS-100, ale cholerstwo ciężkie do dostania, i przez to za drogie.
Ale jeśli chcesz uzyskać efekt przestrzenny na słuchawkach stereo to ten dekoder od HQ-2300 będzie chyba najlepszy - Dolby Headphone itd.
Samsung 42a451, xtreamer, Xbox 360 Premium
H/K avr 147 + KEF C7, C6, C3, C4,
Napisany 12 luty 2008 - 19:04
Miałem kiedyś jakieś tanie sony na podczerwień ale wzięły i się połamały, i szczerze to było mniej zakłóceń.
Chyba przetestuję te soniacze MDR-DS3000, cena zbliżona do AKG a mają wszystkie niezbędne dekodery, może się lepiej spiszą.
Napisany 12 luty 2008 - 19:41
No jak nie dodostania. A tu:
http://www.allegro.p.......&view=gtext
napisał gostek, że nie łączy z bazą ale sądzę, że to można naprawić.
A tu masz sprawne:
http://www.allegro.p...0u_okazja_.html
Edytowany przez fatman, 12 luty 2008 - 19:43.
Onkyo TX-SR805, Onkyo 7011, KEF iQ7, KEF PSW2500
LG RH7500 (z dyskiem 250Gb), Bellwood 301U
Denon DCD-F102, Denon DRA-F102,
Słuchawki: Philips SBC HP 1000, Philips SBC HD 1500U
Napisany 12 luty 2008 - 20:05
mystic, o 12.02.2008, 19:59, powiedział:
Miałem kiedyś jakieś tanie sony na podczerwień ale wzięły i się połamały, i szczerze to było mniej zakłóceń.
Chyba przetestuję te soniacze MDR-DS3000, cena zbliżona do AKG a mają wszystkie niezbędne dekodery, może się lepiej spiszą.
Jakies 3 lata temu przerabiałem problem słuchawek bezprzewodowych. Mnie akurat chodziło o stereo. Zacząłem jako laik od jakiś tomsonów za 100-kilkadziesiąt złotych. Oddałem szybko. Później Senheisery za chyba 600-700 złotych...też powędrowały do sklepu. Kupiłem przewodowe.
W piśmie HiFi testowano kiedyś słuchawki bezprzewodowe. Konkluzją było, że w zasadzie do odsłuchu nadawały się jako tako modele, których cena była powyżej 2000 zł. Wszystko inne było po prostu marne.
Do kina ne miałem okazji testować. Ale sądzę , że zależność może być podobna. Od tamtej pory ceny trochę zjechały.
Napisany 13 luty 2008 - 11:54
fatman, o 12.02.2008, 20:36, powiedział:
http://www.allegro.p.......&view=gtext
napisał gostek, że nie łączy z bazą ale sądzę, że to można naprawić.
A tu masz sprawne:
http://www.allegro.p...0u_okazja_.html
THX za info, ale używane w ogóle mnie nie interesują, a 850 zł za egzemplarz powystawowy, cokolwiek by to znaczyło, bo równie dobrze mogły być testowane przez każdego zainteresowanego kupnem, i w dodatku z tylko 1 miesięczną gwarancją przy takiej cenie, to też sporo za dużo.
Spróbuję wziąć dzisiaj Sennheisery 140 do domu, i postaram się jutro coś napisać.
Czy ktoś miał jakiś kontakt ze słuchawkami JBL w zastosowaniach KD ?
Napisany 13 luty 2008 - 12:27
mystic, o 13.02.2008, 12:49, powiedział:
Spróbuję wziąć dzisiaj Sennheisery 140 do domu, i postaram się jutro coś napisać.
Czy ktoś miał jakiś kontakt ze słuchawkami JBL w zastosowaniach KD ?
Witam,
A co myślicie o tych: Sony MDR-DS6000 RF Digital Surround Sound Wireless Headphones
To nowość od Sony. 104 dB !!!
"Compatible with a wide variety of audio formats with Dolby® Digital, Dolby® Pro Logic® II, DTS, and MPEG-2 AAC to provide the clear and smooth connection. 5.1 Channel Surround Sound and Built-in 16Bit audio CD's for phenomenal sound quality. A long lasting battery life of 7 hours. Comfortable around the ears. Available in black.
[/URL
Napisany 13 luty 2008 - 12:53
alvent, o 12.02.2008, 21:00, powiedział:
W piśmie HiFi testowano kiedyś słuchawki bezprzewodowe. Konkluzją było, że w zasadzie do odsłuchu nadawały się jako tako modele, których cena była powyżej 2000 zł. Wszystko inne było po prostu marne.
Do kina ne miałem okazji testować. Ale sądzę , że zależność może być podobna. Od tamtej pory ceny trochę zjechały.
Faktem jestem, że takie AKG Hearo 999, kosztujące swojego czasu xxxx zł to jakością dźwięku prawie dorównywały AKG 240DFom przewodowym za złotych xxx. I trzeba mieć tego świadomość. A Hearo 999 miały bezprzewodową transmisję cyfrową, czyli praktycznie bezstratną.
Prawda jest taka, że za cenę bezprzewodowego luksusu z marnej jakości dźwiękiem, to można już kupić czasem Sennheisery HD600, przy których porównując, to te bezprzewodowe wynalazki to się nadają w sam raz na nauszniki chroniące przed mrozem, a nie do słuchania muzyki
Dodaj odpowiedź
0 użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników